ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ετοιμο το αμερικάνικο σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο!

Οι λεπτομέρειες ανακοινώνονται σήμερα στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Υβριδιακό καθεστώς «ημι-ανεξαρτησίας»; Μέρος της Σερβίας ή «ανεξάρτητο»; Οι πληροφορίες χτεσινού ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ» δεν έδιναν το ακριβές στίγμα των προθέσεων του σχεδίου που μόλις ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα σε ακρόαση του Κογκρέσου ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς!

Ωστόσο, οι πιο ασφαλείς πληροφορίες προδιαγράφουν μία ακόμη εφαρμογή της πολιτικής των επεμβάσεων του «διαίρει και βασίλευε» στα Βαλκάνια αφού η τελική διαμόρφωση ενός εκ των παραπάνω τριών σεναρίων (αλλά όχι ο ουσιαστικός αποικιοκρατικός χαρακτήρας...) του στάτους κβο του προτεκτοράτου εξαρτάται από το εάν θα έχει καταφέρει ως τις 11 Ιούλη, (10η επέτειος από τη σφαγή Μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα) η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα να συλλάβει και να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς!

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου στην «Ουάσιγκτον Ποστ»: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε» τη Σρεμπένιτσα και πολύ περισσότερο τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς και η σύλληψή τους «θα είναι το επόμενο μεγάλο βήμα για τη σερβική κυβέρνηση» αφού απ' αυτήν «θα κριθεί η ομαλοποίηση των σχέσεων του Βελιγραδίου με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Επίσης, ως βέβαιος φέρεται ο διορισμός (μέσα στις επόμενες μέρες) του πρέσβη της Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ, Κάι Εντε από τον... ΟΗΕ, που θα κρίνει εάν το Κοσσυφοπέδιο τηρεί τις προϋποθέσεις για την έναρξη των (φερόμενων ωστόσο ως σχεδόν βέβαιων μέχρι τα μέσα φθινοπώρου!) συνομιλιών για τον καθορισμό του στάτους κβο υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού...

Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχουν και δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και βασικού σχεδιαστή των συμφωνιών Ντέιτον στη Βοσνία αλλά και της επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο) σύμφωνα με τον οποίο «οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν πρόκειται να φύγουν από το Κοσσυφοπέδιο εκτός και εάν υπάρξει τελική συμφωνία για το στάτους κβο», σχολιάζει ως «ρόλο κλειδί την ανάληψη ηγετικού ρόλου από τις ΗΠΑ» στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, καταλήγοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό ΝΑΤΟ, ούτε σταθερή Ευρώπη με τα Βαλκάνια τυλιγμένα στις φλόγες»...

Ετοιμάζουν «Σύνταγμα» ανεξαρτησίας...

Σ' αυτές τις πιέσεις για προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο, υπακούει και η σπουδή του Σέρβου πρωθυπουργού να αποστείλει επίσημη πρόσκληση στον Κοσσοβάρο Αλβανό «ομόλογό» του Μπαϊράμ Κοσούμι για «διάλογο» στις 25 του μήνα στο Πρίζρεν (δυτικό Κοσσυφοπέδιο), ανταποκρινόμενος στα κελεύσματα της ΕΕ για «πολιτικό διάλογο με την Πρίστινα» προ της έναρξης των συνομιλιών του ΟΗΕ για το στάτους κβο...

Εκπρόσωπος του Μπαϊράμ Κοσούμι δεν έκανε γνωστή ποια στάση θα ακολουθήσει η Πρίστινα στην πρόσκληση του Βελιγραδίου. Ωστόσο, ενδιαφέρον είχε - στη συγκεκριμένη συγκυρία - δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», στο οποίο ο «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα δηλώνει πως αυτή την περίοδο οι Κοσσοβάροι Αλβανοί ετοιμάζουν Σύνταγμα με στόχο τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου σε περίπτωση που δε βρεθεί διπλωματική λύση στον καθορισμό του στάτους κβο της περιοχής. «Γράφουμε το δικό μας Σύνταγμα όπως είναι δικαίωμά μας, και την κατάλληλη στιγμή θα το παρουσιάσουμε στη Βουλή, η οποία είτε θα το ψηφίσει, είτε θα το στείλει σε δημοψήφισμα»... Τέλος, ο Ρουγκόβα επανέλαβε πως «ως τον Ιούνη του 2006» το Κοσσυφοπέδιο «δε θα είναι ίδιο» με αυτό που είναι σήμερα...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνονται οι δολοφονίες σουνιτών - σιιτών

Στη Βαγδάτη, ο νέος Βρετανός υπουργός Αμυνας και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Από χτεσινή επίθεση στη Βόρεια Βαγδάτη

Associated Press

Από χτεσινή επίθεση στη Βόρεια Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρέθηκαν, χτες, ο νέος υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μπλερ, αλλά και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο πρώτος αξιωματούχος της Τεχεράνης που επισκέπτεται το Ιράκ. Αν και οι αντικατοχικές επιθέσεις φαίνεται να παρουσίασαν, χτες, σχετική ύφεση, η ένταση που καλλιεργείται μεταξύ σουνιτών και σιιτών κλιμακώνεται μετά τη δολοφονία ενός σιίτη μουφτή και δύο σουνιτών συναδέλφων του στη Βαγδάτη.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην ανατολική συνοικία Ντουμπάτ, της Μοσούλης, μεταξύ ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων. Με βάση την επίσημη αμερικανική ανακοίνωση, στις συγκρούσεις συμμετείχαν Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες καλυπτόμενοι από ελικόπτερα και στόχος ήταν «τουλάχιστον 80 αντάρτες», που φέρονται να είχαν βρει καταφύγιο στη Μοσούλη, διαφεύγοντας από την πόλη Κάιμ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκκαθαριστικής επιχείρησης «Ματαντόρ». Από τα κατοχικά πυρά καταστράφηκαν τουλάχιστον 2 σπίτια, ενώ επισήμως έγινε γνωστό ότι έγιναν 9 συλλήψεις.

Στη Βαγδάτη, εκτός από το σιίτη και τους σουνίτες κληρικούς, δολοφονήθηκε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Νοτίως του Τικρίτ, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος. Στο χωριό Τούνις, νοτίως της Βαγδάτης, δολοφονήθηκε πρώην στέλεχος του Μπάαθ και οι δύο γιοι του. Στη Μαχμουντίγια, αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 13 οπαδούς του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ.

Σιίτες και σουνίτες αξιωματούχοι απηύθυναν νέα έκκληση ενότητας στις δύο θρησκευτικές κοινότητες. Από την πλευρά της, η ιρακινή κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι απαγόρευσε στις ιρακινές δυνάμεις να πραγματοποιούν εισβολές σε σουνιτικά ή σιιτικά τεμένη προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Στο μεταξύ, επαφές με τον Ιρακινό υπουργό Αμυνας, Σααντούν αλ Ντουλάιμι είχε, χτες, στη Βαγδάτη ο νέος Βρετανός ομόλογός του, Τζον Ράιντ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανό Τζορτζ Κάσεϊ, πριν μεταβεί στη Βασόρα, όπου στρατοπεδεύουν τα βρετανικά στρατεύματα. Από το Λονδίνο εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι Βρετανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ «όσο τους χρειάζεται η ιρακινή κυβέρνηση».

Στη Βαγδάτη βρέθηκε, χτες, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Καμάλ Χαραζί επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι, τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, παλιό γνώριμο, αφού ο τελευταίος συμμετείχε στην αντιπολίτευση κατά του προηγούμενου καθεστώτος από την Τεχεράνη. Ο Χαραζί τόνισε ότι η Τεχεράνη υποστηρίζει τη νέα ιρακινή «κυβέρνηση» και δεν «αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Ιράκ» συμπληρώνοντας ότι «αν το έπραττε, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη».

Λάβρος ο Γκάλογουεϊ

«Προπέτασμα καπνού για καλυφθούν όσα πραγματικά συμβαίνουν στο Ιράκ» χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του για δωροληψία από το προηγούμενο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ. Ο Βρετανός βουλευτής κατέθεσε, χτες, στην αμερικανική Γερουσία περνώντας στην αντεπίθεση. «Και εγώ και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ συναντηθήκαμε 2 φορές με τον Σαντάμ. Εγώ για να αποτρέψω τον πόλεμο, ο Ράμσφελντ για να πουλήσει όπλα» υποστήριξε, τονίζοντας ότι πολλές αμερικανικές εταιρίες «έσπασαν» το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Γερουσιαστής Σαρλ Πασκουά που, επίσης, κατηγορήθηκε για δωροληψία από την αμερικανική Γερουσία και μετέβη στην Ουάσιγκτον, κατηγόρησε το Λευκό Οίκο «για εμμονή στο θέμα του Ιράκ» και για «προσπάθεια απόδειξης ότι όσοι αντιτάχθηκαν στον πόλεμο είχαν ταπεινά κίνητρα». Πάντως, σε νέα έκθεσή της η αμερικανική Γερουσία παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ «γνώριζαν για το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τον Σαντάμ Χουσεΐν» και «έκαναν τα στραβά μάτια».

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Συζητούν τη «βοήθεια» του ΝΑΤΟ στο Νταρφούρ...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- «Η Αφρικανική Ενωση είναι επικεφαλής στο Νταρφούρ του Σουδάν... το ΝΑΤΟ θα δει τι υποστήριξη μπορεί να δώσει» δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Ζάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Αλφα Ουμάρ Κονάρε, στην έδρα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες.

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε πως δέχτηκε πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης στις 26 Μάη στην Αντίς Αμπέμπα, όπου θα συζητηθεί τι είδους «επιμελητειακή βοήθεια» θα δώσει το ΝΑΤΟ στην αποστολή του αφρικανικού οργανισμού στο Νταρφούρ. Ο Σέφερ (σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Γαλλίας για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην Αφρική) ισχυρίστηκε πως η όποια βοήθεια «θα είναι υποστήριξη σε μέσα μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού, τηλεπικοινωνιακό υλικό και σχεδιασμός για διεύρυνση της στρατιωτικής αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στην περιοχή». Πρόσθεσε τέλος πως «δε θα αποτελείται από μάχιμες δυνάμεις», επειδή τάχα «το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν επιθυμεί να είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ