ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Απαίτηση για έκδοση του δολοφόνου Καρίλες

«Αυτή η χώρα δεν υποτάσσεται, ούτε κατακτιέται», εύλογο το σύνθημα σε πρόσφατη διαδήλωση του κουβανικού λαού. Το ίδιο θα απαιτήσει την Τρίτη, για την έκδοση του αρχιτρομοκράτη Καρίλες

Associated Press

«Αυτή η χώρα δεν υποτάσσεται, ούτε κατακτιέται», εύλογο το σύνθημα σε πρόσφατη διαδήλωση του κουβανικού λαού. Το ίδιο θα απαιτήσει την Τρίτη, για την έκδοση του αρχιτρομοκράτη Καρίλες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΒΑΝΑ.-

Συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας, ακαδημαϊκοί, στελέχη κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την κυβέρνηση Μπους την άμεση σύλληψη και έκδοση του Λουίς Ποσάδα Καρίλες στη Βενεζουέλα ώστε να δικαστεί τουλάχιστον για την ανατίναξη του αεροσκάφους της «Cubana», τον Οκτώβρη του 1976, στο οποίο επέβαιναν 73 επιβάτες.

Ο Καρίλες, που όπως αποκαλύφθηκε προχτές και με επίσημα αμερικανικά έγγραφα, ήταν στη μισθοδοσία της CIA και ήταν το πρώτο βιολί στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Κούβας, για την αμερικανική κυβέρνηση θεωρείται ότι δε βρίσκεται στη χώρα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πληροφορίες αναφέρουν πως την προηγούμενη βδομάδα οι νομικοί του σύμβουλοι έκαναν επίσημη αίτηση ασύλου στο αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας στην Πολιτεία της Φλόριντα και ότι ο ίδιος κρύβεται σε κάποιο σημείο της Νότιας Φλόριντα.

Το αίτημα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια διάσκεψης που έγινε χτες στην αμερικανική πρωτεύουσα παρουσία του Τρέβορ και Κένρικ Περσόντ, αδελφών του 19χρονου τότε Ρέιμοντ Περσόντ που πέθανε στο σαμποτάζ αλλά και του Γουέιν Σμιθ, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα - της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ - της Μάρα Βερχέιντεν-Χίλιαρντ της Εθνικής Ενωσης Δικηγόρων, του πάστορα Γκρέιλαντ Χάγκλερ της Αυτόνομης Εκκλησίας του Πλίμουθ, του Μπόμπι Μαρς, η σύντροφος του οποίου έχασε τη ζωή της την 11η Σεπτεμβρίου κ.ά.

Διαδήλωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στην Αβάνα

Μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να γίνει την Τρίτη και στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα. «Θα είναι μία διαδήλωση ιδεών... μία διαδήλωση όχι ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. εννοώντας το λαό της) αλλά ενάντια στην τρομοκρατία» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο ανακοινώνοντας τη διαδήλωση που θα απαιτήσει δικαιοσύνη στην υπόθεση Καρίλες και των συνεργών του, τον τερματισμό της υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τρομοκράτες που στοχεύουν το Νησί της Επανάστασης και την απελευθέρωση των Πέντε Ηρώων.

Χτες, ο Φιντέλ Κάστρο, που στις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές του εμφανίσεις ξετύλιξε και αποκάλυψε όλο το κουβάρι των διασυνδέσεων των τρομοκρατών με τις ΗΠΑ, επανήλθε: «Οι ΗΠΑ ήξεραν ποιος ανατίναξε το αεροπλάνο» τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο και κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τις μυστικές τους υπηρεσίες ως «δημιουργούς της τρομοκρατίας, η οποία ως μέθοδος πολιτικής υπονόμευσης σαν μολυσματική ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη». Τέλος, κάλεσε εκ νέου την Ουάσιγκτον να λάβει μέτρα ενάντια στον Ποσάδα Καρίλες, στον Ορλάντο Μπος, στον Γκιγιέρμο Σαμπόλ και άλλα σκοτεινά προσώπα, γνωστά για την τρομοκρατική τους δράση ενάντια στην Κούβα που έχουν την έδρα τους σε αμερικανικό έδαφος. Μαζί με την Κούβα και τη Βενεζουέλα χτες συμπαρατάχτηκε και ο πρόεδρος της Χιλής, Ρικάρντο Λάγος, που απαίτησε επίσης την έκδοση και παράδοση του Καρίλες.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σοβαρές δυσκολίες στρατολόγησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αντιμέτωπες με τη γεωμετρικώς αυξανόμενη μείωση των στρατολογήσεων και κυρίως γιατί η καμπάνια στρατολόγησης ειδικά στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία όχι μόνο δε βρίσκει καμία απήχηση, αλλά αντιθέτως έχει προκαλέσει ένταση των κινητοποιήσεων ενάντια στη στρατιωτικοποίηση, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις έκαναν σκόντο για να βρουν κάποια λύση: κατάταξη ακόμη και για 15 μήνες, ενώ μέχρι σήμερα το ελάχιστο όριο ενεργούς δράσης είναι 4 χρόνια!

Οι πολύ ισχυρές ενδείξεις - είτε με τους αντιρρησίες, είτε με τις δηλώσεις Μάγιερς, είτε με τα προβλήματα στρατολόγησης που καταγράφονταν σποραδικά - έγιναν πλέον επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις. Οι στρατολόγοι στις ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτύχουν στους στόχους της κάλυψης του κενού που αφήνουν πίσω τους οι πόλεμοι σε Ιράκ και Αφγανιστάν και οι συνεχώς αυξανόμενες απώλειες στις τάξεις του αμερικανικού στρατού. «Είναι το πιο δυσμενές κλίμα για στρατολογία σε εθελοντικό στρατό» θα δηλώσει ο επικεφαλής των υπηρεσιών στρατολογίας αντιστράτηγος Μάικλ Ροσέλ.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» το Πεντάγωνο πρότεινε το κλείσιμο 33 μεγάλων στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ και τη μετεγκατάσταση άλλων 29.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το ιστορικό Ναυπηγείο Πόρτσμουθ στο Μέιν, η βάση του Φορτ ΜακΦέρσον στη Γεωργία, η Αεροπορική Βάση Ελσγουορθ στη Νότια Ντακότα, το Φορτ Μόνμαουθ του Νιου Τζέρσι και η Βάση Υποβρυχίων Νιου Λόντον στο Κονέκτικατ.

Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Αμυνας θα αξιολογήσει την εισήγηση του Ντόναλντ Ράμσφελντ και θα κάνει ενδεχομένως προσθήκες ή αλλαγές. Εν συνεχεία, πρέπει να δώσει την έγκρισή του ο Αμερικανός Πρόεδρος και τέλος το Κογκρέσο.

«Οι τωρινές μας ρυθμίσεις - σχεδιασμένες για τον Ψυχρό Πόλεμο - πρέπει να αντικατασταθούν από καινούριες, που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πολέμου κατά του εξτρεμισμού και την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων του 21ου αιώνα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ράμσφελντ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Νέος γενικός διευθυντής ο Λαμί...

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ο Γάλλος Πασκάλ Λαμί, πρώην επίτροπος της ΕΕ για θέματα γεωργίας, φαίνεται πως αναδεικνύεται στη θέση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) μετά και από την απόσυρση της υποψηφιότητας του ετέρου διεκδικητή του αξιώματος, Ουρουγουανού Κάρλος Πέρες ντελ Καστίγιο.

Η πρέσβειρα της Κένιας στον ΠΟΕ, Αμίνα Μοχάμεντ, ανακοίνωσε χτες απευθυνόμενη στις αντιπροσωπείες του 148μελούς οργανισμού πως θα συστήσει στο Γενικό Συμβούλιο το διορισμό του Λαμί στη θέση του γενικού διευθυντή. Το Γενικό Συμβούλιο του ΠΟΕ θα αποφασίσει επισήμως το διορισμό του νέου γενικού διευθυντή στις 26 του μήνα.

Ο απερχόμενος γενικός διευθυντής, Ταϊλανδός Σουπατσάι Πανιτσπάκντι, ολοκληρώνει τη θητεία του στις 31 του Αυγούστου...

ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Για πολύ καιρό η KFOR» στο Κοσσυφοπέδιο...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, κάλεσε χτες Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους «να μην περιορίσουν τις συνομιλίες στα (λεγόμενα) τεχνικά ζητήματα αλλά να ξεκινήσουν πολιτικές συζητήσεις αναφορικά με τον καθορισμό του μελλοντικού στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου».

Η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ έγινε μετά τις συναντήσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου Πολιτικής με τον «Πρόεδρο» και τον «πρωθυπουργό» του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραΐμ Ρουγκόβα και Μπαϊράμ Κοσούμι, αντίστοιχα.

Ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, λίγο πριν την αναχώρησή του χτες το απόγευμα για την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, αναφέρθηκε στις δυνάμεις κατοχής, γνωστές ως KFOR, οι οποίες, όπως είπε, «θα διατηρήσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητά τους και θα μείνουν στο Κοσσυφοπέδιο για πολύ καιρό προκειμένου να εξασφαλίσουν στην περιοχή την ασφάλεια και σταθερότητα»...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Σοσιαλιστική Κούβα και στους 5 επαναστάτες Κουβανούς που βρίσκονται σιδηροδέσμιοι στις αμερικάνικες φυλακές, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Τρίτη 17 Μάη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου, απ' όπου θα ξεκινήσει μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό της Θεσσαλονίκης να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση και να στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στη σοσιαλιστική Κούβα και στους λαούς που αντιστέκονται. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί το λαό του νομού να ενώσει τη φωνή του με τους λαούς και τη νεολαία της Λατινικής Αμερικής, και με όσους σε ΗΠΑ, Ευρώπη, σ' όλο τον κόσμο απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών επαναστατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ