ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Να δώσουμε ταξική απάντηση

Συνεδριάζει αύριο η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και στις 7 Ιούνη συγκαλείται η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή

Πρωτοβουλίες για την αντίσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των εργαζομένων, αναλαμβάνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μπροστά στην όξυνση της επιθετικότητας της κυβέρνησης και των βιομηχάνων. Για το σκοπό αυτό συνεδριάζει αύριο Τετάρτη η Εκτελεστική Γραμματεία, ενώ την επόμενη Τρίτη 7 Ιουνίου συγκαλείται έκτακτα και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ.

Η επίθεση που εξελίσσεται στον ΟΤΕ, τα σχέδια ενάντια στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, οι μεθοδεύσεις γύρω από το Εργασιακό κάνουν επιτακτική την οργανωμένη, μαζική και αποτελεσματική απάντηση. Η συμπαιγνία της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΕΒ δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Το ξεπούλημα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σ' αυτόν, αφορά όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά εργαζομένων. Με την υπογραφή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού περνάνε αλυσίδες σκλαβιάς στη νέα βάρδια της εργατιάς.

Γι' αυτούς τους λόγους συγκαλείται έκτακτα και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, η οποία θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» στις 3 μ.μ. Στη συνεδρίαση, όλο το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΜΕ, σε πανελλαδικό επίπεδο, θα αναλύσει την κατάσταση και θα χαράξει τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα στην κατάσταση που διαμορφώνεται.

Είναι προφανές ότι απέναντι στο μέγεθος της αντεργατικής επίθεσης, στο βάθος των ανατροπών που επιχειρούνται, η απάντηση πρέπει να είναι απάντηση όλων των εργαζομένων. Η μάχη πρέπει να δοθεί απ' όλους τους εργαζόμενους, είτε εργάζονται στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Τώρα κάθε κλάδος, κάθε συνδικάτο πρέπει να στρατευτεί στον κοινό αγώνα, για να μην περάσουν οι ανατροπές, να μη γίνουν πράξη επαίσχυντες συμφωνίες τύπου ΟΤΕ, να περιφρουρηθούν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Να οξυνθεί η ταξική πάλη και η αντιπαράθεση στην κυρίαρχη πολιτική και στους φορείς της.

Βάση αυτού του αγώνα αποτελούν οι στόχοι του ΠΑΜΕ, το διεκδικητικό του πλαίσιο, που μπορεί να ενώσει όλους τους εργαζόμενους σύμφωνα με τα ταξικά τους συμφέροντα και όχι τις κομματικές προτιμήσεις. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, έχουν μπουχτίσει από τα τερτίπια και τα «αντιπολιτευτικά» κόλπα του ΠΑΣΟΚ, που στρώνει το χαλί για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν ούτε στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που φέρνει ακέραια την ευθύνη για τα αίσχη στον ΟΤΕ. Τώρα είναι ώρα να τους γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη και μαζί με το ΠΑΜΕ να ορθώσουν το ανάστημά τους.


ΕΚΛΟΓΕΣ 8-9 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Αγωνιστική προοπτική για τους δημοσιογράφους

Κοινός συνδυασμός των παρατάξεων «Δημοσιογραφική Συνεργασία», «Αριστερή Οχθη» και ανεξάρτητων δημοσιογράφων, για αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών

Πραγματοποιούνται την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 8 και 9 Ιούνη, οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στην Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΣΗΕΑ), τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική Ενωση, με πάνω από 4.000 δημοσιογράφους - μέλη. Η ίδια η αρνητική για τα συμφέροντα του κλάδου και την ενημέρωση των πολιτών συγκυρία αναδείχνει την ιδιαίτερη σημασία των εκλογών αυτών, ενώ έχει αποκαλυφθεί και ο αρνητικός ρόλος των συμβιβασμένων παρατάξεων («Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι», «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» και «Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι») που έχουν μέχρι τώρα την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή και «στη βάση των κοινών θέσεων και αρχών για το δημοσιογραφικό επάγγελμα και για να αγωνιστούμε αποτελεσματικά για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσιογράφων και για την ολόπλευρη δημοκρατική ενημέρωση» - όπως αναφέρεται στη διακήρυξή της - συγκροτήθηκε και συμμετέχει στις εκλογές ο συνδυασμός της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ από τις παρατάξεις «Δημοσιογραφική Συνεργασία», «Αριστερή Οχθη» και ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

Οπως υπογραμμίζεται στην εκλογική διακήρυξη του συνδυασμού ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, «ο συσχετισμός δύναμης στην απερχόμενη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, όπου κυριαρχούν οι παρατάξεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού («Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι», «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» και «Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι») με την τακτική και στάση τους έχουν επιβάλλει τη γραφειοκρατική λειτουργία στην ΕΣΗΕΑ και μπλοκάρουν κάθε αγωνιστική προοπτική. Είναι οι ίδιες παρατάξεις που βουλιάζουν στην ανυπαρξία την ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), αρνούμενες να βγάλουν προεδρείο στο ΔΣ της Ομοσπονδίας», εδώ και 7 μήνες! Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί, τονίζεται και προστίθεται:

«Εμείς διεκδικούμε και επιδιώκουμε την αλλαγή των συσχετισμών στην Ενωση για να παλέψουμε πιο αποτελεσματικά για Συλλογικές Συμβάσεις που θα εφαρμόζονται στην πράξη και θα εξασφαλίζουν για όλους τους δημοσιογράφους ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και επαγγελματική αξιοπρέπεια. Μια δουλιά με ικανοποιητική αμοιβή, που να καλύπτει τις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες ζωής(οικογενειακές και προσωπικές) και της επαγγελματικής μας απασχόλησης. Παράλληλα υπερασπιζόμαστε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα», σημειώνεται.

Καταλήγοντας η διακήρυξη τονίζει πως «η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Οφείλουμε όλοι μαζί να δράσουμε. Να ανατρέψουμε, τώρα, τους συσχετισμούς στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπέρ των αγωνιστικών δυνάμεων, ενισχύοντας αποφασιστικά το συνδυασμό ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ».

Η κοινή προσπάθεια της ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ διαμορφώνει μια νέα δυναμική στο δημοσιογραφικό κλάδο. Κάτι που εκφράζεται με την αποδοχή που συναντά η προσπάθεια και την ευρύτητα της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο (που κατατίθεται σήμερα) γνωστών δημοσιογράφων, αλλά και νέων συναδέλφων που έχουν δώσει στον κλάδο δείγματα αγωνιστικής γραφής.


ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εγκαίνια στο φόντο της εμπορευματοποίησης

Το Κέντρο Υγείας στο Βύρωνα, που πρωτοϊδρύθηκε το 1937 (!) έχει μόνο μια οργανική θέση γενικού γιατρού, ενώ οι υπόλοιποι είναι επισκέπτες απ' το «Ιπποκράτειο»

Οσον κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση - με πρώτον τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή - να δείξει ότι η χτεσινή μέρα ήταν ιστορική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) στο Βύρωνα, έρχονταν - πέρα απ' την πραγματικότητα - τα λεγόμενα των μελών της κυβέρνησης - με τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης - να αποδείξουν την κενότητα των υποσχέσεων και την προσήλωση στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας.

Το ΚΥΑΤ στο Βύρωνα δεν είναι μια καινούρια μονάδα. Ιδρύθηκε το 1937 - με Διάταγμα εκείνης της εποχής - ως Πολυιατρείο και το 1985 διασυνδέθηκε επιστημονικά και λειτουργικά με το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Απ' το 1985 μέχρι και τις 15/2/2004 υπολειτούργησε με επισκέπτες γιατρούς απ' το «Ιπποκράτειο». Η σύσταση του ΚΥΑΤ Βύρωνα με τη μορφή αποκεντρωμένης μονάδας του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου έγινε με απόφαση του Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) στις 15.4.2003 και λειτούργησε απ' τις 16.2.2004 - κατά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκουλάκη - ή απ' τις 20 Μάρτη του 2004 κατά τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Ο διαγκωνισμός κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη χρονική στιγμή της λειτουργίας ΚΥΑΤ Βύρωνα επιβεβαιώνει τον ίδιο βηματισμό των δύο κομμάτων στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας. «Δεν εγκαινιάζουμε την έναρξη λειτουργίας αλλά την προσπάθεια δημιουργίας των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου» είπε ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ ο Μ. Σκουλάκης πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση υπό τον όρο ότι θα δοθεί όλη η αλήθεια για «το τι υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι το ΚΥΑΤ του Βύρωνα - όπως και άλλα εννιά που έχουν ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και... κατασκευάζονται εδώ και τέσσερα χρόνια - θα είναι ενταγμένο στο λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει πια ιδιωτικοποιηθεί σε σημαντικούς τομείς και έχει έντονα εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι απέφυγαν σαν ο «διάολος το λιβάνι» την αναφορά στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, που μπορούσαν να διασφαλιστούν μέσα από ένα ενιαίο, δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο ΚΥΑΤ Βύρωνα υπάρχει μόνο μια οργανική θέση Γενικού Γιατρού και άλλοι οχτώ είναι επισκέπτες απ' το «Ιπποκράτειο». Επίσης υπάρχουν 4 νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτριες και τρεις διοικητικοί υπάλληλοι. Η σύνθεση αυτή υπολείπεται - όχι μόνο των πραγματικών αναγκών των 130.000 κατοίκων του Βύρωνα για ΠΦΥ - αλλά και των σχεδιασμών των εμπνευστών της λειτουργίας του που θέλουν τουλάχιστον 15 γιατρούς και τετραπλάσιες νοσηλεύτριες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ