ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο

Με συνέντευξή του έκανε σαφές, για άλλη μια φορά, ότι η πολιτική της κυβέρνησης υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του αθλητισμού

Τις πολιτικές επιλογές της ΝΔ (που δε διαφοροποιούνται από του ΠΑΣΟΚ) - για εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου - παρουσίασε ως το μοναδικό μοντέλο και μάλιστα για το... καλό του δημοσίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΣΠΟΡ FM» για τις μεταολυμπιακές χρήσεις των εγκαταστάσεων, προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι». Υποστήριξε ότι δεν ιδιωτικοποιούνται παρά «ορισμένες χρήσεις, που σε ποσοστό φτάνουν περίπου το 10%». Και ισχυρίστηκε ότι και αυτές οι εγκαταστάσεις παραμένουν κρατική ιδιοκτησία, που, μετά από διεθνή διαγωνισμό, θα «εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες. Ετσι και δε θα πληρώνουμε για να τα συντηρούμε και θα έχουμε κάποια έσοδα».

Στην προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας και δημιουργίας μιας άλλης εικονικής, αναγκαστικά ο υφυπουργός έπεσε σε αντιφάσεις. Ισχυρίστηκε σε μια αποστροφή του, αναφορικά με τους παράγοντες: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια απογαλακτισμού τους. Ξεκαθαρίσαμε πως δε στηρίζουμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των αθλητικών ανωνύμων εταιριών». Στη συνέχεια όμως, ανέφερε - για τα γήπεδα - «...δε δίνουμε λεφτά. Ομως τους δίνουμε τις χρήσεις εκείνες, ώστε να εξυπηρετηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο και με την αξιοποίησή τους να βγάζουν τα χρήματα για τη χρήση και τη συντήρησή τους. Αυτή είναι τεράστια βοήθεια»... Κατά τα άλλα (ξανα)ευαγγελίστηκε, ως στόχο, τη διεύρυνση της αθλητικής βάσης «με τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού» και εξέφρασε την πρόθεση να «ενισχύσουμε το αθλητικό κύτταρο, δηλαδή τα αθλητικά σωματεία».

Παραδέχτηκε ότι παρέλαβε «μεγάλη τρύπα» στη ΓΓΑ, αλλά - για μια ακόμα φορά - απέφυγε να δημοσιοποιήσει πώς δημιουργήθηκε. Επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ άφησε χρωστούμενα σε σωματεία, προγράμματα μαζικού αθλητισμού κλπ, που η ΝΔ καλύπτει. Ακόμα - μεταξύ άλλων - προανήγγειλε τροπολογία με την οποία «πλέον δε θα μπορεί καμία αθλητική ανώνυμη εταιρία να προσφύγει για υπαγωγή στο άρθρο 44. Αυτοί που μπήκαν, μπήκαν». Οσο για την αναστολή της επιχορήγησης στην ΕΠΟ, την απέδωσε στη μη τήρηση υφισταμένων κανόνων: «Οποιος δεν έχει καταθέσει απολογισμό, δε δικαιούται να πάρει επιχορήγηση, όπως αναφέρει ο νόμος».

Σωματεία «σφραγίδες» με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για την πολιτική που ακολουθεί συνολικά η κυβέρνηση στον αθλητισμό, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Κ. Κουκοδήμος, μιλώντας στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, έκανε λόγο για «ξεκαθάρισμα του αθλητισμού από τα σωματεία - σφραγίδες», που θα ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέμβρη...

Οπως είναι γνωστό στους αθλητικούς κύκλους, πολλά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει με αυτά τα σωματεία. Αλλωστε, το παράδειγμα που έφερε ο Κ. Κουκοδήμος για το σωματείο «Αίας», πίσω από το οποίο βρισκόταν ο Τζέκος είναι χαρακτηριστικό. Ανακοίνωσε ότι στο συγκεκριμένο σωματείο δόθηκαν ως επιχορήγηση συνολικά 1,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο 200.000 δεν εκταμιεύτηκαν. Κατά το γενικό γραμματέα ο «Αίας» δεν είχε καμία σχεδόν αθλητική δραστηριότητα που να δικαιολογούσε τις έκτακτες επιχορηγήσεις που πήρε, ενώ εξέφρασε επιφύλαξη εάν τα χρήματα αυτά έφτασαν στα χέρια των αθλητών. Καταστάσεις που ουσιαστικά θρέφονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι επίσης γνωστό ότι πολλά από αυτά τα σωματεία χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις για ψηφοθηρικούς λόγους (σ.σ. για τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες).

Οπως ανέφερε ο Κ. Κουκοδήμος, σήμερα λειτουργούν - πλην των ποδοσφαιρικών - 6.500 περίπου σωματεία, από τα οποία το 60% δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία.

ΜΠΑΣΚΕΤ
«Κιτρινόμαυρος»... ημιτελικός

ΑΕΚ και Μαρούσι θα τα «ξαναπούν» και φέτος στον ημιτελικό

Sportidea

ΑΕΚ και Μαρούσι θα τα «ξαναπούν» και φέτος στον ημιτελικό
Κόντρα... ομόχρωμων θα είναι τελικά ο δεύτερος ημιτελικός του φετινού πρωταθλήματος μπάσκετ, αφού ΑΕΚ και Μαρούσι, που προκρίθηκαν χτες, θα διεκδικήσουν το εισιτήριο που οδηγεί στον τελικό, όπως είχε γίνει και πέρσι, με νικητές τους Μαρουσιώτες..

Βέβαια, αυτή δεν είναι η μόνη σύμπτωση, αφού στο «Αλεξάνδρειο» η Ενωση, σε μια επανάληψη του περσινού σκηνικού, επικράτησε του Αρη με 76-70 αφήνοντας πάλι εκτός ημιτελικών τους Θεσσαλονικείς, παρά το γεγονός πως είχαν και φέτος το πλεονέκτημα έδρας. Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη παρουσίασε ένα σαφώς πιο βελτιωμένο πρόσωπο, σε σχέση με το δεύτερο παιχνίδι, ενώ η άμυνα ζώνης, αλλά και η πολύ καλή ευστοχία εντός και εκτός ρακέτας των παικτών, ήταν αυτά που έκριναν ουσιαστικά το παιχνίδι. Στην αντίπερα όχθη ο Αρης έμεινε μακριά από τον καλό εαυτό που έδειξε την Τρίτη, αφού οι γηπεδούχοι φάνηκαν άστοχοι ιδιαίτερα από τη γραμμή των 6,25.

Στο κλειστό του Αγ. Θωμά το Μαρούσι επικράτησε για δεύτερη φορά του Μακεδονικού με 93-81. Οι φιλοξενούμενοι, όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι είχαν αρχικά τον έλεγχο του αγώνα και προηγήθηκαν με 15 πόντους (3-18). Ομως η εκπληκτική απόδοση του Σπανούλη (25π) κι από την άλλη η απουσία του Πιτ Μάικλ ανέτρεψαν τα αρχικά δεδομένα.

  • Χωρίς κόσμο θα υποδεχτεί ο Πανιώνιος τον Παναθηναϊκό, στον πρώτο ημιτελικό, αφού η ομάδα της Νέας Σμύρνης τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών για τη συμπεριφορά των οπαδών της στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ.
ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΚ
Παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Για δεύτερη φορά το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας λέει «όχι» στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια. Το Ε' Τμήμα έκρινε ότι και το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 3207/2003) που επικύρωσε τους περιβαλλοντικούς όρους, είναι αντίθετο με το Σύνταγμα, ενώ παρέπεμψε το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Να υπενθυμίσουμε ότι και με παλαιότερη απόφασή του το ΣτΕ είχε κρίνει παράνομη τη σχετική υπουργική απόφαση του 2003 που εκδόθηκε βάσει του Ν. 3044/2002 και ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Στη συνέχεια, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να αποφύγει το σκόπελο του ΣτΕ, προσπάθησε να «δώσει λύση» στο γηπεδικό της ΑΕΚ, επικυρώνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους και την οικοδομική άδεια με νομοθετική ρύθμιση. Το ΣτΕ όμως και αυτή τη φορά έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, επικαλούμενο το Σύνταγμα για τη διάκριση των εξουσιών και το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ προσέφυγαν και τις δύο φορές 131 κάτοικοι της περιοχής και ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας, οι οποίοι στρέφονταν κατά της ανέγερσης γηπέδου στο συγκεκριμένο χώρο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 32.000 θέσεων, κλειστό γήπεδο μπάσκετ 7.000 θέσεων, δεύτερο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, δύο κλειστά γήπεδα βόλεϊ, συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, κινηματογράφοι κλπ.

Αναβλήθηκε η απολογία Κεντέρη

Προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί σχετικά με τις κατηγορίες που αφορούν στα γεγονότα της 12ης Αυγούστου 2004, πήρε χτες από την 11η τακτική ανακρίτρια ο Κώστας Κεντέρης, ο οποίος κατηγορείται για παρακώλυση ελέγχου ντόπινγκ, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Το αίτημα αναβολής της απολογίας του Κεντέρη υποβλήθηκε τηλεφωνικά από το συνήγορό του. Το νέο ραντεβού με την ανακρίτρια θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Τις ίδιες κατηγορίες με τον Κεντέρη αντιμετωπίζει και η Κατερίνα Θάνου, η οποία έχει κληθεί ενώπιον της ανακρίτριας για την ερχόμενη Τετάρτη. Κατηγορίες σχετικές με παραβάσεις του νόμου περί απαγορευμένων ουσιών αντιμετωπίζει και ο πρώην προπονητής τους Χρήστος Τζέκος.

ΑΡΗΣ
Βαριά τιμωρία

Παρά την κωμικοτραγική προσπάθεια των παραγόντων του, με τη συνέργεια και κάποιων, όπως π.χ. ο παρατηρητής, να πείσουν ότι για τα αίσχη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» φταίει... ο Χατζηπετρής, ο Αρης δε γλίτωσε τη βαριά τιμωρία. Το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Οργανο της ΕΠΑΕ αποφάσισε το μηδενισμό του στο παιχνίδι (0-2 υπέρ του Ηρακλή), αφαίρεση τριών βαθμών, 100.000 ευρώ πρόστιμο και ποινή αποκλεισμού της έδρας του για πέντε αγωνιστικές, συν μία λόγω υποτροπής. Οι «κιτρινόμαυροι» θα εφεσιβάλλουν την πρωτόδικη απόφαση, επικαλούμενοι το δεδικασμένο των επεισοδίων στον αγώνα Πανιωνίου - Ολυμπιακού, όπου η ευθύνη για τη μη διεξαγωγή του αγώνα επιρρίφθηκε στο διαιτητή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ