ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σε συνεδρίαση της ΝΕ της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας της δημοτικής παράταξης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ έξω από το δημαρχείο με αφορμή τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Motion Team

Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας της δημοτικής παράταξης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ έξω από το δημαρχείο με αφορμή τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τόνισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η ΚΕ θα επεξεργαστεί πιο ολοκληρωμένα και βαθιά το θέμα, αφού συγκεντρώσει τα ζητήματα και τις προτάσεις που διαμορφώνονται στις συνεδριάσεις των καθοδηγητικών οργάνων. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Εχουμε την πολιτική απόφαση του 17ου Συνεδρίου, αλλά και την πολιτική γραμμή που χαράξαμε στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, και γενικότερα από το 1994 και μετά, που δρομολογήθηκαν οι αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στο θεσμό. Ηδη κύλησε νερό στο αυλάκι, προστίθενται συνεχώς νέα ζητήματα. Το ΚΚΕ οφείλει να προσδώσει το χαρακτήρα της γενικής πολιτικής μάχης στις τοπικές εκλογές. Και λόγω του γενικού πολιτικού προβλήματος της χώρας, αλλά και λόγω του ότι ο θεσμός της ΤΑ αποτελεί βασικό μοχλό, για να υλοποιηθεί η αντιδραστική πολιτική. Ο θεσμός, ακόμα περισσότερο απ' ό,τι πριν, εκπληρώνει το ρόλο που έχει από τη φύση του, να είναι δηλαδή τμήμα του κρατικού μηχανισμού.

Αρα οι εκλογές από τα ίδια τα πράγματα παίρνουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα, με επίκεντρο τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της Παιδείας και της Υγείας, των προβλημάτων των γυναικών και της νεολαίας, των προβλημάτων του περιβάλλοντος κλπ. Αναπόσπαστο στοιχείο των παραπάνω προβλημάτων είναι και η κατάντια του θεσμού της ΤΑ, που είναι ο εκλεκτός αγωγός του κράτους και των κυβερνήσεων για την υλοποίηση της πολιτικής τους.

Τα θύματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων χωρίς δισταγμό πρέπει να δώσουν αέρα και νίκες στα ψηφοδέλτια συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ.

Τι είναι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ο θεσμός της ΤΑ δεν είναι απλά ένας θεσμός που η εκάστοτε κυβέρνηση χρησιμοποιεί, για να περάσει την πολιτική της. Είναι θεσμός του κράτους που από τη φύση του σήμερα, και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική. Το θεσμικό του πλαίσιο καθορίζει το θεσμό και όχι τα λόγια και τα συνθήματα που τον ωραιοποιούν και τον κολακεύουν, ώστε να σπέρνουν αυταπάτες.

Εδώ το αστικό κράτος, οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν, και το καταφέρνουν σε πολλές περιπτώσεις, να ενσωματώνουν άλλους θεσμούς όπως είναι τα συνδικάτα, διάφορους άλλους φορείς και προοδευτικούς παράγοντες που μετέχουν. Δεν ισχύει πολύ περισσότερο για ένα μηχανισμό του κράτους όπως είναι η ΤΑ, που αντιδραστικοποιήθηκε ιδιαίτερα μετά το 1994;

Το ότι καταγγέλλουμε τη φύση και την αποστολή του θεσμού αυτού δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα λαϊκά αιτήματα. Ακριβώς γι' αυτό το μπορούμε, όπως το κάνουμε, διεκδικώντας θέσεις στο εθνικό κοινοβούλιο, στο ευρωκοινοβούλιο.

Εχοντας καθαρό τι αντιπροσωπεύει η ΤΑ γενικά και πιο ειδικά μετά το 1994 μπορούμε να δράσουμε για τα λαϊκά προβλήματα πολύ καλύτερα από εκείνους που μιλάνε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λες και είναι λαϊκός θεσμός.

Δεν ισχύει καθόλου το επιχείρημα ότι η ΤΑ είναι λαϊκός θεσμός, γιατί είναι κοντά στο λαό και γιατί προκύπτει από την εκλογική διαδικασία. Είναι κρατικός θεσμός που σίγουρα είναι πιο κοντά στο λαό, άρα έχει και όπλα να τον χρησιμοποιεί, να τον αδρανοποιεί για να περάσει την κεντρική πολιτική. Μήπως και το κοινοβούλιο δεν προκύπτει από τη λαϊκή ψήφο; Μήπως ο Μπους και άλλοι Πρόεδροι Δημοκρατίας δεν προκύπτουν από τη λαϊκή ψήφο; Αυτό συνεπάγεται και λαϊκή πολιτική;

Στις εθνικές εκλογές, με το δοσμένο επίπεδο της συνείδησης, επηρεάζουν αρνητικά τα διάφορα ψευτοδιλήμματα. Στις ευρωεκλογές γίνεται δυνατόν πιο καθαρά να εκφράζεται η ριζοσπαστική θέληση. Απόδειξη το ψηλό ποσοστό που έχει το ΚΚΕ. Στις τοπικές εκλογές μπορεί να μην υπάρχουν τα γενικά πολιτικά διλήμματα, όμως εμφανίζονται ειδικές δυσκολίες που μπορούμε και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, να τις αποκαλύψουμε, να τις ξεσκεπάσουμε.

Στη μάχη των τοπικών εκλογών υπάρχει και η δράση των ρουσφετολογικών μηχανισμών, αλλά και η δράση των τοπικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Η ΤΑ ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα διαχειρίζεται προς όφελος των επιχειρηματιών τεράστια ποσά. Ετσι, η πίεση προς το λαϊκό παράγοντα μεγαλώνει, οι υποσχέσεις επίσης.

Γι' αυτό και πρέπει να προβληθεί πλατιά το γενικό και τοπικό πολιτικό κέρδος που θα έχει ο λαός αν δώσει δύναμη στα ψηφοδέλτια στήριξης του ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΝ που αναδείχτηκε σε ικανό συνδιαχειριστή, έχοντας μάλιστα ψηφίσει και το θεσμικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο λαός πολιτικά πρέπει να δει τα ζητήματα, δηλαδή πολιτικά να δει τα γενικά και τοπικά λαϊκά προβλήματα.

Πώς θα φτάσουμε στις τοπικές εκλογές

Προσοχή, πώς ξεκινάμε τη δράση μας για τις τοπικές εκλογές. Δε σημαίνει ότι αφήνουμε όλα τα άλλα προβλήματα, κίνδυνος υπαρκτός γενικά και πιο έντονα στις εδαφικές οργανώσεις, προκειμένου να ασχοληθούμε με την εκλογική διαδικασία όπως κάνουν τα άλλα κόμματα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν θέσεις στο μηχανισμό της ΤΑ.

Εμείς πάμε προς τις τοπικές εκλογές με δράση για τα λαϊκά προβλήματα γενικά και τοπικά, ειδικά. Αυτό που κάνουμε επιπλέον είναι να αναδεικνύουμε τη διασύνδεση των προβλημάτων του λαού και με το θεσμό που έχει αντιδραστικοποιηθεί και με τη δράση της μεγάλης πλειοψηφίας των τοπικών αρχών που στήριξαν όλες τις αντιδραστικές επιλογές.

Στις μάχες για την Κοινωνική Ασφάλιση, για τους μισθούς, για τη δουλιά, για την Παιδεία, για την Υγεία. Τα προβλήματα των γυναικών και της νεολαίας. Εκεί πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε τα προηγούμενα χρόνια με επάρκεια και σταθερότητα. Να εντάξουμε και την ανάδειξη της σχέσης της ΤΑ με αυτά τα ζητήματα. Δε μένουμε μόνο σ' αυτά, αναδεικνύουμε τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, τα προβλήματα της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κ.λπ.

Προτάσσουμε όλα τα μεγάλα προβλήματα και τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, για να καταδείξουμε γιατί πρέπει να χτυπηθεί αυτή η πολιτική και γιατί πρέπει να χτυπηθεί στο επίπεδο του θεσμού.

Ο θεσμός, όπως τονίζουμε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Αυτό που μπορεί να πετύχουν οι εργαζόμενοι, σκεπτόμενοι πολιτικά τόσο για τα γενικά όσο και τα τοπικά, είναι να αναδείξουν όσο γίνεται σε περισσότερους δήμους και νομαρχίες τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του, ώστε να διαμορφωθεί ένας πόλος αντίβαρο υπέρ του λαϊκού κινήματος και των κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν, να υπάρξει δηλαδή μια αισθητή αλλαγή συσχετισμού δύναμης μέσω της λαϊκής ψήφου.

Τα προβλήματα και οι δημοτικές κινήσεις

Να προσέξουμε πολύ, ποιες θα είναι οι θέσεις και οι προτάσεις μας για τα προβλήματα κατά δήμο και νομαρχία.

Να προσέξουμε πάρα πολύ πώς θα διατυπώσουμε ως κόμμα ή στους συνδυασμούς συνεργασίας τις θέσεις μας για τοπικά και ιδιαίτερα προβλήματα. Θα τα αναδείξουμε, όμως πρέπει να πούμε την αλήθεια. Δεν είναι τα περισσότερα, η πλειοψηφία τους, ειδικά τοπικά ζητήματα που μπορούν να λυθούν από έναν καλό και έντιμο δήμαρχο ή νομάρχη. Δε βοηθάμε όταν μιλάμε με μελανά χρώματα για τα προβλήματα του δικού μας δήμου, του δικού μας χωριού, του δικού μας νομού. Τα προβλήματα είναι γενικά πολιτικά, πανελλαδικά και εκδηλώνονται τοπικά. Βέβαια και πρέπει να αναδείξουμε ιδιαίτερα ζητήματα των ορεινών περιοχών, των απομακρυσμένων νησιών, των μεγάλων αστικών κέντρων, των κωμοπόλεων, κλ.π. όμως ιδωμένα από μια γενικότερη σφαιρική ματιά, γιατί η ψήφος πρέπει να είναι πολιτική.

Μια άλλη πλευρά: Είναι υπερβολή όταν ταυτίζεται η δράση για τοπικά προβλήματα σε σύνδεση με το θεσμό της ΤΑ με τη δράση της δημοτικής Κίνησης. Βεβαίως και αναγνωρίζουμε το ρόλο αγωνιστικών δημοτικών Κινήσεων, που είναι πιο κοντά στο τι αποφασίζει ο τοπικός δήμος. Τα λαϊκά προβλήματα στον τόπο δουλιάς και κατοικίας που συνδέονται και με την ΤΑ δεν είναι θέμα μιας Κίνησης, αλλά όλου του φάσματος του μαζικού κινήματος, πριν απ' όλα των εργατικών σωματείων.

Δυστυχώς, οι τοπικοί αγωνιστικοί φορείς σε πολύ λίγες περιπτώσεις στρέφουν την αντίδραση και διεκδίκηση στα Δημοτικά Συμβούλια, στα Νομαρχιακά Συμβούλια. Υπάρχουν αυταπάτες ότι πρόκειται για λαϊκό θεσμό που δεν έχει ευθύνη για τα λαϊκά προβλήματα και για τη γενικότερη πολιτική.

Είναι λάθος η στάση αγωνιστικών μαζικών φορέων να μην αποκαλύπτουν το αντιλαϊκό έργο των τοπικών αρχών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το θέμα των συνεργασιών

Μια άλλη πλευρά που πρέπει να μας προβληματίσει είναι το θέμα των συνεργασιών. Πολύ καλά κάναμε και κάνουμε να επιδιώκουμε συνεργασία με τοπικούς κοινωνικούς παράγοντες που έχουν κύρος και προσφορά. Ομως πρέπει το ζήτημα αυτό να το δούμε ευρύτερα και με κοινωνικοταξικά κριτήρια, και μέσα σ' αυτά να συνυπολογίζουμε τα ηλικιακά και του φύλου. Αλλωστε, η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος εδράζεται σε κοινωνικές δυνάμεις και κινήματα και στη βάση αυτή αναπτύσσεται και η πολιτική συνεργασία. Εχει μεγάλη σημασία η συνεργασία να συμπεριλάβει εργάτες και εργάτριες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και αγρότισσες, γυναίκες και νέους που δεν ανήκουν στο Κόμμα, μας δένουν ή πρέπει να μας δέσουν δεσμοί συνεργασίας. Εχει σημασία η κοινωνική ένταξη των συμμάχων, χωρίς βεβαίως να έχουμε αντίληψη αντιπαράθεσης των κοινωνικοταξικών κριτηρίων με τα γενικότερα κριτήρια προσφοράς.

Τέτοιες συμμαχίες βοηθάνε να ισχυροποιούνται τα κριτήρια των συμμαχιών, να δένονται όλα τα τμήματα του λαϊκού κινήματος στον αγώνα για την αλλαγή συσχετισμού στο χώρο της ΤΑ.

Η πολιτική συμμαχιών του Κόμματος βεβαίως και παίρνει υπόψη και τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε συμμάχους. Μια σωστή αγωνιστική πολιτική συμμαχιών βοηθάει και στην ενίσχυση του Κόμματος και της συμμαχίας. Το θέμα δεν είναι μόνο να κατακτήσουμε θέσεις στο χώρο της ΤΑ, αναμφισβήτητα μας ενδιαφέρει και πολύ, ταυτόχρονα πρέπει η ενδυνάμωση του ΚΚΕ και των συνεργαζομένων, να συνεπάγεται όχι μόνο αδυνάτισμα θέσεων των άλλων δυνάμεων, αλλά και αδυνάτισμα της επιρροής και των πολιτικοϊδεολογικών τους απόψεων. Διαφορετικά το να αποσπάς αξιώματα δίχως πρόοδο στη λαϊκή συνείδηση, ισοδυναμεί με μια νίκη πολύ προσωρινή, πρόσκαιρη που θα φέρει στην πορεία και ζημιές.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν ότι το ΚΚΕ είναι εγγύηση αντίστασης, πάλης, διεκδίκησης. Το ΚΚΕ δεν ενσωματώνεται στη διαχείριση εξουσίας και κονδυλίων.

Είναι επίσης καιρός να ανοίξουμε ως προβληματισμό στο λαό το θέμα της ανάδειξης νέων θεσμών αυτοδιοίκησης και τοπικής εξουσίας. Ο σημερινός θεσμός δεν έχει καμία λαϊκότητα και προοπτική. Βεβαίως, οι νέοι λαϊκοί θεσμοί δεν κατασκευάζονται στα κομματικά γραφεία, θα είναι προϊόν της ανάπτυξης και της πρωτοβουλίας των μαζών. Δεν πρέπει να εγκλωβίζεται η λαϊκή σκέψη στα σημερινά δεδομένα των αντιλαϊκών θεσμών, πολύ περισσότερο στα δεδομένα σήμερα των αρνητικών συσχετισμών υπέρ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η ΤΑ ως θεσμός του αστικού κράτους, και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, μετά την ανάπτυξη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, δεν είναι μόνο αντιλαϊκός, αντικοινωνικός, εξελίσσεται και σε ένα διαφθορείο συνειδήσεων, με ειδικούς ρουσφετολογικούς μηχανισμούς. Σε τοπικό επίπεδο αναπαράγεται ό,τι συμβαίνει σήμερα γενικά στην οικονομία.

Αυτές οι σκέψεις εντάσσονται, βέβαια, στη γενική μας θέση για το θεσμό, τις τοπικές εκλογές, το γενικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας, την πολιτική συμμαχιών.

Η ΚΕ θα συνεδριάσει σύντομα, θα αξιοποιήσει τη συζήτηση που γίνεται στις οργανώσεις και θα επεξεργαστεί συλλογικά, πιο πλούσια και πιο εμπεριστατωμένα, πιο βαθιά και πιο συγκεκριμένα τη γενική πολιτική γραμμή για τις τοπικές εκλογές και τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα».

ΠΟΑΟ - ΚΟΑ ΚΚΕ
Την Τρίτη στα Προπύλαια

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων και η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, την Τρίτη 10 του Μάη, στις 7μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με κοινή τους ανακοίνωση απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη γενιά της Αντίστασης που όρθωσε το ανάστημά της στους φασίστες κατακτητές, στους εργάτες, στη νεολαία και όλο το λαό της Αθήνας ώστε να τιμήσουν μαζικά την 9η Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Με τη συμμετοχή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «να καταγγείλουμε την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών και της άρχουσας τάξης της χώρας να διαστρεβλώσουν την ιστορική μνήμη και να ξαναγράψουν την ιστορία στα μέτρα της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών. Να καταγγείλουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που στόχο έχουν το μοίρασμα των αγορών και τον καθορισμό σφαιρών επιρροής για τη μεγαλύτερη ληστεία των λαών». Ακόμα, «να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς των χωρών που δέχονται την ιμπεριαλιστική επίθεση. Να δηλώσουμε "παρών" στην πάλη των λαών όλου του κόσμου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, τη μόνη ακατανίκητη δύναμη που αργά ή γρήγορα θα ανατρέψει τα σχέδια του ιμπεριαλισμού».

ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Στις 15 Μάη, μέρα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πραγματοποιούνται φιλειρηνικές εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας:

Στη Θεσσαλία

-- Στο Βόλο η Πορεία Ειρήνης θα γίνει στις 6.30 μμ, από την πλατεία Ανακασιάς στην Παραλία, όπου και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα και θα υπάρξουν ομιλίες.

-- Στα Τρίκαλα οι συμμετέχοντες στην Πορεία Ειρήνης θα βαδίσουν στις 6.30 μμ από το Μικρό Κεφαλόβρυσο έως το κέντρο της πόλης, ενώ προηγουμένως, στις 10 Μάη, στις 8.30 μμ, θα γίνει παρουσίαση του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου, από την Επιτροπή Ειρήνης σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων.

-- Στην Καρδίτσα η Πορεία Ειρήνης από τη Μητρόπολη στην πρωτεύουσα του νομού θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μμ, ενώ αύριο Δευτέρα 9 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης, με το ΠΑΜΕ, το Σύλλογο Γυναικών και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση στο Παυσίλυπο, στις 8.30 μμ, αφιερωμένη στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Στην Κρήτη

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης Χανίων και Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μάη στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, θα γίνει συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία της Σούδας στο Βλητέ, περιοχή που προωθείται η εγκαθίδρυση του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης και βρίσκεται παραπλεύρως της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης Μαραθιού στη Σούδα.

Στη ΔΕΗ Πειραιά

Με αφορμή το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί αύριο Δευτέρα 9/5, στις 7.15π.μ. τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ περιοχής Πειραιά (Αγίου Ελευθερίου 114, Καμίνια), όπου θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 μ.μ.

Εκδήλωση προς τιμήν της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών διοργανώνουν τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας, αύριο Δευτέρα, 9 του Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, δύο μέρες πριν από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ