ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Τώρα ζητούν μέτρα στην ΕΕ

Η Ελλάδα ένθερμη οπαδός της «ευελιξίας» για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης της «Στρατηγικής της Λισαβόνας»

Μεταρρυθμίσεις «με ευελιξία» στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» προτείνει ενθέρμως και η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, χτες, στο έκτακτο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων εξετάστηκε και το ζήτημα της λήψης μέτρων για την προστασία των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης και υπόδησης λόγω των «αθρόων εισαγωγών» από τρίτες χώρες. Η Ελλάδα συντάχθηκε με πέντε ακόμη χώρες στο αίτημα για τη λήψη μέτρων, ενώ πρότεινε επιπλέον, να υποστηριχτούν οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το Γ΄ ΚΠΣ.

Εξι χώρες, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο, πρότειναν την εφαρμογή κατεπείγουσας διαδικασίας για να εξεταστεί το ζήτημα των εισαγωγών σε 16 κατηγορίες προϊόντων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει διάστημα 60 ημερών για να προηγηθεί «διερεύνηση» της κατάστασης σε 9 κατηγορίες. Ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι «το ζητούμενο δεν είναι να υπάρξουν προστατευτικά μέτρα για τους κλάδους που αναφερόμαστε. Αλλά μέτρα για να γίνει ομαλή αυτή η προσαρμογή του ανοίγματος της Κίνας, διά του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, από την 1.1.05 και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε αυτούς τους τρεις κλάδους».

Ελληνική παρέμβαση υπήρξε και για τη στήριξη των κλάδων που βλάπτονται από το Γ΄ ΚΠΣ, αντί του Δ΄ που έχει συζητηθεί. Ωστόσο είναι φανερό και το άγχος μπροστά στην υπόνοια οποιουδήποτε προστατευτισμού, που έκανε τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης να δηλώσει: «νομίζουμε ότι δεν ακολουθούμε μια αμυντική πολιτική, αλλά ακολουθούμε και ζητούμε την εφαρμογή μιας πολιτικής προσαρμογής και της ίδιας της Κίνας και της ανάπτυξής της στις διεθνείς αγορές, με τρόπο ομαλό για όλες τις υπόλοιπες οικονομίες και ιδιαίτερα για τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που οι κλάδοι αυτοί είναι εξαιρετικά αναπτυγμένοι».

Οι θέσεις της Ελλάδας για το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας 2007 - 2013 σχετίστηκαν με το αίτημα για «απλούστερες, ξεκάθαρες και πιο στοιχειοθετημένες κοινοτικές δράσεις» επιχειρήσεων που για τα δεδομένα της ΕΕ θεωρούνται μικρομεσαίες, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα είναι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Θέλουν κι άλλες αυξήσεις

Τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας φαίνεται να περνούν μια περίοδο ακμής σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής για τις πληρότητες τον Μάρτη, ενώ στις κατηγορίες από 4 έως 2 αστέρια, παρατηρείται κάμψη σε σχέση με τον Μάρτη του 2004. Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είχαν πληρότητα 48,3% έναντι 41,64% τον Μάρτη του 2004. Στο 50% κινήθηκαν τα ξενοδοχεία 4 αστέρων από 55,36%. Στο 54,39% τα ξενοδοχεία 3 αστέρων από 60,10% και τέλος, στο 41,52% κινήθηκαν οι πληρότητες στα 2 αστέρων από 53,98%.

Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι της Αθήνας βασιζόμενοι και στην καταγραφή των επιδόσεων των ξενοδοχείων σε μια σειρά πρωτεύουσες της Ευρώπης και όχι μόνο, υποστηρίζουν ότι και οι τιμές τους είναι χαμηλές παρά τις αντίθετες εντυπώσεις, αλλά και ότι συνεχίζεται η κρίση τους, στο βαθμό που ορισμένα ξενοδοχεία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν το ενοίκιό τους. Τον ισχυρισμό τους τον βασίζουν στις μειώσεις των μέσων τιμών που προκύπτουν από τη σύγκριση με τις άλλες πρωτεύουσες, όπου η μέση τιμή έχει αυξηθεί εκτός από τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και το Μόναχο.

Ειδικότερα, μείωση των διανυκτερεύσεων παρουσιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σχέση με το περσινό, σε: Αθήνα (4,4%), Βιέννη (3,1%), Βερολίνο (4%), Μόναχο (3,8%) και Βαρκελώνη (0,5%). Αύξηση των διανυκτερεύσεων παρουσιάστηκε σε: Παρίσι (6,2%), Λονδίνο (0,1%), Ρώμη (8,2%), Αμστερνταμ (3,4%), Μαδρίτη (3,4%) και Κωνσταντινούπολη (20,9%)!

Μείωση της μέσης τιμής παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο σε: Αθήνα (8,2%), Μόναχο (0,4%), Βαρκελώνη (7,8%) και Μαδρίτη (0,6%). Αύξηση είχαμε σε: Βιέννη (10,5%), Παρίσι (4,5%), Βερολίνο (4,4%), Λονδίνο (7,9%), Ρώμη (5,8%), Αμστερνταμ (5,9%), Κωνσταντινούπολη (20%).

Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Προφανώς ενοχλήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός, από ένα δημοσίευμα του «Ρ» στις 6/5/2005, που αναφερόταν στα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά, εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Κι έσπευσε να δικαιολογηθεί για το δικό του μερίδιο ευθύνης.

Ετσι, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ έστειλε μια επιστολή, όπου με λίγα λόγια αναφέρει ότι οι αποζημιώσεις που δίνονται επί της διοίκησής του δεν είναι εξευτελιστικές και πως ο οργανισμός που διοικεί δεν είναι ούτε τσιγκούνης ούτε γενναιόδωρος... Ομως, η πραγματικότητα λέει πως οι αγρότες συνεχίζουν να μην έχουν - και επί διακυβέρνησης ΝΔ, όπως και πριν - πλήρεις και πραγματικά δίκαιες αποζημιώσεις. Δηλαδή, στο 100% της ζημιάς να δίνεται 100% αποζημίωση, που να καλύπτει το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θεωρεί δίκαιες αποζημιώσεις όταν, υπό προϋποθέσεις, στο 100% της ζημιάς καλύπτεται το 75% και ούτω καθεξής. Και αυτό, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ το λέει «νομιμότητα», χωρίς βεβαίως να τον έχει κατηγορήσει κανείς για παραβίαση νόμων... Πάντως, αναφέρει πως «ο ΕΛΓΑ δεν έχει τη διακριτική ευχέρεια αποζημιώσεων κατά τις διαθέσεις της διοίκησής του». Δηλαδή, υπονοεί ότι θα μπορούσαν να δοθούν και καλύτερες αποζημιώσεις, από τις ...«δίκαιες» και «έγκαιρες» αποζημιώσεις, που δίνει ο ΕΛΓΑ από τον Μάρτη του 2004 και μετά.

Το γεγονός ότι και αυτή η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως οφείλει για να καλυφτούν πλήρως οι ζημιές και το γεγονός ότι στον ΕΛΓΑ απεργάζονται σχέδια για το πώς θα αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών, προφανώς κατά τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ εντάσσονται στη «φιλοαγροτική» πολιτική της ΝΔ... Οπως και το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ οδηγήθηκε στην υπερχρέωση για να καταβληθούν λίγο νωρίτερα οι όποιες αποζημιώσεις. Οσο, όμως, συμβαίνουν όλα αυτά και όσο δεν καλύπτονται πλήρως και δίκαια οι ζημιές των αγροτοκτηνοτρόφων, ο «Ρ» θα συνεχίζει να χαρακτηρίζει τις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις «εξευτελιστικές» και να κάνει λόγο για «τσιγκουνιές». Κι ο κύριος Κατσαρός ας συνεχίσει να επικαλείται τη ΣΥΔΑΣΕ, τη ΓΕΣΑΣΕ και ό,τι άλλο τον βολεύει για να πείσει περί του αντιθέτου...

«ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ»
Παράταση στην καταβολή δόσεων

Και νέες προθεσμίες για την «περαίωση»

Απόλυτα φανερή γίνεται η οικονομική δυσπραγία μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών να ξοφλήσουν τα «ληξιπρόθεσμα χρέη» προς την Εφορία, τα οποία πέρσι εντάχτηκαν σε ειδική ρύθμιση. Πολλοί από αυτούς αν και αποδέχτηκαν τη ρύθμιση πληρώνοντας μια ή περισσότερες δόσεις στη συνέχεια εξαιρέθηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να πληρώσουν δυο ή και περισσότερες συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει παράταση στην καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών. Με υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζα δίνεται η δυνατότητα συνέχειας. Προϋπόθεση είναι η καταβολή όλων των οφειλόμενων δόσεων μέχρι την 31 Μάη του 2005, οι οποίες όμως θα επιβαρυνθούν με τις ισχύουσες προσαυξήσεις.

Με άλλη υπουργική απόφαση δίνεται παράταση για τη λεγόμενη «αυτόματη περαίωση» φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που αφορούν στις χρήσεις 2003 και 2004. Είναι φανερές οι προθέσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση υπερφορολόγησης των ΕΒΕ και με τα «οικειοθελή» χαράτσια, που προβλέπονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι νέες προθεσμίες της «περαίωσης», ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ είναι οι παρακάτω:

  • 21 Ιούνη: Τα ψηφία 1,2
  • 22 Ιούνη: Τα ψηφία 3,4
  • 23 Ιούνη: Τα ψηφία 5,6
  • 24 Ιούνη: Τα ψηφία 7,9
  • 27 Ιούνη: Τα ψηφία 9,0.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Οι προθεσμίες

Παράταση κατά μια εργάσιμη μέρα έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η λήξη της προθεσμίας για ΑΦΜ που λήγουν στο ψηφίο 4 μεταφέρεται για αύριο Παρασκευή 13 Μάη. Το πρόγραμμα της Εφορίας, για το επόμενο διάστημα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μέχρι 17 Μάη: Το ψηφίο 5
  • Μέχρι 19 Μάη: Το ψηφίο 6
  • Μέχρι 23 Μάη: Το ψηφίο 7
  • Μέχρι 25 Μάη: Το ψηφίο 8
  • Μέχρι 27 Μάη: Το ψηφίο 9
  • Μέχρι 31 Μάη: Τα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50
  • Μέχρι 2 Ιούνη: Τα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

Οσοι υποχρεώνονται να υποβάλλουν και το Ε9 (στοιχεία ακινήτων) πρέπει πάνω στο βασικό φορολογικό έντυπο Ε1 να διαγραμμίσουν με χ το τετραγωνίδιο ΝΑΙ στον πίνακα 2, κωδικό 617.

Οι προθεσμίες για την ηλεκτρονική αποστολή του Ε9 ξεκινούν στις 25 Οκτώβρη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 30 Νοέμβρη. «Ηλεκτρονικό» Ε9 στις ίδιες προθεσμίες μπορούν να υποβάλουν και όσοι υπέβαλαν το E1 χειρόγραφα. Στην περίπτωσή τους θα πρέπει μαζί με το Ε1 να υποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνεται ότι το Ε9 θα αποσταλεί ηλεκτρονικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ