ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΡΟΔΟΠΗΣ
Αποφάσισαν κλιμάκωση των αγώνων

Μεγάλη συγκέντρωση αγροτών χτες, Μεγάλη Πέμπτη

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Την κλιμάκωση του αγώνα τους, αγώνα για την επιβίωσή τους, αποφάσισαν οι καπνοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης σε μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην Κομοτηνή, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Καπνοπαραγωγών Ροδόπης.

«Ο αγώνας μας θα αναγκάσει κυβέρνηση - ΕΕ, καπνεμπόρους και καπνοβιομήχανους, τοπικούς παράγοντες, να αλλάξουν στάση», τόνισαν σε ψήφισμά τους οι συγκεντρωμένοι. Η συγκέντρωση ήταν μια κραυγή αγωνίας των 8 χιλιάδων οικογενειών καπνοπαραγωγών του νομού που φέτος αναγκάζονται να παραδώσουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Οπως τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Τάσος Χαρτοματζίδης, που μίλησε εκ μέρους της ΠΑΣΥ, «η ελευθερία και η ελεύθερη αγορά, που λένε, υπάρχει για τους καπνεμπόρους και τους καπνοβιομήχανους. Αυτοί είναι ελεύθεροι να κλέβουν τον ιδρώτα μας, το μόχθο μας, τη ζωή μας για να γεμίζουν τα σεντούκια τους. Εμάς μας δένουν χειροπόδαρα με τα συμβόλαια και τις ημερομηνίες παράδοσης για να μην μπορούμε να αντισταθούμε αποτελεσματικά, και να κάνουν τη δουλιά τους πιο εύκολα».

«Ομως δεν είναι μόνοι τους - συνέχισε - έχουν γερό σύμμαχο πρώτα - πρώτα την ΕΕ, όπου εκεί πήραν και παίρνουν τις αντιαγροτικές αποφάσεις και φτιάχνουν τους αντικαπνικούς κανονισμούς, που κάνουν τους καπνεμπόρους και καπνοβιομήχανους πλουσιότερους, και τους καπνοπαραγωγούς όχι μόνο φτωχότερους αλλά τους απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή, όπως θα γίνει το 2009 - 2013, που προβλέπεται να καταργηθεί οριστικά η επιδότηση του καπνού, αν υλοποιηθεί τελικά η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και δεν την πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων με τον αγώνα τους οι καπνοπαραγωγοί, μαζί με τους άλλους αγρότες που θίγονται το ίδιο».

Στο χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Μπούτας, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΥ, σημείωσε την απουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νομού, καθώς και της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών από τις κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών, και απηύθυνε το ερώτημα: «Τελικά με ποιους είναι, με τους καπνοπαραγωγούς ή με τους καπνεμπόρους και τους καπνοβιομήχανους;».

Ανέφερε ότι οι καπνοπαραγωγοί, ανεξάρτητα από την ποικιλία που καλλιέργησαν θα εισπράξουν φέτος 50% χαμηλότερη τιμή σε σχέση με πέρσι και αυτό σημαίνει, καταστροφή για την αγροτιά, αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες ανατιμήσεις στα γεωργικά εφόδια και την καταχρέωση των αγροτών στις τράπεζες. «Ο αγώνας σας μένει. Η συσπείρωση, η κοινή πάλη πρέπει να αναγκάσει τους τοπικούς παράγοντες να μπουν μπροστά, να αναγκάσει την κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για τον καπνοπαραγωγό και το μέλλον του. Ενωμένος αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους και όλα τα στρώματα που θίγονται από αυτές τις πολιτικές».

Χαιρέτισε, επίσης, εκ μέρους των συλλόγων καπνοπαραγωγών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ο Μεστάν Χακί, πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοπαραγωγών Ανω Βυρσίνης. Οπως τόνισε: «Τα ορεινά και ημιορεινά χωριά του νομού δεν μπορούν να έχουν από κανένα άλλο προϊόν, ακόμα και το στοιχειώδες, εισόδημα που έδινε η καπνοπαραγωγή. Η καταστροφή της, που τη βιώνουν ήδη οι αγρότες του νομού, με τις τιμές που τους προσφέρουν οι έμποροι, θα σημάνει και τον αφανισμό χιλιάδων νοικοκυριών, γι' αυτό στα χωριά υπάρχει διάχυτη η απόγνωση και η αγανάκτηση».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, που κατέληξε στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στην αρχή της πορείας υπήρχε ένα μεγάλο πανό της ΠΑΣΥ νομού Ροδόπης, που έγραφε «Οχι στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς» και ακολουθούσαν άλλα πανό συλλόγων, όπως της Ανω Βυρσίνης που έγραφε: «Μην παίζετε με τον ιδρώτα μας». Συμμετείχαν πάνω από 15 σύλλογοι καπνοπαραγωγών, καπνοπαραγωγοί από όλα τα χωριά του νομού, αγροτικοί σύλλογοι, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ νομού Ροδόπης, εκπρόσωποι σωματείων, μορφωτικών συλλόγων, του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κλπ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επιμένουν στους φόρους της «περαίωσης»

Η κυβέρνηση κρίνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αντικειμενικά κριτήρια, δε θίγει τους εκβιαστικούς φόρους που αρπάζει από τους ΕΒΕ

Την απόφασή της να συνεχίσει την υπερφορολόγηση των μικρεμπόρων, βιοτεχνών, ελεύθερων επαγγελματιών στη βάση των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων» διαμηνύει η κυβέρνηση. Ετσι, αποσυνδέει εντελώς την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικά τα αντικειμενικά κριτήρια νόμου του 1994. Επιπλέον, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνεται η άποψη ότι η απόφαση «δεν αφορά την πρόσφατη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων» που έγινε δήθεν ...«διαφορετική φιλοσοφία».

Η ουσία, βέβαια, δε βρίσκεται στη νομική υπόσταση που παίρνει κάθε φορά η φορολεηλασία των ΕΒΕ, αλλά στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ συνεχίζουν να εφαρμόζουν με διάφορα τεχνάσματα και παραλλαγές τα «αντικειμενικά κριτήρια» και τους εξωλογιστικούς προσδιορισμούς. Οι φορολογικές απαιτήσεις ιδιωτών σε βάρος του Δημοσίου παραγράφονται μετά την πάροδο τριετίας και αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τυχόν προσφυγές που αφορούν παλαιότερες ρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρονται για τη ρύθμιση του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το έτος 2004. Για τη συγκεκριμένη ρύθμιση και προκειμένου να συγκεντρώσουν περισσότερα φοροέσοδα, υπογραμμίζουν ότι η «διαδικασία της περαίωσης με βάση το νόμο 3259/2004 συνεχίζεται κανονικά». Είναι φανερή η αγωνία τους για το ενδεχόμενο οι ΕΒΕ στη βάση και της πρόσφατης απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου να γυρίσουν την πλάτη στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Απέκλεισαν το λιμάνι

Το λιμάνι της Ουρανούπολης απέκλεισαν χτες οι παράκτιοι αλιείς του Νομού Χαλκιδικής, απαιτώντας να τους επιτραπεί να ψαρεύουν στις ακτές του Αγίου Ορους. Οι ψαράδες ζητούν την κατάργηση της απαγόρευσης που επιβλήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα από το 1987 και προβλέπει ότι κανένα σκάφος δεν μπορεί να πλησιάσει σε απόσταση 500 μέτρων τις ακτές του Αγίου Ορους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ