ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Επιμένει στην εμπορευματοποίηση

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης - υποψήφιο για ιδιωτικοποίηση...
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης - υποψήφιο για ιδιωτικοποίηση...
Περισσότερο από 90% ήταν η συμμετοχή των αρχαιολόγων στην προχτεσινή 24ωρη απεργία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προχτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, ενώ, την ίδια μέρα, σε ομιλία του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης υπεραμύνθηκε ξανά της κυβερνητικής επιλογής για μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, που ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή τους.

Ο ΣΕΑ σημειώνει πως «οι αρχαιολόγοι, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του ΥΠΠΟ, μερίμνησαν, ώστε, παρά την κινητοποίηση, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, την Ημέρα των Μουσείων». Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος του ΣΕΑ, Δ. Αθανασούλης, διευκρίνισε πως αυτό σήμαινε διευκόλυνση των επισκεπτών στα μουσεία, με δωρεάν είσοδο, αλλά οι αρχαιολόγοι στις Εφορείες, στα έργα και στις διοικητικές υπηρεσίες απέργησαν σχεδόν καθολικά.

Κατά τον ΣΕΑ, «η μαζική συμμετοχή των αρχαιολόγων στην απεργία δίνει την καλύτερη απάντηση στο πρωτοφανές κάλεσμα του υφυπουργού να απόσχουν οι αρχαιολόγοι» από την απεργία και «στην αδιάλλακτη και ανυποχώρητη στάση του κ. υφυπουργού στο ζήτημα του νέου σχεδίου οργανισμού του ΥΠΠΟ, που διαλύει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και θέτει σε κίνδυνο τα μνημεία της χώρας μας».

Την ίδια μέρα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του ελληνικού τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) με θέμα «Μουσεία - Γέφυρες Πολιτισμών», στο Βυζαντινό Μουσείο, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι τα μουσεία «πρέπει να προσαρμοστούν στην εποχή μας». Εννοώντας να προσαρμοστούν στη στρατηγική της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου. Γι' αυτό υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόσπαση των μουσείων - «φιλέτων» της χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, δήθεν για «αυτονομία» τους, με το ΥΠΠΟ σε «συντονιστικό» και «υποστηρικτικό» ρόλο, όπως είπε.

«Αλλη πλευρά» του Βασίλη

«Δε θα υπάρχουν εφέ, ούτε τούρτα. Θα κυριαρχήσει η μουσική». Αυτό τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για τη συναυλία του στο Ηρώδειο (26/5, 9μ.μ.), με τίτλο «Αλλη Πλευρά», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η «άλλη πλευρά» όπως εξήγησε, αφορά στην ηχητική ανανέωση τραγουδιών που έχει ερμηνεύσει. Περίπου 45 μουσικοί και ο αγαπημένος τραγουδιστής θα παρουσιάσουν πάνω από 30 τραγούδια με «πρωτόγνωρο άκουσμα». Ο ήχος θα είναι κυρίως ακουστικός και ο ηλεκτρικός θα ενισχύει την ακουστική διάθεση. Τα έγχορδα - συμμετέχει η ορχήστρα δωματίου «Feminarte» σε διεύθυνση Γιάννη Γεωργιάδη - διαδραματίζουν το σημαντικότερο ίσως ρόλο στην απόδοση του επιλεγμένου ρεπερτορίου, που θα ξεκινήσει από τον «Τρίτο Παγκόσμιο» του Μ. Λοΐζου. Θα ακολουθήσουν κομμάτια απ' όλη του τη διαδρομή και αφιερώματα στους Θεοδωράκη, Λοΐζο, Μικρούτσικο.

Ο Β. Παπακωνσταντίνου είπε ότι όνειρο «είναι το να μην γυρνάς την πλάτη σε αυτό που βλέπεις και να αντιπαρατίθεσαι», για το προοδευτικό στις μέρες μας πως «το προοδευτικό δεν είναι το φτηνό, αλλά αυτό που ονειρεύεται, αναζητά, διεκδικεί» αλλά και για τη δυσκολία ν' ανακαλύψει το κοινό τη μελωδία σε περίοδο κυριαρχίας της τηλεόρασης και όσων προβάλλει, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την κατάσταση. Αναφερόμενος στην παγκοσμιοποίηση, μίλησε για «ίδιους ήχους, ίδια μόδα, ίδιες ενορχηστρώσεις. Καταλήγουμε στη Γιουροβίζιον, που δεν είναι φεστιβάλ κρατών, αλλά χώρος προβολής τραγουδιστών και των εταιριών τους».

Η ενορχηστρωτική και μουσική επιμέλεια ανήκει στον Νίκο Καλαντζάκο. Την ορχήστρα αποτελούν οι: Διονύσης Βερβιτσιώτης, Γιώργος Γεωργιάδης, Αγγέλα Γιαννάκη, Στέφανος Δημητρίου, Νίκος Καλαντζάκος, Χριστόφορος Κροκίδης, Κώστας Παναγιωτίδης, Γιάννης Παπαγιαννούλης, Δημήτρης Τραυλός, Δημήτρης Τσάκας. Φωνητικά: Eλσα Αφεντάκη, Ελεάνα Ζεγκίνογλου, Ελισάβετ Καρατζόλη, Στέλιος Καρπαθάκης, Μαίρη Μπρόζη.

Μαθητική δημιουργία

Συνεχίζεται στη Νίκαια το 14ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας

Από τις 12 Μαΐου άνοιξε τις πύλες του το 14ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας και Πολιτισμού της Νίκαιας. Οι μαθητές των σχολείων της πόλης έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με μεράκι και φαντασία. Χορευτικά δρώμενα, εκθέσεις εργασιών, θεατρικές παραστάσεις, τραγούδι ακόμη και ταινίες μικρού μήκους θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι παρακολουθήσουν από κοντά το φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιούνη. Ο Δήμος Νίκαιας στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία της εκπαιδευτικής κοινότητας, που στόχο έχει την ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Ωρα έναρξης 21.00 και είσοδος ελεύθερη.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ως εξής: Στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης): 20/5, 3ο Γυμνάσιο Νίκαιας: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ. Επιμέλεια: Τάκης Νεοφύτου. Χορωδία: Ι. Νέγρης. Χορευτικά: Δ. Σαμούρης. 22/5: Παραδοσιακοί Χοροί 9ο - 14ο - 24ο Νηπιαγωγεία Νίκαιας. Διδασκαλία: καθηγήτριες του ΠΚΔΝ: Θεοπίστη Αγιάσογλου - Σταυρούλα Μουντζούρη. 24/5: Παραδοσιακοί Χοροί 11ο - 15ο - 27ο - 18ο Δημοτικά Σχολεία Νίκαιας. Διδασκαλία - καθηγητές του ΠΚΔΝ: Αργυρώ Μαραβελάκη -Νεκτάριος Σούτης. 29/5: Παραδοσιακοί Χοροί 10ο - 22ο Δημοτικά Σχολεία. Διδασκαλία - καθηγήτρια του ΠΚΔΝ: Εμμανούλα Γεωργούση. 31/5 Παραδοσιακοί Χοροί 1ο - 3ο - 6ο - 7ο - 9ο - 14ο Δημοτικά σχολεία Νίκαιας. Διδασκαλία -καθηγήτρια του ΠΚΔΝ: Αλεξάνδρα Φελέκη. 2/6: Παραδοσιακοί Χοροί 2ο - 8ο - 26ο Δημοτικά Σχολεία Νίκαιας. Διδασκαλία - καθηγήτρια του ΠΚΔΝ: Ηλέκτρα Αλεξίου.

3/6 Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245): 19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας: «Ηθη και Εθιμα από την πατρίδα μου». Τραγούδια, Χοροί και Δρώμενα. Υπεύθυνοι Δάσκαλοι: Κάλια Παπαγεωργίου, Ολυμπία - Ιουλία Κασαπίδη.

Δημοτικό Κηποθέατρο: 5/6: 17ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας, χορευτική παράσταση - χοροί τραγούδια στον κύκλο του χρόνου. Διδασκαλία -καθηγήτρια του ΠΚΔΝ: Εμμ. Γεωργούση, κ.ά.

Βραδιές με χορό

Πενήντα δύο ομάδες χορού συμμετέχουν στο «4ο Φεστιβάλ Χορού», που διοργανώνει και φέτος το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων. Εως τις 19/6 τα θέατρα «Altera Pars», «Αργώ», «Κ. Δανδουλάκη», «Ροές», και «Εμπρός» θα φιλοξενήσουν σημαντικές ομάδες ελληνικού σύγχρονου χορού. Συγκεκριμένα τις ομάδες και τα έργα: Σήμερα: Χορευτές («Ροές»). Τ. Λοβέρδου, Εννιάμορφο, Landscape («Αργώ»). Α. Δανιήλ, Κινούμενο Σχέδιο, Λούνα Παρκ, Σ. Μυλωνά («Αργώ»). Μυΐα, («Altera Pars»). 22/5-25/5: Ομάδα Σύγχρονου Χορού Π. Σταματοπούλου («Ροές»). Χοροθέατρο Ν. Ζούκα («Αργώ»). Danse Plastique, Coro, 58+3 («Αργώ»). ΑΚΙΝ, Μετ' εμποδίων («Altera Pars»). 27/5-30/5: x-art («Αργώ»). J. Henou/ Kunst-Stoff («Αργώ»). Ομάδα Σύγχρονου Χορού Χ. Μανταφούνη («Altera Pars»). 28/5-30/5: Νταλίκα («Ροές»). 1/6-5/6: Συνεργείο Τεχνών, Πρόσκαιρη Σύνθεση («Ροές»). Αέναον Χοροθέατρο («Αργώ»). Art («Αργώ»). Πρόσχημα («Εμπρός»). Αλλού, Εδώ, Παντού («Altera Pars»). 6/6-9/6: Ελδωρ («Αργώ»). 36.6C, Saltator, Κι όμως κινείται («Αργώ»). Griffon («Εμπρός»). Μάγμα («Altera Pars»). 11/6-14/6: Vis Motrix («Αργώ»). Ολύβια Θανασούλα, Περίεργο Σαλάχι και Κινητήρας, Mesomorph, Συμβαίνει («Αργώ»). Yelp Dance Co. («Εμπρός»). 16/6-19/6: Ζήτα («Ροές»). Χορευτές του Βορρά («Αργώ»). Κλεψύδρα, Solus Creo, 77+3 («Αργώ»). Αμάλγαμα («Εμπρός»). Ευάνεμο, x-soma, Ασώματες Δυνάμεις («Altera Pars»).

Απάντηση ΥΠΠΟ

Με αφορμή το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ», που αποκάλυπτε τη χρήση φωτογραφίας αρχαίου ναού για τη διαφήμιση εταιρίας, συγκεκριμένα της Γενικής Τράπεζας, το ΥΠΠΟ απαντά ότι «δεν έχει παραχωρηθεί άδεια εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού προς τη Γενική Τράπεζα για τη χρήση της φωτογραφίας του αρχαίου ναού που αναφέρεται στο σημερινό σας (σ.σ. χτεσινό) δημοσίευμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ερευνούν ήδη το εν λόγω ζήτημα».

Βέβαια, η συγκεκριμένη τράπεζα, όπως και το κεφάλαιο γενικώς, έλκει την ακόμα μεγαλύτερη αποθράσυνσή του, να μην τηρεί ούτε καν τα νομικά προσχήματα, από την ίδια την κυβερνητική πολιτική. Η οποία, μέσω του ΥΠΠΟ, έχει καταστήσει σαφές (και με σειρά παραχωρήσεων μνημείων σε πολυεθνικές) ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί «στοιχείο» της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και επομένως αντιμετωπίζεται ως κοινό εμπόρευμα.

Ο δήμαρχος Νίκαιας, το Δημοτικό Συμβούλιο και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας διοργανώνουν τιμητική βραδιά για την Ευαγγελία Μαργαρώνη στις 25/5 (9μμ, είσοδος ελεύθερη) στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης). Η Ε. Μαργαρώνη, γέννημα-θρέμμα της Κοκκινιάς, όπου και σήμερα κατοικεί, υπήρξε η πιανίστα του Β. Τσιτσάνη. Για την προσφορά της στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κοντογιάννης. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ