ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
Τρόφιμα στις χωματερές και υπέρβαρα παιδιά στο Βορρά - Λιμοκτονία στον Τρίτο Κόσμο

Γρηγοριάδης Κώστας

Πυκνώνουν οι έρευνες και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους που αφορούν τον φρενήρη ρυθμό της υπερκατανάλωσης των πλούσιων χωρών του Βορρά. Ενα επιβαλλόμενο πρότυπο πάνω στο οποίο στηρίζεται η οικονομία της αγοράς και η υποτιθέμενη ευδαιμονία των πλούσιων καπιταλιστικών χωρών. Την ίδια στιγμή που καθημερινά πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι στον Τρίτο Κόσμο από την πείνα, στις αναπτυγμένες χώρες πετιούνται τόνοι ληγμένων τροφίμων, τα οποία παράχθηκαν, αγοράστηκαν και δεν καταναλώθηκαν ποτέ!

Μπους και Μπλερ πρωταθλητές στη σπατάλη

Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτες επιδόσεις, ως προς τα παραγόμενα τρόφιμα που οδηγούνται στους κάδους των απορριμμάτων. Η πρώτη κατέχει ένα ποσοστό που αγγίζει το 50% και η δεύτερη το 40%. Η χώρα του Τ. Μπλερ, έχοντας στη φαρέτρα της εκτός από τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, των υψηλών ποσοστών ανεργίας και τη συμμετοχή σε κατακτητικούς πολέμους συναγωνίζεται τη χώρα του Μπους στη σπατάλη τροφίμων που υπολογίζεται ετησίως τα 29,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη διατροφή 150 εκατομμυρίων υποσιτιζόμενων συνανθρώπων μας. Αντίστοιχες είναι οι αναλογίες που αφορούν και τις ΗΠΑ. Να προσθέσουμε ότι στα απορρίμματα από τα «άχρηστα» τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται και αγροτικά προϊόντα, τα οποία σαπίζουν ή πετιούνται, όχι γιατί δεν είναι καλά, αλλά επειδή δεν πληρούν προδιαγραφές, όπως μέγεθος, εμφάνιση κτλ. Από τους 22,5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων της Μ. Βρετανίας το 16% περίπου προέρχεται από «άχρηστα τρόφιμα». Το νέο αυτό είδος απορριμμάτων θα μπορούσε να ανακυκλωθεί και σε ένα μεγάλο ποσοστό να αποβεί χρήσιμο κι αν μη τι άλλο να μην επιβαρύνει το περιβάλλον. Αλλά ούτε αυτό προβλέπεται να συμβεί σύντομα. Οι Σκανδιναβικές χώρες, που θεωρούνται από εκείνες που έχουν να επιδείξουν τις καλύτερες επιδόσεις στο πεδίο της ανακύκλωσης έχουν θέσει ως στόχο το 40-45% για την ανακύκλωση των τροφίμων που πετιούνται στην προσεχή δεκαπενταετία. Να επισημάνουμε, επίσης, ότι πέρα από το τεράστιο κόστος που δαπανάται για την αγορά άχρηστων και τη διαχείριση των απορριμμάτων τους υπάρχει η διάσταση της σπατάλης ενέργειας, για τα τυποποιημένα τρόφιμα, η οποία συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά στην ατζέντα της όποιας συζήτησης γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα παρόμοιες προσεγγίσεις εξοβελίζονται στο πυρ το εξώτερο.

Υπέρβαρα παιδιά

Αν πολλά από τα τρόφιμα που αγοράζουμε καταλήγουν στις χωματερές πολλά άλλα καταλήγουν στην κοιλιά μας και η ποιότητά τους κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Το σύνολο σχεδόν των ημιμαγειρεμένων και τυποποιημένων τροφίμων, εξαιτίας των συντηρητικών για μεγαλύτερη διάρκειας ζωής - και των βελτιωτικών - για καλύτερη γεύση - είναι στην καλύτερη περίπτωση άχρηστα (από διατροφική άποψη) και στη χειρότερη (που είναι και συνηθέστερη) επικίνδυνα. Αποτέλεσμα, η αύξηση των καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων. Ενα φαινόμενο που τείνει να γενικευτεί είναι η παχυσαρκία και ειδικά η παιδική παχυσαρκία. Τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών στις χώρες της ΕΕ ηλικίας 4-11 ετών ξεκινούν από το 15% (Γερμανία, Τσεχία) και φτάνουν το 30-35% (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα) με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους. Η αλλαγή του διατροφικού προτύπου φέρνει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση. Μιας χώρας που θεωρητικά η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το σωστό πρότυπο. Κι αν στα σχολεία των Σκανδιναβικών χωρών στα διαλείμματα μοιράζονται φρούτα, στα καθ' ημάς τα πλεονάσματα των αγροτικών προϊόντων οδηγούνται στις χωματερές, εξαιτίας της παντελούς απουσίας αγροτικής πολιτικής, όπου οι μεσάζοντες κάνουν παιχνίδια με τις τιμές και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού υπογράφουν συμβάσεις με το διευθυντήριο της ΕΕ για το ξεκλήρισμα του αγροτικού κλήρου. Ετσι, στα ελληνικά κυλικεία οι μαθητές καταναλώνουν γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες και πίνουν αναψυκτικά τύπου «κόλα».

Για ποιο σχολείο μιλάμε;

Αναφέροντας τα παραπάνω να επισημάνουμε ότι Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Καταναλωτικής Αγωγής, Αγωγής της Υγείας κ.ά, αλλά ακόμα και στα σχετικά εγχειρίδια, μόνο νύξεις γίνονται στα παραπάνω. Λ.χ. απουσιάζουν ή υποβαθμίζονται συσχετίσεις του διατροφικού προβλήματος του πλανήτη και της περιβαλλοντικής διάστασης (ρύπανση, φέρουσα ικανότητα χώρων ταφής των απορριμμάτων). Περιορίζονται σε γενικόλογες ηθικολογίες που προσιδιάζουν περισσότερο σε εκκλησιαστικά κηρύγματα από άμβωνος, παρά σ' ένα συστηματικό επιστημονικό λόγο. Η πλήρης αποφλοίωση μιας φιλοσοφικής προσέγγισης στα παραπάνω ζητήματα ακυρώνει εν τη γενέσει της τις όποιες προσπάθειες διατύπωσης μιας άλλης πρότασης για ένα άλλου τύπου σχολείο απεκδυόμενου του ρόλου του ως μονοσήμαντου μηχανισμού αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας. Αλλά πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο εντός του πλαισίου του υπάρχοντος συστήματος;


ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Αμερικανιές

«Το περιβάλλον κατατάσσεται μεταξύ των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να αξιολογήσει κανείς το πώς λειτουργεί η δημοκρατία σ' έναν τόπο είναι να εξετάσει τη λογική με την οποία αντιμετωπίζονται τα κοινά αγαθά: αέρας, γη, νερό» (Κένεντι Ρ. Τ., «Καθημερινή» 30/4/2005). Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για το παραπάνω απόσπασμα του Αμερικανού γερουσιαστή, το οποίο ίσως σε μια πρώτη ανάγνωση να εντυπωσιάσει κάποιον αφελή αναγνώστη. Οπως λ.χ. τη δυνατότητα ύπαρξης οικοφασιστικών καθεστώτων, τα οποία θα μπορούσαν να υπερασπίζουν άριστα το περιβάλλον, εντός των συνόρων τους, και στο εσωτερικό να επικρατεί πλήρης σκοταδισμός και αντίδραση. Να έχει εφαρμόσει αυστηρό θεσμικό φιλοπεριβαλλοντικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να κάνει εξαγωγή ρύπανσης στους «βαρβάρους». Η ίδια χώρα να συμμετέχει σε επεκτατικούς πολέμους σπέρνοντας το θάνατο και την καταστροφή κλπ, την ίδια στιγμή που θα υπερασπίζεται ζώα υπό εξαφάνιση ή θα επιβάλει πρόστιμα σ' αυτούς που πετούν τις γόπες των τσιγάρων στο δρόμο. Πολλά θα είχαμε ακόμα να προσθέσουμε για μια δημοκρατία αυτού του τύπου, που ορίζει ο κ. Κένεντι. Και σίγουρα ένας διάλογος με χώρα παράδειγμα τις ΗΠΑ είναι η χειρότερη περίπτωση. Γιατί σίγουρα δε φταίει μόνο ο κακός Μπους, που αρνείται να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Υπερήλικοι πυρηνικοί αντιδραστήρες

Οι «φωτοβολίδες» για το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζονται, όπως και οι επιδρομές σε βάρος των χωρών που έχουν πετρέλαιο. Κανείς όμως δεν ασχολείται με τα πυρηνικά εργοστάσια, που η πλειοψηφία τους έχει ξεπεράσει τα 20 χρόνια ζωής και είναι άκρως επικίνδυνα.

Διαχείριση αποβλήτων

Οπως και με το υψηλό κόστος διαχείρισης των αποβλήτων και τις ποσότητες που συσσωρεύονται σε βαρέλια και ενταφιάζονται σε άγνωστες περιοχές, μ' ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Λόγος κενός

Παρ' όλα αυτά οι απειλές κατά της Κορέας και του Ιράν συνεχίζονται για τα πυρηνικά, την ίδια στιγμή που ουδείς θίγει τα πυρηνικά του φασιστικού καθεστώτος του Πακιστάν και του κράτους - τρομοκράτη Ισραήλ.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Η γενετική με εικόνες

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εργασία του Steve Jones (καθηγητή της Γενετικής στο University College του Λονδίνου), εικονογραφημένη από τον Borin van Loon, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δίαυλος». Ενα βιβλίο για τη γενετική, μια επιστήμη από τις πιο σύγχρονες που κάθε τόσο κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είτε με την κλωνοποιημένη «Ντόλη», είτε με τα παιδιά του σωλήνα. Φανατικοί πολέμιοι και ορκισμένοι υποστηριχτές για μια επιστήμη που οι δυνατότητές της ξεπερνούν τα σύνορα της φαντασίας και βρίσκεται ακόμα -σχετικά με άλλες- στα σπάργανα. Ισως για τους μη μυημένους είναι ό,τι καλύτερο για μια «κατάδυση» σ' ένα επιστημονικό πεδίο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ