ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μέσα από την ΤΑ προωθούν την πολιτική της αστικής τάξης

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΚΚΕ, την Κυριακή το βράδυ, στην Πτολεμαΐδα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι απλά το μακρύ χέρι του κράτους για να φτάνει πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στην τσέπη των εργαζομένων. Είναι ένας θεσμός του αστικού κράτους που ανάλογα με την εξέλιξη του πολιτικού συστήματος προσαρμόζεται κι αυτός. Ετσι σήμερα έχουν αλλάξει και το θεσμικό της πλαίσιο και μέσα από την ΤΑ προωθούν την πολιτική της αστικής τάξης».

Με τα παραπάνω λόγια ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε το ρόλο που παίζει σήμερα η Αυτοδιοίκηση. Και απευθυνόμενος στους φίλους, στους οπαδούς και στα μέλη του Κόμματος που συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΚΚΕ η οποία έγινε το βράδυ της Κυριακής στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης, κάλεσε να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αποκάλυψη αυτού του βαθιά αντεργατικού και αντιλαϊκού ρόλου. Ταυτόχρονα, να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός διεκδικητικού κινήματος απέναντι στους δημάρχους, στους νομάρχες, απέναντι σε όλους όσοι εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές.

Ορισμένες από τις πλευρές του ρόλου της Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο παράδειγμα του Δήμου Πτολεμαΐδας. Οπως επιγραμματικά είπε, ο δήμος βάζει ενέχυρο τους μισθούς των εργαζομένων για να πάρει δάνειο και να εξασφαλίσει έσοδα, πρώτος εφάρμοσε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, προσέλαβε εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις απασχόλησης, κλπ. Ο δήμος εξυπηρέτησε τη ΔΕΗ ΑΕ για να βάλει στο χέρι τα χωράφια των κατοίκων της Μαυροπηγής πιο εύκολα. Λειτουργεί δημοτικό ωδείο με δίδακτρα υψηλότερα απ' ό,τι στα ιδιωτικά. Χρησιμοποιεί τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης ως μηχανισμό ρουσφετολογίας.

Κοινωνικοταξικές συμμαχίες

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως η ΤΑ εφαρμόζει την πολιτική της αστικής τάξης, την πολιτική της ΕΕ, που χτυπά εργασιακές κατακτήσεις, ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τη λειτουργία της, κλπ. Και μέχρι σήμερα όλοι οι αιρετοί που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ εφάρμοσαν και εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, στην οποία το ΚΚΕ εναντιώνεται.

Σε συνέχεια της παραπάνω εικόνας, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως αυτές οι δυνάμεις, εκτός των άλλων, «προσπαθούν να διαμορφώσουν μια συνείδηση υποτακτική στους εργαζόμενους. Θέλουν να περάσουν την αντίληψη - και σε πολλές περιπτώσεις την προωθούν αυτή την άποψη - ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αγώνες και για κατακτήσεις. Συνεπώς θα πρέπει οι εργαζόμενοι να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να υποτάσσονται, να μη διεκδικούν, να μην αγωνίζονται». Και απάντησε έτσι στο γιατί το ΚΚΕ δεν ανταποκρίνεται στην «επίθεση φιλίας» που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ενόψει των επερχόμενων εκλογών στην Αυτοδιοίκηση.

Οπως είπε ο Σπ. Χαλβατζής, το ΚΚΕ παλεύει για συνεργασίες με δυνάμεις αγωνιστικές, με δυνάμεις ριζοσπαστικές, πάνω σε κοινωνικοταξική βάση. «Συνεργασίες και συμμαχίες που αναπτύσσονται μέσα στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, στα μέτωπα που αναπτύσσονται μέσα στους αγώνες της αγροτιάς, των μικρομεσαίων. Μέσα από τη σύγκρουση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές».

Και κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθούν αγωνιστικά διεκδικητικά ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους. «Ωστε οι εργαζόμενοι, ο λαός, στο πρόσωπο των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ να αναγνωρίσει αυτούς τους αγωνιστές που θα παλέψουν για τα προβλήματά τους, για την αλλαγή της κατάστασης και να ενισχύσει τη συνολική αντίληψη συσπείρωσης και ανάπτυξης ενός Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Υπάρχουν πολλοί που δεν αντέχουν αυτή την πολιτική, σ' αυτό τον κόσμο να απευθυνθούμε».

ΠΑΣΟΚ
Προς αντιπαράθεση για τον εκλογικό νόμο

Επερώτηση στη Βουλή θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε δώσει «επαρκείς» απαντήσεις γύρω από τις προθέσεις της για ενδεχόμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ύστερα από την πρόσφατη απόφαση του Εκλογοδικείου για την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων ως έγκυρων.

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (ΠΣ) του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται αποφασισμένο να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα. Η ενσωμάτωση στην εκλογική νομοθεσία της απόφασης του Εκλογοδικείου είναι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης και μια τέτοια κίνηση ενισχύει το δικομματισμό και κυρίως το πρώτο κόμμα, κάτι το οποίο γνωρίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η ενίσχυση του δικομματισμού ήταν και βασικό στοιχείο του νόμου Σκανδαλίδη με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, αλλά η καταμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων ευνοεί το πρώτο κόμμα και βάσει των σημερινών δεδομένων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ... Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι από τη συγκεκριμένη μεθόδευση πλήττονται κυρίως τα «μικρά κόμματα» - κάτι το οποίο είναι απόλυτα ορθό, αφού θα κλέβει κι άλλο τα «μικρά» κόμματα, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την είσοδό τους στη Βουλή - μόνο που η αξιωματική αντιπολίτευση, που σήμερα κόπτεται για τα συμφέροντα των υπόλοιπων κομμάτων, απέρριψε την πρόταση για απλή αναλογική κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιχειρήσει να ενοχοποιήσει τα «μικρά κόμματα», επειδή όπως υποστήριξαν χτες μέλη του ΠΣ δεν αντιδρούν με τις αποφάσεις του Εκλογοδικείου.

Εξάλλου χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του Ευάγ. Βενιζέλου και του Δ. Ρέππα, αφού ο πρώτος καταλόγισε «αστοχία» στους χειρισμούς του Δ. Ρέππα σχετικά με την απόφαση για το «βουλευτικό επίδομα», η οποία τελικά ανεστάλη από τη Βουλή.

Μετά το τέλος του ΠΣ, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου στις δηλώσεις της ανέφερε ότι στις 5 Ιουνίου θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ «σε ολόκληρη την Ελλάδα για την ανάδειξη των νέων αποκεντρωμένων οργάνων σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φλερτάρει» με την προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με το να εφαρμόσει γενικευμένα την πρόσφατη δικαστική απόφαση για προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων, ενισχύοντας παραπέρα τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας υπέρ του δικομματισμού.

Οι χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ε. Αντώναρου, ο οποίος από τη μια διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», αλλά από την άλλη έσπευδε να σημειώσει ότι «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μελετά την απόφαση του Εκλογοδικείου», ουσιαστικά υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εξάλλου, την προηγούμενη βδομάδα υπήρξαν πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, ότι πριν από τις επόμενες εκλογές θα αποσταλεί ερμηνευτική εγκύκλιος προς την κεντρική εφορευτική επιτροπή, με την οποία θα καλείται να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη νομολογία του Εκλογοδικείου και να μετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια ως έγκυρα.

Μια πληροφορία την οποία όχι μόνο δε διέψευσε ο Ε. Αντώναρος, αλλά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει στις επόμενες εκλογές, σε όλη την επικράτεια, την απόφαση του Εκλογοδικείου, τόνισε: «Η συγκεκριμένη απόφαση είναι αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας από την κυβέρνηση». Πρέπει να σημειωθεί ότι από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τις προηγούμενες μέρες είχε ...διαρρεύσει - προφανώς για να δικαιολογηθεί η «μελέτη» - ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μη συμμορφωθεί με την απόφαση του Εκλογοδικείου γιατί πρόκειται για δικαστική απόφαση με βάση το Σύνταγμα και όχι τον εκλογικό νόμο.

Η κυβέρνηση, πάντως, θα επιχειρήσει στις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις να μη δώσει υψηλούς τόνους, κάτι που προσπάθησε χτες να πράξει και ο Ε. Αντώναρος δηλώνοντας ότι «το θέμα δεν επείγει διότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ