ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Μετατρέπεται σε επιχειρηματική ζώνη

Τη μετατροπή της περιοχής από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ μέχρι και το γήπεδο του ΠΑΟ σε μια τεράστια εμπορική και επιχειρηματική ζώνη, επιδιώκει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων

Σε επιχειρηματικό ...παράδεισο θέλει να μετατρέψει τον Ελαιώνα η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων
Σε επιχειρηματικό ...παράδεισο θέλει να μετατρέψει τον Ελαιώνα η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων
Το ...όραμά της για τη συνολική «αξιοποίηση» του Ελαιώνα, δηλαδή τη δημιουργία ενός τεράστιου εμπορικού και επιχειρηματικού κέντρου, παρουσίασε η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και συζητήθηκαν οι ενστάσεις που αφορούσαν στην τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων έχει έρθει σε συμφωνία με τη διοίκηση του εργοστασίου, για την απόδοση συνολικά 60 στρεμμάτων - από τα 106 συνολικά που ανήκουν στην ΕΤΜΑ - στη διαχείριση του δήμου, καθώς και ενός κτιρίου 51.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα υπόλοιπα 46 στρέμματα θα παραμείνουν στην ΕΤΜΑ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της διοίκησης, από τα 60 στρέμματα που θα δοθούν στο δήμο, τα 4. στρ. ρυμοτομούνται για την κατασκευή δρόμων, τα 19 στρ. είναι η έκταση του κτιρίου επί του εδάφους και τα υπόλοιπα θα δοθούν για κοινόχρηστο πράσινο. Ωστόσο, και αυτό αξίζει να ειπωθεί, ακριβώς δίπλα από το χώρο του πρώην εργοστασίου πρόκειται να δομηθεί το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ!

Ενδεικτικό, πάντως, της «αξιοποίησης» που προτείνει η διοίκηση για την περιοχή του Ελαιώνα είναι ότι το κτίριο αυτό των 51.000 τετρ. μέτρων θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και επιχειρηματικά - εμπορικά, όπως είχε δηλώσει παλιότερα η δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί μια τεράστια επιχειρηματική ζώνη, που περιλαμβάνει τις γειτνιάζουσες περιοχές του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ και του χώρου όπου πρόκειται να χτιστεί το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ - αν τελικά συμφωνήσουν ΠΑΕ και διοίκηση του δήμου.

Μάλιστα, ο Θ. Σκυλακάκης, αναπληρωτής δημάρχου, παρουσιάζοντας το ...«όραμα» της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, ισχυρίστηκε ότι οι περισσότερες από τις βιομηχανίες φεύγουν από τον Ελαιώνα και ο χώρος αυτός θα μπορούσε να γίνει το κέντρο όπου θα στεγαστούν υπηρεσίες και πολυεθνικές εταιρίες και να αναπτυχθεί με τέτοιον τρόπο η περιοχή ώστε να ανέβει η ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αντίθετος στη λογική ενός τέτοιου οράματος ήταν ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος και τόνισε πως από μια τέτοιου είδους ανάπτυξη στην περιοχή - δηλαδή με τη στέγαση υπηρεσιών κλπ. - οι κάτοικοι δεν έχουν να περιμένουν κάτι καλό. Και αυτό φαίνεται στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων, όπου τα πάντα τσιμεντοποιούνται στο όνομα της ανάπτυξης και της αναβάθμισης των περιοχών, ενώ η ποιότητα ζωής συνεχώς υποβαθμίζεται.

Ετσι, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων αντί να διαφυλάξει την ποιότητα ζωής με τη μετατροπή του Ελαιώνα σε χώρο πρασίνου και αναψυχής και ήπιας βιοτεχνικής ανάπτυξης - όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 - αντιθέτως την καταστρέφει προχωρώντας σε μια άνευ όρων παράδοση ενός τεράστιου χώρου στην ΠΑΕ ΠΑΟ για την κατασκευή όχι μόνο του γηπέδου, αλλά και παράπλευρων εμπορικών και επιχειρηματικών δράσεων.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Απαιτούν εγκαταστάσεις για το λαό

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη μετα-Ολυμπιακή «αξιοποίηση» - δηλαδή ξεπούλημα - των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, εξέφρασαν κάτοικοι και φορείς του Γαλατσίου με προχτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου, απαιτώντας να αποδοθεί δωρεάν στο λαό του Γαλατσίου και των όμορων περιοχών η χρήση του Ολυμπιακού γυμναστηρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση δε συμμετείχαν ορισμένα μέλη της Συντονιστικής που προέρχονται από το χώρο του ΣΥΝ.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά και στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, «θα παλέψουμε για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση (πατώντας στις νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης), το οποίο οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, αφού στοχεύει στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, σε βάρος του λαού και της νεολαίας». Και σημειώνει: «Δε θα επιτρέψουμε την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων αυτών από κανέναν "επενδυτή", για καμιά ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας».

Ειδικότερα για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου και το κτήμα Βεΐκου, οι κάτοικοι ζητούν:

  • Να παραμείνει δημόσιο και το κράτος να αναλάβει τη συντήρησή του.
  • Να μη γίνει καμιά αλλαγή χρήσης και να παραμείνει χώρος άθλησης και πολιτισμού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του, χωρίς εμπορικές χρήσεις και χωρίς καμιά ιδιωτικοποίησή του.
  • Να οριστεί διοίκηση, από εκπροσώπους του δήμου μας, των όμορων δήμων και των μαζικών φορέων και να αξιοποιηθεί για χρήση δωρεάν, από τη νεολαία και το λαό της περιοχής.
  • Το Αλσος Βεΐκου να ενοποιηθεί με το Ολυμπιακό Γυμναστήριο (και τον περιβάλλοντα χώρο του) και την Ομορφοκλησιά. Να προστατευτεί από καταπατητές και επιχειρηματίες και να παραμείνει δημόσιος χώρος, υπερτοπικός πόλος πράσινου όλων των όμορων δήμων.
  • Το υπουργείο Γεωργίας να αναλάβει τη δεντροφύτευση, διαμόρφωση και συντήρηση όλου του χώρου.
  • Να αναβαθμιστεί η συγκοινωνιακή υποδομή της περιοχής, με επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ.

Τέλος, οι κάτοικοι καλούν «όλο το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα μας, με την ενεργό συμμετοχή τους», τονίζοντας πως η προχτεσινή συγκέντρωση ήταν η πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κάθε χωριό και ΤΕΙ!

Σε μια προσπάθεια να «ευχαριστήσει» τους τοπικούς «κομματάρχες» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα Ψαχνά και τη Ν. Λάμψακο Εύβοιας, που αλληλοτρώγονταν το προηγούμενο διάστημα για το πού θα εγκατασταθούν δυο Τμήματα του ΤΕΙ Χαλκίδας, η υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε... σε κάθε χωριό κι ένα ΤΕΙ!

Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Ληλαντίων Ευβοίας διεκδικούσε την εγκατάσταση στη Ν. Λάμψακο, δυο Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Χαλκίδας. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην περιοχή, κατέληξε ότι: «Η διασπορά των Τμημάτων της Σχολής ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδος δε συμβάλει στην παροχή υψηλού επιπέδου σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης». Ωστόσο δε θεωρεί το ίδιο και για τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ιδρύματος, αφού υπόσχεται την εγκατάσταση νέου Τμήματος της ΣΔΟ στα όρια του Δήμου Ληλαντίων! Το αστείο, που καταντάει γελοίο, είναι ότι δεν υπάρχει καν πρόταση για δημιουργία νέου Τμήματος της ΣΔΟ, αλλά το υπουργείο εμφανίζεται να «παραγγέλνει» στο ΤΕΙ τη δημιουργία νέου Τμήματος επειδή υπάρχει το οικόπεδο όπου θα στεγαστεί! Κι ο τυχοδιωκτισμός προχωράει ακόμα παραπέρα αφού, το υπουργείο δηλώνει επίσης ότι «θα διερευνήσει τη δυνατότητα ίδρυσης νέου Τμήματος Πανεπιστημίου στη Χαλκίδα».

Παρά, λοιπόν, τις αντίθετες προεκλογικές της διακηρύξεις, η κυβέρνηση συνεχίζει να σπέρνει Τμήματα δήθεν ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και χωρίς σκοπιμότητα για τις ανάγκες του λαού και της επιστήμης.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κανονικά η πληρωμή των εργαζομένων

Μετά από έντονες προσπάθειες της διοίκησης του Δήμου Νίκαιας αποδεσμεύτηκε το ποσό των 740.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του δήμου. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός αφορούσε χρήματα μισθοδοσίας, πριμ παραγωγικότητας και σχολικών επιτροπών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να καταβάλλεται πλέον κανονικά η μισθοδοσία των εργαζομένων.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Κρύβονται στοιχεία;

Αίσθηση προκάλεσε χτες στη δίκη των κατηγορούμενων για βομβιστικές ενέργειες, την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει ο «ΕΛΑ», η κατάθεση του Τιμολέοντα Θεοχάρη, ο οποίος είπε ότι η Αστυνομία είχε αναζητήσει την κάρτα παρουσίας στη δουλιά του Γιάννη Σερίφη, προκειμένου να διαπιστώσει αν ήταν εκεί την ημέρα που ο «ΕΛΑ» χτύπησε με τηλεχειριζόμενο εκρηκτικό μηχανισμό λεωφορείο της αστυνομίας στον Περισσό.

Το γεγονός ότι την κάρτα παρουσίας (που αργότερα αναζητήθηκε και από τον ίδιο τον Γ. Σερίφη, ώστε να αποδείξει ότι την ημέρα εκείνη ήταν στην εργασία του), οι διωκτικές αρχές δεν την έβαλαν στο φάκελο της δικογραφίας, δημιούργησε ερωτηματικά για το αν η Αστυνομία κρύβει αθωωτικά στοιχεία που κατέχει.

Υπέρ του Γιάννη Σερίφη κατέθεσαν οι Πέτρος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Κεφαληνός, Παναγιώτης Τριανταφύλλου και Δημήτρης Βεζάκης, που αναφέρθηκαν στην αυτόνομη συνδικαλιστική του δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ