ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Συντονίζουν τη δράση τους

Συγκροτήθηκε Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα, ύστερα από πλατιά σύσκεψη στη Λάρισα

Από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Την αγωνιστική τους δράση συντονίζουν οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρίες, καθώς και οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή, στη Θεσσαλία. Σ' αυτή την κατεύθυνση, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Λάρισα, συγκρότησαν Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα, διαμορφώνοντας, ταυτόχρονα, το διεκδικητικό πλαίσιο δράσης τους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε και ο Μ. Καμακάρης, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος αναφέρθηκε στις αιτίες των προβλημάτων των αναπήρων, που βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και στην πρόταση διεξόδου απ' αυτά.

Ιδιαίτερα, συζήτηση έγινε για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Θεσσαλία, όπως:

  • Δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
  • Το Κέντρο Αυτισμού στο Βόλο δε λειτουργεί.
  • Τα ελάχιστα ιδρύματα είναι σε κατάσταση «αποσύνθεσης».
  • Τα ειδικά σχολεία λειτουργούν με ελλείψεις επιστημονικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος μερικά να κλείσουν λόγω έλλειψης μαθητών.
  • Γονείς και κηδεμόνες λόγω της ανυπαρξίας κρατικών - δημόσιων δομών αναγκάζονται να κρατούν τα ανάπηρα μέλη της οικογένειάς τους κλεισμένα στα σπίτια τους.
  • Το δικαίωμα στον μαζικό αθλητισμό και πολιτισμό είναι μόνο στα λόγια.
  • Η μη πρόσβαση και προσπέλαση σε δημόσιους χώρους για τους ανάπηρους συμβάλλει στην παραπέρα περιθωριοποίησή τους.
Η διακήρυξη

Στην ιδρυτική διακήρυξή της η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων - Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες - Εργαζομένων στην Πρόνοια - Ειδική Αγωγή τονίζει πως η όξυνση αυτών των προβλημάτων «επιβάλλει την ανάγκη της αγωνιστικής υπεράσπισης των κατακτήσεών μας, απέναντι στην πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που χρόνια στο όνομα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, του ελεύθερου ανταγωνισμού, των νόμων της αγοράς και την προσαρμογή της χώρας μας στους δείκτες της οικονομίας της ΕΕ - ΟΝΕ, αφαιρούνται δικαιώματα, χτυπιούνται κοινωνικές κατακτήσεις, μετατρέπονται σε εμπόρευμα κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται αγώνας για την προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνικής».

Σχετικά με το συνδικαλιστικό κίνημα των αναπήρων και των εργαζομένων στην Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή, σημειώνει ότι «η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της αποσάθρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, δε θα μπορούσαν να περάσουν, αν δεν εξαγοραζόταν ένα μέρος των συνδικαλιστών και τα συνδικαλιστικά όργανα αναπήρων και εργαζομένων δεν ακολουθούσαν εδώ και χρόνια το δρόμο της συναίνεσης και του συμβιβασμού». Και υπογραμμίζει πως «η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα φιλοδοξεί να γίνει ο αγωνιστικός πόλος συσπείρωσης και διεξόδου για κάθε ανάπηρο, γονέα και κηδεμόνα ατόμου με αναπηρία, για κάθε εργαζόμενο που αναγνωρίζει τη θέση του και την κατάσταση, που θέλει αγωνιστικά να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στη ζωή».

Στη συνέχεια αναφέρεται στο διεκδικητικό πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που θέτει, ενώ όσον αφορά στη Θεσσαλία, η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί:

  • Αμεση ίδρυση και λειτουργία δημόσιου κέντρου φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
  • Αμεση λειτουργία από το κράτος του Κέντρου για τον Αυτισμό, στο Βόλο.
  • Δημόσια διαγνωστικά κέντρα και κέντρα στήριξης και εκπαίδευσης οικογενειών.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στα ιδρύματα, τα θεραπευτήρια, ειδικά σχολεία και σχολές, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Χορήγηση του επιδόματος της Ειδικής Αγωγής. Ενταξη όλων των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εισαγωγικός μισθός 1.200 ευρώ.
  • Δουλιά για όλους τους ανάπηρους ικανούς προς εργασία. Απορρόφηση των ανέργων μελών, γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, έτσι ώστε να μπορέσει ν' αναπτυχθεί ο μαζικός ειδικός αθλητισμός, που θα απευθύνεται σε όλους τους ανάπηρους, στηριγμένος στο δημόσιο ειδικό σχολείο και τη γειτονιά, απαλλαγμένος από τους μεγαλοπαράγοντες, τους ψευτοφιλανθρώπους και τους χορηγούς.
  • Μέτρα που να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και ουσιαστική παρέμβαση σε όλες τις πτυχές και δράσεις της ζωής.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Στον αέρα τα δικαιώματά τους

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Να δώσει άμεσα λύση στα προβλήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων στην «Ολυμπιακή» και τις άλλες αεροπορικές εταιρίες, καλούν την κυβέρνηση βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, διοργανώνουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ειδικότερα, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος, Τ. Τσιόγκας και Γ. Πατσιλινάκος, αναφέρονται αναλυτικά στο σοβαρό πρόβλημα που ανέκυψε με την προ 3ετίας ένταξη του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Αεροπορικών Εταιριών (ΤΕΑΠΑΕ) στο ΕΤΕΑΜ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: Με την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η «Ολυμπιακή» εφάρμοσε προγράμματα μαζικής εθελούσιας εξόδου - κάτι ανάλογο έκαναν και οι άλλες αεροπορικές εταιρίες - με συνέπεια να χάσουν την εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και να αυξηθούν οι συνταξιούχοι σε 10.500, από 4.810 που ήταν το 1994. Η δε δαπάνη για την πληρωμή των συντάξεων την ίδια περίοδο, ανήλθε σε 12,73 δισ. δρχ., από 3,76 δισ. δρχ. (αύξηση 336%).

Η πολιτική αυτή, καθώς και η τοποθέτηση των αποθεματικών του ΤΕΑΠΑΕ στον τζόγο του χρηματιστηρίου, είχαν ως συνέπεια την καταλήστευση δεκάδων δισ. δρχ. και την πλήρη οικονομική κατάρρευση του ταμείου. Ετσι, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την ένταξη του ΤΕΑΠΑΕ στο ΕΤΕΑΜ, καθώς και την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων. Με την ένταξη αυτή οι συντάξεις έμειναν καθηλωμένες και δεν αυξάνονται γιατί είναι ψηλότερες του ΕΤΕΑΜ, με συνέπεια να εξανεμίζονται από την καλπάζουσα ακρίβεια. Σήμερα στο ήδη προβληματικό ΕΤΕΑΜ έπεσε όλο το οικονομικό βάρος, όπως και με άλλα χρεοκοπημένα ταμεία που εντάχθηκαν σ' αυτό, καθώς και τα 600 δισ. δρχ. που οφείλει το ΙΚΑ, με συνέπεια σε λίγα χρόνια να αδυνατεί να χορηγεί έστω και αυτές τις συντάξεις πείνας που παρέχει σήμερα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Απασχόλησης, Μεταφορών και Οικονομίας και Οικονομικών: Αν θα συνεχίσουν οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΤΕΑΠΑΕ που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΜ να παραμένουν καθηλωμένες και να μην αυξάνονται. Αν η κυβέρνηση θα επιχορηγήσει το ΕΤΕΑΜ, καλύπτοντας όλη την ετήσια δαπάνη που επιβαρύνεται από την ένταξη του ΤΕΑΠΑΕ, καθώς και άλλων προβληματικών Ταμείων. Αν θα μειωθούν οι εισφορές των εργαζομένων στον τομέα των αερομεταφορών για επικουρική σύνταξη. Πότε οι συνταξιούχοι των αερομεταφορών θα πάρουν και την επικουρική σύνταξη.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ
Επιχείρηση φίμωσης

Με δικαστικές διώξεις επιχειρούν οι εργοδότες να φιμώσουν τους εργαζόμενους και να ποινικοποιήσουν τη δράση τους ενάντια στην καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Χτες στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Ξάνθης, μετά από μήνυση, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. Τη μήνυση κατέθεσαν εναντίον τους οι εργοδότες τους, επειδή το το Σωματείο αποκάλυψε προς όλους τους αρμόδιους φορείς και τα ΜΜΕ ότι οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων εκτελούν οι ίδιοι μακρινά δρομολόγια, προκειμένου να μην τηρούν τους κανόνες της ασφαλούς μεταφοράς.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο οποίος χτες κατέθεσε στο δικαστήριο της Ξάνθης ως μάρτυρας υπεράσπισης. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει στη Βουλή το σχετικό υπόμνημα των εργαζομένων και ζητούσε απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Οπως είχε προκύψει από τις απαντήσεις του υπουργείου Απασχόλησης, υπήρχε παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, καταστρατήγηση αδειών και ωραρίων απασχόλησης των οδηγών. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Μάη οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκδοθεί και η απόφαση.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για τους μετανάστες

«Τα προβλήματα των οικονομικών μεταναστών και η θέση τους δίπλα στους Ελληνες εργάτες για τα δικαιώματά μας» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα, στις 7.30 μ.μ., η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ