ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
... και ο Πόλεμος των Κάστρων

Οσο και αν φωνάζει, η πάσης φύσης διαπλοκή, ο κόσμος του κινηματογράφου δεν είναι όλος παραδομένος! Δε στοιβάζεται έξω από τα γραφεία των υπουργών ή στις πολιτικο-κοσμικές συναντήσεις, όπου, ανάμεσα σε χειροφιλήματα, σταυρωτούς ασπασμούς και υποκλίσεις, κλείνονται οι «δουλιές», συμφωνούνται τα «πόστα». Υπάρχουν κινηματογραφιστές, και υπάρχουν πολλοί, που σιχαίνονται τη συναλλαγή. Δεν κυνηγάνε θέσεις, και δεν έχουν οράματα που περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους. Και το κάνουν αυτό συνειδητά και σε βάρος της καριέρας τους. Μη χρησιμοποιείτε σαν άλλοθι, ότι δεν έχουν τα δικά σας ονόματα. Δεν έχουν τα δικά σας ονόματα, γιατί δεν κάνουν τις δικές σας επιλογές.

Η δικαιολογία, που προβάλλετε, ότι «μπαίνετε μέσα στο σύστημα, για να το αλώσετε από τα μέσα», δεν είναι καινούρια. Εχει ακουστεί και σε άλλους χώρους. Και έχει αποδειχτεί η υποκρισία της. Το σύστημα, όταν σε αποδέχεται, είναι σίγουρο ότι το αποδέχεσαι πρώτα εσύ! Εκείνο έχει το διακόπτη. Οταν υποψιαστεί απότομες στροφές, κόβει βίαια το ρεύμα. Οι ανοχές, που δείχνει, δεν είναι από αδυναμία. Είναι, για να χώσει τον συμβιβασμένο, σε μεγαλύτερες υποχρεώσεις.

Ο ανοιχτός Πόλεμος των Κάστρων, που έχει ξεσπάσει εδώ και κάποιο διάστημα, ανάμεσα στους παλιούς και στους νέους εκλεκτούς της εξουσίας, είναι πόλεμος πόστων. Πόλεμος προσωπικών επιδιώξεων. Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος, τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τη ΝΔ, οι ταινίες, που παράγονται κάτω από τραγικές συνθήκες, μένουν στα ράφια. Ταινίες, που έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και πολύ καλές κριτικές. Καμία φωνή γι' αυτό το έγκλημα! Ούτε από τους παλιούς ούτε από τους νέους. Για να μην εκτεθούν οι Βενιζέληδες και οι Τατούληδες. Και, όμως, στα ράφια μουχλιάζει ανθρώπινος κόπος, φυλακίζονται ανθρώπινες και καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Την ίδια ώρα, που εσείς προσπαθείτε απεγνωσμένα να κρατηθείτε στις θέσεις σας, και να κρατήσετε και αυτούς που σας διόρισαν, στις δικές τους. Αυτό και αν δεν είναι συναλλαγή.

Λοιπόν, τέρμα τα ψέματα και οι υποκρισίες. Οποιος πιστεύει, ότι η ΝΔ, θα είναι καλύτερη από το ΠΑΣΟΚ, να βγει και να το δηλώσει. Οποιος πιστεύει, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο από τη ΝΔ, επίσης, να βγει και να το δηλώσει. Οποιος πιστεύει, ότι αυτά τα δυο κόμματα, η εναλλασσόμενη δεξιά εξουσία, δηλαδή, έχει πρόθεση να ανοίξει τις πόρτες στην ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία, να βγει και να το καταθέσει. Και αμέσως, βέβαια, θα πρέπει να απαντήσει, αν αυτό το ανόητο και τριτοκοσμικό, «Film your myth in Greece», τον εκφράζει. Να δηλώσει, αν αυτό το υποτακτικό σλόγκαν, δεν παραπέμπει στο «τζατζίκι, ούζο, καμάκι».

Αυτά, λοιπόν, είναι τα όνειρά σας; Ετσι χτίζεται ο εθνικός κινηματογράφος; Η «Παραμάουντ», θα μας φροντίσει, αγαπητοί, της νέας τάξης πραγμάτων; Ο Ελληνοκαναδός, με τα κινηματογραφικά super market, είναι το κινηματογραφικό μέλλον μας; Εκτός από ήλιο και θάλασσα, τι άλλο θα προσφέρουμε στους ξένους παραγωγούς, για να τους (προσ)ελκύσουμε; Το στρατό, τους λαθρομετανάστες, τα φθηνά μεροκάματα; Παλιό το κόλπο, το έχει κάνει η χούντα. Για να μη σας θυμίσω την Τρούμπα και τον έκτο στόλο...

Ή, ίσως, όλοι αυτοί που υπέγραψαν, για τη δική σας παραμονή - αναφέρομαι στους παλιούς - είναι το μέλλον της εθνικής μας κινηματογραφίας; Ολοι αυτοί, που κατά καιρούς τους έχετε φιλοξενήσει και αυτοί ανταποδίδουν; Ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν, να σώσουμε την Ελλάδα. Τι έκαναν όλοι ετούτοι όταν έβλεπαν τις δικές τους κινηματογραφίες, να εξαφανίζονται; Πού είναι ο ιταλικός κινηματογράφος, ο ουγγαρέζικος, ο τσέχικος, ο πολωνικός, ο γαλλικός;.. Και εκεί κάποιος Τατούλης, κάτω από τα δικά τους χειροκροτήματα, άνοιγε τις πόρτες στο ξένο κεφάλαιο. Και εκεί κάποιοι αριστεροί καλλιτέχνες, με το αζημίωτο, βέβαια, υπηρετούσαν συντηρητικές πολιτικές και δεξιές κυβερνήσεις.

Πάντως, κανένας σοβαρός άνθρωπος, δε χαίρεται να βλέπει ανθρώπους με αποδεδειγμένη αξία, όπως είστε εσείς, να καυγαδίζετε, για φθήνιες, με τόσο φθηνό τρόπο. Το μέλλον της εθνικής κινηματογραφίας βρίσκεται στο από δω στρατόπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ