ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Μόνο Πάσχα δε θυμίζει...

Ιδιαίτερα υποτονική η κίνηση στην αγορά

«Ελλειψις χρημάτων στάσις εμπορίου», λέει η παροιμία, που φαίνεται ότι στην περίπτωση της αγοράς βρίσκει την εφαρμογή της κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Αυτό «ομολογεί» τόσο η ίδια η εικόνα που επικρατεί όλες τις τελευταίες μέρες, τουλάχιστον στα κρεοπωλεία του κέντρου της Αθήνας, αλλά και οι μαρτυρίες των ίδιων των καταστηματαρχών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Βαρβάκειο χτες, Μεγάλη Πέμπτη, τίποτα δε θύμιζε παλιότερες εποχές, όταν τέτοια μέρα - και νωρίτερα ακόμα από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας - γινόταν το αδιαχώρητο στους διαδρόμους της αγοράς.

Οι τιμές, πάντως, παρέμειναν και χτες στα ίδια επίπεδα με εκείνα των προηγούμενων ημερών, με τα εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια να πωλούνται σε εμφανώς χαμηλότερες τιμές από τα κρέατα που παρουσιάζονται ως ελληνικά, αλλά - εδώ που τα λέμε - κανείς δεν μπορεί να είναι πάντα σίγουρος για την ακριβή προέλευσή τους. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των κρεάτων που θα καταναλωθούν αυτές τις μέρες είναι κρέατα εισαγωγής, αλλά σε πολύ λίγες περιπτώσεις οι κρεοπώλες εμφανίζονται να διαθέτουν εισαγόμενα αρνιά και κατσίκια.

Οι τιμές στα εισαγωγής - από Ρουμανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ - αρνιά και κατσίκια πωλούνταν χτες στην αγορά της οδού Αθηνάς ακόμα και από τα 4 ευρώ το κιλό και η τιμή τους έφτανε μέχρι τα 7,80. Βέβαια, στις περιπτώσεις που η αγορά δεν αφορούσε ολόκληρο αρνί ή κατσίκι, η τιμή ήταν κάπως πιο ακριβή, αφού οι κρεοπώλες υποχρέωναν τους πελάτες να αγοράζουν με την ίδια τιμή ακόμα και ένα κεφαλάκι. Τα «ντόπια» αμνοερίφια πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 8-9 ευρώ το κιλό, υπήρχαν, όμως, και με 7 και με 10 ευρώ το κιλό. Κάπου υπήρξε και μία τιμή στα 11 ευρώ, αλλά μάλλον αυτή ήταν τιμή κράχτης για να πουληθούν ευκολότερα τα εισαγόμενα αρνιά προς 8 ευρώ το κιλό που διέθετε το ίδιο κατάστημα. Χτες «τσίμπησαν» οι τιμές στις συκωταριές, που πουλιόνταν προς 5 μέχρι και 7,80 ευρώ και τα εισαγόμενα κατεψυγμένα έντερα 4-5 ευρώ το κιλό.

Να διασχίζεις ελεύθερα την αγορά της οδού Αθηνάς τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι εικόνα πρωτοφανής, αλλά ενδεικτική των συνεπειών της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής
Να διασχίζεις ελεύθερα την αγορά της οδού Αθηνάς τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι εικόνα πρωτοφανής, αλλά ενδεικτική των συνεπειών της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής
Από τα οπωροκηπευτικά η τιμή της ντομάτας εξακολουθεί στα μανάβικα ακόμα και να ξεπερνάει τα 2,50 ευρώ το κιλό, η τιμή της, όμως, ξεκινάει από 0,75 ευρώ το κιλό στη λαϊκή. Οι πατάτες πωλούνται προς 0,45-0,78 ευρώ το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια 0,80-1,70 ευρώ και τα ξερά 0,35-0,65 ευρώ το κιλό, το μαρούλι 0,40-0,60 ευρώ το ένα, το σπανάκι μέχρι 10 ευρώ το κιλό, το ίδιο και τα ραδίκια.

Αρνάκι ντόπιο με 6,99 ευρώ το κιλό ο ένας, ντόπιο κατσικάκι με 9,49 ο άλλος κι άντε ο απλός καταναλωτής να βγάλει άκρη...
Αρνάκι ντόπιο με 6,99 ευρώ το κιλό ο ένας, ντόπιο κατσικάκι με 9,49 ο άλλος κι άντε ο απλός καταναλωτής να βγάλει άκρη...
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
«Φουσκώνουν» οι τιμές

Η ΕΣΥΕ κατέγραφε το Μάρτη του 2005 ετήσιο ρυθμό αύξησης 4,7% - είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά εισοδήματα

Λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού, ρίχνουν οι βιομήχανοι, με τις τσουχτερές αυξήσεις των τιμών που επιβάλλουν - ελέω ελεύθερης αγοράς - στα βιομηχανικά προϊόντα από τις αρχές του 2005. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) - δημοσιοποιήθηκαν χτες από το υπουργείο Οικονομίας - που μας πληροφορούν ότι το Μάρτη του 2005 συγκριτικά με το Μάρτη του 2004 (δωδεκάμηνος ρυθμός) οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 4,7%. Φέτος, το ποσοστό αύξησης του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία είναι υπερδιπλάσιο από πέρσι και πρόπερσι, που οι τιμές πώλησης των βιομηχανικών προϊόντων (προς το χονδρεμπόριο) είχαν αυξηθεί κατά 2,1% και 2,2%, αντίστοιχα.

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αύξησης των τιμών βιομηχανικών προϊόντων, σε μέσα επίπεδα (σύγκριση δωδεκαμήνου Απρίλης 2004 με Μάρτη 2005, με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Απρίλης 2003 με Μάρτη 2004). Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, στο δωδεκάμηνο Απρίλης 2004 - Μάρτης 2005, σε σύγκριση προς το προηγούμενο δωδεκάμηνο, οι βιομήχανοι αύξησαν τις τιμές των προϊόντων που πούλησαν στους χονδρεμπόρους και άλλους πελάτες τους, κατά 4,5%. Το μέσο ποσοστό αύξησης των τιμών που επέβαλαν στο τελευταίο δωδεκάμηνο οι βιομήχανοι είναι υπερτριπλάσιο, συγκριτικά με την περίοδο 2003-2004 που οι τιμές βιομηχανικών προΪόντων είχαν αυξηθεί 1,3%.

Το γεγονός ότι οι βιομήχανοι πούλησαν φέτος το Μάρτη ακριβότερα κατά 4,7% τα προϊόντα που παράγονται στις επιχειρήσεις, σημαίνει ότι σύντομα οι φουσκωμένες τιμές των βιομηχανικών προϊόντων θα εμφανιστούν και στην κατανάλωση, ίσως και σε μεγαλύτερο ποσοστό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών.

Ωράριο καταστημάτων

Τα εμπορικά σήμερα θα ανοίξουν στη 1.00 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα, ενώ αύριο θα ανοίξουν στις 9.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 4.00 το μεσημέρι. Τα σούπερ μάρκετ σήμερα θα λειτουργήσουν 1.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. και αύριο 8.00 π.μ. - 6.00 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ