ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Ανοιχτά θέματα» Εργασιακά και Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή της επίθεση. Προκλητικές δηλώσεις Αλογοσκούφη

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προώθησης της πολυμέτωπης νεοφιλελεύθερης επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχοντας, ουσιαστικά, στο πλευρό της και το ΠΑΣΟΚ. Οι «πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ήταν, όπως είπε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, το κύριο αντικείμενο της συνεργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό. Αμέσως μετά ο υπουργός δε «μάσησε» τα λόγια του. Ετσι, αφού μίλησε για «σημαντικές εξελίξεις» που έχουν συμβεί την τελευταία βδομάδα (επικαλέστηκε ως ...συναινετική την επαίσχυντη συμφωνία για τον ΟΤΕ) πρόσθεσε: «Υπάρχουν επίσης και ανοιχτά θέματα». Ποια είναι αυτά; «Τα θέματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό των τραπεζών και άλλες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προωθηθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και γενικότερα η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας»! Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - με τη στήριξη φυσικά του ΠΑΣΟΚ - επιδιώκει, βάσει σχεδίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, να «περάσει» όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα-πολιτικές στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Η σύνδεση των μεταρρυθμίσεων με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έκανε χωρίς περιστροφές στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί την προσπάθεια ...«εξαγωγής» της συμφωνίας-«μοντέλο» του ΟΤΕ και στις υπόλοιπες πρώην και νυν ΔΕΚΟ. Με άλλα λόγια, στόχος είναι η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων σε όλους τους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου η κυβέρνηση έχει άμεσα ή έμμεσα λόγο. Σειρά έχουν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ και δεκάδες ακόμα μικρότεροι Οργανισμοί. Αλλωστε, ο Γ. Αλογοσκούφης, πρόσφατα - από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ - δήλωνε ότι όλες οι ΔΕΚΟ πρέπει να λειτουργούν με βάση τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, με άλλα λόγια να λειτουργούν ως ιδιωτικές εταιρίες. Ετσι, αποκωδικοποιείται και ο όρος «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων». Το εξ ολοκλήρου δηλαδή πέρασμα των ΔΕΚΟ - με ό,τι μπορεί να σημαίνει ο όρος αυτός σήμερα - στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αφού πρώτα οι επιχειρήσεις έχουν «εξυγιανθεί» από το «βάρος του παρελθόντος», από τις υφιστάμενες σήμερα εργασιακές σχέσεις.

Με την επιχειρούμενη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής συνδέεται και η άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία, αυτή της δημιουργίας Επικουρικού Ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων - με δικαίωμα συμμετοχής όσων έχουν προσληφθεί μέχρι 1/1/1993, ενώ οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στο επικουρικό του ΙΚΑ. Σε πρώτη φάση στο Ταμείο θα ενταχθούν η Εμπορική και η ΑΤΕ, ενώ θα υπάρχει η πρόνοια ένταξης και των άλλων τραπεζών στο μέλλον... Αμεσος κυβερνητικός στόχος και εδώ είναι να πουληθεί «καθαρή» η Εμπορική Τράπεζα, πιθανότατα στους Γάλλους της Credit Agricole, και μεσοπρόθεσμα η επίλυση του Aσφαλιστικού των τραπεζών, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και από τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ (N. 3232/2002).

Από εκεί και πέρα στους άμεσους κυβερνητικούς στόχους περιλαμβάνονται:

  • H ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά - χωρίς να αποκλείονται και άλλες «εκπλήξεις» - με το νομοσχέδιο διευθετείται το χρόνος εργασίας σε ετήσια βάση, ενώ οι υπερωρίες γίνονται πολύ πιο φθηνές. Με άλλα λόγια, ανατρέπεται το οχτάωρο και ελαστικοποιείται πλήρως ο χρόνος εργασίας
  • Η δημοσιοποίηση, ίσως και εντός των προσεχών ημερών, του νομοσχεδίου «για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», με το οποίο παραδίδεται το σύνολο των δημόσιων υποδομών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή
  • Η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κάτι που θα φέρει σε δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, οικογενειακές κυρίως, εμπορικές επιχειρήσεις
  • Το νομοσχέδιο για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, με το οποίο αφ' ενός καταργείται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και αφ' ετέρου μεταφέρεται αυξημένο φορολογικό βάρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, μικρού και μεσαίου μεγέθους.

«ΦΟΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ» ΕΒΕ
Επιδρομή για την «περαίωση»

Πρόσθετα, αναδρομικά χαράτσια 1,1 δισ. ευρώ επιβάλλονται στις μικρές επιχειρήσεις. Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση των δαπανών του προϋπολογισμού 2005

Στη ρότα της φοροαφαίμαξης των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων συνεχίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις τεράστιες φοροεκπτώσεις που θεσμοθέτησε σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Στο στόχαστρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μπαίνουν οι ΕΒΕ, που, για μια ακόμη φορά, εκβιάζονται να κλείσουν τις λεγόμενες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1999-2002. Την κατευθυντήρια γραμμή θα μεταφέρει στους διευθυντές των Εφοριών της Αθήνας ο υφυπουργός Αδ. Ρεγκούζας, σε σύσκεψη που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη.

Ενδεικτικό της πολιτικής φοροαφαίμαξης των ΕΒΕ είναι το γεγονός ότι τα «βεβαιωθέντα» φορολογικά έσοδα, από την «περαίωση» παρελθόντων ετών, φτάνουν στα 1,1 δισ. ευρώ ή στο 10% των συνολικών φορολογικών εσόδων που συγκεντρώθηκαν στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2005! Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στη ρύθμιση υπάχθηκαν 308.379 μικρές επιχειρήσεις και ΕΒΕ. Ηδη στάλθηκαν περίπου 690.000 «σημειώματα περαίωσης», ενώ οι εντολές που δίνονται αφορούν στην αποστολή και άλλων δεκάδων χιλιάδων σημειωμάτων, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή φοροαφαίμαξη. Αγνωστο όμως είναι το κατά πόσο οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα αναδρομικά χαράτσια.

Στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνει και η συγκέντρωση του ΦΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι κατώτερος των «προσδοκιών» τους, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την αύξηση των συντελεστών που ισχύουν από την 1η Απρίλη.

Τα ελλείμματα στο α΄ τετράμηνο

Η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης του 2005. Τα κονδύλια για μισθούς - συντάξεις και τα έξοδα λειτουργίας των δημοσίων φορέων κινούνται με ρυθμούς χαμηλότερους ακόμη και από τον επίσημο τιμάριθμο. Χαμηλούς ρυθμούς ανόδου εμφανίζουν και τα συνολικά φορολογικά έσοδα εξαιτίας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για το μεγάλο κεφάλαιο.

Με βάση τα στοιχεία του τετραμήνου Γενάρης - Απρίλης 2005, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Φορολογικά έσοδα: Εφτασαν σε 11,7 δισ. ευρώ (από 11,4 δισ. πέρσι) με αύξηση 2,6%. Ο πήχης για το 12μηνο του 2005 ανεβαίνει στο 11,4%. Η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει τη «διαφορά» εντείνοντας τη φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών τάξεων.
  • Δαπάνες: Οι τόκοι «έφαγαν» 4,2 δισ. ευρώ (από 3,78 δισ. πέρσι) σημειώνοντας αύξηση 9,8%. Για χρεολύσια πληρώθηκε το αστρονομικό ποσό των 10,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, για τόκους και για αποπληρωμές του αρχικού κεφαλαίου παλαιότερων κρατικών δανείων καταβλήθηκαν 14,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι «πρωτογενείς δαπάνες» (αφορούν μισθούς - συντάξεις και έξοδα λειτουργίας δημοσίων φορέων) διαμορφώθηκαν μόλις σε 12,8 δισ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζει αύξηση 3,1%, είναι δηλαδή χαμηλότερα από τον επίσημο πληθωρισμό.
  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (το οποίο δεν περιλαμβάνει τα χρεολύσια) διαμορφώνεται σε 5 δισ. ευρώ (5,62 δισ. πέρσι), εμφανίζοντας μείωση 11%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ