ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Οργή και αγανάχτηση από το χανιώτικο λαό
  • Δολοφονικές επιθέσεις ΑμερικανοΝΑΤΟικών με στιλέτα και μαχαίρια σε βάρος Ελλήνων πολιτών
  • Σε συλλαλητήριο καταδίκης των επιθέσεων καλεί η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, την Παρασκευή 20 Μάη στις 7.30 μ.μ.

Η παρουσία των ΝΑΤΟικών στρατιωτών στα Χανιά, με αφορμή τις ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μάη στο λιμάνι της Σούδας έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και την οργή του χανιώτικου λαού, ιδιαίτερα μετά τις νέες προκλητικές επιθέσεις με στιλέτα και μαχαίρια σε βάρος περιοίκων.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, με πρωταγωνιστές Ισπανούς ναύτες. Οι τρεις μεθυσμένοι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες του πολεμικού Ισπανικού Ναυτικού, που ανήκουν στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου, αφού πρώτα επιχείρησαν βουτιά στο παλιό λιμάνι της πόλης - σχεδόν γυμνοί, προκαλώντας την αγανάκτηση των κόσμου που εκείνη την ώρα βρισκόταν στα μαγαζιά - επιτέθηκαν σε δύο Χανιώτες όταν αυτοί προσπάθησαν να τους συμμορφώσουν. Ο ένας από αυτούς τράβηξε στιλέτο τραυματίζοντας τον ένα Χανιώτη στο πρόσωπο και τον άλλο στο χέρι. Στο σημείο βρέθηκαν δυνάμεις του Λιμενικού που συνέλαβαν τους τρεις μεθυσμένους στρατιώτες. Η δικογραφία που έχει ολοκληρωθεί θα παραδοθεί στον Εισαγγελέα και θα οριστεί δικάσιμος.

Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, σημειώθηκε μια ακόμη επίθεση Αμερικανών στρατιωτικών σε βάρος οδηγού ταξί. Το περιστατικό έγινε γνωστό μετά από καταγγελία του θύματος στο Αστυνομικό Τμήμα της Σούδας. Οι Αμερικανοί επιβιβάστηκαν στο ταξί για να τους μεταφέρει στη βάση του Μουζουρά. Λίγη ώρα αργότερα και χωρίς κανένα λόγο, με την προβολή μαχαιριού απείλησαν τον οδηγό. Ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημά του και ευτυχώς η περιπέτειά του έληξε, αφού ακριβώς εκείνη τη στιγμή από το σημείο περνούσε διερχόμενο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί στρατιώτες να φοβηθούν και να φύγουν.

Από την πρώτη στιγμή η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε τα επεισόδια και τη δολοφονική παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην πόλη των Χανίων. Υπογράμμισε την ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που με την πολιτική τους έστρωσαν το έδαφος γι' αυτές τις εξελίξεις, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στους Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς φονιάδες, μέσω της βάσης της Σούδας. Για το λόγο αυτό καλεί το λαό και τη νεολαία των Χανίων να καταδικάσουν τις επιθέσεις σε συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, την Παρασκευή 20 Μάη στις 7.30 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι της Σούδας από την Πέμπτη το βράδυ έχουν συνολικά καταπλεύσει πέντε πολεμικά πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου ενώ αναμένονται και άλλα για τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις «Sea Day» που θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά στις 20 Μάη. Η άσκηση γίνεται στα πλαίσια καθιερωμένης συνάντησης του Συμβουλίου Αμυνας και στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ με την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ολλανδού, Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για συλλαλητήριο της ΝΕ Χανίων για τις 20 Μάη, τονίζεται πως: «Ο λαός των Χανίων δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί άλλες τέτοιες καταστάσεις. Αυτές τις μέρες που τιμάμε τη μάχη της Κρήτης, είμαστε αποφασισμένοι να φωνάξουμε ότι η γη αυτή μας ανήκει. Δεν ανεχόμαστε την επέκταση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης και τη δημιουργία του ΝΑΤΟικού Ναυτικού "αντιτρομοκρατικού" κέντρου εκπαίδευσης που ετοιμάζουν στη Σούδα, με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - καλεί το λαό και τη νεολαία των Χανίων να μην ανεχθεί την εισβολή των δολοφόνων των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, στον τόπο μας. Να δώσουν την απάντησή τους παίρνοντας μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο απαιτώντας, να φύγει η χώρα μας από την ιμπεριαλιστική δράση, να φύγουν οι βάσεις και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες από τον τόπο μας».

Για τις επιθέσεις ψήφισμα εξέδωσε και η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, μετά από παρέμβαση του Νίκου Στεφανίδη, Νομαρχιακού Συμβούλου με τη ΝΑΣ στην Ανατολική Αττική, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιούνταν στα Χανιά. Στο ψήφισμα καταδικάζονται οι επιθέσεις των ΝΑΤΟικών και υπογραμμίζεται ότι δεν είναι δυνατόν αμερικάνικες και ΝΑΤΟικές δυνάμεις να συμπεριφέρονται με κανόνες υποκόσμου στην πατρίδα μας. Κρούσματα βαρβαρότητας χαρακτήρισε τις επιθέσεις και ο Νομάρχης Χανίων, Γιώργος Κατσανεβάκης.

Καταδικάστηκαν

Τελικά, χτες, στη δίκη που έγινε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, ο ένας Ισπανός στρατιωτικός που μαχαίρωσε και τους Χανιώτες, δικάστηκε σε 19 μήνες και 19 μέρες, με βασικό κατηγορητήριο την οπλοχρησία και οπλοκατοχή, την πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και την προσβολή δημοσίας αιδούς. Οι δύο άλλοι δικάστηκαν σε 5 μήνες και 10 μέρες για οπλοχρησία και οπλοκατοχή και προσβολή δημοσίας αιδού.

Αίτημα των κατηγόρων ήταν οι κατηγορούμενοι να δικαστούν στο Κακουργιοδικείο με το κατηγορητήριο της απόπειρας ανθρωποκτονίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική πράξη που γεννά η ΝΑΤΟική αντίληψη περί κατοχής. Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε τη σχετική αίτησή τους.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν ο Ισπανός πρέσβης στην Ελλάδα και ο Στρατιωτικός ακόλουθος της Ισπανικής πρεσβείας, οι οποίοι ζήτησαν δημόσια συγνώμη και δεσμεύτηκαν ότι θα ανακοινώσουν δημόσια στην Ελλάδα τις ποινές των τριών στρατιωτικών που θα ορίσει το στρατοδικείο στη χώρα τους. Μάλιστα για τα επεισόδια ανακοίνωση εξέδωσε και ο πλοίαρχος του Ισπανικού Πολεμικού πλοίου που αναλαμβάνει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν, αναγνωρίζοντας τις πράξεις των τριών ναυτών.

Κατά την έξοδό τους από το δικαστήριο, αγανακτισμένοι Χανιώτες που είχαν συγκεντρωθεί τους αποδοκίμασαν ζητώντας να ξεκουμπιστούν, εδώ και τώρα, οι ΝΑΤΟικοί από το νησί.


Να φύγουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και οι βάσεις τους

Διαδήλωση - πορεία πραγματοποίησαν φιλειρηνιστές στη βάση της Σούδας

Από την αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στη Σούδα
Από την αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στη Σούδα
Ενάντια στη δημιουργία του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου και την ύπαρξη των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων της Σούδας, διαδήλωσαν την Κυριακή το πρωί φιλειρηνιστές των Χανίων και του Ρεθύμνου, μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση αποτέλεσε, επίσης, πρώτη δυναμική απάντηση στις νέες προκλητικές και δολοφονικές επιθέσεις ΝΑΤΟικών στρατιωτών σε βάρος Ελλήνων πολιτών, που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στα Χανιά.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στο λιμάνι της Σούδας. Λίγη ώρα αργότερα στο χώρο συγκεντρώθηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, με δυναμική παρουσία της νεολαίας. Φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, κρατώντας πανό και σημαίες στα χέρια οι συγκεντρωμένοι έδωσαν το σύνθημα για να ξεκινήσει η πορεία προς το Βλητέ, όπου προωθείται η εγκαθίδρυση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης των νομών, Μιχάλης Γρηγοράκης από το Ρέθυμνο και Νάσος Γαλλής από τα Χανιά.

Θέλουν το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο για να μπορούν, ακόμα πιο εύκολα, να παρεμβαίνουν στις άλλες χώρες, για να μπορούν πιο εύκολα να σκοτώνουν τους εργαζόμενους, υπογράμμισε Νάσος Γαλλής για να προσθέσει: «Θέλουν το Στρατηγείο, δήθεν για να πατάξουν την τρομοκρατία. Μία όμως τρομοκρατία υπάρχει. Του ιμπεριαλισμού, που σκορπάει καθημερινά χιλιάδες νεκρούς, που στρέφεται ενάντια στους λαούς που αγωνίζονται. Αυτή την τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμήσουμε».

Σε σχέση με τις δολοφονικές επιθέσεις στρατιωτικών του ΝΑΤΟ και της αμερικάνικης βάσης Σούδας, τόνισε: «Ο χανιώτικος λαός δε θα επιτρέψει και δε θα αποδεχτεί ξανά τέτοιες συμπεριφορές. Θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Αυτό ας το πάρουν χαμπάρι οι υπεύθυνοι, που ξεμπαρκάρουν τους δολοφόνους στον τόπο μας για να διασκεδάζουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ