ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΧΑΦΙΕΣ
«Βασικό έγκλημα» η δράση κατά της ΕΕ

Με πρόσχημα το «ξέπλυμα χρήματος» θωρακίζουν ακόμη περισσότερο το νομικό οπλοστάσιο. Επιχείρηση διεύρυνσης του μηχανισμού «πληροφόρησης»

Νέες εμπλουτισμένες διατάξεις περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και κατακτήσεων περιέχονται σε σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή, με πρόσχημα το ...«ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Οι κυβερνητικές προθέσεις έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2003/96/ΕΚ του συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2003 και άλλες διατάξεις», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα.

Με πρόσχημα το «ξέπλυμα χρήματος», η κυβέρνηση επιχειρεί να ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο τις κοινοτικές ντιρεκτίβες. Στα πλαίσια αυτά, αξιοποιεί το εν λόγω σχέδιο νόμου και διευρύνει τόσο τις κατηγορίες των λεγόμενων «βασικών εγκλημάτων» όσο και τις κατηγορίες νομικών και φυσικών προσώπων που υποχρεώνονται να παράσχουν «πληροφόρηση» στους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ως «βασικά εγκλήματα» αναγορεύονται, ανάμεσα σε άλλα:

  • Οι ενέργειες που θεωρούν ότι στρέφονται σε βάρος της «προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
  • Οι λεγόμενες «τρομοκρατικές πράξεις».
  • Η «είσοδος και παραμονή αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια» (περίπτωση Οτσαλάν).
  • Η «εγκληματική οργάνωση» κλπ.

Από τα παραπάνω είναι απόλυτα φανερό ότι η πλουτοκρατία της ΕΕ θωρακίζει ακόμη περισσότερο το νομικό οπλοστάσιό της σε βάρος όχι μόνο οργανώσεων, κινημάτων, απλών αγωνιστών που βαφτίζονται «τρομοκράτες», αλλά και σε βάρος όλων όσοι συμπαρασταθούν στον αγώνα τους ακόμη και με μια απλή οικονομική συνδρομή.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα έρχεται να επεκτείνει τα πλοκάμια του διαβόητου «τρομονόμου» στον οποίο υπάγονται ενέργειες όπως η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, σιδηροδρόμων, πλοίων, η διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, το συγκεκριμένο νομοθέτημα ενσωματώνει την κοινοτική ντιρεκτίβα, που, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, απαιτεί: «Δέσμευση - και στη συνέχεια δήμευση - περιουσιακών στοιχείων, αφενός τρομοκρατών ή τρομοκρατικών οργανώσεων που αναφέρονται στις αποφάσεις της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ και της αντίστοιχης Επιτροπής της ΕΕ και αφετέρου άλλων προσώπων ύποπτων για διάπραξη ή σχεδιασμό ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών πράξεων».

Στο στόχαστρο των κρατικών μηχανισμών καταστολής, πάντα με το πρόσχημα της αποτροπής ξεπλύματος χρημάτων ή της λεγόμενης «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», θα μπορούν να μπουν «οργανώσεις, σωματεία, ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»... Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, που, για τους συγκεκριμένους θα προβλέπουν μέτρα όπως την «τήρηση μητρώου από αρμόδια αρχή και την υποχρεωτική διεκπεραίωση των κυριότερων συναλλαγών τους μέσω πιστωτικού ιδρύματος».

Οι ρυθμίσεις ενίσχυσης και νομοθετικής κατοχύρωσης χαφιέδικων μηχανισμών και παρακολούθησης ενισχύονται ακόμη περισσότερο και από τις διατάξεις που αφορούν στις κατηγορίες νομικών και φυσικών προσώπων που υποχρεώνονται να δώσουν τυχόν «πληροφορίες» που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους. Η κατασκευή δικτύου χαφιέδων ξεκινά από τις τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα, κτηματομεσίτες και συνεχίζεται με μεμονωμένα πρόσωπα όπως: Δικηγόρους και συμβολαιογράφους, ορκωτούς λογιστές, ελεγκτές και υποθηκοφύλακες. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η διάταξη που αφορά στους δικηγόρους, στην οποία προβλέπεται η σύσταση επιτροπής από δικηγόρους, η οποία θα λαμβάνει και στη συνέχεια θα μεταβιβάζει στις κρατικές αρχές τυχόν «πληροφορίες». Η λειτουργία της επιτροπής ορίζεται με υπουργική απόφαση...

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Να βγει απ' το τέλμα

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ειδικότερη αναφορά γίνεται στον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος αλλά και του ΕΛΓΑ που δεν παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης, επισημαίνεται: «Οι ποσοστώσεις, οι χαμηλές τιμές και επιδοτήσεις, τα ακριβά εφόδια και εμβόλια, οι αθρόες εισαγωγές κρεάτων που βαφτίζονται ελληνικά, η έλλειψη υποδομών και κτηνιατρικής στήριξης, ο τρόπος σήμανσης των κοπαδιών, η νομιμοποίηση των ποιμνιοστασίων, ο τρόπος λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.) και του ΕΛΓΑ δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της Πιερίας και όλης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ο ΕΛΟΓ αν και χρηματοδοτείται από τους κτηνοτρόφους, λειτουργεί σαν όργανο των γαλακτοβιομηχανιών και μηχανισμός εκβιασμού των κτηνοτρόφων επειδή τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών για την ποιοτική σύνθεση του γάλακτος τα γνωστοποιεί μόνο στις γαλακτοβιομηχανίες και όχι στους κτηνοτρόφους. Ο ΕΛΓΑ παρά την αύξηση του ασφαλίστρου, δεν παρέχει ουσιαστική ασφάλιση ούτε στο κεφάλαιο ούτε στην παραγωγή με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές να είναι δυσανάλογα μεγάλες προς τις ασφαλιστικές παροχές».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει για να βγει από το τέλμα η κτηνοτροφία και αν θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΟΓ έτσι ώστε να σταματήσει να είναι όργανο των γαλακτοβιομηχανιών και να υπηρετεί τους κτηνοτρόφους;
  • Θα αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και επιζωοτίες;
ΡΟΔΟΠΗ
Αύριο η αγροτική κινητοποίηση

Και νέα κινητοποίηση πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη οι αγρότες του Νομού Ροδόπης μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα και των συλλόγων καπνοπαραγωγών του νομού.

Φέτος οι καπνοπαραγωγοί του Νομού Ροδόπης, που αριθμούν 8.000 περίπου οικογένειες, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι εμποροβιομήχανοι αγοράζουν τα προϊόντα τους σε τιμές 25-30% μικρότερες από πέρσι. Ακόμη, σκόπιμα καθυστέρησαν οι μεταπράτες να ξεκινήσουν την παραλαβή του καπνού, ώστε στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που απομένουν μέχρι την παράδοση του προϊόντος (τέλη Απρίλη) να μην υπάρχει καμία δυνατότητα για διαπραγμάτευση.

Στην εκδήλωση που γίνεται στις 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής, θα μιλήσει ο Τάσος Χαρτοματζίδης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ Ν. Ροδόπης, ενώ θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των συλλόγων καπνοπαραγωγών του νομού και ο Βαγγέλης Μπούτας από την ΠΑΣΥ. Σε κάλεσμα που απευθύνουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου στους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, τονίζεται ότι οι έμποροι και οι βιομήχανοι θέλουν να πάρουν τον καπνό για ένα κομμάτι ψωμί, έχοντας τη βοήθεια της ΕΕ, των κυβερνήσεων, αλλά και των τριτοβάθμιων οργανώσεων των αγροτών, όπως και πολλών από τους τοπικούς παράγοντες.

«Σας καλούμε να πάρετε μέρος στο συλλαλητήριο για τιμές τέτοιες που, μαζί με την επιδότηση, να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Για να αναπτυχθεί η καπνοπαραγωγή κι η αγροτική οικονομία μέχρι εκεί που μπορούμε και συμφέρει στα λαϊκά στρώματα, την ανάπτυξη του νομού και της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ανέλαβε ο νέος γενικός γραμματέας

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος (οικονομολόγος) είναι ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που επιλέχτηκε από την κυβέρνηση και κατέλαβε από χτες τη θέση του παραιτηθέντος κ. Βασιλείου Σταυρινού. Ο Κ. Μίχαλος - γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες σε ΑΕΙ της Μεγάλης Βρετανίας - υπήρξε μέλος του ΔΣ και οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΑ και του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ το 2003 εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ