ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Με σωματείο σφραγίδα ενάντια στη συλλογική σύμβαση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καθηγητών ξένων γλωσσών, τη Δευτέρα στη 1.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας

Επικίνδυνους δρόμους αμφισβήτησης συνολικά των συλλογικών συμβάσεων ανοίγει το ζήτημα που έχει προκύψει με τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Ο λόγος για την προσπάθεια να μη θεωρηθεί ως υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών «Βύρωνας», αλλά η κατώτερη σύμβαση που υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο που έχει συσταθεί στο χώρο. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, αρνούμενοι να δεχτούν μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση, διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 16 Μάη στη 1.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου θα συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την υποχρεωτικότητα της σύμβασης. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Εχει προηγηθεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου χαρακτηρίζεται κλαδική, ενώ αντίθετα η επί της ουσίας κλαδική σύμβαση χαρακτηρίζεται μόνο ομοιοεπαγγελματική και έτσι επιχειρείται να χαρακτηριστεί από το υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτική η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου, σε βάρος της πραγματικά κλαδικής.

«Ολο αυτό το διάστημα που έχει προκύψει το εν λόγω θέμα - συγκεκριμένα από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη - υποτίθεται πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να το έχει λύσει "με σεμνότητα και ταπεινότητα"», σχολιάζει ο Σύλλογος «Βύρωνας». «Υποτίθεται ακόμα ότι η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα έπρεπε να είχε "ξεσηκώσει το σύμπαν". Ασφαλώς δε συνέβη ούτε το ένα ούτε το άλλο», σημειώνει και κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΙΕΛΕ και της ΓΣΕΕ. «Η σιωπή τους είναι συνένοχη στις μεθοδεύσεις των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων και της κυβέρνησης. Τους αρέσει ή όχι, έχουν βάλει "πλάτη" στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, του οποίου άλλωστε είναι "λαμπροί" εκπρόσωποι», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των κέντρων ξένων γλωσσών με τη δημιουργία του εργοδοτικού σωματείου, στο οποίο παρεμπιπτόντως ψήφισαν 11 άτομα, δεν είναι τυχαία. Αποτελούν μια μελετημένη κίνηση προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση ενός ταξικού σωματείου και συγχρόνως να ανοιχτεί ο δρόμος για αντίστοιχες μεθοδεύσεις και σε άλλα σωματεία εντός αλλά και εκτός της ιδιωτικής εκπαίδευσης», σημειώνει ο «Βύρωνας», προσθέτοντας ότι η νομιμοποίηση της εργοδοτικής σύμβασης θα σημάνει κατάργηση των επιδομάτων, των τριετιών, ενώ ο μισθός των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών θα μειωθεί έως και 50%.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στη Σύνοδο του Μπέργκεν

Τριήμερο κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν με συλλαλητήρια την Πέμπτη 19 του Μάη

ΟΧΙ στην αξιολόγηση - ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, ΟΧΙ στη διά βίου αμάθεια και στην υπερεκμετάλλευση, θα βροντοφωνάξουν την ερχόμενη βδομάδα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ιδιαίτερα φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί, που προετοιμάζουν τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στις 17, 18 και 19 του Μάη. Αφορμή για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας στις 19 και 20 του Μάη, η οποία έχει βαρύνουσα σημασία για την επιτάχυνση της υποταγής της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Στη Σύνοδο αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση, των 40 περίπου κυβερνήσεων που συμμετέχουν, στις αποφάσεις της Μπολόνια και η σύνδεση των αποφάσεων αυτών με αυτές της Λισαβόνας, με στόχο οι πολιτικές τους για την εκπαίδευση και την κατάρτιση να υπηρετούν αποτελεσματικότερα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Με συλλαλητήρια ανά πόλη την Πέμπτη 19 του Μάη θα κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν απάντηση στη Σύνοδο και στην πολιτική της Μπολόνια που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις σπουδές. Το αγωνιστικό ραντεβού για την Αθήνα είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και για τη Θεσσαλονίκη στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου. Κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και για πολύμορφες εκδηλώσεις στις σχολές έχουν απευθύνει τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των φοιτητών και των σπουδαστών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), που έχει κηρύξει τριήμερη απεργία από την Τρίτη 17 έως και την Πέμπτη 19 του Μάη.

«Το πανεπιστήμιο που χρειαζόμαστε, όπου όλοι οι φοιτητές θα μπορούν να αποκτούν όλη την απαραίτητη επιστημονική μόρφωση χωρίς ταξικούς φραγμούς, δε χωράει τις επιχειρήσεις, δε χωράει την Μπολόνια.

Η ζωή που χρειαζόμαστε, με σταθερή δουλιά με δικαιώματα, με πραγματική κοινωνική προσφορά, με τη δύναμη της επιστημονικής μας μόρφωσης, δε χωράει τη μερική απασχόληση, την ανεργία, την υπερεκμετάλλευση», τονίζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΑΕΙ, και δηλώνει: «Τη μέρα της Συνόδου τους στο Μπέργκεν, εμείς βγαίνουμε στους δρόμους». Καλούν, λοιπόν, μαζικά στον αγώνα για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, στον αγώνα για δουλιά με δικαιώματα.

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Σε σύσκεψη καλεί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Αθήνας την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μάη στις 7 το απόγευμα. Η σύσκεψη που οργανώνεται μπροστά στο συνέδριο της ΔΟΕ, θα γίνει στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

Ημερίδα για την Παιδεία

Ημερίδα με θέμα: «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Θριασίου - Μεγαρίδας και η ΚΟΒ Παιδείας, τη Δευτέρα 16 Μάη, στις 6:30 μ.μ. Η ημερίδα θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας και τις θέσεις του ΚΚΕ θα παρουσιάσουν: Ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η Χρυσάφω Παπακωνσταντοπούλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Αττικής και η Ελένη Πόταρη, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ, η οποία θα μιλήσει για το ρόλο του κινήματος γονέων στα προβλήματα της Παιδείας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ρύθμιση για τους έκτακτους των ΤΕΙ

Από ξεχωριστό κωδικό θα πληρώνονται πλέον οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ, που όπως είναι γνωστό αποτελούν το 70% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδρυμάτων και μονίμως υποφέρουν από καθυστερήσεις πληρωμών των δεδουλευμένων τους. Εκτιμάται ότι με τη νέα ρύθμιση (εγκύκλιος 46992/Ε5/12-05-05) τα ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν εγκαίρως τις αμοιβές του έκτακτου προσωπικού, πράγμα που ήταν χρόνιο αίτημα της κοινότητας των ΤΕΙ, αλλά υλοποιείται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Ωστόσο, η ρύθμιση από μόνη της δε φαίνεται να οδηγεί στην «εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων», όπως ισχυρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Σ. Ταλιαδούρος. Κι αυτό γιατί μέσω του ειδικού κωδικού, το υπουργείο θα έχει τον άμεσο έλεγχο του αριθμού των εκτάκτων, πράγμα που διευκολύνει τις εξελίξεις που έχουν διαρρεύσει, περί μείωσης του αριθμού των εκτάκτων εκπαιδευτικών και κάλυψης των αναγκών που θα δημιουργηθούν με υπερωρίες των μονίμων εκπαιδευτικών. Είναι φανερό ότι όλα αυτά μόνο στην εύρυθμη λειτουργία δεν οδηγούν τα ΤΕΙ. Αντίθετα, τα οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, τη στιγμή που έχουν ανάγκη από πολύ περισσότερο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ