ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πειραματικές «δοκιμές» στο «Αμόρε»

Από 6-30/5 θα διαρκέσουν οι παραστάσεις των «Δοκιμών», του 4ου Φεστιβάλ Πειραματικών Παραστάσεων, που γίνεται στο θέατρο «Αμόρε». Στις φετινές «Δοκιμές», περιλαμβάνονται τρία έργα:

«O κόσμος στο βυθό» του Γκάρι Οουεν, σε μετάφραση Κατερίνας Κωνσταντινάκου - Εκτορα Λυγίζου, σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, σκηνικά - κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, φωτισμούς Δημήτρη Κασιμάτη, μουσική Νίκου Πατρελάκη. Παίζουν: Θάνος Σαμαράς, Ασπασία Αλευρά, Δέσποινα Γεωργακοπούλου, Γιώργος Τσούλαρης. Πρεμιέρα στον «Εξώστη» (6/5). Σε μια μελλοντική κοινωνία, αρνητικό της σημερινής, οι «άσχημοι» έχουν το πάνω χέρι, ενώ οι «ωραίοι» είναι υπό διωγμόν: σύμφωνα με τη διχαστική προπαγάνδα η «ακτινοβολία» των ωραίων είναι μολυσματική και άρα πρέπει να εξαλειφθεί.

«Πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» της Αγγελικής Δαρλάση, σε σκηνοθεσία Μελίνας Μάσχα, σκηνικά Μαρίας Βασιλάκη, κοστούμια Ιωάννας Τσάμη, φωτισμούς Χριστίνας Θανάσουλα, μουσική Κώστα Ανδρέου, κίνηση Ζωής Χατζηαντωνίου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Μαρία Σίδερη, Μάξιμος Μουμούρης, Ελένη Καλαρά, Πέτρος Αλατζάς, Πολύδωρος Βογιατζής, Γιώτα Αργυροπούλου, Κωστής Καλλιβρετάκης. Πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή (19/5). Με αφορμή ένα μύθο της λαϊκής - θρησκευτικής παράδοσης και φόντο μια παθητική κοινωνία, το αλληγορικό αυτό έργο αναφέρεται στην ξενοφοβία, καθώς και στον παραλογισμό του πολέμου και της τρομοκρατίας - τρομολαγνείας.

«Ενα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι» της Γεωργίας Μαυραγάνη, σε σκηνοθεσία της ίδιας, σκηνικά - κοστούμια Βασίλη Μπαρμπαρίγου, αρχιτεκτονική - σκηνογραφική συμβολή Ελένης Παπαδημητρίου, επιμέλεια κίνησης Βάσως Γεωργακοπούλου, φωτισμούς Τάσου Παλαιορούτα, μουσική Θοδωρή Ζιούτου (live electronics). Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας, Θάλια Ιωαννίδου, Αννα Λάκη. Παίζουν: Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αντώνης Ντουράκης, Βάσω Καβαλιεράτου. Τι θα συνέβαινε αν τα τραγούδια που αγαπάς έπαιρναν το λόγο και μιλούσαν για τη ζωή σου; Ενας κομπέρ, ένας νέος άντρας, μία γυναίκα, τέσσερις μουσικοί, με ζωντανούς ήχους, φωνές, στιχάκια, κομμάτια ποιημάτων και τραγουδιών, ιστορίες φανταστικές και μη, συνθέτουν ένα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι για τον έρωτα. Πρεμιέρα στον «Εξώστη» (20/5).

Στις 11 Μάη το «Αμόρε» δε θα λειτουργήσει λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς.

Ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία

Εργο του Χρ. Καρά
Εργο του Χρ. Καρά
Εργα μεγάλων διαστάσεων, δημιουργίες των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων, παρουσιάζει ο Χρίστος Καράς (7/5-26/6) στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (Β. Τζέλλα και Βαρσιαδάνη). Θα εκτεθούν περισσότερα από 40 έργα, όλα λάδια. Ανάμεσά τους ένα εντυπωσιακό δεκάπτυχο, ένα εξάπτυχο και ένα τρίπτυχο. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί μεγάλες ποιητικές εικόνες, που κινούνται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, «προφητείας» και συμβολισμού. Εικόνες που σε κερδίζουν με την ένταση του χρώματος και τη δύναμη του σχεδίου. Οπως σημειώνει ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, «ο Χρ. Καράς αξιοποίησε την εμπειρία της αφαίρεσης, διατήρησε το λυρισμό των σουρεαλιστικών εικόνων και ξεχώρισε την πνευματικότητα των χρωματικών πεδίων. Το διαρκές παιχνίδι ωριμότητας να προσαρμόζει τα μορφότυπα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στις ζωγραφισμένες επιφάνειες και να ανασυνθέτει το χώρο με χρωματικά πεδία για να γεμίζουν την επιφάνεια, κάνει τις εικόνες του Χρ. Καρά μοναδικές, πολυεπίπεδες και ανεπανάληπτες».

«Θαύματα της καθημερινότητας» τιτλοφορείται η έκθεση χαρακτικής της Α. Κλέιν, που εγκαινιάζεται στις 10/5 (8μμ) στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη). Η δημιουργός εμπνέεται από τις «μικρές» στιγμές της καθημερινής ζωής της γυναίκας. Τα χαρακτικά της αποπνέουν ζεστασιά, ποίηση και χιούμορ. Διάρκεια έκθεσης έως 10/6.

Εγκαινιάζεται στις 10/5 (7μ.μ.) στην γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση φωτογραφίας της Ιωάννας Ράλλη. Με τίτλο «Σημεία ζωής», παρουσιάζονται (έως 28/5) είκοσι πέντε μαυρόασπρες φωτογραφίες. Με κέντρο την ανθρώπινη μορφή, αφηγούνται αξίες που δεν περιορίζονται σε προσωπικές στιγμές και γνωριμίες, αλλά δημιουργούν τη διαφορά μεταξύ ντοκουμέντου και έργου τέχνης. Παιδικές φιγούρες σε κίνηση, φιγούρες μοναχικών ενηλίκων μπροστά σ' έναν ορίζοντα, είναι μερικά από τα θέματα που απαθανατίζει ο φακός της Ι. Ράλλη.

«Πατριδογνωσία - Τέχνη, κοινωνία, πολιτική» τιτλοφορείται η έκθεση έργων του Γιάννη Ψυχοπαίδη, που εγκαινιάζεται στις 17/5 (8μμ) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10). Θα εκτεθούν επιλεγμένα έργα του καλλιτέχνη, φιλοτεχνημένα από το 1964 έως το 2004. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το ομότιτλο βιβλίο - λεύκωμα (εκδόσεις «Μεταίχμιο»), το οποίο περιλαμβάνει κείμενα των: Κ. Τσουκαλά, Μ. Χριστοφόγλου και Γ. Κουζέλη.

Στις 12/5 (8 μμ) η αίθουσα τέχνης «Τρίγωνο» (Δροσίνη και Κυριακού 16, Κηφισιά) διοργανώνει την ομαδική έκθεση «Με τα χρώματα του Μάη». Συμμετέχουν οι: Μάγδα Βαμβατήρα, Γιώργης Βαρλάμος, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Ειρήνη Γκόννου, Αννα Γρηγόρα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Αντώνης Κέπετζης, Μαρία Κτιστοπούλου, Ελευθερία Τζίτζη - Νικολαΐδου, Μίλτος Παντελιάς, Αγγελος Ραζής, Ευανθία Σούτογλου και Αννα-Μαρία Τσακάλη. Διάρκεια έως 4/6.

Eurokinissi

Το κλασικό, κοινωνικό, αντιπολεμικό έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ηταν όλοι τους παιδιά μου», θα παρουσιάσουν την επόμενη, χειμερινή θεατρική περίοδο, στο Θέατρο «Αλφα», ο Στέφανος Ληναίος και η Ελλη Φωτίου. Με αυτό το διαχρονικό έργο του (έχει ξαναπαρουσιαστεί στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία), ο Αρθουρ Μίλερ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, πήρε μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους δραματουργούς. Είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επίκαιρο και αναδεικνύει το συγγραφέα του, ως μια από τις πιο άγρυπνες και φλογερές συνειδήσεις της εποχής μας.

Ροκ «έκρηξη» στους Βράχους

Ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας ροκ ιστορίας αποτελεί ο Ερικ Μπάρντον, ο τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος των «Animals». Του βρετανικού σχήματος, που το 1964 «γκρέμισε» τους «Beatles» από το νούμερο 1 του αγγλικού chart, με το «House Of The Rising Sun» και πρόσφερε ανεπανάληπτες live εκτελέσεις («Paint It Black», «Hey Gyp», «San Franciscan Nights» κ.ά). Αυτό το καλοκαίρι οι «Animals» με νέα σύνθεση αλλά πάντα με «αρχηγό» τον Ερικ Μπάρντον έρχονται για περιορισμένο αριθμό συναυλιών στην Ελλάδα, ξεκινώντας με μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα, στις 3 Αυγούστου, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βύρωνα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες επιτυχίες της καριέρας του, ανάμεσα στις οποίες τα κλασικά «Don' t let me be misunderstood», «When I was young», «It's my life», «We Gotta Get Out Of This Place», «See See Rider», «Bring It On Home To Me». Είναι μερικά μόνα από τα κομμάτια που θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά από το δημιουργό και ερμηνευτή τους σε μία «εκρηκτική» ροκ συναυλία.

Ημερίδα περί κεραμικής

Πανελλήνια Συνάντηση Αγγειοπλαστών και ημερίδα με θέμα την τεχνολογία και τη διαδικασία της κεραμικής παραγωγής θα πραγματοποιηθεί στο Γαράζο της Κρήτης (8-13/5) του Μάη. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με ξενάγηση των αγγειοπλαστών σε χωριά και μοναστήρια του Δήμου Κουλούκωνα και ομιλία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, Μπέττυς Ψαροπούλου (πρόεδρος του Ιδρύματος Οικ. Γ. Ψαροπούλου). Θα ακολουθήσουν: παραδοσιακή κρητική μουσική, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές του Δημοτικού, περιοδική έκθεση με τίτλο «Με αφορμή μια στάμνα» (οργάνωση του Κέντρου Μελέτης Νεότερης Κεραμικής), ομαδική έκθεση καλλιτεχνικής κεραμικής στη μνήμη του Μιχάλη Ταμπακόπουλου κ.ά.

Ψηφιακές τοπο-γραφίες

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων - οργανώνουν έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο «Ψηφιακές τοπο-γραφίες» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Κτίριο 6) στην Αθήνα (9-22/5, καθημερινά 6-10μ.μ.).

Η έκθεση ψηφιακές τοπο-γραφίες αναφέρεται στη χρήση ψηφιακών μέσων, τόσο ως μέθοδο απεικόνισης του χώρου όσο και ως τεχνική γένεσής του, μέσω νέων διαδικασιών μορφοποίησης. Μορφές πρακτικής που συνδυάζουν ποικίλες μεθόδους και προσεγγίσεις οι οποίες προσδίνουν τα εργαλεία για να σκεφτόμαστε διαφορετικά.

Νέες ιδέες και θεωρίες εμφανίζονται στο πεδίο της αρχιτεκτονικής σχετικές με τη θεωρία του χάους, τους γενετικούς αλγόριθμους από την εξέλιξη των ειδών στη βιολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνητή ζωή. Στην έκθεση ψηφιακές τοπο-γραφίες παρουσιάζονται ερευνητικές μελέτες, από αρχιτέκτονες που ζουν, εργάζονται και διδάσκουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αυτές οι μελέτες είναι αποτέλεσμα αυτόνομης ή ομαδικής έρευνας σε πέντε διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια.

Συμπόσιο με θέμα «Η Κύπρος στους αγώνες του ελληνισμού για ελευθερία - Από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα» θα πραγματοποιηθεί στις 11/5 (7.30 μ.μ. αίθουσα τελετών Πανεπιστημίου Αθηνών), 12 και 13/5 (10π.μ.-2μ.μ. αίθουσα Προπυλαίων). Θα μιλήσουν οι: Κ. Χαραλαμπίδης, Θ. Μαρκόπουλος, Γ. Γεωργής, Ν. Λοϊζίδη κ.ά. Ποιήματα του Κ. Χαραλαμπίδη θα απαγγείλει η Κ. Χέλμη. Συμμετέχει το μουσικό σχήμα «Μεσόγειος» του Μ. Χατζημιχαήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ