ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005
Σελ. /40
Ζωγραφική και γλυπτική

Δημιουργία του Π. Πρέκα
Δημιουργία του Π. Πρέκα
Μια σπάνια σειρά έργων του Πάρι Πρέκα, του ζωγράφου «των ταξιδιών και της φυγής», φιλοξενεί από τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) η αίθουσα «Fine Arts Καπόπουλος» (Λ. Ποσειδώνος 62, Αλιμος). Τίτλος της ενδιαφέρουσας έκθεσης «Οι γίγαντες της θάλασσας - τα τάνκερς του Πάρι Πρέκα». Πρόκειται για επιτόπιες ακουαρέλες από τις οποίες γεννήθηκαν συνθέσεις μεγάλων έργων του. Εντυπωσιακά τα τάνκερς του σημαντικού μας δημιουργού «μοιάζουν σαν οροσειρές στο θαλασσινό ορίζοντα, σαν τεράστια γλυπτά που αιωρούνται στο κύμα». «Τα τάνκερ δεν είναι πλοία χαράς» έλεγε ο Π. Πρέκας. «Οταν πρωταντίκρισα τα αραγμένα καράβια στην Ιτέα, κράτησα απλά σημειώσεις, δηλαδή έκανα μια σειρά ακουαρέλες. Επιτόπου. Κι ύστερα στο εργαστήρι μου, τα σχέδια κι οι μελέτες πάνω στο θέμα άρχισαν να με υποψιάζουν... Οι ακουαρέλες είναι η πρώτη μου ύλη για να βγει το "κείμενο". Και στο "κείμενο" δεν επιτρέπεται καμία επιπολαιότητα. Ο δρόμος σίγουρα είναι μακρύς. Καμιά φορά, βέβαια, μπορεί ένα έργο να βγει σε μια μέρα. Δεν έχεις όμως απολαύσει τη δημιουργία του θέματος. Αλλά ούτε το θέμα είναι που με ενδιαφέρει τόσο πολύ. Το ταξίδι είναι που με συγκινεί». Την έκθεση συνοδεύει καλαίσθητος κατάλογος με κείμενο του Χάρη Καμπουρίδη.

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ελληνική Ανοιξη», εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στην «Artigraf» (Αριστοτέλους 99). Σημαντικοί Ελληνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, εμπνευσμένα από την εποχή των λουλουδιών, την αναγέννηση της φύσης. Τοπία, λουλούδια, νεκρές φύσεις και φιγούρες αποτελούν τη θεματολογία τους. Εως τις 31/5 θα εκτεθούν δημιουργίες των: Α. Αλκαλάη, Μ. Αναστασίου, Α. Απέργη, Κ. Βαρβεροπούλου - Απέργη, Γ. Βαρλάμου, Α. Βερούκα, Α. Βλάσση, Χ. Γκαλτέμη, Γ. Γουρζή, Σ. Δασκαλάκη, Ρ. Κανά, Σ. Κατσούλη, Δ. Κοκκινίδη, Μ. Κοτσώνη, Σ. Κουρσάρη, Μ. Μαδένη, Γ. Μιγάδη, Ε. Μιχαήλου, Π. Πρέκα, Μ. Πρέκα, Κ. Παπανικολάου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλου, Α. Ραζή, Π. Σάμιου, Ζ. Σκιαδαρέση, Π. Τέτση, Π. Τούντα, Δ. Φαμελιάρη, Σ. Φλώρου, Μ. Φωτέα, Α. Χαραλαμπίδη κ.ά. Παράλληλα, θα εκτεθούν κολάζ της Λουκίας Βαρλάμου και έργα γλυπτικής του Κ. Δικέφαλου.

Εργο του Γ. Βαρλάμου
Εργο του Γ. Βαρλάμου
Στον «Εικαστικό κύκλο» (Χαρ. Τρικούπη 121), εγκαινιάζεται σήμερα (11π.μ.), ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ανθεστήρια 2005». Θα παρουσιαστούν έργα των: Δ. Γέρου, Ο. Ζούνη, Σ. Καραβούζη, Χρ. Καρά, Μ. Μακρουλάκη, Μ. Μανουσάκη, Σ. Σόρογκα, Β. Σπεράντζα, Γ. Σταθόπουλου, Α. Φασιανού, Μ. Χάρου κ.ά.

Μία επιλογή 54 έργων γλυπτικής παρουσιάζει η Ευδοκία Αδάμ - Βλαβιανού στην έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό Ταχυδρομείο, Φίλωνος 29). «Επάνω στο μέταλλο ή τον γύψο», σημειώνει ο Μ. Βλάχος, «έχει συγκρατήσει την απόχρωση της στιγμής, την ευγλωττία της χειρονομίας, τη συναισθηματική πυκνότητα του μορφασμού. Από τα γλυπτά της αναδύεται ο άνθρωπος αφοπλιστικά εξομολογητικός». Διάρκεια έκθεσης έως 29/5.


Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Δημήτρης Καΐλας: «Κάτω από τις σημαίες του Λαϊκού Στρατού»

Κώστας Ζάβαλης: «Πολεμικό οδοιπορικό ενός αγωνιστή»

Λευτέρης Σκαμπαρίνας: «Ο υπασπιστής του στρατηγού Σαράφη θυμάται και γράφει»

Κυριακή Καμαρινού: «Τα "πέτρινα" Πανεπιστήμια»


μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ρεσιτάλ πιάνου του Αρη Γαρουφαλή με έργα Σούμαν και Λιστ, οργανώνει τη Δευτέρα (8.30μ.μ.) στην αίθουσα συναυλιών του (Β. Γεωργίου Β' 17-19), το Ωδείο Αθηνών, τιμώντας τη μνήμη της Αλίκης Βατικιώτη - Φάρραντ και Μαρίας Χαιρογιώργου - Σαγάρα που το λάμπρυναν με τη μακρόχρονη, γόνιμη καλλιτεχνική και παιδαγωγική τους παρουσία. Είσοδος ελεύθερη.

Σήμερα (8μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη (Βασ. Σοφίας και Κουμπάρη), ο «Σύνδεσμος Ιστορικών Συγγραφέων», διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου της Γιώτας Φωτιάδου Μπαλαφούτη. Θα μιλήσουν οι: Νίκος Πετρόχειλος, Κούλα Κασιμάτη και Λέτα Κουτσόχερα. Θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή «Με τ' ασπροπούλια τ' ουρανού» μελοποιημένη από τον συνθέτη Π. Αποστολίδη. Ερμηνεύει η σοπράνο Ελένη Αναγνώστου. Πιάνο η Π. Φιρτινίδου.


μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου «4EVER» παρουσιάζεται για δεύτερη φορά, για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο «Ιλίσια -Βολανάκης», σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα. Θέμα του έργου ο παντοτινός (;) έρωτας. Ενα ζευγάρι 30 και κάτι, παντρεμένοι, με παιδιά, ζουν και εργάζονται μαζί, όσο θυμούνται τους εαυτούς τους... Εχουν επισκεφτεί για λόγους επαγγελματικούς ένα ξενοδοχείο σε ένα ελληνικό νησί. Μια νύχτα με καταιγίδα, σ' ένα μπανγκαλόου, δίπλα στη θάλασσα, θα ειπωθούν πολλά, θα πληγωθούν πολύ. Θα ζήσουν μια νύχτα «σαρκοβόρα». Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης, τη μουσική επιλογή ο Κώστας Μπόρσης. Παίζουν: Ντίνα Αβαγιανού, Νίκος Αρβανίτης.


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Αναστασία Μουτσάτσου
Αναστασία Μουτσάτσου

Ο Γιάννης Σπανός και η Αναστασία Μουτσάτσου παρουσιάζουν σήμερα, 20, 21/5 καθώς και 27, 28/5, στη μουσική σκηνή «ΧΑΜΑΜ», ένα πρόγραμμα γεμάτο ζωντανές αναμνήσεις, τραγούδια που έγραψαν και γράφουν τη δική τους ιστορία. Ο Γιάννης Σπανός πέρα από τη σημαντική δισκογραφία που «κουβαλάει» στα χρόνια της μουσικής παρουσίας του, έχει να επιδείξει και καινούρια ακούσματα. Η ερμηνεύτρια των χαμηλών τόνων και των προσεκτικών επιλογών, Αναστασία Μουτσάτσου, θα ερμηνεύσει τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, αλλά και κομμάτια από την προσωπική της δισκογραφία με πιο πρόσφατα, εκείνα που περιέχονται στο cd single «Shopping Therapy». Μαζί τους η Καίτη Κουλιά και ο Κωνσταντίνος Θαλασσσοχώρης.


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αύριο (9μμ) θα εμφανιστούν στη μουσική σκηνή «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο) το «Ρόδο του Ανέμου» και το νεοσύστατο συγκρότημα «Encardia». Το πρώτο θα παρουσιάσει τραγούδια του πρώτου, ομώνυμου άλμπουμ του και γνωστά τραγούδια, από Ξυδάκη μέχρι Μπιτλς. Οι «Encardia» από τα βουνά της Καλαβρίας, μέχρι τις εύφορες κοιλάδες της Grecia Salentina, και από τα παράλια της Σικελίας μέχρι τα σοκάκια της Νάπολης, παρουσιάζουν τραγούδια από το δίσκο που μόλις κυκλοφόρησε και στον οποίο συμμετέχουν οι Ν. Πορτοκάλογλου, Αργύρης Μπακιρτζής κ.ά.

  • Σήμερα «στον αέρα» (Κάσσου 11, Πετρούπολη, τηλ. 210 5056199), φιλοξενούνται οι «EMIGRE» - Μαρίνα Σκιαδαρέση. Αύριο στον ίδιο χώρο φιλοξενείται ο Παντελής Αμπατζής και η «Ανωτάτη Ζεμπετική».
  • Αύριο (10.30μμ) στις «1002 Νύχτες» (Καραϊσκάκη 10 Ψυρρή - από Ερμού 104), ο Στέλιος Μπιμπλής παρουσιάζει τραγούδια του, με εννιαμελές συγκρότημα μουσικών και τραγουδιστών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ