ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2005
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι νεότεροι δε θυμούνται τόσο μεγάλη διαδήλωση

Motion Team

Πρωτοπόρα η εργατιά, έδωσε το σύνθημα: «Στο δρόμο του αγώνα ο λαός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Πολλές χιλιάδες οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νεολαίοι, οι ΕΒΕ, οι αγρότες, που χτες συντάχθηκαν στο μεγάλο μέτωπο και πορεύτηκαν με καθαρό τον προσανατολισμό, τα συμφέροντα της τάξης τους. Με το ΠΑΜΕ της αντίστασης και της ανυπακοής. Πλάι - πλάι με τα πανό και τα πλακάτ υψωμένα, ανεμίζοντας τα κόκκινα λάβαρα, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία περπάτησαν περήφανα, με το κεφάλι ψηλά. Ακαμπτοι στις Σειρήνες της υποταγής. Πατούσαν γερά και άνοιγαν το δρόμο, με δύναμη που πήγαζε από τη μεγαλειώδη πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση που συγκρότησαν όλοι μαζί. Μια διαδήλωση που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 15 χρόνια. Εκεί στο δρόμο της πάλης, χτες και κάθε μέρα, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες, οικοδομούν την ενότητα, παλεύοντας να γίνουν αυτοί οι νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Η συγκέντρωση

Από νωρίς πλημμύρισε η πλατεία της Αρχαίας Αγοράς, γύρω από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Φάνηκε πως η δουλιά που γίνεται καιρό τώρα για την επιτυχία της απεργίας και κορυφώθηκε προχτές το πρωί, με την κατάληψη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, απέδωσε. Από τα χαράματα δόθηκε με επιτυχία και η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας, στα εργοτάξια των κατασκευαστικών εταιριών, στα καπνομάγαζα, στα ξενοδοχεία, στα εμπορικά πολυκαταστήματα.


Motion Team

Οι εργάτες και οι υπάλληλοι μαζί με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που έκλεισαν τα καταστήματά τους, μαζί με τους αγρότες που άφησαν την προετοιμασία των καλλιεργειών τους, αλλά και με τη νεολαία, τους φοιτητές και τους μαθητές, δήλωσαν το «παρών» στο σάλπισμα αντίστασης του ΠΑΜΕ. Του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που δηλώνει καθαρά πως «το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Και καλεί τους εργαζόμενους να συστρατευθούν με το ταξικό κίνημα και να περάσουν στην αντεπίθεση, υιοθετώντας και προβάλλοντας αιτήματα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Επιβεβαίωσαν πως γίνονται ολοένα και περισσότεροι αυτοί που αποφασίζουν να αντιπαλέψουν το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση. «Ο καπιταλισμός δεν αρκείται σε αυτά που έχει, τα θέλει όλα. Το μόνο που καταλαβαίνει είναι το κίνημα που αντιπαρατάσσεται απέναντί του για τη σύγκρουση», είπε ο Γ. Νοτάκης, μέλος της Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Και αυτό το κίνημα δυναμώνει.

Η διαδήλωση

Οι απολυμένοι του «Καματάκη» και άλλων κατασκευαστικών εταιριών, οι οικοδόμοι, οι οδηγοί φορτηγών, οι εμποροϋπάλληλοι, οι καπνεργάτες, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, εργάτες και υπάλληλοι από κάθε κλάδο δουλιάς, μαζί και οι απόμαχοι της δουλιάς πήραν τη θέση τους στην πορεία. Κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και των συνδικάτων τους. Στην κεφαλή τα αγροτικά μηχανήματα άνοιγαν το δρόμο. Από πίσω οι νεολαίοι να αναπαριστούν με ένα δρώμενο την ανελέητη επίθεση κυβέρνησης και ΕΕ σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού. Και πίσω το ατέλειωτο ποτάμι του αγωνιζόμενου λαού να έρχεται με μέτωπο προς τη ρήξη με αυτή την πολιτική.

«Εργάτες αγρότες φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αυτή η πολιτική μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», διαδήλωσαν. Και μέσα από τα πλακάτ, τα πανό και τα συνθήματα πρόβαλλαν τις διεκδικήσεις τους για «5ήμερο 8ωρο για όλους μας δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά».

Εκεί μαζικά και μαχητικά και οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης να πορεύονται με τα δικά τους δυνατά μπλοκ και ανάμεσά τους αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ.

Η πορεία, αφού διέσχισε τις οδούς Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, κατέληξε στο μνημείο του Εργάτη στη συμβολή των οδών Βενιζέλου με Εγνατία, όπου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Στο πόδι απ' την Κοζάνη έως τον Εβρο

Τις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Από την Κοζάνη μέχρι τον Εβρο, οι εργατοϋπάλληλοι, μαζί με τη νεολαία, τους συνταξιούχους και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου έστειλαν ηχηρό μήνυμα αντίστασης στην αντεργατική λαίλαπα, μήνυμα χειραφέτησης της εργατικής τάξης με προμετωπίδα το προωθημένο πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Στην Νάουσα, οι απολυμένοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, μαζί με τους υπό διωγμό συναδέλφους τους από τα Κλωστήρια Ναούσης, αλλά και τους εργάτες και υπάλληλους από κάθε κλάδο δουλιάς που απήργησαν, μαζί με τους εμπόρους και βιοτέχνες που έβαλαν λουκέτο στα καταστήματά τους, διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στην πολιτική που τους καταδικάζει στη φτώχεια και την ανεργία. Μέσα από μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πορεία, κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας που ταξικά προσανατολισμένο οργανώνει την πάλη των εργατών, απαίτησαν όχι άλλα προνόμια στο κεφάλαιο, προστασία των ανέργων και θέσεις σταθερής και πλήρους εργασίας για όλους. Προειδοποίησαν πως η 1η Μάη είναι σταθμός στην πορεία κλιμάκωσης του συντονισμένου αγώνα τους.

Η δυναμική του συντονισμένου αγώνα εργατιάς, αγροτιάς και νεολαίας, αναδείχτηκε και μέσα από την πολύ μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην Κοζάνη. Υπάλληλοι της ΔΕΗ, συμβασιούχοι, οικοδόμοι, όλοι οι εργαζόμενοι που στρατεύτηκαν με το ΠΑΜΕ, μέσα από συνθήματα, με μια φωνή κατήγγειλαν «απλήρωτη δουλιά, σακάτηδες εργάτες, έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες», και έδειξαν το δρόμο που πρέπει να βαδίσει ενωμένη η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα: «Στον καπιταλισμό δεν έχει προκοπή, αντίσταση, αγώνας, ανατροπή». Μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν και σε Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά.

Εκατοντάδες εργάτες, υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και βιοτέχνες, πορεύτηκαν στην πρωτόγνωρα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που έγινε στην πόλη των Σερρών. Κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, στον κοινό αγώνα. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και στη Δράμα, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Κατερίνη, τη Χαλκιδική και το Κιλκίς.

Με κυρίαρχη την παρουσία των εργατών και της νεολαίας έγιναν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και σε Κομοτηνή, Καβάλα, Θάσο, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Φέρρες. Στην Αλεξανδρούπολη οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο καπνομάγαζο της πόλης που πριν λίγους μήνες έγινε ο τάφος 3 εργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ