ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Απόστολος Ζαχαράκης
Απόστολος Ζαχαράκης
Φωτ.

Σήμερα Κυριακή 29 Μάη στις 9.45 τελούμε ετήσιο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ν.ΖΑΧΑΡΑΚΗ

οδοντογιατρού

στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καισαριανής

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Λέλα

Τα παιδιά Enso - Κατερίνα, Νίκος - Ιωάννα

Τα εγγόνια του


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πέτρος Κορωνιός
Πέτρος Κορωνιός
Φωτ.

Στη μνήμη της αδελφής μου ΒΑΪΑΣ ΨΙΤΤΑΚΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής της και αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 500 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σουφλαρίων.

Στέφανος Ψιττακίδης

* * *

Στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Απ. ΜΠΟΥΝΤΑ από τα Γιάννενα, από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, ο οποίος πέθανε στις 19 Απρίλη 2005, η γυναίκα του Λούλα και οι κόρες του Ράνια και Αγγέλα προσφέρουν 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω Αχτίδας Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γεωργίου ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπάει στις 17 Μάη 1992, στην Κατοχή ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για την αντιστασιακή δράση του, το 1948 πιάστηκε, πέρασε από έκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Κρατήθηκε για 11 χρόνια στις φυλακές της Κέρκυρας, του Μεσολογγίου και εξορίστηκε στα Γιούρα, με αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η υγεία του.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1957.

Συνέχισε την αγωνιστική δράση του στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Αργότερα έφυγε μετανάστης στη Σουηδία.

Εως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Χιόνια Κουρτίδου προσφέρει στο ΚΚΕ 150 ευρώ, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 30 ευρώ στην ΚΝΕ και 20 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ.

Δημήτρης Αγγελής
Δημήτρης Αγγελής
* * *

Φωτ.

Στις 30 Μάη κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατο του φίλου ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΓΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο χωριό Ζέλε Αταλάντης. Αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, καταδικάστηκε σε θάνατο για την πατριωτική δράση του και για πολλά χρόνια ήταν πολιτικός κρατούμενος σε διάφορες φυλακές της χώρας.

Εμεινε πιστός στο ΚΚΕ και στα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η Χρυσούλα και ο Γιώργος Πολυμερίδης προσφέρουν στο ΚΚΕ 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 23 του περασμένου Απρίλη έκλεισε ένας χρόνος από το «χαμό» του ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΓΓΕΛΑΚΙΔΗ, οπαδού του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Αθανασίου» της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Η σύζυγός του Κούλα

* * *

Φωτ.

Στις 14 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από το θάνατο της μητέρας μας ΖΩΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στην ΚΟΒ «Αγ. Αθανασίου» Θεσσαλονίκης 100 ευρώ.

Τα παιδιά της Γιάννης και Φίλιππος

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 56 χρόνια από τον ηρωικό θάνατο στις 13 Μάη 1949 του ΓΙΩΡΓΗ ΜΠΕΡΤΣΙΑ.

Στη μνήμη του τα αδέλφια του, που συνεχίζουν τον αγώνα για τα ιδανικά του οποίου εκείνος έδωσε τα 24 ολόφωτα χρόνια του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, ενισχύοντας το Κόμμα που σήμερα αποτελεί γνήσια έκφραση μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματος. Πιστεύουμε πως ενισχύουμε μια πολιτική που αγωνίζεται να ανατραπεί ο ιμπεριαλιστικός μεσαίωνας και να ανοίξει ο δρόμος για κοινωνική ανασύνταξη με το άνοιγμα του δρόμου στο σοσιαλισμό.

Νίκος Τσιόδρας
Νίκος Τσιόδρας
Κώστας και Ιουλία Τσιόδρα

* * *

Φωτ.

Στη δεκάχρονη μνήμη του αγωνιστή συντρόφου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΗΚΑ, προσφέρω στη «Δημοκρατική Μέριμνα» για ενίσχυση των σκοπών της 30 ευρώ.

Ιουλία Ζήκα

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ.

Στη μνήμη του, προσφέρω στην ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Ανω Πατησίων 50 ευρώ.

Η γυναίκα του Πόπη Τσιόδρα

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΑΚΟΥΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στον Αγιο Πολύκαρπο Ικαρίας το 1934 και πέθανε στις αρχές του 2004. Καταγόταν από εργατοαγροτική οικογένεια, με πλούσια προσφορά στην Εθνική Αντίσταση και στο λαϊκό κίνημα. Αγωνίστηκε για τα δίκαια του λαού και τα ιδανικά της εργατικής τάξης, πάντα από τις γραμμές του ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας και Φούρνων.

Η σύζυγός του Αννα και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στις 30 Απρίλη 2005 «έφυγε» από κοντά μας ο συνδικαλιστής ΘΑΝΟΣ ΜΠΑΡΑΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Στην Κατοχή, με αφετηρία την πατρίδα του, το Μοναστηράκι Λοκρίδας, βγήκε αντάρτης στον ΕΛΑΣ της Ρούμελης.

Μετά τη ζοφερή περίοδο της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία. Με τις πρώτες εκκαθαριστικές, βρισκόμαστε μαζί εξόριστοι στα νησιά του Αιγαίου, πολιτικοί κρατούμενοι στη Μακρόνησο και σε συνέχεια φαντάροι στο ίδιο νησί.

Δημήτρης Ζήκας
Δημήτρης Ζήκας
Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, καταφεύγουμε από τη Μακρόνησο στην Αθήνα για ανεύρεση εργασίας. Υπήρξε μεγάλη και μοναδική αύξηση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ανήκε στην Αριστερά, η οποία παίρνει στα χέρια της το 1957 το Σωματείο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Ιδρύεται ο ΣΙΕΛ (Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ανοίγονται Γραφεία, εκδίδεται ο «Ιδιωτικός Εκπαιδευτικός», καταγγέλλονται οι παρανομίες των «Σχολαρχών». Ο Θάνος Μπαράκος συμμετέχει στο Συμβούλιο του Συλλόγου.

Το 1959, ύστερα από ετήσια καμπάνια εκπαιδευτικών, γονέων, Τύπου και διανοούμενων, επιτυγχάνεται η πρόσληψη των εκπαιδευτικών για μία τριετία αντί της ετήσιας πρόσληψης. Ο ΣΙΕΛ αναβαθμίζεται σε Ομοσπονδία (ΟΙΕΛΕ) με έναν από τους πρώτους προέδρους τον αείμνηστο Γιώργο Μωραΐτη. Παράλληλα, ο Θάνος Μπαράκος συμπληρώνει υπερτριακονταετή λαμπρή θητεία στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.

Υπήρξε από τους ελάχιστους επιβιώσαντες συνδικαλιστές εκείνης της περιόδου. Κράτησε το όραμα στη συνείδησή του και την αγωνιστικότητα στην καρδιά του. Τον διέκριναν σεμνότητα, ευθυκρισία και εντιμότητα.

Στη μνήμη του, ο σύντροφός του Παναγής Γκιόλμας προσφέρει στο ΚΚΕ συμβολικά 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων και κηδεύτηκε στο χωριό του Σιναράδες Κέρκυρας ο ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ (Σινάνης). Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Στη μνήμη του, σύντροφοί του, συναγωνιστές και φίλοι προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη», που τον συντρόφευε σε όλη τη ζωή του, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Απρίλη 2005 «έφυγε» από κοντά μας η μητέρα μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ιωάννη ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ από το Μεταλλικό Κιλκίς, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, η οποία πέθανε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Γιώργος Κουρτίδης
Γιώργος Κουρτίδης
Στη μνήμη της, προσφέρουμε για τα ιδιόκτητα Γραφεία της ΝΕ Κιλκίς 150 ευρώ.

Ελευθερία και Μιχάλης (Λάκης) Αποστολίδης

***

Φωτ.

Στη μνήμη της αδελφής μας ΑΓΓΕΛΑΣ Δημητρίου ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ από τη Μεγάλη Βρύση Κιλκίς, η οποία πέθανε το Μάη του 2004, προσφέρουμε για τα ιδιόκτητα Γραφεία της ΝΕ Κιλκίς 100 ευρώ.

Αλεξάνδρα Νικητίδου, Γιώργος και Σωκράτης Ραπτόπουλος

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ, μαθηματικού, προσφέρουμε 100 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος και ο γιος του

* * *

Φωτ.

Στις 28 Μάη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΡΩΝΙΟΣ. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή, αγωνίστηκε, από τις γραμμές του ΚΚΕ, για την απελευθέρωση της πατρίδας και για τα ιδανικά του Κόμματός του. Για την πατριωτική δράση του εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη, αλλά και η χούντα των συνταγματαρχών, τον έστειλε στα Γιούρα και τη Λέρο.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 40 ευρώ στην ΚΟΒ Χολαργού.

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΜΕΛΕΤΗ ΓΚΙΟΚΑ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 17 Μάη 2005, προσφέρουμε στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πεύκης.

Η σύζυγός του Βιβή

Η κόρη του Κλειώ

  • Στη μνήμη του αγαπημένου κουμπάρου μας Μελέτη Γκιόκα, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Στη συντρόφισσά του Βιβή και στην κορούλα του, από καρδιάς θερμά συλλυπητήρια.

Μελέτη, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Οι κουμπάροι σου Λεωνίδας και Ευδοξία Προυσαλίδου

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 29 Μάη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο της αγωνίστριας ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ.

Χαράλαμπος Χαριτωνίδης
Χαράλαμπος Χαριτωνίδης
Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής.

Η οικογένειά της

* * *

Φωτ.

Στις 18 Μάη 2005 πέθανε και κηδεύτηκε την επομένη από το Γ` Νεκροταφείο ο Πειραιώτης αγωνιστής ΣΠΥΡΟΣ Παν. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ. Τρίτος από πέντε αδέλφια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, κυνηγήθηκε από τους Γερμανούς και κατατάχτηκε στον ΕΛΑΣ στη Ρούμελη στις αρχές του 1944.

Μεταξύ άλλων έλαβε μέρος στη μάχη στις Καρούτες. Επειδή ήξερε γερμανικά τους καλούσε με τον τηλεβόα να παραδοθούν. Ελαβε επίσης μέρος στη συμφωνία παράδοσής τους.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε, εξορίστηκε και αργότερα μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι ως στρατεύσιμος. Δικάστηκε με τους «73» το Νοέμβρη του 1950 για τη δήθεν στάση στα Καμίνια. Καταδικάστηκε και βασανίστηκε άγρια στη ΣΦΑ. Μετά ακολούθησε τον Γολγοθά της Γυάρου, του Αϊ - Στράτη.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εργάστηκε ως λογιστής αρχικά στη Λαχαναγορά Πειραιά και μετά ως έμπορος στου Ρέντη.

Οπως μαρτυρούν αγωνιστές, βοηθούσε από το υστέρημα τους αποφυλακισμένους που του έστελνε το Κόμμα, για τη διαβίωσή τους και την τακτοποίησή τους μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στα κατεστραμμένα χωριά τους.

Αυτή τη δραστηριότητά του τη μάθαμε εμείς, πριν από λίγα χρόνια, από βιβλία και αναφορές αγωνιστών, γιατί ο ίδιος δε μίλησε ποτέ γι' αυτά.

Σοφία Τσολακίδου
Σοφία Τσολακίδου
Στην κηδεία του, εκτός από την οικογένεια και τους φίλους του, παραβρέθηκαν και του απέδωσαν τιμές συναγωνιστές του από το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ.

Εμεινε πιστός έως το τέλος στα ιδανικά του και στο ΚΚΕ και επιθυμία του ήταν, αντί για στεφάνια, τα χρήματα να προσφερθούν στον «Ριζοσπάστη».

Εκτελώντας αυτήν την επιθυμία του, προσφέραμε στο «Ριζοσπάστη» 627 ευρώ.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Δέσπω Τζομπανάκη προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.


Λευτέρης Σακούτης
Λευτέρης Σακούτης

Αγγέλα Ραπτοπούλου
Αγγέλα Ραπτοπούλου

Βάια Ψιττακίδου
Βάια Ψιττακίδου

Γιώργος Μπερτσιάς
Γιώργος Μπερτσιάς


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ