ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
Προς μεγαλύτερη συμμετοχή στα σχέδια των ΗΠΑ

Την ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Μπους, τις δεσμεύσεις και το ρόλο της κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ «αποκαλύπτει» ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις

Γρηγοριάδης Κώστας

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ επιδιώκει να αποσπάσει ο Τζ. Μπους από τον Κ. Καραμανλή στη συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο, Παρασκευή, στο Λευκό Οίκο.

Τα σχέδια των ΗΠΑ όσον αφορά στο ρόλο της Ελλάδας παρουσιάζει με αρκετή σαφήνεια ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, αφήνοντας καθαρά να φανεί ότι κεντρική επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να αυξηθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της Ελλάδας στη σταυροφορία για την «προώθηση της δημοκρατίας» στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο και, βεβαίως, στα Βαλκάνια. Σε συνέντευξή του χτες στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Τ. Ρις, ο οποίος διόλου δεν υστερεί από τον προκάτοχό του, Τ. Μίλερ, σε ό,τι αφορά στην ασφυκτική καθοδήγηση και ρυμούλκηση της κυβέρνησης στο άρμα των ΗΠΑ, δε διστάζει να εκθέσει τα καθήκοντα που έχουν αναθέσει στην κυβέρνηση Καραμανλή σε κάθε ζήτημα ξεχωριστά. Συνοπτικά, η Ουάσιγκτον αξιώνει από τον Κ. Καραμανλή να ασκήσει πιέσεις στον Τ. Παπαδόπουλο, να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, να κάνει περισσότερα για την «προώθηση της δημοκρατίας» στη Μ. Ανατολή, ενώ δεν παραλείπει να ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές».

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να κρατά στο μαύρο σκοτάδι λαό και κόμματα για το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρεσβευτής αναφέρεται σε όλους τους «φακέλους» που θα ανοίξουν μεθαύριο στο Λευκό Οίκο, αναφέροντας ωστόσο ότι μετά τη συνάντηση Καραμανλή-Μπους δε θα υπάρξουν «αμοιβαίες ανακοινώσεις», με το εξής καταπληκτικό επιχείρημα: «Το είδος της σχέσης που έχουμε ιστορικά δεν είναι από εκείνα που καταλήγουν σε αποκαλυπτικές ανακοινώσεις»! Παράλληλα, δεν κρύβει την ικανοποίησή του γιατί «έχει σημειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες σημαντική πρόοδος στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», επικαλούμενος ως επιβεβαίωση τη γνωστή φράση της Κ. Ράις ότι «η Ουάσιγκτον δεν έχει καλύτερο φίλο στα Βαλκάνια από την Ελλάδα». Ειδικά για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ξεκαθαρίζει ότι είναι πλήρως ενταγμένος στα σχέδια των ΗΠΑ και μιλά με θερμά λόγια για το ταξίδι του Κ. Καραμανλή στην περιοχή ακριβώς γιατί προέτρεψε τους Σέρβους να αποδεχτούν τη λύση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου και να συνεργαστούν με το Δικαστήριο της Χάγης! «Η Ελλάδα», τονίζει, «μπορεί να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της στρατηγικής μας συνεργασίας». Χαρακτηρίζει σημαντικό το ταξίδι του Κ. Καραμανλή στα Βαλκάνια γιατί «παρακίνησε τις εμπλεκόμενες χώρες να συνεργαστούν με το Δικαστήριο της Χάγης και να επιδιώξουν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του Κοσσόβου, ειδικά στη σερβική πλευρά»! Αναφέρει ότι «το μέλλον των Βαλκανίων» είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο θεωρώντας ως σημαντικό «να μείνει η Ελλάδα κοντά στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας», δηλαδή των ΗΠΑ. Οσο για την ονομασία της ΠΓΔΜ υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησής του να την αναγνωρίσει με το όνομα «Μακεδονία», ενώ αποφεύγει να επιβεβαιώσει ότι ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας για αποδοχή του σχεδίου Νίμιτς.

Πιέσεις στον Τάσσο Παπαδόπουλο

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, που θα είναι ψηλά στην ατζέντα, ο Αμερικανός πρεσβευτής αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο Μπους περιμένει περισσότερα από τον Κ. Καραμανλή στην κατεύθυνση του πειθαναγκασμού και της άσκησης πιέσεων στον Κύπριο Πρόεδρο, Τ. Παπαδόπουλο, για αποδοχή του «σχεδίου Ανάν». «Ο Πρόεδρος Μπους θα θέλει να ακούσει από τον κ. Καραμανλή πώς βλέπει την κατάσταση, αν ο κ. Παπαδόπουλος ενδιαφέρεται πραγματικά(!) για τη λύση, αν μπορούν να γίνουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «όλοι περιμένουν από τον κ. Παπαδόπουλο να γίνει συγκεκριμένος στο τι ζητεί». Από την άλλη αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν ευνοούν «ουσιώδεις» αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν».

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιλέγει το ρόλο του δήθεν ουδέτερου επιδιαιτητή, αποφεύγοντας βέβαια να αποδοκιμάσει τις τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο. «Οι διαφορές στο Αιγαίο είναι μακροχρόνιες και δεν είναι εύκολο να λυθούν», αναφέρει, εκφράζοντας την ευχή «οι δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να εργαστούν και τελικά να μπορέσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο».

Ρόλο στη «σταυροφορία» των ΗΠΑ

«Η Ελλάδα έχει ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής για τη διάδοση της δημοκρατίας», δηλώνει ευθέως ο Τ. Ρις όταν ερωτάται αν υπάρχει στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για την ευρύτερη Μέση Ανατολή ρόλος για την Ελλάδα. Αναφέρει μάλιστα ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, στη συνάντησή του με την Κ. Ράις πρότεινε συνεργασία σε αυτό τον τομέα και επιβεβαιώνει ότι «πράγματι υπάρχουν σκέψεις για την πραγματοποίηση στην Ελλάδα μιας διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό».

Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο Κ. Καραμανλής να προσφέρει ένα ακόμα «δώρο» στον Τζ. Μπους με το άνοιγμα της «θαλάσσιας οδού» Θεσσαλονίκης-Αιγαίου-Σούδας, προκειμένου να μεταφέρονται πολεμικό υλικό και εφόδια από την Κεντρική Ευρώπη προς το Ιράκ. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη σύσκεψη που θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κ. Καραμανλής με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας.

Οσο για την «εγχώρια τρομοκρατία» εκτιμά ότι το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει ούτε πρόκειται ποτέ να κλείσει! «Ακόμη κι αν γίνουν συλλήψεις, οι τρομοκράτες είναι πάντα εκεί», δηλώνει χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν έχει τέλος... Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει «σημαντική» την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκη, στις ΗΠΑ γιατί «συμφωνήσαμε να αναπτυχθεί το μοντέλο ασφάλειας που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες», εννοώντας προφανώς τη «μηδενική ανοχή» στα δημοκρατικά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ