ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Εκβιάζουν τους μετανάστες για μεροκάματα πείνας

Πρωτεργάτης στις ωμές απειλές ο Θ. Νασίκας, δήμαρχος της πόλης και γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ

Σε ωμό εκβιασμό προς τους Αλβανούς εργάτες, προχώρησε ο Θ. Νασίκας - γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και δήμαρχος Τυρνάβου - με σκοπό να τους εξαναγκάσει να αποδεχτούν χαμηλά μεροκάματα για τη δουλιά τους στα κτήματα της περιοχής. Σε σύσκεψη που διοργανώθηκε - μαζί με τον δήμαρχο κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Οινοποιείου Τυρνάβου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) και του Αγροτικού Συλλόγου - συζητήθηκαν οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν, ούτως ώστε να περάσει ο εκβιασμός κι αποφασίστηκε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Τυρνάβου εξέδωσε ανακοίνωση στα Αλβανικά, με την οποία απειλεί τους αλλοδαπούς ότι, αν δε συμμορφωθούν, θα υποστούν συνέπειες που φτάνουν μέχρι την απέλασή τους! Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, η οποία μοιράστηκε στους Αλβανούς, αναφέρεται:

«Γνωρίζουμε σε όλους τους μετανάστες ότι βάσει της άδειας εργασίας, υπογεγραμμένη από εσάς, το ημερομίσθιο της εργάσιμης μέρας είναι 26,64 ευρώ για το 8ωρο. Σε περίπτωση που κάποιος από εσάς ζητάει περισσότερα κινδυνεύει να απορριφθεί η άδεια εργασίας, μαζί και η άδεια παραμονής από τη δημαρχία και τη νομαρχία».

Η κατάπτυστη ανακοίνωση του Δήμου Τυρνάβου, με την οποία απειλεί τους μετανάστες με αφαίρεση της άδειας παραμονής και εργασίας αν τολμήσουν να διεκδικήσουν μεροκάματα αξιοπρέπειας
Η κατάπτυστη ανακοίνωση του Δήμου Τυρνάβου, με την οποία απειλεί τους μετανάστες με αφαίρεση της άδειας παραμονής και εργασίας αν τολμήσουν να διεκδικήσουν μεροκάματα αξιοπρέπειας
Το «επιχείρημα» που χρησιμοποιήθηκε στη σύσκεψη, για να δικαιολογηθεί ο εκβιασμός και οι απειλές σε βάρος των Αλβανών εργατών είναι ότι οι απαιτήσεις τους είναι υπερβολικές - ζητούν μεροκάματο 30 ευρώ - και οι αγρότες της περιοχής δεν μπορούν να ανταποκριθούν, επειδή το εισόδημά τους έχει υποστεί μεγάλη μείωση και αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα.

Με την εκβιαστική λογική διαφώνησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Ν. Μπαντόγιας, που συμμετείχε στη σύσκεψη, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών δεν οφείλονται στους Αλβανούς εργάτες, αλλά στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ομως, όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά δέχτηκε και λεκτικές επιθέσεις από εκπροσώπους των άλλων φορέων, οι οποίοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να επιμείνουν στις θέσεις τους. Κάποιοι, μάλιστα, πρότειναν οι αγρότες του Τυρνάβου να αναζητήσουν πιο «φτηνούς» αλλοδαπούς εργάτες από τους γειτονικούς νομούς των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Την πλήρη υποστήριξή του στους Αλβανούς εργάτες εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), το οποίο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον δήμαρχο Τυρνάβου και τονίζει: «Η πρωτοβουλία του κ. Νασίκα έχει δύο στόχους: Το πρώτο και κύριο ν' αποπροσανατολίσει τους αγρότες από τους κύριους υπεύθυνους της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κυρίως της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Η πολιτική που ευθύνεται για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, τις χαμηλές συντάξεις στους αγρότες, και, τελικά, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τη δημιουργία νέων τσιφλικάδων.

Το δεύτερο είναι ότι μ' αυτήν την ενέργεια περνάει σε ανοιχτή τρομοκρατία, απειλώντας με απέλαση τους μετανάστες, αν δε μειώσουν το μεροκάματό τους. Μάλιστα, καθορίζει το μεροκάματο κάτω από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, στα 25 ευρώ. Καλεί, δε, τους αγρότες να κρατήσουν ενιαία στάση, προκειμένου να τους κάνει συνένοχους και να τους φέρει σε αντιπαράθεση με τους εργάτες, οικονομικούς μετανάστες».

Και το ΕΚΛ συνεχίζει: «Θέλουμε να κάνουμε γνωστό στον κ. Δήμαρχο ότι ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη είναι μεν 25,50 ευρώ, αλλά εργάζεται 5 ημέρες και πληρώνεται για 6 ημέρες, ήτοι 25,50 Χ 6 ημέρες την εβδομάδα / διά 5 εργάσιμες = 30,60 ευρώ ημερησίως. Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν υπολογίζονται επιδόματα και ασφάλιστρα.

Δεύτερο, τους εργάτες πρέπει να τους ασφαλίζουν στον ΟΓΑ με βάση το νόμο για να πάρουν σύνταξη και όχι να είναι ανασφάλιστοι ή να ασφαλίζονται μόνοι τους. Επομένως, τα 30 ευρώ την ημέρα που ζητάνε οι Αλβανοί εργάτες είναι πολύ κάτω από τη συλλογική σύμβαση, αν υπολογίσουμε ότι οι οικονομικοί μετανάστες αυτασφαλίζονται.

Αν ο κος δήμαρχος θέλει να υπερασπιστεί τους αγρότες καλά θα κάνει να δείξει τα δόντια του στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και όχι στους οικονομικούς μετανάστες».

Οσον αφορά στο «επιχείρημα» που χρησιμοποιήθηκε για τη δικαιολογία του εκβιασμού, το ΕΚΛ σημειώνει: «Η θεωρία του εργατικού κόστους που πλασάρει ο κος δήμαρχος, ως βασικό αίτιο για τις τιμές των προϊόντων, είναι η ίδια θεωρία που επικαλούνται και οι βιομήχανοι για ψηλά μεροκάματα τα οποία εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Το μεγάλο κόστος για τους αγρότες προέρχεται από τα πανάκριβα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια. Οι εργάτες και αγρότες παράγουν τεράστιο πλούτο, το ζήτημα είναι ότι αυτός ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Τα αγροτικά προϊόντα φεύγουν από τον παραγωγό σε εξευτελιστικές τιμές και φτάνουν στον καταναλωτή πανάκριβα. Ποιος καρπώνεται αυτή τη διαφορά, κύριε δήμαρχε; Οι εργάτες; Οχι βέβαια. Ωφελημένοι είναι οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους αγρότες να μην πέσουν στην παγίδα που προσπαθούν να τους οδηγήσουν κυβέρνηση, κυβερνητικοί παράγοντες και ο κος δήμαρχος Τυρνάβου. Η λύση βρίσκεται στον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργατών, μικρομεσαίας αγροτιάς και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα παίρνει υπόψιν τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού και της φτωχομεσαίας αγροτιάς και όχι την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας.

Για το ΕΚΛ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οι εργάτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, δεν παύουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που με την πάλη τους κατέκτησαν. Η εκμετάλλευση δεν ξεχωρίζει εθνικότητα, χρώμα, φυλή, δεν ξεχωρίζει εργάτες και φτωχομεσαίους αγρότες.

Ο διαχωρισμός εξυπηρετεί τα σχέδια της πλουτοκρατίας, η διάσπαση των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών στόχο έχει τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης, την αύξηση των κερδών βιομηχάνων και μονοπωλίων.

Θέλουμε να καταγγείλουμε τις ενέργειες του δημάρχου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων. Και να διαβεβαιώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα επιτρέψουμε να περάσει η ξενοφοβία, το μίσος, ο ρατσισμός και ο διαχωρισμός εργατών - αγροτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ