ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξαπλούμενη οργή και νέα σφαγή διαδηλωτών

ΚΑΜΠΟΥΛ-ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ.--

Αλλοι τρεις διαδηλωτές έπεσαν χτες νεκροί - δύο στην Τζαλαλαμπάντ και ένας στην Ουαρντάκ, δυτικά της Καμπούλ - στις διαδηλώσεις με αφορμή τη σύληση του κορανίου, στην οποία, κατά δημοσίευμα του «Νιούζγουικ», προέβησαν Αμερικανοί ανακριτές στο Γκουαντανάμο. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τα πυρά της αστυνομίας έφθασε τους επτά τις τελευταίες τρεις μέρες, ενώ τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία από αστυνομικά πυρά. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι «αποσύρει» τους εργαζομένους του από την Τζαλαλαμπάντ, όπου έχουν γενικευτεί τα επεισόδια. Ανταποκριτές περιγράφουν τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια ως τα «σοβαρότερα από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001», καθώς διαδηλώσεις σημειώνονται στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.


ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ισοπεδωτικές «εκκαθαρίσεις» εν κρυπτώ

Νέες αντικατοχικές επιθέσεις

Από τη χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Τιγκρίτ

Associated Press

Από τη χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Τιγκρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με κλιμακούμενη ένταση φαίνεται ότι συνεχίζονται οι ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 1.000 ανδρών και της αεροπορίας, στο βορειοδυτικό Ιράκ, κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Οι πληροφορίες από την περιοχή είναι αυστηρά περιορισμένες και ελεγχόμενες. Εντούτοις, ορισμένες μαρτυρίες αναφέρουν 24ωρους ανελέητους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, σκληρές μάχες και δεκάδες εκατοντάδες πολίτες που εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις εστίες τους για να αναζητήσουν καταφύγιο στην έρημο.

Επισήμως, οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Matador» σκοτώθηκαν άλλοι 2 πεζοναύτες και τραυματίστηκαν 14 ακόμη (ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αμερικανικών απωλειών σε 7), από βομβιστική επίθεση σε μεταγωγικό όχημα. Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών ανταρτών και πολιτών, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί συνολικά στις πόλεις της περιοχής, αφού δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση σε δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Σε ανατολική σουνιτική εμπορική συνοικία της Βαγδάτης, χτες το πρωί, σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο δρόμο. Σκοτώθηκαν 15 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 84, χωρίς να είναι σαφές εξαρχής ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης. Στην περιοχή έσπευσαν αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες έγιναν δεκτές με πέτρες από τους κατοίκους. Προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση, οι κατοχικές δυνάμεις αποχώρησαν, αφού πρώτα έριξαν αρκετά πυρά στον αέρα για να διαλύσουν εξαγριωμένο, εναντίον τους, πλήθος.

Νωρίτερα, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις ενόπλων, στην πρωτεύουσα πάλι, δολοφονήθηκαν ένας Ιρακινός υποστράτηγος, αρμόδιος για το θάλαμο επιχειρήσεων του ιρακινού υπουργείου Αμυνας, και ένας συνταγματάρχης της ιρακινής αστυνομίας, που εργαζόταν στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη Σαμάρα, σε 2 χωριστές επιθέσεις ανταρτών σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 2 πολίτες. Στα περίχωρα της πόλης, στη λίμνη Ταρτάρ, βρέθηκαν 7 σοροί σε αποσύνθεση.

Στο Κιρκούκ, από την έκρηξη δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 5 πολίτες. Στο Μουσάγιαμπ, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης. Τέλος, στη Μοσούλη, αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες επιδρομές σε «ύποπτες τοποθεσίες», κατά τις οποίες σκοτώθηκαν, με βάση την επίσημη ανακοίνωση, 4 αντάρτες, τραυματίστηκαν 2 και έγιναν 97 συλλήψεις.

Εμπλοκή Γκάλογουεϊ - Πασκουά στο πρόγραμμα του ΟΗΕ

Ο Βρετανός πρώην βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και νυν ανεξάρτητος Τζορτζ Γκάλογουεϊ και ο Γάλλος γερουσιαστής και πρώην υπουργός Σαρλ Πασκουά «είχαν επωφεληθεί προσωπικά» εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων» που εφάρμοσε ο ΟΗΕ στο Ιράκ, «δωροδοκούμενοι από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν». Αυτό υποστηρίζει, σε έκθεσή της, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας που ερευνά τα σκάνδαλα που έχουν αμαυρώσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με χειρόγραφα έγγραφα, που η επιτροπή διατείνεται ότι έχει στα χέρια της από το υπουργείο Πετρελαίου του πρώην ιρακινού καθεστώτος, οι δύο άνδρες έλαβαν το δικαίωμα από τον Χουσεΐν «να διαθέσουν 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ο Γκάλογουεϊ και 11 εκατομμύρια ο Πασκουά, κρατώντας ένα ποσοστό των εισπράξεων».

Εντονη ήταν η αντίδραση και των 2 ανδρών που αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο Γκάλογουεϊ, ο οποίος προσφάτως αποζημιώθηκε αδρά μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον βρετανικής εφημερίδας που τον κατηγορούσε για τον ίδιο λόγο, δήλωσε έτοιμος να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να καταθέσει στην επιτροπή, κάτι που, όπως γνωστοποιήθηκε, θα γίνει στις 17 Μάη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την άλλη, τόνισε ότι δεν προτίθεται να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του, εφόσον δεν υπάρξουν συνολικότερα στοιχεία. Το Παρίσι, τέλος, προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε έρευνα, «αρκεί όταν εκτοξεύονται κατηγορίες να προσκομίζονται και ανάλογες αποδείξεις».


ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΔΕΑΕ
Υψώνονται οι τόνοι προς την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΟΝΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Να μην επαναλάβει τη δραστηριότητα του εμπλουτισμού ουρανίου καλούν το Ιράν με επιστολή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των Βρετανίας - Γαλλίας - Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, «τότε οι ευρω-ιρανικές διαπραγματεύσεις θα τερματιστούν και οι συνέπειες θα είναι μόνο αρνητικές για το Ιράν». Η ευρωπαϊκή τρόικα, που έχει αναλάβει τις επαφές με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, φέρεται σε έντονο ύφος να καθιστά σαφές ότι «δεν αποκλείει ακόμη και το ενδεχόμενο να συναινέσει, τελικά, στην αμερικανική άποψη για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση των υποχρεώσεών του απέναντι στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας».

Σε, σχετικά, έντονο ύφος κυμάνθηκαν και οι σχετικές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών και του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ την ικανοποίησή του δεν έκρυβε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, που υπογράμμισε ότι το Ιράν «οφείλει να συμμορφωθεί με τη ΔΕΑΕ». Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις Ιρανός διπλωμάτης, Χασάν Ροχανί, τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις αυτές αποδεικνύονται εξαιρετικά χρονοβόρες και αυτό στοιχίζει σε χρήμα και ενέργεια στο Ιράν», καταλήγοντας ότι είναι πολύ πιθανό η Τεχεράνη να επαναλάβει τη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου, στο σταθμό του Ισφαχάν, αποκλειστικά και μόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλευρό της Τεχεράνης φέρεται να τάσσεται η Μόσχα, της οποίας αρμόδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι «είναι δικαιολογημένη και νόμιμη η ιρανική απόφαση και δεν υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια, αφού θα γίνει υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΔΕΑΕ». Η ευρωπαϊκή τρόικα φέρεται να ζήτησε άμεση συνάντηση με Ιρανούς αξιωματούχους.


ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων για τους πρόσφυγες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το ζήτημα του επαναπατρισμού προσφύγων της σερβικής μειονότητας στο Κοσσυφοπέδιο συζήτησαν χτες στο Βελιγράδι αντιπροσωπείες της σερβικής κυβέρνησης και της «κυβέρνησης» των Κοσσοβάρων Αλβανών με προεδρεύοντα τον Αυστριακό απεσταλμένο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γκότφριντ Κέφνερ.

Σύμφωνα με τον Κέφνερ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν «στη σπουδαιότητα του επαναπατρισμού των προσφύγων για το μέλλον του προτεκτοράτου». Επιπλέον, συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα και στη θεματολογία μελλοντικών συναντήσεων.

Στη χτεσινή συνάντηση αναφέρθηκε και ο διοικητής του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο Σόρεν Τζέσεν - Πέτερσεν, δηλώνοντας από την Πρίστινα πως οι συνομιλίες «θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο της συνεργασίας και του διαλόγου για συγκεκριμένες λύσεις που θα βοηθήσουν όσους επιθυμούν να επαναπατριστούν».

Καταδίκες αυτονομιστών του UCK

Το ίδιο 24ωρο, δικαστήριο της διοίκησης του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, καταδίκασε τρεις Αλβανούς πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν το διάστημα 1998-99 σε βάρος Σέρβων και άλλων μειονοτήτων (βασανισμοί, ξυλοδαρμοί, φόνοι, βασανιστήρια αμάχων κλπ.).

Σύμφωνα με την απόφαση ο Εγιούπ Ρούντζεβα καταδικάστηκε σε οκταετή ποινή κάθειρξης, ο Ενβέρ Αξχάμι και ο Ρούστεμ Ντέμα, έκαστος σε εξαετή ποινή κάθειρξης. Αθωώθηκαν άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ