ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
Αν δε σηκώσεις ανάστημα...

...θα 'σαι μόνιμα χαμένος

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Εκείνος, ο Λένιν, στο 'λεγε από τότε. Οταν ο καπιταλισμός φτάνει στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, τα ψέματα τελειώνουν. Τότε είναι, που γίνεται εξαιρετικά μονόδρομος ο στόχος της δικής σου πάλης:` Η θα παλέψεις για να τους ανατρέψεις, να εγκαταστήσεις τη δική σου εξουσία, ή θα σε πάρει από κάτω η βαρβαρότητα. Η νομοτέλεια του περάσματος δεν αφορά στο «πέσε πίτα να σε φάω».

Προς τι ο πρόλογος; Αφορμή οι εξελίξεις περί την Πρωτομαγιά. Κοιτάς ένα γύρω στα ψιλά των ειδήσεων κι όλα μαρτυρούν κρίση. Το κέρδος του ενός καπιταλιστή αυξάνει με τρελούς ρυθμούς. Ελα όμως, που το κέρδος του ανταγωνιστή του αυξάνεται περισσότερο. Στη μέση εσύ. Απολύεσαι. Οι υπόλοιποι γίνονται ακόμα περισσότερο εξαρτήματα της μηχανής. Και πάλι δεν επικρατεί ισορροπία. Ελεύθερες οι τιμές. Τρέξε πάλι εσύ να προλάβεις με δεύτερη και τρίτη δουλιά, κάτι δίωρα και τρίωρα, αυταπάτη ότι έτσι θα τα βγάλεις πέρα. Πού να προλάβεις να διαβάσεις πίσω απ' τις γραμμές. Κι όμως, εκεί το λένε καθαρά: «να προχωρήσουν οι μεγάλες ρήξεις». Δεν εννοούν τη ρήξη που έχεις εσύ στο μυαλό σου, αυτήν που σε τρομάζει μην τυχόν και χάσεις το γάιδαρο. Για το πώς θα σε στύψουν περισσότερο, μιλούν. Γι' αυτό η αγωνία για τη διαφύλαξη της συναίνεσης. Γι' αυτό και ο παρατρεχάμενος εντοπίζει το πρόβλημα στην έλλειψη «διαβούλευσης». Σου λέει, τόσον καιρό το στρώνουμε το παιχνίδι του «κοινωνικού διαλόγου», πώς μας το χαλάς έτσι με μιαν απόφαση περί εργάσιμης Πρωτομαγιάς;

Τι λες; Δεν ξέρει ο Μπους πώς τσακίστηκε και από ποιον ο φασισμός; Δεν ξέρουν τα μονοπώλια ότι ενώ χρηματοδότησαν - χρυσό τον έκαναν - τον Χίτλερ, τελικά ηττήθηκαν το 1945; Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να πιστέψεις ότι αυτοί, που έχουν κάνει επιστήμη τη σκλαβιά, μάχονται για την ελευθερία σου; Για μιαν ελευθερία μάχονται: Την ασύδοτη αύξηση των κερδών τους. Η ύπαρξη και μόνο της Ενωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ήταν φοβερό εμπόδιο για τα κέρδη τους.

Αν και τώρα ακόμα δεν καταλαβαίνεις γιατί την Πρωτομαγιά αξίζει να χάσεις το μεροκάματο, για να έχεις το δικαίωμα να κερδίσεις τη ζωή σου, ε, δε γίνεται, φίλε μου, να 'ναι όλα δικά σου. Μόνο τ' αφεντικά τα 'χουν όλα, επειδή ακριβώς σε έχουν πείσει ότι θα χάσεις αυτό, που, ήδη, δεν έχεις.

Πάρε θέση!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η συναίνεση για να προχωρήσουν οι μεγάλες ρήξεις και τομές που έχει ανάγκη ο τόπος, η διαμάχη για τη γιορτή της Πρωτομαγιάς είναι σπατάλη δυνάμεων (...) Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εργασιακή και κοινωνική ειρήνη για να αλλάξουμε νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος. Ας μη τα θυσιάσουμε λόγω του φετινού ετεροχρονισμού της Πρωτομαγιάς» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ: «Για αυταρχική λογική κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος πρόσθεσε ότι για το θέμα του εορτασμού της Πρωτομαγιάς "δεν έκανε διαβούλευση με τα συνδικάτα των εργαζομένων"» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΜΠΟΡΙΟ: «Σε πλήρη απελευθέρωση των τιμών των τυποποιημένων προϊόντων που διατίθενται σε χώρους όπως αεροδρόμια, τρένα, πλοία και αρχαιολογικούς χώρους προχωρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, καταργώντας με αγορανομική διάταξη το ανώτατο περιθώριο κέρδους 45% που ίσχυε μέχρι σήμερα» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

...ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΔΕΜΕΝΑ: «Υστερα από συνάντηση με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Μπο Ξιλάι ο επίτροπος Εμπορίου Πίτερ Μάντελσον απέκλεισε το ενδεχόμενο εμπορικού πολέμου με την Κίνα τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι "διακυβεύονται πολλά πράγματα". "Για να αγοράσουμε ένα Airbus Α380 πρέπει να εξάγουμε τουλάχιστον 800 εκατομμύρια φανελάκια. Εμείς εξάγουμε πουκάμισα για αεροπλάνα. Και το ζήτημα είναι ότι τα περιθώρια κέρδους μας στις εξαγωγές είναι πολύ μικρά" εξήγησε ο Κινέζος υπουργός (...) εκτιμήθηκε ότι μια δυναμική αναμέτρηση με την Κίνα κάθε άλλο παρά θα ήταν προς το συμφέρον των Ευρωπαίων. Αρκεί να αναφέρουμε ότι οι κινέζικες αεροπορικές εταιρίες έχουν υποβάλει παραγγελίες για αεροσκάφη τύπου Airbus και ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες με κυρίαρχη την Volkswagen βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης βάσει των πωλήσεων αυτοκινήτων στην κινέζικη αγορά» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ και προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 7.767 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε Δημόσιο και οργανισμούς

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 13.279 στους Δήμους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκπτωτος ο Πατριάρχης

Η ΝΙΚΗ: Και εξ οικείων τα βέλη

Η ΧΩΡΑ: Εθελουσία στο Δημόσιο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντιφατικές οι οδηγίες για το νέο Ε9

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ των μικρομεσαίων

ΑΠΟΦΑΣΗ: Αποζημιώσεις για τη ληστεία στη Σοφοκλέους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρόταση στις τράπεζες για το ασφαλιστικό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ για καφέ, νερό και αναψυκτικά

Ο ΛΟΓΟΣ: ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ σε νερά, τοστ, αναψυκτικά

ΕΘΝΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ για την κατάργηση της Πρωτομαγιάς

Η ΑΥΓΗ: Εξοργίζει η αμφισβήτηση της Πρωτομαγιάς

ΤΑ ΝΕΑ: Κατακραυγή για την Πρωτομαγιά

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρωτομαγιάτικο δώρο 125 εκατομμύρια ευρώ στους εργοδότες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Α-ΔΕΞΙΟΙ και αμνήμονες

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: σε όλη τη χώρα πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 11 Μάη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κομμουνιστική κατοχή

«Για τη Δυτική Ευρώπη το τέλος του πολέμου ήταν η απαρχή της ελευθερίας. Αλλά σήμανε επίσης την κατοχή και προσάρτηση της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και την επιβολή του κομμουνισμού» (δήλωση του Τζ. Μπους - «ΒΗΜΑ»).

Μνήμη

«Για την ιστορία, τη Μνήμη, τον στοιχειώδη φόρο τιμής. Η Αλήθεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με αριθμούς και γεγονότα είναι σχεδόν σοβιετική: στο Ανατολικό Μέτωπο καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 607 γερμανικές μεραρχίες, δηλαδή μέχρι και τετραπλάσιες σε σύγκριση με όλα τα άλλα μέτωπα μαζί. Για να επιτευχθεί αυτό το τιτάνιο έργο, 20 εκατομμύρια θυσιάστηκαν, στο σύνολο των 50 ολόκληρου του πολέμου και ακόμα: 1.710 πόλεις μετατράπηκαν σε σωρούς ερειπίων, εβδομήντα χιλιάδες χωριά και κεφαλοχώρια κάηκαν, 32.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς, 98.000 κολχόζ και 5.000 σοβχόζ καταληστεύτηκαν και χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά μνημεία γκρεμίστηκαν. Αγαπητέ μου, εσένα το λέω που ορέγεσαι καυτή, φρέσκια σάρκα από Ουκρανία και σε σένα που μια Ρωσίδα ξεσκατώνει τον παππού σου. Να ξέρεις. Χωρίς αυτόν τον απίστευτο, πρωτοφανή ηρωισμό αυτών των λεόντων, σήμερα θα κυκλοφορούσαμε με αγκυλωτό χαλκά!» (ο Δημήτρης Δανίκας στα «ΝΕΑ»).

Ελευθερία

«Θυσιάζει 13.000 εργαζόμενους η IBM (...) τη νύφη θα την πληρώσει κυρίως η Ευρώπη. Το εργασιακό πογκρόμ θα εξοικονομήσει στον κολοσσό 300 - 500 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2005 και ένα δισ. δολάρια το 2006, ποσό που είναι μόλις το 1% των συνολικών επιχειρηματικών εξόδων. Οι απολύσεις γίνονται σε μια περίοδο που η IBM κάθε άλλο παρά ζημιές έχει (...) το πρώτο τρίμηνο του έτους εξέπληξε τις αγορές όταν ανακοίνωσε κέρδη 1,4 δισ. δολάρια από 1,36 δισ. πέρυσι» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ