ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΑΘΕΝΣ ΠΛΑΖΑ»
Τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή

Με 4ωρη στάση εργασίας απαντάει σήμερα το σωματείο

Στην απόλυση του μάγειρα, Φώτη Δράκου προχώρησε η διοίκηση του ξενοδοχείου «Αθενς Πλάζα», ενοχλημένη από τη συνδικαλιστική του δράση. Ο Φ. Δράκος συμμετείχε ενεργά στις κινητοποιήσεις του κλάδου, ενώ ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» τον περασμένο Νοέμβρη, στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο προχωρά σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), αντιδρώντας στην απόλυση του Φ. Δράκου. Το Συντονιστικό των Σωματείων Ξενοδοχείων Αθήνας συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί για να κουβεντιάσει τις γενικότερες εξελίξεις στον κλάδο, καθώς και την απόλυση του Φ. Δράκου.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη διοίκηση του ξενοδοχείου για την απόλυση του Φ. Δράκου. Οπως σημειώνει: «την ίδια στιγμή που η συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και εργοδοτών, βάλλει ευθέως κατά των κατακτήσεων των εργαζομένων στον ελεύθερο ημερήσιο χρόνο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και σε άλλα δικαιώματα, παρουσιάζονται φαινόμενα καταπάτησης των δημοκρατικών μας ελευθεριών, από τους κύριους εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας».

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και το σύνολο των ταξικών σωματείων της πόλης, «δε θα ανεχτούν τέτοιες μεθοδεύσεις. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που η πολιτική τοποθέτηση του εργαζόμενου ήταν λόγος απόλυσης και διώξεων. Θα σταματήσουμε αυτήν την απόλυση, όπως και κάθε άλλη που θα γίνεται για τους συγκεκριμένους λόγους. Με κάθε κόστος».

«ΣΟΥΛΗΣ»
Συνυπεύθυνοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Καμία ουσιαστική απάντηση αναφορικά με το μέλλον της επιχείρησης ΣΟΥΛΗΣ στη Λαμία και τη διατήρηση των 270 θέσεων εργασίας, δεν έδωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα. Ο υφυπουργός, κατά τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προανήγγειλε την ένταξη της επιχείρησης στη διαδικασία του άρθρου 46 Α.

Ο Τ. Τσιόγκας έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» σχολιάζοντας πως «η ΝΔ δεν ιδρύθηκε στις 7 Μάρτη πέρυσι», αντίθετα «δώσατε θαλασσοδάνεια ουκ ολίγα και εσείς. Συνεχίζετε να λειτουργείτε με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και επιδοτείτε τους βιομηχάνους να φύγουν έξω». Πρόσθεσε πως «οι βιομήχανοι λειτουργούν με βάση το κέρδος. Δεν υπολογίζουν τους εργαζόμενους ούτε τις οικογένειές τους», σημειώνοντας ότι «η πολιτική σας στους κλάδους του μετάλλου και της κλωστοϋφαντουργίας δημιουργεί κλείσιμο επιχειρήσεων». Προβάλλοντας τη θέση του ΚΚΕ για την πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων κατέληξε: «Εσείς υπηρετείτε άλλα συμφέροντα. Οι δικές μας προτάσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Απάντηση στις εργοδοτικές προκλήσεις

Το αγωνιστικό τους ραντεβού για την επόμενη Δευτέρα στη 1 μ.μ. ανανέωσαν οι καθηγητές ξένων γλωσσών, μετά από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας και τη συνάντηση που είχαν με τον Δ. Κλάδη, γενικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης.

Οι καθηγητές ξένων γλωσσών αντιδρούν στις μεθοδεύσεις των ιδιοκτητών φροντιστηρίων, οι οποίοι μετά το στήσιμο ενός σωματείου στα μέτρα τους, προσπαθούν να μη θεωρείται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών «Βύρωνας». Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων έχουν ήδη εξασφαλίσει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου χαρακτηρίζεται κλαδική, επιχειρώντας να χαρακτηριστεί από το υπουργείο ως υποχρεωτική, σε βάρος της πραγματικά κλαδικής.

Στη συνάντηση ο Δ. Κλάδης παρέπεμψε τους καθηγητές στην επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να αναλάβει καμία δέσμευση απέναντί τους. Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα του «Βύρωνα» εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας και ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
Η αθλιότητα επεκτείνεται...

Την ανακύκλωση της αθλιότητας των ράντζων εγκαινιάζει από σήμερα η κυβέρνηση και στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας πιλοτικά σε λειτουργία το αποτυχημένο στα νοσοκομεία της Αθήνας νέο σύστημα εφημεριών για τους επόμενους τρεις μήνες. Ηδη, εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων της πόλης έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για το μέτρο αυτό, καθώς, όπως έχουν τονίσει, η υλοποίησή του όχι μόνο δε θα βελτιώσει το επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα λειτουργούν καθημερινά έξι νοσοκομεία από τα εξής: ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Γεώργιος Γεννηματάς, Αγιος Δημήτριος και Αγιος Παύλος. Από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επόμενης μέρας, θα εφημερεύει ένα από τα τέσσερα λεγόμενα νοσοκομεία πυλώνες, δηλαδή τα ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου, αλλά και ένα από τα μικρότερα γενικά νοσοκομεία, δηλαδή τα Γεώργιος Γεννηματάς, Αγιος Δημήτριος και Αγιος Παύλος.

Στη λαιμητόμο της ανταγωνιστικότητας

Σταθερά πάνω από το μισό εκατομμύριο κυμαίνονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Μάρτη του 2005 ήταν 542.731 και τον Απρίλη 511.985.

Παρά τις δημαγωγικές διακηρύξεις, για δήθεν μέτρα μείωσης της ανεργίας, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ, διαδεχόμενη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παίρνει όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και μόνο!

Εξάλλου, η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης επιβεβαιώνει ότι στόχος και της ΝΔ είναι κύρια το πώς θα γίνει ανταγωνιστικότερο το κεφάλαιο. Οι συντονισμένες πολιτικές που δρομολογούνται από διάφορες πλευρές συγκλίνουν όλες σε έναν σκοπό: «Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην αποτελεσματική προώθηση της απασχόλησης», όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος, με αφορμή τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Η υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, η προώθηση της κατάρτισης και επανακατάρτισης, της διά βίου μάθησης, η μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματίες, οι παχυλές επιδοτήσεις που τους προσφέρονται για να απασχολούν τζάμπα εργάτες, η κατάργηση του επιδόματος της ανεργίας με την παράλληλη προσφορά τζάμπα εργασίας στους εργοδότες, που εφαρμόζει και η ΝΔ δε συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη μείωση της ανεργίας. Συμβάλλουν όμως σημαντικά στην ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου.

Γι' αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον κάθε εργαζόμενο και άνεργο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα θα εντείνει την επίθεσή της σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Γ. Δ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση - συζήτηση

Συγκέντρωση - συζήτηση για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και την ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ και το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, διοργανώνει την Πέμπτη, 2 Ιούνη, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ., στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας. Θα μιλήσει ο Θ. Ευθυμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Θετική εισήγηση για τραπεζικούς

Πέρασαν πάνω από έξι δεκαετίες και το αίτημα για υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα εκείνοι που αγωνίστηκαν ενάντια στους κατακτητές οι περισσότεροι να έχουν πεθάνει, χωρίς ποτέ να δικαιωθούν υλικά. Μια εισήγηση στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έρχεται και πάλι να ταράξει τα νερά στην «πολύπαθη υπόθεση» του επιδόματος στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Συγκεκριμένα, δύο συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας προσέφυγαν στο ΣτΕ, διεκδικώντας το επίδομα. Η εισηγήτρια Στ. Κτιστάκη πρότεινε να τους χορηγηθεί αναδρομικά το επίδομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που είναι 15% επί των αμοιβών τους, εφόσον δεν παίρνουν άλλες παροχές. Αν η εισήγηση γίνει δεκτή, τότε θα ευνοηθούν περίπου 100.000 συνταξιούχοι τραπεζικοί υπάλληλοι και θα πάρουν το επίδομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, εφόσον κατέθεσαν αγωγές στα δικαστήρια, ενώ η καταβολή του θα αρχίσει από την ημερομηνία υποβολής αγωγής στα δικαστήρια. Το επίδομα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης χορηγήθηκε για πρώτη φορά το 1986 και το 1991 καταργήθηκε.

Εκδήλωση για να τιμήσουν τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, διοργανώνουν σήμερα στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία Δημοκρατίας, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρίνιου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, απόστρατος αξιωματικός ΠΝ και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ