ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Καλογερογιάννης
Γιάννης Καλογερογιάννης
ΦΩΤ.

Για την ονομαστική γιορτή του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΛΑΝΑ και για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Nίκη των Λαών προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 100 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ. 2

Πέρασαν 100 χρόνια από τη γέννηση του πατέρα μας ΒΕΡΒΕΡΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και 95 χρόνια από τη γέννηση της μητέρας μας ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ. Γεννήθηκαν στην Ανατολική Θράκη δίπλα στην Κωνσταντινούπολη. Ηρθαν οικογενειακώς πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Καστανιές Κιλκίς έφηβοι. Ο πατέρας ήταν αγρότης και η μάνα καπνεργάτρια.

Στην Κατοχή οργανώθηκαν στο ΚΚΕ, πρώτος ο πατέρας στο μέτωπο, στο χωριό η μάνα. Αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας, την προκοπή του λαού και του τόπου.

Μετά την Απελευθέρωση ο πατέρας εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη και η μητέρα φυλακίστηκε. Εμειναν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ, για ειρήνη, δικαιοσύνη και σοσιαλισμό έως το τέλος της ζωής τους.

Πέθαναν με ήσυχη συνείδηση ο Βερβέρης Βουλγαρόπουλος στις 5 Ιούνη 1975. Η Ευρυδίκη Βουλγαροπούλου στις 19 Μάη 1994.

Στη μνήμη τους προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 100 ευρώ στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν με όλες τις δυνάμεις τους.

Κ. Βουλγαρόπουλος

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου συζύγου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΛΟΥΚΙΔΗ, ο οποίος πέθανε πριν από 24 χρόνια και της αγαπημένης φίλης μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΨΩΜΑ, η οποία πέθανε πρόσφατα, μελών του ΚΚΕ, έως το θάνατό τους, προσφέρω 80 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Νέας Κρήνης και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ανδρονίκη Φελουκίδου

* * *

Φωτ.

Στις 5 Μάη 2005 «έφυγε» από κοντά μας και κηδεύτηκε την επομένη στη Λάρισα ο ΧΡΗΣΤΟΣ Ιωάννη ΚΟΥΣΙΩΡΑΣ, οπαδός του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Διασηλάκι Δεσκάτης. Καταγόταν από αγροτική οικογένεια. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη και στα 15 χρόνια του εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949, τελείωσε Τεχνική Σχολή. Εκεί παντρεύτηκε τη Γεωργία Κατσή και απόχτησαν τρεις κόρες.

Αχιλλέας Μπλάνας
Αχιλλέας Μπλάνας
Επέστρεψαν στην πατρίδα το 1976 και ζούσαν στη Λάρισα.

Ο Χρήστος Κουσιώρας ήταν ακούραστος εργάτης και υπήρξε υπόδειγμα καλοσύνης και αγαπητός από όλους.

Στον νεκρό αγωνιστή απηύθυνε τον τελευταίο χαιρετισμό ο Δημήτρης Κατσής.

Καλό σου ταξίδι Χρήστο. Θα σε θυμούμαστε.

Αντί για στεφάνι στον τάφο του προσφέρουμε στην ΚΟ Λάρισας 200 ευρώ.

Οι οικογένειες Δημήτριου και Γεώργιου Κατσή, Ιωάννη Παχή και Βούλας Μαυρίδου.

* * *

Φωτ.

Στις 17 Απρίλη έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ. Υπήρξε αντιστασιακός, μέλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Πολέμησε τους Ιταλογερμανούς κατακτητές από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Για την πατριωτική δράση του οι μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις του επιφύλαξαν ως «ανταμοιβή» διώξεις και εξορίες.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ασκησε το επάγγελμα του ράφτη και συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του σωματείου Εμποροραπτών Θεσσαλονίκης. Εκλέχτηκε επανειλημμένα μέλος της διοίκησης του σωματείου (ΔΣ) και του αντίστοιχου συνεταιρισμού.

Από αυτές τις θέσεις, ως συνεπής και ανιδιοτελής συνδικαλιστής, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του κλάδου.

Ηταν δραστήριος, ήπιος χαρακτήρας και συγκέντρωνε την εκτίμηση όλων που συνεργάστηκαν μαζί του.

Αυτή η προσφορά του στα κοινά, εκφράστηκε ακόμη και μέσα από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στα οποία είχε εκλεγεί με την προτίμηση των συναδέλφων του.

Μαίρη Ζαχαριουδάκη
Μαίρη Ζαχαριουδάκη
Η πιο πάνω δράση του συντρόφου μας Τάσου στηρίζεται και αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ΔΗΚΕΒΕ και της Κομματικής Οργάνωσης των ΕΒΕ Θεσσαλονίκης των οποίων υπήρξε μέλος.

Εμείς, οι συνεργάτες και σύντροφοί του, συνεχίζουμε τον αγώνα του, για μια καλύτερη ζωή, για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού και δε θα ξεχάσουμε ποτέ τον αγωνιστή κομμουνιστή συνδικαλιστή με το πλατύ χαμόγελο.

Στη μνήμη του οι σύντροφοί του της ΚΟΒ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσας και φίλης μου ΜΑΡΙΑΣ Σωμερίτου - ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 40 ευρώ.

Ασπα Κωνσταντινίδου

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ.Δ. και Γ.Π. προσφέρουν 150 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης στη μνήμη των νεκρών κομμουνιστών ηρώων.

* * *

Ο Μανώλης Δημητρίου Μπαλής προσφέρει 150 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΝΥΦΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, από την Τραπεζούντα του Πόντου, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 14 Απρίλη 1992 σε ηλικία 88 χρόνων, προσφέρω, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 100 ευρώ στην ΚΟΒ Συκεών.

Η σύζυγος Θεοδοσία Νυφαδοπούλου

* * *

Φωτ.

Η αγαπημένη αδελφή μου ΕΥΓΕΝΙΑ Κατράδη - ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, που πέθανε πριν από 4 μήνες, στα 19 χρόνια της, το 1949, πιάστηκε μαζί με τα αδέρφια της και κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ για ένα χρόνο. Κατόρθωσε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να πάρει το πτυχίο της και να ασκήσει το επάγγελμα της οδοντογιατρού. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΕΔΑ και συνέχισε τη δράση της.

Χαράλαμπος Νυφαδόπουλος
Χαράλαμπος Νυφαδόπουλος
Μετά τη μεταπολίτευση, ως πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νεάπολης Νίκαιας, πρόσφερε τις γνώσεις, την κουλτούρα και την αγάπη της για το θέατρο, για το βιβλίο. Οσο της επέτρεπε η αρρώστια της συμμετείχε στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ.

Υπήρξε ακέραιος άνθρωπος και έμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ, έως το θάνατό της.

Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟ Πειραιά, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο αδελφός της Γιάννης Κατράδης

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΗΣ από τα παλαιά στελέχη του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, έφηβος εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα. Από τις γραμμές του ΚΚΕ αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά και στην Κατοχή συνέχισε τον αγώνα του για την απελευθέρωση της πατρίδας. Για τη δράση του αυτή κρατήθηκε 17 χρόνια σε διάφορες φυλακές.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Η σύζυγός του Ελένη. Ο γιος του Γιώργος

* * *

Φωτ.

Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Μιχάλη ΓΕΡΟΝΤΗΣ γεννήθηκε το 1927 στον Κρουστά Λασιθίου.

Πέθανε στις 26 Απρίλη (Μεγάλη Τρίτη) 2005. Από έφηβος κιόλας επέδειξε ανήσυχο πνεύμα, αφού ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Υπόδειγμα σωστού οικογενειάρχη, απέκτησε δύο παιδιά, έξι εγγόνια και ένα δισέγγονο.

Λάτρης των Γραμμάτων και της ποίησης, της φύσης, καθώς και της καλής και συνάμα της ποιοτικής ζωής.

Κώστας Μακρής
Κώστας Μακρής
Στη μνήμη του τα εγγόνια του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των αδελφών μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος πήρε μέρος στη μάχη των Πρεσπών, ΓΙΟΥΡΑ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ και ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 100 ευρώ.

Αναστασία Ραφαηλίδη - Αραζού

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης αδελφής μας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΑΤΣΑΝΟΥ, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από 40 μέρες, προσφέρουμε 30 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Δήμητρα και Δημήτρης Παντελίδης και τα παιδιά τους.

* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1909 στο Γαρδίκι. Σπουδαστής στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Συμμετείχε στον πόλεμο του 1940-41 ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός και τιμήθηκε με Αριστείο Ανδρείας.

ΕΑΜίτης στην Κατοχή και αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ, παράλληλα ως γεωπόνος ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Ελαβε μέρος στις μάχες του μεγάλου Δεκέμβρη 1944 στην Αθήνα.

Η αντιστασιακή δράση του αποτέλεσε αιτία να απολυθεί από την Υπηρεσία του για πολλά χρόνια.

Μετά τον Εμφύλιο εντάχθηκε στην ΕΔΑ και στο Αγροτικό Κόμμα και έως το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να αγωνίζεται αταλάντευτα ως μέλος του ΚΚΕ.

Πέθανε στις 12 Μάη 1999 με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των κατοπινών λαϊκών αγώνων ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, που έφυγε από τη ζωή στις 22 Μάρτη 2005, γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1908 στο Γαρδίκι.

Μέλος του ΕΑΜ στην Κατοχή, από τις πρώτες μέρες της ένταξής του, τοποθετήθηκε δίπλα στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, με το ψευδώνυμο Καψάλης.

Τάσος Αναστασιάδης
Τάσος Αναστασιάδης
Τον Αύγουστο του 1943 επέστρεψε στο χωριό του με αποστολή να βοηθήσει στη συγκρότηση Τάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο αργότερα για την παλικαριά και την αυτοθυσία του έγινε γνωστό ως «Τάγμα Θανάτου». Στρατιωτικός διοικητής ήταν ο Ταγματάρχης Ζούλας, πολιτικός επίτροπος ο Φώτης Παρνασσιώτης και καπετάνιος ο Σταύρος Μπέκος από το Μαυρίλο Φθιώτιδας. Ο Δ. Καλογερογιάννης ανέλαβε επιλοχίας. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες.

Το 1946 καταδικάστηκε από Στρατοδικείο σε ισόβια. Το 1947 εξορίστηκε στα Γιούρα όπου κρατήθηκε έως το 1952. Και το πραξικόπημα της χούντας, παρά τα 60 χρόνια του, τον εξόρισε για 5 μήνες και πάλι στα Γιούρα.

Επί μία δεκαετία ο Δ. Καλογερογιάννης ήταν γραμματέας της ΚΟΒ του χωριού του. Εφυγε από τη ζωή στα 97 χρόνια του όρθιος, όπως στάθηκε πάντα, μεταφέροντας στα παιδιά, στα εγγόνια του και σε όσους τον γνώρισαν τις πολύτιμες παρακαταθήκες που απέκτησε στις γραμμές του ΚΚΕ και στους πλούσιους αγώνες του.

Στη μνήμη των δύο αγωνιστών ο Θανάσης Ιωάννη Καλογερογιάννης και η σύζυγός του Μαρία Τούρβαλη προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στο ΠΑΜΕ, μέσω ΚΟΒ Μυτιλήνης.

* * *

Η Ρένα Γογονέλη πρόσφερε 250 ευρώ στο ΠΑΜΕ στη μνήμη του αδελφού της ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗ, ναυτεργάτη και του συντρόφου της, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΙΧΑ προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ελένη Καραμίχα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΕΙΝΑΡΗ, του ποιητή της εργατικής τάξης, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Ναυτεργατών.

Αλέκος Πούλος

  • Στη μνήμη του Γιάννη Πετεινάρη η Γεωργία Μαχαίρα προσφέρει στο ΠΑΜΕ 100 ευρώ.

* * *

Ο σύντροφος Α. Μ. Κ. προσφέρει για ακόμη μία φορά 300 ευρώ στη ΝΕ Κιλκίς, βοηθώντας στην παραπέρα βελτίωση της λειτουργίας της ΚΟ, με την ευκαιρία της μετακόμισής της στα ιδιόκτητα Γραφεία του Κόμματος στη Μεγάλη Αγορά (παζάρι) απέναντι από το παλαιό Δημαρχείο του Κιλκίς.


Δημήτρης Καλογεροπγιάνμνης
Δημήτρης Καλογεροπγιάνμνης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ