ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μενέλαος Μωσαϊδης
Μενέλαος Μωσαϊδης
Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΩΜΑ ΣΑΜΑΡΑ, ανθρακωρύχου στο Βέλγιο, μέλους του ΚΚΕ, τακτικού αναγνώστη του «Ριζοσπάστη», αγωνιστή της ειρήνης και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 50 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Ειρήνη Σαμαρά

* * *

Στη μνήμη του θείου μου ΗΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ κομμουνιστή - Ακροναυπλιώτη, ο οποίος εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944, μαζί με τους 200 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, του αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος εκτελέστηκε στην Κατοχή, του άλλου αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΕΛΑΣίτη στην Κατοχή,, του αδελφού μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ κομμουνιστή, και της αδελφής μου ΚΥΡΙΑΚΗΣ προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Νέας Σμύρνης - Φάρου.

Καλλιόπη Παπαδοπούλου συγκατηγορούμενη του Νίκου Μπελογιάννη στην πρώτη δίκη, καταδικασμένη σε θάνατο.

* * *

Φωτ.

Το Δεκέμβρη του 1988 «έφυγε» από κοντά μας ο αδελφός μας ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ αντιστασιακός εκπαιδευτικός. Από τα φοιτητικά χρόνια του εντάχθηκε στο ΚΚΕ και έμεινε στα ιδανικά του πιστός ως το τέλος της ζωής του. Αν και είναι πολλά τα χρόνια που λείπει από τη ζωή μας, η μνήμη του παραμένει ζωντανή σε όλους όσοι τον αγάπησαν.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος» 150 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», την καθημερινή συντροφιά της ζωής του.

Χρήστος Ιωσηφίδης
Χρήστος Ιωσηφίδης
Τα αδέλφια του: Βασιλική Ι. Σκανδάλη, Νίκος και Λούλα Παλούμπη

* * *

Φωτ.

Στις 20 Αυγούστου συμπληρώνονται 17 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ Αθαν. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ, μέλους του ΚΚΕ, ταξίαρχου ε.α. και δικηγόρου. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στη Μέση Ανατολή.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Σοφία Αραχωβίτη προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 9 Μάη γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή ΣΙΜΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το 1938, ο οποίος κηδεύτηκε στις 5 Απρίλη 2005 στο Αργος Ορεστικό, όπου ζούσε με την οικογένειά του. Γεννήθηκε το 1924. Καταγόταν από πολυμελή φτωχή οικογένεια. Από τα εφηβικά χρόνια του συνδέθηκε με το προοδευτικό λαϊκό κίνημα. Η ιδιότητά του ως μέλους του ΚΚΕ στάθηκε αφορμή για να γνωρίσει διωγμούς, βασανιστήρια, φυλακίσεις για πολλά χρόνια. Συλλαμβάνεται από τη Μεταξική δικτατορία με το πογκρόμ συλλήψεων προπολεμικά, στο νομό Καστοριάς. Στην Κατοχή αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του ΚΚΕ και των αντιστασιακών οργανώσεων. Συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τους Ιταλούς κατακτητές.

Το μεταβαρκιζιανό καθεστώς τον στέλνει στο έκτακτο Στρατοδικείο το 1947 και για περισσότερα από 15 χρόνια στις φυλακές. Και όμως η πίστη του στα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά και το ΚΚΕ έμειναν άσβεστα ως το τέλος της ζωής του.

Θέμης Μωσαϊδης
Θέμης Μωσαϊδης
Σεβαστός και αγαπητός από τα μέλη της ΚΟΒ, αλλά και από την κοινωνία του Αργους Ορεστικού, ο θάνατός του λύπησε όχι μόνο την οικογένεια και τους συντρόφους του, αλλά και πολλούς συντοπίτες του.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στη ΝΕ Καστοριάς 50 ευρώ και η Βαγγελιώ Γεωργιάδη 30 ευρώ αντί για στεφάνι στον τάφο του.

* * *

Φωτ.

Είχα έναν αξιοθαύμαστο θείο και άνθρωπο, τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΡΠΕΝΙΑΔΗ, τον Λάκωνα, ο οποίος μας «έφυγε» πριν από έναν χρόνο. Οι ιστορίες του με συγκλόνιζαν. Και τι δε μου έλεγε. Για τον πόλεμο του 1940, για την πείνα, για την εισβολή των κατακτητών, που σκόρπισαν τον όλεθρο, το φόβο και το θάνατο. Η ψυχή, όμως, και η πίστη της νεολαίας δεν υπέκυψε. Ζήτησε ελευθερία, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία.

Η λύση ήταν μία: Αντίσταση! Ετσι βγήκαν αντάρτες στα βουνά, όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους. Για όλα τα οράματα της νεολαίας και του λαού, για δημοκρατία, λαϊκή εξουσία, για δικαίωση των αγώνων. Αλλά ήρθαν οι φυλακές, τα ξερονήσια, τα στρατοδικεία.

Ο θείος μου, που τόσα πολλά μου έμαθε, έμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στο ΚΚΕ. Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο αγαπημένος ανιψιός του

* * *

φΩΤ.

Εφυγε από τη ζωή στις 22 Μάρτη 2005 και κηδεύτηκε την επομένη στο χωριό του ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των κατοπινών λαϊκών αγώνων ΔΗΜ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1908 στο Γαρδίκι Ομυλαίων Φθιώτιδας, όπου αργότερα έκανε οικογένεια. Από το 1940 υπηρετούσε ως χωροφύλακας στο νομό Ευρυτανίας. Με τη συγκρότηση του ΕΑΜ έγινε μέλος του. Από τις πρώτες μέρες της ένταξής του τοποθετήθηκε δίπλα στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, με το ψευδώνυμο Καψάλης.

Χρήστος Αραχωβίτης
Χρήστος Αραχωβίτης
Τον Αύγουστο του 1943 επιστρέφει στο χωριό του, με αποστολή να βοηθήσει στη συγκρότηση Τάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο αργότερα για την παλικαριά και την αυτοθυσία του έγινε γνωστό ως «Τάγμα θανάτου». Στρατιωτικό διοικητή είχε τον ταγματάρχη Ζούλα, πολιτικό επίτροπο τον Φώτη Παρνασσιώτη και καπετάνιο τον Σταύρο Μπέκο από το Μαυρίλο Φθιώτιδας. Ο Δημ. Καλογερογιάννης ανέλαβε Επιλοχίας. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες, από τα Γιάννενα ως το Μεσολόγγι και από το Αγρίνιο ως τη Λαμία.

Το 1946 πέρασε Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε ισόβια. Το 1947, από τις φυλακές Λαμίας, εξορίζεται στα Γιούρα, όπου κρατήθηκε ως το 1952. Αλλά και το πραξικόπημα της χούντας, παρά τα 60 χρόνια του τότε, τον εξόρισε για 5 μήνες και πάλι στα Γιούρα.

Επί μία δεκαετία ο Δημ. Καλογερογιάννης ήταν γραμματέας της ΚΟΒ του χωριού του. Εφυγε από τη ζωή στα 97 χρόνια του, όρθιος, όπως έμαθε να στέκεται πάντα. Μας «άφησε» μεταφέροντας στα παιδιά, στα εγγόνια του, αλλά και σε όσους τον γνώρισαν, τις πολύτιμες παρακαταθήκες του, που απέκτησε στις γραμμές του ΚΚΕ και τους πλούσιους αγώνες του.

Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

Η συντρόφισσά του Βασιλική και τα παιδιά του Αγγελική, Ασπασία, Φάνης και Θανάσης πρόσφεραν στη μνήμη του 150 ευρώ στο ΠΑΜΕ για την οργάνωση της εκδήλωσης της Πρωτομαγιάς και οι σύντροφοι και φίλοι του Γρηγόρης, Σωτήρης και Σπύρος άλλα 150 ευρώ, επίσης στο ΠΑΜΕ.

Χριστόφορος Δαμάνης
Χριστόφορος Δαμάνης
* * *

Στις 28 Απρίλη 2005 «έφυγε» από κοντά μας ο εξάδελφος, θείος και παππούς ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πειραιά.

Μαρία και Δημήτρης Μακρής

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΔΑΜΑΝΗΣ, που γιόρταζε στις 9 Μάη (ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών) πέθανε στις 30 Οκτώβρη 1998. Αγωνίστηκε, ως μέλος του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Υπήρξε υπόδειγμα συνέπειας και αγωνιστικότητας.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ανέζα Παλαμάρη - Δαμάνη προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεράιδας Λάρισας, 60 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΠΡΑΚΟΥ, τον οποίον δολοφόνησαν Χίτες στον Πάρνωνα, και στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Θανάσης και Σοφία Βλάχου

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, του αδελφού μου ΘΕΜΗ ΜΩΣΑΪΔΗ και του θείου μου ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΩΣΑΪΔΗ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης, 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Αντιόπη Ιωσηφίδου

***

Φωτ.

Ο λατρευτός και αξέχαστος σύζυγός μου ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΕΤΣΕΚΟΣ, που σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του, και επίτιμος δικηγόρος, στην Κατοχή ήταν αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Για την πατριωτική δράση του πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Οταν αφέθηκε ελεύθερος ασχολήθηκε με τη δικηγορία, τη συγγραφή Νομικών βιβλίων, με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Ηταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και ακούραστος εργάτης της επιστήμης. Υπήρξε εξαίρετος και ακέραιος άνθρωπος, υπόδειγμα καλοσύνης, αγαπητός προς όλους και υπέροχος σύζυγος επί 60 χρόνια.

Μαρία Κούβαρη
Μαρία Κούβαρη
Αγαπημένε και αξέχαστε Φίλιππα,

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος που μού 'φυγες μακριά, κι έμεινα να ρωτάω τι έφταιξα και μού 'δωσες τόσο αβάσταχτο, τόσο μεγάλο πόνο! Προσπάθησα να τον ζυγίσω ή τουλάχιστον να τον μετρήσω. Μα το μέτρο αποδείχτηκε μικρό και η ζυγαριά δε φτάνει. Και τότε κατάλαβα πως η απέραντη θλίψη και ο καημός δε με άφηναν να ιδώ πως και μέτρο και ζυγαριά είναι και θα είναι πάντα και μόνο η δική μου η καρδιά. Πόσο μου λείπεις Φίλιππα!

Η γυναίκα σου, τα παιδιά και τα εγγόνια σου

Αντί για μνημόσυνο, που λόγω υγείας δεν είμαι σε θέση να κάνω, προσφέρω στη μνήμη σου 500 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», την εφημερίδα μας.

Μάρθα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μητέρας μου ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΣΜΑ και για τα 35 χρόνια από τον πρόωρο «χαμό» της, πρόσφερα ένα χρηματικό ποσό στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Κάλλια Παπαδοπούλου

** * *

Φωτ.3

Ο πατέρας μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ πέθανε το 1952. Η υγεία του είχε κλονιστεί σοβαρά από τα βασανιστήρια και από το «χαμό» των δυο γιων του.

Ο αδελφός μου ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ δολοφονήθηκε από παρακρατικούς τρομοκράτες επειδή στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ και υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή.

Ο άλλος αδελφός μου ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΠΕΡΑΤΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, υπηρέτησε στο Ιππικό του Γαζή. Σκοτώθηκε το 1949.

Στη μνήμη τους προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Φύλλου στη ΝΕ Καρδίτσας 50 ευρώ.

Αλέκος Μπεράτης Φύλλο Καρδίτσας

* * *

Στη μνήμη των συντρόφων μας: ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ, ΡΙΖΟΥ ΜΑΚΡΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΙΝΤΩΤΑ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΑΚΑΝΤΑΣΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΩΝΑΡΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΛΛΑ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή τα τελευταία χρόνια, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 60 ευρώ, μέσω Ανθούπολης - Χαραυγής Λάρισας.

Γιώργος Σκανδάλης
Γιώργος Σκανδάλης
Τα μέλη της ΚΟΒ Ανθούπολης - Χαραυγής

* * *

Φωτ.

Στις 14 του περασμένου Απρίλη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή η ΜΑΡΙΚΑ Ν. ΚΟΥΒΑΡΗ.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Νίκος Κούβαρης και τα παιδιά της Παντελής και Μανώλης προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καραβόσταμου Ικαρίας 150 ευρώ.


Γιάννης Μπεράτης
Γιάννης Μπεράτης

Βαγγέλης Μπεράτης
Βαγγέλης Μπεράτης

Μιλτιάδης Μπεράτης
Μιλτιάδης Μπεράτης

Θωμάς Σαμαράς
Θωμάς Σαμαράς

Φίλιππας Τσετσέκος
Φίλιππας Τσετσέκος

Γιώργος Σερπενιάδης
Γιώργος Σερπενιάδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ