ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Παναιγαιακή κινητοποίηση την Παρασκευή

Από την προηγούμενη ταυτόχρονη κινητοποίηση στα νησιά (Νοέμβρης 2004)

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Από την προηγούμενη ταυτόχρονη κινητοποίηση στα νησιά (Νοέμβρης 2004)
Με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις σε χωριά και στα λιμάνια, οι τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές των νησιών δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία της παναιγαιακής αγωνιστικής κινητοποίησης που θα γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα νησιά στις 27 του Μάη. Το σύνθημα του αγωνιστικού αναβρασμού έδωσε η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή προβάλλοντας το διεκδικητικό της πλαίσιο για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, χειμώνα - καλοκαίρι, ταγμένες στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών.

Η Συντονιστική επέλεξε την 27η του Μάη επειδή ακριβώς τη μέρα αυτή στο Εφετείο Πειραιά θα αρχίζει η δίκη για το πολύνεκρο έγκλημα των εφοπλιστών και της αντιλαϊκής, φιλοεφοπλιστικής πολιτικής που συνδιαμορφώνουν Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, του αναξιόπλοου επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», το οποίο πήρε στον υγρό τάφο 81 ανθρώπους. Μία δίκη μακριά από το πάνδημο αίτημα της παραδειγματικής τιμωρίας των υπευθύνων, αφού οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους εφοπλιστές και επιθεωρητές, παραπέμπονται τελικά για πλημμέλημα! Δηλαδή, σαν να ήταν απλό «τροχαίο»!

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών της παννησιωτικής κινητοποίησης, με πρωτοβουλία της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής Λήμνου έγινε, την περασμένη Κυριακή, μαζική σύσκεψη φορέων στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» του νησιού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο έπαρχος και οι δήμαρχοι, τα σωματεία των εργαζομένων, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και του Εμπορικού Συλλόγου και άλλοι. Αποφάσισαν για την 27η του Μάη παλλημνιακή απεργία και συγκέντρωση, η οποία θα γίνει στις 11.30 π.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Στην Ικαρία, μετά από απόφαση της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής θα γίνει στις 27 του Μάη πανικαριακή συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στο λιμάνι του Ευδήλου. Συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να γίνει και στους Φούρνους.

Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», στις 27 του μήνα, καλούν ναυτεργάτες, εργαζόμενους, νησιώτες που βρίσκονται στην Αττική σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά.

ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Επιβεβαιώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ την επικινδυνότητα της καύσης

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Περάματος και των γύρω Δήμων για την άμεση απομάκρυνση της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια και τη μη δημιουργία του εργοστασίου καύσης των λυμάτων που σχεδίαζε η ΕΥΔΑΠ, αλλά να προχωρήσει η κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης έφεραν ένα πρώτο αποτέλεσμα.

Το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, με έγγραφο - κόλαφο για την ΕΥΔΑΠ, για πρώτη φορά αποδέχεται ότι η λύση της καύσης της λυματολάσπης που προωθείται από την Εταιρία, είναι πλήρως ατεκμηρίωτη, έρχεται σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική και πιθανότατα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχία Πειραιά, το ΥΠΕΧΩΔΕ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι όσα στοιχεία περιλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί για την εγκατάσταση μονάδας θερμικής επεξεργασίας της λυματολάσπης στο νησί βασίζονται κατά κύριο λόγο σε γενικές βιβλιογραφικές αναφορές και όχι σε πραγματικές μετρήσεις από άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις. Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα η κατ' εξοχήν αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αποκαλυπτική, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχεται ότι δεν τεκμηριώνεται με σχετικές αναλύσεις ότι τα προκύπτοντα στερεά απόβλητα από τη θερμική επεξεργασία της λάσπης δεν είναι επικίνδυνα ούτε έχει εκπονηθεί μοντέλο διασποράς των αερίων ρύπων. Επιφυλάξεις διατυπώνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και για την επικινδυνότητα ή μη των στερεών αποβλήτων που προκύπτουν από τη μονάδα αεριοποίησης.

«Κίτρινη» βαρβαρότητα σε βάρος του «18 Ανω»

Χυδαία επιχείρηση εμπλοκής της επιστημονικής υπεύθυνης της Μονάδας Κ. Μάτσα σε χρηματισμό

Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία του «18 Ανω»
Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία του «18 Ανω»
Με συγκέντρωση έξω απ' τον τηλεοπτικό σταθμό «ALTER» αύριο το απόγευμα, ώρα 5 μ.μ., απαντούν η Θεραπευτική Ομάδα του «18 Ανω» μαζί με τους θεραπευόμενους και το Σύλλογο των Γονέων στη συκοφαντική εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος», όπου επιχειρήθηκε η σπίλωση της Κ. Μάτσα, επιστημονικής υπεύθυνης του «18 Ανω». Με αφορμή τις βεβαιώσεις που χορηγεί το «18 Ανω» σε όλους τους κρατούμενους τοξικομανείς που κάνουν αίτηση στη Μονάδα και ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ακούστηκαν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν απ' την εκπομπή ως στοιχείο χρηματισμού!

Η Θεραπευτική Ομάδα του «18 Ανω» με ομόφωνη απόφασή της καταγγέλλει τη σπίλωση της Κ. Μάτσα, που αποτελεί «το στυλοβάτη της Μονάδας εδώ και 30 χρόνια» και τονίζει ότι αυτή η ισοπέδωση των αξιών έγινε την περίοδο που φαινόμενα γενικότερης κοινωνικής κρίσης, όπως η διαφθορά και ο χρηματισμός, φαίνονται να κυριαρχούν στο δημόσιο βίο. Αυτή η σπίλωση γίνεται τη στιγμή που οι δικαστικές αρχές οδηγούν, με αποφάσεις τους, στη φυλακή απεξαρτημένους ανθρώπους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα σχετικά πιστοποιητικά, υπογραμμίζει η Θεραπευτική Ομάδα και δηλώνει ότι «το "18 Ανω" δεν πτοείται από τέτοιες και άλλες ανοίκειες επιθέσεις και θα συνεχίσει συλλογικά και αταλάντευτα στον αγώνα που δίνει όλα αυτά τα χρόνια».

Σε χτεσινή δήλωσή της η Λ. Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι η εμπλοκή του ονόματος της Κ. Μάτσα, «δεν προκαλεί μόνο θυμό και αγανάκτηση σε όσους γνωρίζουν την επιστημονική και κοινωνική πορεία της αλλά γεννά και σοβαρά ερωτηματικά. Μήπως πρέπει όποιος αντιστέκεται στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, όποιος δεν πιστεύει ότι υπάρχουν καλά και κακά ναρκωτικά, όποιος δε συμφωνεί ότι για την τοξικομανία φταίει ο ίδιος ο τοξικομανής και η οικογένειά του, όποιος δεν προσπαθεί να κρύψει τη βαρβαρότητα του συστήματος που προκαλεί το τραγικό αυτό φαινόμενο πρέπει να σπιλωθεί, να εξοντωθεί, ώστε να σιωπήσει; Προσυπογράφουμε την ομόφωνη απόφαση της θεραπευτικής ομάδας του "18Ανω" και δηλώνουμε επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».

Καταγγελία εξέδωσαν το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, του οποίου η Κ. Μάτσα είναι στέλεχος, και ο ΣΥΝ.

Κλείνουν τη χωματερή

Με αποκλεισμό της χωματερής των Ανω Λιοσίων, αύριο Τετάρτη 25 Μάη, που θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, κλιμακώνουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής τις κινητοποιήσεις τους για την απομάκρυνση της χωματερής και κάθε άλλης ρυπογόνου δραστηριότητας από το Θριάσιο. Την κινητοποίηση διοργανώνει η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής και είναι η κορύφωση όλων όσα έχουν προηγηθεί το περασμένο διάστημα με στόχο την οριστική απομάκρυνση της χωματερής και ενάντια στην επέκτασή της, αλλά και σε διάφορα σχέδια που υπάρχουν για εγκατάσταση και άλλων δραστηριοτήτων, όπως εργοστάσιο καύσης.

Την Ηλία μήνυσε ο Μπάγιας

Μήνυση εις βάρος της δικαστή Αντ. Ηλία κατέθεσε χτες ο αντεισαγγελέας Εφετών Σ. Μπάγιας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις που έκανε η πρώην ανακρίτρια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της για κακουργήματα και πλημμελήματα είναι συκοφαντικές. Στις δηλώσεις της, η Αντ. Ηλία την περασμένη Παρασκευή ισχυρίστηκε ότι ο Σ. Μπάγιας άσκησε αφόρητες δηλώσεις μέσω τρίτου προσώπου (ανώτερου δικαστή), προκειμένου να αποφασίσει υπέρ της προφυλάκισης κατηγορούμενου για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών την εποχή που ήταν ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Επίσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σ. Μπάγιας εντός της τρέχουσας βδομάδας θα καταθέσει και αγωγή εις βάρος της Αντ. Ηλία.

Σύναξη πατριαρχείων

Αρχίζει σήμερα η σύσκεψη των πατριαρχείων και των αυτοκέφαλων ορθόδοξων Εκκλησιών στο Φανάρι, για την υπόθεση του πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Από χτες που έφτασαν στο Φανάρι οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών ή οι αντιπρόσωποί τους, άρχισαν τις διαβουλεύσεις και το παρασκήνιο.

Με δήλωση ο πατριάρχης Ειρηναίος επανέλαβε ότι ο «Πατριάρχης πεθαίνει Πατριάρχης, πάνω στο Θρόνο» ενώ είχε και κατ' ιδίαν συνομιλία με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μέλη της αγιοταφικής αδερφότητας που έχουν αποκηρύξει τον πατριάρχη Ειρηναίο θα καταθέσουν από την πλευρά τους φάκελο με στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατριάρχης Ειρηναίος θα θέσει σήμερα ανάμεσα στ' άλλα, στη σύσκεψη των πατριαρχείων και των αυτοκέφαλων ορθόδοξων Εκκλησιών, τη διαφωνία του για το κατά πόσο, η σύναξη στο Φανάρι, μπορεί να πάρει αποφάσεις, θα τεθεί στη διάθεση των προκαθήμενων για να τους εξηγήσει πώς έχει κατ' αυτόν η όλη κατάσταση στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ποιοι είναι αυτοί που πρωτοστατούν στο σχίσμα. Ενώ τέλος, θ' αμφισβητήσει νομικά την αποκήρυξή του από την Ιορδανία.

  • Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ ο σύμβουλος επικρατείας Ν. Μαρκουλάκης θα προτείνει να απορριφθεί ως αβάσιμη η προσφυγή του μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα, κατά της απόφασης της Ιεράς Συνόδου με την οποία τέθηκε σε εξάμηνη αργία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ