ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Σήμερα το συλλαλητήριο στα Χανιά

Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις του χανιώτικου λαού, ενάντια στην παρουσία των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην πόλη τους, με αφορμή την άσκηση «SEA DAY» που διεξάγεται σήμερα Παρασκευή 20 Μάη, στο λιμάνι της Σούδας, παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, αλλά και στην ύπαρξη και λειτουργία των αμερικανικών βάσεων. Σήμερα λοιπόν, στις 7.30 μ.μ., με πρωτοβουλία - πρόσκληση της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, πραγματοποιείται συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενάντια στην παρουσία των Αμερικανών και ΝΑΤΟικών δολοφόνων στην Κρήτη.

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί το χανιώτικο λαό και τη νεολαία να συμμετέχει μαζικά στο συλλαλητήριο, δίνοντας δυναμική απάντηση στην πολιτική «κατοχής» που προωθεί και εφαρμόζει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιτρέποντας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς δολοφόνους να συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι σε χώρα προτεκτοράτο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προετοιμασίες για τη μεγάλη πορεία της Κυριακής
  • Ξεκινά στις 10 το πρωί από το Στρατόπεδο Κόδρα
  • Συγκέντρωση και πορεία χτες από το Επταπύργιο στο μνημείο του Ν. Νικηφορίδη

Από τη χτεσινή πορεία των αγωνιστών της Επιτροπής Ειρήνης Συκεών
Από τη χτεσινή πορεία των αγωνιστών της Επιτροπής Ειρήνης Συκεών
Με συγκέντρωση και πορεία που ξεκίνησε από το μνημείο των εκτελεσμένων λαϊκών αγωνιστών στο Επταπύργιο και κατέληξε στο μνημείο του πρώτου νεκρού μάρτυρα του κινήματος ειρήνης, Νίκου Νικηφορίδη, τα μέλη και οι φίλοι της Επιτροπής Ειρήνης Συκεών Θεσσαλονίκης τίμησαν χτες βράδυ τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και τα 50χρονα της ΕΕΔΥΕ.

Η εκδήλωση είχε χαρακτήρα τιμής και μνήμης στους αγωνιστές που έπεσαν θύματα στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις του και συνάμα πανεξόρμησης ενημέρωσης για τη μεγάλη πορεία ειρήνης που οργανώνει η ΕΔΥΕΘ την Κυριακή 22 Μάη. Η Πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ στην Καλαμαριά και με ενδιάμεσο σταθμό το Γ΄ Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, θα καταλήξει στο μνημείο του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού με Βενιζέλου.

Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τους περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος συνεχίζουν σήμερα και αύριο τις εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πορεία ειρήνης της Κυριακής. Καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία, κάθε φιλειρηνικό πολίτη να συμμετέχει μαζικά και να στείλει ισχυρό το μήνυμα πως είναι αποφασισμένος να δυναμώσει τον αγώνα για να βάλει φραγμό στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τους πολέμους που γεννά, να αντισταθεί στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στην εμπλοκή της χώρας μας στις επεμβάσεις και τα σχέδια των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών.

Οι εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη θα κορυφωθούν τις επόμενες μέρες με τη Συναυλία Ειρήνης με τον Βασίλη Λέκκα που θα γίνει την Παρασκευή 27 Μάη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς και με την έκθεση εικαστικών έργων καλλιτεχνών της πόλης που θα λειτουργήσει από 1 έως 5 Ιούνη στην Αίθουσα Εκθέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Νέες αντιπολεμικές δραστηριότητες

Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.

-- Στην Καβάλα, αύριο Σάββατο 21 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει Εκθεση Αντιπολεμικής Φωτογραφίας και Εκθεση Αφίσας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας στον πεζόδρομο της πόλης, στη συμβολή των οδών Π. Μελά και Μ. Αλεξάνδρου (10 π.μ. - 3 μ.μ.). Η Εκθεση Φωτογραφίας περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες: Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ. Την Κυριακή 22 Μάη, γίνεται Αγώνας Δρόμου με αφετηρία την πλατεία του Καπνεργάτη στις 10 το πρωί.

-- Στο Κιλκίς, την Κυριακή 22 Μάη, διοργανώνει καραβάνι ειρήνης που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από το Δημοτικό Κήπο και θα καταλήξει στο στρατόπεδο Αργυρούπολης.

-- Στην Κατερίνη, την Κυριακή 22 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει Πορεία Ειρήνης, με αφετηρία την Παραλία της πόλης, στις 6 το απόγευμα.

-- Στη Λάρισα, Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, από τη Γιάννουλη στην πρωτεύουσα του νομού. Επίσης, την Πέμπτη 19 Μάη, στις 8 μ.μ., διοργανώνεται στην πλατεία Ταχυδρομείου συναυλία, με σύγχρονο μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένη στη νεολαία.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου την Κυριακή 22 Μάη στις 7 μ.μ., διοργανώνει πορεία από την Παναγιούδα στη Μυτιλήνη.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου διοργανώνουν την Κυριακή 29 Μάη, την 22η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στην Κερασίτσα Αρκαδίας, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

-- Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση - πορεία διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας στις 29 Μάη, στις 10.30 π.μ. στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου και θα καταλήξει με πορεία στη στρατιωτική ΝΑΤΟική βάση των ΑΒΑΚΣ.

ΕΕΔΥΕ
Μνημόσυνο στον Γρηγόρη Λαμπράκη

H Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, 42 χρόνια μετά τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, την Τετάρτη 25 Μάη στις 6 μ.μ. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές της ειρήνης, με την παρουσία τους, να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης.

Μήνας Ειρήνης στην Κοκκινιά

Ολοκληρώνεται ο Μήνας Ειρήνης που συνδιοργάνωσαν οι φορείς της Κοκκινιάς με τον Αθλητικό Οργανισμό (ΑΟΔΝ), υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 24 Μάη στις 8 μ.μ. με τον αγώνα μπάσκετ στο γήπεδο «Καραμπίνη» ανάμεσα στον ΑΟΔΝ και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ