ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οξύνονται τα προβλήματα των μεταναστών
  • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αλληλοσυμπληρούμενα νομοθετήματά τους, επιτείνουν την εκμετάλλευση των προσφύγων από το μεγάλο κεφάλαιο
  • Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας

Στιγμιότυπο από τις ουρές που σχηματίζονταν έξω από τη Νομαρχία Πειραιά με μετανάστες που ήθελαν να βγάλουν την άδεια παραμονής τους

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τις ουρές που σχηματίζονταν έξω από τη Νομαρχία Πειραιά με μετανάστες που ήθελαν να βγάλουν την άδεια παραμονής τους

Η πολιτική της ΕΕ και η εφαρμογή της στη χώρα μας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιτείνουν την εκμετάλλευση που υφίστανται οι πρόσφυγες, προς όφελος φυσικά του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινείται και το πρόσφατο, σχετικό προσχέδιο νόμου, που έστησε η τωρινή κυβέρνηση. Ενα προσχέδιο την απανθρωπιά, την αντιδραστικότητα και την αντιλαϊκότητα του οποίου αποκάλυψε χτες, σημείο προς σημείο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Εισάγοντας το ζήτημα, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Δ. Καλτσώνης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», χαρακτήρισε το προσχέδιο νόμου για τους μετανάστες αντιμεταναστευτικό. Τόνισε ότι η μετανάστευση έχει βαθιές αιτίες, πολιτικές και οικονομικές, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την καταλήστευση πόρων λαών και χωρών, γεγονότα που οδηγούν στον ξεριζωμό προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Ο Χρ. Καράτσαλος, επίσης από την Εκτελεστική Γραμματεία, παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» τόσο επί του προσχεδίου νόμου, όσο και γενικότερα για τη μετανάστευση. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι με βάση τις επίσημες ευρωενωσιακές έρευνες, η ΕΕ έχει ήδη 44 εκατ. μετανάστες, ενώ μέχρι το 2015 θα χρειαστεί άλλα 20 εκατ. και μέχρι το 2050 80 εκατ. για να διατηρήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες στα σημερινά επίπεδα. Ειδικά για την Ελλάδα, αναμένεται το 2015 να φτάσουν τα 4 εκατ. Ομως, στόχος των Βρυξελλών είναι όλο αυτόν τον κόσμο να τον «ελέγξουν», π.χ. να εισάγουν μόνο «καταρτισμένους», με βάση τις ανάγκες τους. «Πρόκειται, ίσως, για τη μεγαλύτερη μετανάστευση στην ιστορία της ανθρωπότητας και αυτή η πορεία είναι ανεπίστρεπτη», υπογράμμισε.

Ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, κάλεσε τους μετανάστες να ενταχθούν στα ταξικά συνδικάτα, προκειμένου με εντατικοποίηση του αγώνα, μαζικότητα και καλύτερο συντονισμό της ταξικής πάλης, να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα όλων των εργαζομένων.

Δε θέλουν λύση

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να επιλύσει τα προβλήματα των μεταναστών. Σημειώνει ενδεικτικά:

- Εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα της υπερεκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης των μεταναστών, αφού η παράνομη παρουσία τους ευνοεί τους εργοδότες, που αξιοποιούν τη μαύρη εργασία, δηλαδή την πληρωμή των μεταναστών κάτω και από τις συλλογικές συμβάσεις και χωρίς ένσημα.

- Οι διακηρύξεις περί ισότητας και ισονομίας ημεδαπών και μεταναστών παραμένουν χωρίς αντίκρισμα, αφού διαφορετικοί όροι ισχύουν για την περίθαλψη, την ανεργία και άλλες παροχές. Συγκεκριμένα, ενώ οι ημεδαποί εργαζόμενοι έχουν περίθαλψη με 60 ένσημα, επίδομα ανεργίας με 120 ένσημα κ.ά., για τους μετανάστες σήμερα απαιτείται άδεια διαμονής και εργασίας, την οποία μπορούν να πάρουν με 300 ένσημα το χρόνο. Με το προσχέδιο νόμου αφήνεται στους εκάστοτε υπουργούς ο καθορισμός του αναγκαίου αριθμού ενσήμων για τη χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας.

- Οχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα - έστω των νέων μεταναστών που θα έρθουν στη χώρα μας - αλλά η παραμονή τους εξαρτάται άμεσα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους.

- Στη σύνθεση των διαφόρων Επιτροπών βασικά συμμετέχουν κρατικοί παράγοντες, με ελάχιστη ή μηδενική εκπροσώπηση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πρωτοβάθμιων σωματείων που θα υποδεχτούν και τους μετανάστες. Ακόμη, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν στις Επιτροπές παράγοντες της κοινωνικής ζωής, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων των μεταναστών.

- Καθιερώνονται απαράδεκτα κριτήρια χορήγησης των Αδειών διαμονής και εργασίας και ιδίως για την απόκτηση της «ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος».

«Ετσι, το μοναδικό θετικό της συνένωσης της διαδικασίας έκδοσης της άδειας εργασίας και διαμονής, είναι φαινομενικό γιατί γίνεται στα πλαίσια της παραπέρα αντιδραστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ που απορρέουν από τη Σύνοδο Κορυφής του Τάμπερε και στη συνέχεια της προεδρίας της Ισπανίας (Σεβίλλη), της Ιταλίας και πρόσφατα στο Πρόγραμμα της Χάγης (που ολοκλήρωσε τις κατευθύνσεις), που αντιδραστικοποίησε ακόμη περισσότερο τις κατευθύνσεις για τους μετανάστες, με στόχο τη μετατροπή της ΕΕ σε φρούριο».

Σημείο προς σημείο

Η κριτική της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αναλυτικά επί του προσχεδίου έχει ως εξής:

- «Στο άρθρο 8 παρ. 1 αναφέρεται ότι δεν αιτιολογούνται οι αποφάσεις απόρριψης των αιτήσεων χορήγησης θεώρησης εισόδου από τις διπλωματικές αρχές, πράγμα όχι μόνο αντιδημοκρατικό αλλά και επικίνδυνο γιατί:

α. Η απόρριψη μπορεί να γίνεται με κριτήριο το φρόνημα, την πολιτική και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα των ενδιαφερομένων στη χώρα τους και

β. Δημιουργεί προϋποθέσεις γέννησης κυκλωμάτων εκμετάλλευσης των μεταναστών στις διπλωματικές αρχές, δηλαδή να απαιτούνται απ' αυτούς μεγάλα ποσά για την έγκριση των αιτήσεών τους.

- Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του προσχεδίου, οι άδειες διαμονής, θα εκδίδονται με τη μορφή ενιαίου τύπου για όλη την ΕΕ. Ετσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα (με βάση τα παραπάνω, αλλά και τις Οδηγίες της ΕΕ), ότι ο λόγος που γίνεται αυτή η αλλαγή είναι το ηλεκτρονικό φακέλωμα, αφού στις νέου τύπου άδειες θα ενσωματώνονται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των κατόχων.

- Στο άρθρο 10 παρ. 1β αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης υποχρεούνται στο τέλος κάθε μήνα να αποστέλλουν στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές καταστάσεις με τα ακριβή στοιχεία των αλλοδαπών των οποίων ανανεώθηκαν οι άδειες διαμονής. Ακόμη αναφέρει ότι "η ύπαρξη λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας που ανακύπτουν μετά τη χορήγηση της αρχικής άδειας διαμονής συνιστούν αιτία ανάκλησης της άδειας διαμονής". Αν τις παραπάνω διατάξεις τις συνδυάσουμε και με την πρόσφατα ψηφισθείσα που προβλέπει το φακέλωμα των μεταναστών για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι η χορήγηση και η ανάκληση των αδειών διαμονής εξαρτάται άμεσα από την κοινωνική, συνδικαλιστική και την πολιτική τους δραστηριότητα.

- Με το άρθρο 44(όπως και με τον ν. 2910/2001) περιορίζεται η χορήγηση της άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους μόνο σε άτομα που είχαν προηγούμενη άδεια διαμονής σε ισχύ και έχουν πέσει θύματα εργατικών και άλλων ατυχημάτων, εγκληματικών πράξεων, καθώς και πρόσωπα, που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, καταργείται η αυτεπάγγελτη αναστολή των απελάσεων για ανθρωπιστικούς λόγους ή λόγους ανωτέρας βίας.

- Με το άρθρο 53 γίνεται δύσκολη έως αδύνατη η οικογενειακή επανένωση, αφού βάζει ως αναγκαίο όρο την απόδειξη ότι διαθέτει ετήσιο προσωπικό εισόδημα σταθερό και τακτικό, το οποίο δε θα προέρχεται από προσφυγή στο σύστημα κοινωνικής αρωγής της χώρας, δηλαδή τα επιδόματα και τα κοινωνικά βοηθήματα. Ετσι, καθορίζεται ότι το εισόδημα αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τις ετήσιες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξημένο κατά 20% για τη σύζυγο και κατά 15% για κάθε παιδί κάτω των 18 χρόνων».

Ακόμα η «Δημοκρατική Συσπείρωση» επισημαίνει ότι με το εν λόγω προσχέδιο αποκλείονται πάλι από την επανένωση οι υπερήλικες και οι ανήμποροι γονείς και τα παιδιά άνω των 18 ετών, έστω και αν είναι ανήμπορα.

Επιπλέον, ενώ έχουμε μετανάστες με 15 και περισσότερα χρόνια διαμονής, το καθεστώς της ιδιότητας του «επί μακρόν διαμένοντος» αρχίζει και μετράει από την 1/1/2006, (λες και η μετανάστευση αρχίζει από τότε), χωρίς καμιά συνέχεια. Δηλαδή την ιδιότητα αυτή θα την πάρουν από 1/1/2011. Από την πλευρά της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζητά ο χρόνος για την απόκτηση της ιδιότητας του «επί μακρόν διαμένοντος», να μετράει από την ημερομηνία εγκατάστασης του μετανάστη στη χώρα μας.

Τέλος, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ζητάει υπέρογκα και ληστρικά παράβολα για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών παραμονής. Δηλαδή 150 ευρώ το χρόνο για κάθε άτομο, ενώ για την πενταετία ζητάει και ρεγάλο 150 ευρώ. Δηλαδή αντί για 750 ευρώ ζητάει 900.

Οι προτάσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Με βάση τα προηγούμενα και τις πραγματικές ανάγκες των μεταναστών, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζητά:

-- Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, έτσι ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας μας.

-- Η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα αποτελούν δικαίωμα των μεταναστών και ταυτόχρονα υποχρέωση των εργοδοτών. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και να τιμωρούνται αυστηρά οι παραβάτες.

-- Η σύμβαση εργασίας και τα ένσημα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας διαμονής και εργασίας.

-- Η χρονική διάρκεια της άδειας διαμονής να είναι αρχικά δύο χρόνια, η πρώτη ανανέωση τρία χρόνια και στη συνέχεια η άδεια να είναι αόριστης διάρκειας.

-- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες πάνω από 65 ετών που συντηρούνται από τα παιδιά τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να καταργηθούν τα παράβολα για τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών.

-- Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, καθώς και επανένωσης οικογενειών.

-- Να συσταθούν πολύγλωσσα κέντρα πληροφόρησης και υποστήριξης, καθώς και κέντρα ταχύρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στις Νομαρχίες και τους μεγάλους Δήμους, ώστε επιτέλους να σταματήσει η παραπληροφόρηση και η ληστρική οικονομική εκμετάλλευση από τα διάφορα παράκεντρα.

-- Να ενισχυθούν οι υποδομές και να αυξηθεί το προσωπικό των Υπηρεσιών που ασχολούνται με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να γίνεται σταθερή και συστηματική επιμόρφωση τους.

-- Οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, να μην απελαύνονται χωρίς να ερευνηθούν οι λόγοι που ανάγκασαν τον αιτούντα να εγκαταλείψει την πατρίδα του, σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης. Να χορηγείται άμεσα άσυλο σ' αυτούς που κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση απέλασης στη χώρα προέλευσής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ