ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία έχει μπει πλέον η προετοιμασία της Εθνικής ποδοσφαίρου, ενόψει των δύο σημαντικών αναμετρήσεων στην Τουρκία (4/6) και με την Ουκρανία (8/6) για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Οι διεθνείς, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά ο Κατσουράνης ανέφερε: «Αν κάνουμε δύο νίκες στα ματς που έρχονται θα είμαστε πολύ κοντά στην πρόκριση. Ωστόσο, η ισοπαλία, όταν παίζεις εκτός, είναι καλό αποτέλεσμα και στόχος της ομάδας μας είναι να κερδίσει εντός την Ουκρανία και να μη χάσει στην Τουρκία». Μεγάλο «πονοκέφαλο» για τον Ρεχάγκελ αποτελούν οι απουσίες των Ζαγοράκη (τιμωρημένος), Δέλλα (τραυματίας).

ΛΑΡΙΣΑ
«Οχι» στο ξεπούλημα εγκαταστάσεων

Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Την επιχείρηση παραχώρησης εκτάσεων της Λάρισας σε ανώνυμες αθλητικές εταιρίες - ΠΑΕ ΑΕΛ, ΚΑΕ Ολύμπια, ΚΑΕ ΓΣΛ - που προωθούν κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού της πόλης επισημαίνει: «Η απαίτηση των ανώνυμων εταιριών του ποδοσφαίρου (ΠΑΕ ΑΕΛ) και του μπάσκετ (Ολύμπια, Γυμναστικός Σύλλογος) για βοήθεια του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, δε στοχεύει στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Αποτελεί απαίτηση για ενίσχυση του επιχειρηματικού κεφαλαίου που επενδύεται στον επαγγελματικό αθλητισμό, με σκοπό την προσκόμιση σημαντικών κερδών. Προσπαθεί να βρει κοινωνική νομιμοποίηση, δυστυχώς σε υπαρκτές καταστάσεις, όπως της έλλειψης υποδομών, της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού».

Στη συνέχεια η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων, τονίζει ότι:

  • Ο αθλητισμός αποτελεί βασική ζωτική κοινωνική ανάγκη, δικαίωμα όλου του λαού και η ικανοποίησή της μπορεί να υλοποιείται μόνο σε πλαίσιο σχεδιασμένο με κρατική ευθύνη.
  • Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα προσδοκά μόνο κέρδη.
  • Η πολυετής δωρεάν παραχώρηση εδαφικών εκτάσεων είτε χρηματικής βοήθειας, δεσμεύουν κοινωνικούς πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού (σχολικού, ερασιτεχνικού σωματειακού κλπ). Ηδη η μηδαμινή στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων τα οδηγεί σε εξαφάνιση, ο σχολικός αθλητισμός είναι ανύπαρκτος.
  • Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η εμφάνιση επιχειρηματιών σωτήρων για τις ομάδες όχι μόνο δε βοήθησε, αλλά αντίθετα τις κατέστρεψε.
  • Με τη δημιουργία των επιχειρηματικών αθλητικών εγκαταστάσεων θα θεωρηθεί ότι αυτές καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής, άρα κάθε άλλη απαίτηση, που θα προέρχεται ιδίως από τα ερασιτεχνικά σωματεία, θα απορρίπτεται. Σταδιακά ο εμπορευματικός αθλητισμός θα κυριαρχεί ακόμη περισσότερο έναντι του ερασιτεχνικού και θα τον υποβαθμίζει.
  • Το κόστος για να παρακολουθούν οι φίλαθλοι την αγαπημένη τους ΑΕΛ θα μεγαλώσει.
  • Το επιχείρημα ότι μετά από κάποια χρόνια η κυριότητα των εγκαταστάσεων θα περιέλθει στο Δήμο είναι σαθρό. Μετά από χρόνια οι εγκαταστάσεις θα έχουν απαξιωθεί, το κόστος συντήρησης θα είναι τεράστιο, η χρήση τους θα είναι ουσιαστικά ασύμφορη.

Και καταλήγει: «Οι θέσεις αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ούτε των ομάδων, ούτε των φιλάθλων. Αντίθετα, στοχεύουν στο να συνειδητοποιηθεί η αναγκαιότητα αντίστασης και κατάργησης της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Να υπάρξει διεκδίκηση για την ανάπτυξή του, σε σωστή κατεύθυνση. Για αθλητισμό μαζικό, λαϊκό, με την ευθύνη του κράτους, που πρέπει να εξυπηρετεί τη σωματική, αλλά ταυτόχρονα και την ανάπτυξη της προσωπικότητας στις αρχές της συλλογικότητας και της συνεργασίας, ενάντια στην καλλιέργεια του ατομισμού, του ανταγωνισμού, του ντόπινγκ. Με διασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών και του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού».

ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΥΠΟΥ
«Ρι-ζο-σπά-στης, ολέ - ολέ - ολέ! »

Τα ξέφρενα πανηγύρια ξεκινούν...
Τα ξέφρενα πανηγύρια ξεκινούν...
Το Κύπελλο Τύπου βάφτηκε κόκκινο! Η ποδοσφαιρική ομάδα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ανέτρεψε τα προγνωστικά και αναδείχτηκε κυπελλούχος, επικρατώντας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με 6 - 5 στα πέναλτι (κ.α. 2 - 2). Αν και η ομάδα μας βρέθηκε είκοσι μόλις λεπτά πριν τη λήξη να χάνει με 2 - 0, σε μιαν εκπληκτική αντεπίθεση συμπαρέσυρε με το πάθος των παικτών μας την ΓΓΑ, ισοφάρισε το παιχνίδι, με σκόρερ τους Λεουνάκη και Τιρτιράκη, οδηγώντας το παιχνίδι στα πέναλτι. Μετά τη μεγάλη ανατροπή, οι παίκτες του «Ρ», σαφώς καλύτεροι, πιο ψύχραιμοι και με ικανότερο τερματοφύλακα (Αναστασιάδης), πήραν τη νίκη και πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση του Κυπέλλου, του πρώτου στην ιστορία της ομάδας. Παράλληλα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προετοιμασία στα μέσα του καλοκαιριού (πιθανότατα σε κάποια παραλία), προκειμένου να φτάσουν και στην κατάκτηση του Σούπερ Καπ, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με αντίπαλη την ομάδα του «Σούπερ Σπορ FM», η οποία στον τελικό του πρωταθλήματος επικράτησε στα πέναλτι της ΕΡΤ με 4-3 (κ.α. 2-2).

...για την ομάδα - όνειρο
...για την ομάδα - όνειρο
ΒΟΛΕΪ
Ελπιδοφόρο ξεκίνημα

Το απόλυτο στις νίκες πέτυχε η Εθνική ομάδα των ανδρών στα δυο πρώτα παιχνίδια με τα οποία άνοιξε η αυλαία του φετινού Γουόρλντ Λιγκ. Στο ΣΕΦ η Εθνική πέτυχε δυο σπουδαίες νίκες επί της αντίστοιχης της Σερβίας/Μαυροβουνίου με 3-0 (26-24, 25-18, 25-21) και με 3-1 (23-25, 25-22, 25-16, 25-19) φθάνοντας έτσι τους τέσσερις βαθμούς, που της δίνουν την πρώτη θέση στον όμιλο. Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής είναι η Πολωνία, με την οποία θα αγωνιστεί εκτός έδρας το ερχόμενο διήμερο 3-4 Ιούνη. Στην αποστολή θα υπάρχει μια αλλαγή στη θέση του λίμπερο, αφού ο Δημητρακόπουλος θα αντικαταστήσει τον Στεφάνου.

Οι Πολωνοί νίκησαν δυο φορές την Αργεντινή στην πρεμιέρα του ομίλου με το ίδιο σκορ 3-1 σετ. Η βαθμολογία μετά την 1η αγωνιστική: Ελλάδα 4, Πολωνία 4, Αργεντινή 2, Σερβία/Μαυροβούνιο 2.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Ανοδος για τρεις

Στη Β' Εθνική κατηγορία θα αγωνίζονται στην επόμενη περίοδο Βέροια, Θρασύβουλος και Χαϊδάρι, καθώς μία αγωνιστική πριν από την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής όλα ξεκαθάρισαν. Στον 1ο όμιλο ο Θρασύβουλος επικράτησε με 2-1 στην Πάτρα της Θύελλας και κατέκτησε και μαθηματικά την άνοδό του στη Β' Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία του, την οποία και θα πανηγυρίσει στο εντός έδρας ματς της τελευταίας αγωνιστικής με τον Ηρόδοτο. Την ίδια ώρα το Χαϊδάρι επικράτησε με 3-0 του ΠΑΝΟ Μαλίων και σε συνδυασμό με την εκτός έδρας απώλεια βαθμών του ΠΑΣ Γιάννενα (1-1 στην Αλεξανδρούπολη με τη Θράκη) εξασφάλισε την καλύτερη δεύτερη θέση των δύο ομίλων και μαζί και την παρθενική του άνοδο στη Β' Εθνική. Μαζί με τις δύο αθηναϊκές ομάδες πανηγυρίζει και η Βέροια. Η «βασίλισσα» του Βορρά στον αγώνα - φιέστα με τη Δόξα Δράμας επικράτησε 4-1 και εξασφάλισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας στο 2ο όμιλο και μαζί και την επιστροφή της στην ανώτερη κατηγορία.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΛΕΪ ΟΦ
«Μίλησαν» οι έδρες

Οι έδρες μίλησαν στους τρίτους αγώνες της σειράς των φετινών ημιτελικών της Α1 τα αποτελέσματα της οποίας παρέτειναν την αγωνία. Το Μαρούσι επικράτησε της ΑΕΚ και κράτησε ζωντανές τις ελπίδες του, ενώ ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη επί του Πανιωνίου βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την πρόκριση.

Η βοήθεια που πήρε από τους λεγόμενους παίκτες του πάγκου ήταν το καθοριστικό σημείο για την ομάδα του Αμαρουσίου να επικρατήσει της ΑΕΚ 76-62 και να μειώσει τη σειρά των νικών σε 2-1. Η έμπνευση του Γιαννάκη να αποσύρει τους βασικούς Σπανούλη, Μπλάκνεϊ να και να περάσει στο παιχνίδι τους Στεφανίδη, Μποντούρη αποδείχτηκε καθοριστική σε σημείο που η ΑΕΚ έλεγχε τον αγώνα.

Το πάθημα της Νέας Σμύρνης έγινε μάθημα για τον Παναθηναϊκό που με τη δεύτερη νίκη επί του Πανιωνίου με 92-69 βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την πρόκριση. Οι «πράσινοι» φόρτσαραν στο Β` μέρος όπου κατάφεραν να ανεβάσουν το ρυθμό τους και να μετατρέψουν το ρευστό 40-35 του ημιχρόνου σε 61-51 στο 30`.

Τα επόμενα παιχνίδια θα γίνουν την Τετάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ