ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκαλούν οι γαλακτοβιομήχανοι

Προχώρησαν με το «έτσι θέλω» σε μείωση της, ήδη, χαμηλής τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα!

Σε μείωση της ήδη χαμηλής τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα προχώρησαν με το «έτσι θέλω» οι γαλακτοβιομήχανοι. Κι αυτό συνέβη σχεδόν παράλληλα με τη σύσκεψη για τον τομέα του γάλακτος, που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης με τους γαλακτοβιομηχάνους.

Προφανώς, η συγκεκριμένη ενέργεια των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών δεν έγινε τυχαία και εν αγνοία της κυβέρνησης. Κι αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα για το ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί και η παρούσα κυβέρνηση. Οπως λέγεται σχετικά, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες προχώρησαν σε μείωση της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα κατά 4% στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει συγκεντρωμένη και η μεγαλύτερη παραγωγή. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος από τις βιομηχανίες χωρίς να ενημερωθούν οι παραγωγοί». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, πως «το κόστος παραγωγής αγελαδινού γάλακτος δεν επιτρέπει καμία μείωση της τιμής του προϊόντος στον παραγωγό, διότι οδηγεί στην εξαθλίωση - εξαφάνιση της ελληνικής αγελαδοτροφίας».

Η ενέργεια αυτή των γαλακτοβιομηχάνων αποτελεί σκέτη πρόκληση σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών και εντάσσεται, βέβαια, στις γενικότερες κερδοσκοπικές επιδιώξεις τους. Την περασμένη βδομάδα αξίωσαν να επιμηκυνθεί η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, ενώ επίσης απαιτούν να μπορούν να χρησιμοποιούν «νομίμως» εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα σε γιαούρτια και τυριά. Και μέχρι τώρα όλες αυτές τις προκλήσεις η κυβέρνηση, όχι μόνο τις ανέχεται, αλλά τις ενισχύει κιόλας! Ταυτόχρονα, τις ενέργειες αυτές των γαλακτοβιομηχάνων στηρίζουν και τα αρνητικά μέτρα της νέας ΚΑΠ, καθώς και οι κολοβές αντισταθμίσεις που άρχισαν να δίνονται στο αγελαδινό γάλα. Οσον αφορά στο τελευταίο, ό,τι πάρουν σε «ψίχουλα» επιδότησης οι αγελαδοτρόφοι, θα το χάσουν πολλαπλάσια σε τιμή, όπως ήδη γίνεται.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
«Πέταξε» στα 204,5 δισ. ευρώ

Σε «λίπασμα» πρώτης ποιότητας, για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους της χώρας - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φορολογούμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - αποδείχτηκαν οι γαλαζοπράσινες πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας. Αδιάψευστος μάρτυρας και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και μας πληροφορούν πως το δημόσιο χρέος της χώρας το Μάρτη του 2005 διογκώθηκε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, παρά την εντεινόμενη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τις «αναδιαρθρώσεις - αποκρατικοποιήσεις» και τη γενικότερη πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, στο τελευταίο 12μηνο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 8,1%. Από 189,18 δισ. ευρώ που ήταν το Μάρτη του 2004, εκτινάχτηκε το Μάρτη του 2005 στα 204,56 δισ. ευρώ. Δηλαδή βρίσκεται πάνω από το 116% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2005. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι μόνο για χρεολυτικές δόσεις (απόσβεση κεφαλαίου) το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει στην πενταετία 2005-2009 συνολικά 82 δισ. ευρώ, από τα οποία 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2005.

ΑΙΓΙΟ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Παναιγιάλεια Ενωση, στο Αίγιο, προχώρησαν χτες το πρωί αγρότες της Αιγιάλειας, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που συρρικνώνει το πενιχρό εισόδημά τους και τους εξοβελίζει από τα χωράφια τους. Στα πλαίσια αυτά κατήγγειλαν το συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία, παρά τις υποσχέσεις της, αρνείται ουσιαστικά να αποζημιώσει τους παραγωγούς ελαιολάδου και εσπεριδοειδών, που έπαθαν μεγάλες καταστροφές από τον περσινό παγετό, ενώ δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί στο 100% οι επιδοτήσεις ελαιολάδου των περιόδων 2002 - 2003 και 2003 - 2004.

Στη σύντομη ομιλία του προς τους αγρότες, ο Θανάσης Χελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αρνείται να ικανοποιήσει βασικά και δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς» και καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη οι αγρότες να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους πιο δυναμικά και αποφασιστικά και με μαζικούς αγώνες να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή ζωή.

Ενημέρωση για ιαπωνικές επενδύσεις...

Για τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας στην έκθεση «Expo 2005» στην Ιαπωνία, ενημέρωσε χτες τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός δήλωσε ότι «η Ιαπωνία είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, αλλά για πολλά χρόνια η Ελλάδα την είχε σχετικά παραμελημένη, με την έννοια ότι ούτε οι εξαγωγές μας είναι αυτές που θα έπρεπε, αλλά ούτε και το τουριστικό ρεύμα είναι τόσο μεγάλο όσο θα μπορούσε να είναι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ