ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιξε το μέτωπο των «διαρθρωτικών αλλαγών»
  • Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, βασικές δεσμεύσεις του Κ. Καραμανλή στην αποψινή συνέλευση του ΣΕΒ
  • «Ρήξεις και τομές» μέσα στο καλοκαίρι, προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός

Συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για ταχύτερη υλοποίηση των αντεργατικών «διαρθρωτικών αλλαγών», με αιχμή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αναμένεται να αναλάβει ο Κ. Καραμανλής με την ομιλία του απόψε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε έκανε και στην περσινή ομιλία του στους βιομηχάνους, δε θα περιοριστεί να εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο τη βούληση της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός «φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», αλλά θα δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα πιεστικά αιτήματα της ηγεσίας του ΣΕΒ με υπ' αριθμόν 1 τη μείωση του «εργατικού κόστους». Η υλοποίηση αυτού του στόχου περνά μέσα από την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται πανέτοιμη να αναλάβει δράση. Πέρα από την απελευθέρωση στο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα επιβληθεί με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα, η κυβέρνηση κινείται προς την εκχώρηση στην εργοδοσία του (διευθυντικού) δικαιώματος να καθορίζει, περίπου ανεξέλεγκτα, το χρόνο εργασίας, στο πλαίσιο της ρύθμισης για την ετήσια διευθέτησή του. Παράλληλα, οι υπερωρίες θα γίνουν πιο φθηνές, έτσι ώστε συνολικά η απλήρωτη εργασία να αυξηθεί.

Τη βούληση της κυβέρνησης για «ρήξεις και τομές» εντός του καλοκαιριού εξέφρασε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στις συναντήσεις που είχε χτες με βουλευτές του κόμματός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι οι τομές αφορούν «σε πάγιες και ισχύουσες καταστάσεις, όπως είναι ο ΟΤΕ, το ασφαλιστικό των τραπεζών και η "Ολυμπιακή"». Επιπλέον, φάνηκε να αγνοεί τις αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά επικαλέστηκε πως η κυβέρνηση «δεν ήρθε για να κάνει πολιτική διαχείριση αλλά να ξεριζώσει την κατεστημένη νοοτροπία που υπάρχει». Και δίνοντας το στίγμα των κινήσεών του φέρεται να είπε: «Είμαστε εδώ για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας και θα συγκρουστούμε αμείλικτα με ένα βαθύ κράτος που δεν είναι ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ».

Τη δρομολόγηση μέτρων για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ομολόγησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επικαλούμενος το δικαίωμα της κυβέρνησης να κυβερνά! «Μια κυβέρνηση κυβερνά και οφείλει να λαμβάνει μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση κινείται και για νομοθετική ρύθμιση στο ασφαλιστικό των τραπεζών, καθώς και για την κατάργηση της μονιμότητας στον ΟΤΕ, πρώτο βήμα για την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί - κάθε άλλο - από το άνοιγμα του συνολικού προβλήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά θα περιμένει την «κατάλληλη στιγμή», την οποία προετοιμάζει σταθερά και επίμονα.

Είναι ευνόητο ότι ο Κ. Καραμανλής στην αποψινή του ομιλία στο ΣΕΒ θα προσφέρει το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φιλέτα από την ακίνητη και Ολυμπιακή περιουσία του δημοσίου, καθώς και νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων.

Γενικότερα, η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις και αυτό που απομένει είναι η μεθόδευση ώστε να μην προκληθούν συσπειρώσεις και αντίσταση των εργαζομένων που θα την αναγκάσουν να αναδιπλωθεί. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει «στα μουλωχτά» τα αντιλαϊκά μέτρα, αποφεύγοντας να «διαρρέει» από τα πριν συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις που θα προκαλούν την οργή και την αντίδραση των εργαζομένων. Επιπλέον, σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα θερινά τμήματα της Βουλής για να περάσει πλήθος αντεργατικών νομοσχεδίων... Ακόμα θα επιδιώξει να μη διαρρήξει τις σχέσεις της με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, επιχειρώντας μια επίφαση «κοινωνικής συναίνεσης».

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
Αποδίδει ευθύνες στους Βρετανούς για τους ίδιους πόρους

Ναυαγούν οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας καθορισμού των ιδίων πόρων της ΕΕ, για τα έτη 2007 έως 2013, σύμφωνα και με δηλώσεις του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη βελγική εφημερίδα LE SOIR.

Οπως ορίζεται από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΕΕ, πρέπει να βρεθεί λύση, εντός του 2005, ώστε να προετοιμαστούν οι χρηματοδοτήσεις, ενώ, σύμφωνα με τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, οι συνθήκες, μετά και την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στη Γερμανία, κάθε άλλο παρά ευνοούν την επίτευξη συμφωνίας. Η αδυναμία των χωρών - μελών να καταλήξουν σε μία απόφαση, είναι μία εξέλιξη που θα φέρει σε δύσκολη θέση τις επόμενες χώρες που θα αναλάβουν την Προεδρία, ενώ το Λουξεμβούργο τερματίζει τη θητεία του με μία σοβαρή αποτυχία.

Βάσει των δηλώσεων του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, σοβαρό εμπόδιο στην όλη υπόθεση αποτελεί η Βρετανία, που ούτε καν συζητά τη μείωση των ετήσιων επιστροφών της από την ΕΕ, οι οποίες μειώνουν, τελικά, το ποσό που καταβάλλει για τον προϋπολογισμό. Μία συμφωνία, που έγινε το 1984 και κατά τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, αν δεν τροποποιηθεί, καθιστά αδύνατη την κατάληξη σε συμφωνία, στο θέμα των ιδίων πόρων.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι η ΕΕ προσκρούει στον ύφαλο των έξι οικονομικά εύρωστων χωρών - Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία - που αρνούνται την πρόταση της Κομισιόν, για αύξηση των ιδίων πόρων στο 1.14% του ΑΕΠ και απαιτούν τη διατήρηση στην ισχύουσα κατάσταση του 1%.

Ο «πωλών» τοις μετρητοίς στο ΣΕΒ

Δεκάδες λόγους έχουν οι βιομήχανοι να υποδεχτούν με θερμά χειροκροτήματα απόψε τον Κ. Καραμανλή στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, μπορεί να διεκδικήσει βάσιμα τον τίτλο του αξιόπιστου και συνεπούς υπερασπιστή των συμφερόντων τους και της άρχουσας τάξης γενικότερα.

Πράγματι, ο Κ. Καραμανλής μπορεί να καυχηθεί ότι έχει εκπληρώσει σχεδόν στο ακέραιο όλες(!) τις δεσμεύσεις που είχε προσφέρει στους βιομήχανους πριν από ένα χρόνο! Τους είχε υποσχεθεί ότι θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη του ΑΕ και των ΕΠΕ στο 25% και το έκανε με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε το περασμένο φθινόπωρο. Τις φοροελαφρύνσεις προς τους βιομήχανους μετακύλησε στα λαϊκά στρώματα μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Τους είχε τάξει νέο αναπτυξιακό νόμο για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανταποκρίθηκε με τον «αναπτυξιακό νόμο», που δίνει πρωτοφανή κίνητρα. Είχε υποσχεθεί συγκράτηση των κρατικών (διάβαζε κοινωνικών) δαπανών και έκανε φιλότιμες προσπάθειες. Γενικότερα, μπορεί να καυχηθεί ότι η πολιτική του ήταν «φιλική προς την επιχειρηματικότητα» και κινήθηκε με συνέπεια, στο πλαίσιο του δόγματος για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»...

Κανείς δεν (μπορεί να) αμφιβάλλει ότι ο Κ. Καραμανλής θα υλοποιήσει και τις νέες δεσμεύσεις που θα αναλάβει στη σημερινή συνέλευση του ΣΕΒ. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το «διευθυντικό δικαίωμα» της εργοδοσίας να κανονίζει σύμφωνα με το συμφέρον της το χρόνο εργασίας, η συστηματική ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, το στρατηγικό ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και των φιλέτων της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, περιλαμβάνονται στα «αιτήματα» της ηγεσίας του ΣΕΒ και έχουν ήδη μπει στην ημερήσια διάταξη της κυβερνητικής δράσης...

Η κυβέρνηση Καραμανλή πληρώνει αμέσως και τοις μετρητοίς στους βιομήχανους, ενώ για τους εργαζόμενους «δεν αντέχει η οικονομία». Ο εμπαιγμός όμως δεν περνάει, ενώ η δημαγωγία δεν αρκεί να κρύψει τη βαθιά αντιλαϊκή φυσιογνωμία της κυβέρνησης. Η ώρα της ταξικής συσπείρωσης και αντεπίθεσης έχει σημάνει.


Π.Κ.

Συνέλευση της ΠΕΑΦΕ

Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ καλεί στην ετήσια γενική συνέλευση, τη Δευτέρα 30 Μάη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Θέματα ημερήσιας διάταξης, ο απολογισμός δραστηριοτήτων του ΔΣ και προγραμματισμός, οικονομικός απολογισμός και έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, αφιέρωμα στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ