ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
«Πανόραμα» ελληνικής μουσικής

Κατωπόδης Σπύρος

Με την αποψινή συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου, σε έργα Δ. Λιάλιου, Γ. Σισιλιάνου (σε α' παγκόσμια εκτέλεση), Δ. Δραγατάκη και Β. Καλαφάτη, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής, συνεχίζονται οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», που διοργανώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Στο πλαίσιό τους, μέχρι τις 14/5, οι σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες θα ξεδιπλώσουν τη διαχρονική πορεία της ελληνικής μουσικής. Μια πρωτοβουλία της ΚΟΑ, με στόχο να γνωρίσει στο κοινό σημαντικές σελίδες της μουσικής ιστορίας μας, ιδιαίτερα του ελληνικού συμφωνικού έργου, σε μια εποχή γενικότερης παραγνώρισης και υποβάθμισής του. Αύριο (8.30μ.μ.), στην Εθνική Γλυπτοθήκη (Αλσος Στρατού - Γουδί) θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το Σύνολο Αρχαιοελληνικών Μουσικών Οργάνων «Λύραυλος» και την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία. Από σήμερα, μέχρι τη Δευτέρα, οργανώνεται το συνέδριο «Η ελληνική μουσική στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΚΟΑ και το ΜΜΑ, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγαμέμνονα Μουρτζόπουλου. Τη Δευτέρα, (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής η Ορχήστρα Δωματίου ΕΛΣ θα δώσει συναυλία με έργα Θ. Αντωνίου, Γ. Κουμεντάκη, Γ. Πονηρίδη, Αντ. Ευαγγελάτου και Θ. Καρυωτάκη. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων (10/5), της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ (11/5), της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (13/5), της Χορωδίας ΕΡΤ (14/5). Στη διάρκεια των Γιορτών θ' ακουστούν έργα 42 Ελλήνων μουσουργών (αρκετά σε παγκόσμια ή πρώτη εκτέλεση).

Εντονα χρώματα και αρμονία

Τα δέντρα είναι η πηγή έμπνευσης των έργων της Σύνης Παπαγιάννη, που παρουσιάζονται από τις 10/5 (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «Ανεμος» (Αγίου Τρύφωνος 12, Κηφισιά). Πρόκειται για την έκτη ατομική έκθεση της ζωγράφου, η οποία περιλαμβάνει 25 τοπία. Οπως σημειώνεται «Η φύση πάντοτε ήταν πομπός και δέκτης των εικαστικών της ερεθισμάτων. Αναπλάθει εικόνες τοπίων γνώριμων αλλά όχι πραγματικών, εφαρμόζοντας μεικτή τεχνική. Ο πυρήνας της δουλιάς αυτής είναι τα δέντρα, τα οποία πότε γεμάτα άνθη και καρπούς, πότε γυμνά, καμένα, κουτσουρεμένα ή μοναχικά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθειά της να εκφράσει τη φωνή της φύσης μέσα από εικόνες φθοράς ή αναγέννησης».

Η Σ. Παπαγιάννη χρησιμοποιεί διάφορα υλικά (χαρτί, ακριλικά πάνω σε ξύλο και μουσαμά, χρωματιστές κόλλες, πολυεστέρα) ανασυνθέτοντας τοπία της χώρας μας λουσμένα στο φως και το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Οπως αναφέρει η δημιουργός «Αυτό που με γοητεύει στη φύση δεν είναι μόνο η αρμονία, αλλά και ο συνδυασμός έντονων χρωμάτων», ενώ η Αθηνά Σχινά τονίζει «τα τοπία της Σύνης Παπαγιάννη έλκουν και ταυτοχρόνως αποστασιοποιούν τη διάθεση του αγγίγματος, φέρνοντας κοντά το εφήμερο και ταυτοχρόνως απομακρύνοντας τους νόμους της φθοράς του. Τη θέση του τη μοιράζεται αινιγματικά το εφήμερο με την αλληγορία γύρω από τα περασμένα και τα μελλούμενα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4/6.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Δημήτρης Καΐλας: «Κάτω από τις σημαίες του Λαϊκού Στρατού»

Κώστας Ζάβαλης: «Πολεμικό οδοιπορικό ενός αγωνιστή»

Λευτέρης Σκαμπαρίνας: «Ο υπασπιστής του στρατηγού Σαράφη θυμάται και γράφει»

Κυριακή Καμαρινού: «Τα "πέτρινα" Πανεπιστήμια»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το θεατρικό αναλόγιο «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα (8μ.μ.) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10). Θα μιλήσει η μεταφράστρια του έργου, Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου. Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Μπίρος, Αννα Γιαγκιώζη, Ασπασία Κοκόση, Σαράντος Γεωγλερής.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Την καινούρια δουλιά της παρουσιάζει η Φιλιππίνα Λιβιτσιάνου στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 10 του Μάη (8μ.μ.) στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Με γενικό τίτλο «Πυρ, γυνή και ύδωρ», θα εκτεθούν δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων, έργα μεικτής τεχνικής και σχέδια με σινική μελάνη σε χαρτί σέλερ και μιλιμετρέ. Πρόκειται για ζωγραφική εκ του φυσικού, χωρίς, όμως, να εγκλωβίζεται η δημιουργός στη μιμητική αναπαράσταση.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μετά το Πάσχα και μέχρι τις 15/5 θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του έργου «Σημειώσεις σε φύλλα που πέφτουν» του πακιστανικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα Αγιάμπ Χαν - Ντιν, στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», που ανεβαίνει σε μετάφραση - σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου, σκηνικά - κοστούμια Σωτήρη Στέλιου, μουσική Νίκου Πλατάνου και φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Τους ρόλους ερμηνεύουν η Σοφία Σεϊρλή και ο Γιάννος Περλέγκας. Το έργο, με δύο κεντρικά πρόσωπα, αφηγείται τη σπαρακτική συνάντηση ενός γιου με την άρρωστη μητέρα του, σε μια ύστατη προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν. Μέσα από ένα ποιητικό παραλήρημα σκιαγραφείται η σχέση μάνας και γιου.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Γιάννης Χαρούλης ξεδιπλώνει ένα πρόγραμμα με εξαιρετικές ερμηνείες και σήμερα, για τελευταία βραδιά, στο «Συρμό». Μια εξαίρετη νέα φωνή, που «ζωγραφίζει» τη δική του Κρήτη, ερμηνεύοντας μεγάλες στιγμές της κρητικής παράδοσης, μαζί με κομμάτια από τον πρώτο του δίσκο και τραγούδια αγαπημένων του δημιουργών.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι), σήμερα οι «Περσέπολις» παρουσιάζουν κλασική και παραδοσιακή περσική μουσική, ενώ αύριο το Ινδικό Χορόδραμα «Η ομάδα της στιγμής» ξεδιπλώνει ινδικές αποχρώσεις με ποιητικούς μύθους, αρχαίο ινδικό χορό και ζωντανή μουσική. Τη Δευτέρα ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδά και προσφέρει «ταξίδια» και συγκινήσεις, σε μια απρόβλεπτη βραδιά.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερο από πριν, σήμερα, που ο ιμπεριαλισμός υπαγορεύει στους πληρωμένους ιστοριογράφους του να ...βγάλουν τα μάτια της Ιστορίας, ξαναγράφοντάς την, ώστε να εξυπηρετεί τα σημερινά και μελλοντικά συμφέροντά του και η ΕΕ επιδιώκει, ενόψει της 60ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (9/5/1945), να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο Ψήφισμα, έμμεσης καταδίκης της Σοβιετικής Ενωσης και της τεράστιας συμβολής του λαού και του στρατού της στην απελευθέρωση των ευρωπαϊκών λαών, οι μεταπολεμικές γενιές, ιδιαίτερα η νεολαία, πρέπει να κάνουν «κτήμα» τους την ιστορική μνήμη. Να αναζητούν την αληθινή ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας ενάντια στον τριπλό φασίστα κατακτητή και στον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Αυτή την αλήθεια, με τη δύναμη του ζωντανού ντοκουμέντου προσφέρει το βιβλίο «Αυτός ήταν ο Δεκέμβρης (Η ένοπλη απάντηση του λαού στην αγγλική κατοχή)» (εκδόσεις «Φιλίστωρ», πρόλογος Θανάση Σφήκα). Το βιβλίο συγκροτούν τρία μοναδικής ιστορικής αξίας κείμενα - ντοκουμέντα, τα δύο γραμμένα από δυο σπουδαίους ποιητές και πεζογράφους, αγωνιστές του ΕΑΜ. Πρόκειται για το εξαιρετικά παραστατικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ο Μεγάλος Δεκέμβρης» και το συνταρακτικό κείμενο της Μέλπως Αξιώτη «Απάντηση σε πέντε ερωτήματα». Το τρίτο κείμενο, που αφορά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αγγλων (στα επί 33 ημέρες αιματηρά γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944), με τίτλο «Τριάντα τρεις μέρες» πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα του ΕΑΜ «Ελεύθερη Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ