ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Ετοιμοι για το μεγάλο χτύπημα στους εργαζόμενους

Με τη σαφήνεια και την απλότητα που χαρακτηρίζει μόνο όποιον ξέρει πολύ καλά τι θέλει, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος έθεσε πριν από λίγες μέρες, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, τις αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων. Εκπροσωπώντας επάξια τους βιομήχανους, αλλά και γενικότερα την άρχουσα τάξη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων, απαίτησε από την κυβέρνηση «τολμηρά βήματα» σε τέσσερις βασικούς τομείς: Επιχειρηματική υποδομή, φορολογικό πλαίσιο, αγορά εργασίας και ανθρώπινο δυναμικό. Παραμερίζοντας τα προπαγανδιστικά θεωρήματα του τύπου «οι εργαζόμενοι είναι φυσικοί σύμμαχοι» - που χρησιμοποίησε ο Ο. Κυριακόπουλος, αλλά και όλα όσα ακούστηκαν περί συνεργασίας και κοινών στόχων από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ - προκύπτει η πεποίθηση των βιομηχάνων ότι οι συνθήκες επιτρέπουν ένα σκληρό, καθοριστικό χτύπημα σε βάρος των εργαζομένων, σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο, για αλλαγές που δύσκολα μπορεί να συνειδητοποιήσουν την έκτασή τους αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι.

Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και μεγαλοβιομήχανοι δεν έχουν διαφορές στους στόχους τους. Οι ακραίες αντιλαϊκές και αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως επαναδιατυπώθηκαν πρόσφατα, είναι κοινό σημείο αναφοράς και οι προτάσεις τους - πολλές φορές ταυτόσημες - κινούνται πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές της Λισαβόνας. Το θέμα γι' αυτούς δεν είναι τι πρέπει να γίνει και πώς, αλλά το πότε. Ο ΣΕΒ εμφανίζεται να θεωρεί ότι η κυβέρνηση αργοπορεί παρόλο που οι ρυθμοί άσκησης του κυβερνητικού έργου είναι εντατικοί. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιδιώκει να εφαρμόσει την επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα πολιτική της, χειραγωγώντας τους εργαζόμενους και το λαό, επιλέγοντας η ίδια πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή.

Ο ένας «κόβει», ο άλλος «ράβει» και το ΠΑΣΟΚ στηρίζει αποτελεσματικά την αντιλαϊκή επιχείρηση, ασκώντας κριτική στην πεπατημένη του «εμείς κάνουμε καλύτερες ιδιωτικοποιήσεις». Στη ΓΣ του ΣΕΒ η ομοφωνία αυτή εκφράστηκε πολλές φορές, ακόμη και με ταυτόσημες φράσεις, ενώ το δίπτυχο «επιχειρηματικότητα» - «ανταγωνιστικότητα» αναδείχτηκε σε βασική προτεραιότητα.

Χωρίς «μεταρρυθμίσεις» έρχεται... καταστροφή!

Για τους βιομήχανους, βελτίωση της οικονομίας θα προκύψει αποκλειστικά και μόνο μέσα από την ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση των απαιτήσεών τους και την αφαίρεση κι άλλων εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Επικαλούμενος τα επικαιροποιημένα συμπεράσματα μελέτης για την ελληνική οικονομία, που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην περσινή Συνέλευσή του, ο Ο. Κυριακόπουλος τόνισε ότι «αν δεν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όλα τα μεγέθη της οικονομίας θα χειροτερεύσουν». Πρόσθεσε ότι «μικρή βελτίωση θα υπάρξει αν συνεχιστούν οι παρούσες μεταρρυθμίσεις με τους σημερινούς ρυθμούς, ενώ αν εφαρμοστεί ένα δυναμικό σενάριο, όπως αυτό που προτείνουμε, τότε οι περισσότεροι στόχοι προσεγγίζονται ικανοποιητικά».

Οι παρατηρήσεις του προέδρου του ΣΕΒ περί χαμηλών ρυθμών έρχονται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση εφορμά με τη μορφή «καταιγίδας» σε ό, τι έχει απομείνει... όρθιο. Ετσι, μετά την κατάπτυστη και επικίνδυνη συμφωνία στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις, μέσα στο καλοκαίρι, για:

  • Το ασφαλιστικό των τραπεζών.
  • Τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.
  • Την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» και νέες ιδιωτικοποιήσεις.
  • Νέο εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.
  • Αλλαγή του νόμου λειτουργίας των πρώην ΔΕΚΟ.

Στα πλαίσια προώθησης των παραπάνω αντιλαϊκών - αντεργατικών σχεδίων, εντάσσεται και το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση. Και, βέβαια, δεν έχει ακόμα «στεγνώσει το μελάνι» της δήλωσης του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη ότι «υπάρχει ανάγκη για άμεσες αλλαγές στο εργασιακό και ορισμένες αλλαγές στην αγορά εργασίας θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι»!!!

Οι άμεσοι στόχοι

Σχετικά πρόσφατες είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ για:

  • Αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού από «μηδενική βάση».
  • Μαζικές απομακρύνσεις προσωπικού από το δημόσιο.
  • Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαμόρφωση της αμοιβής των εργαζομένων σε ατομική βάση.
  • Μεγαλύτερη «ελαστικότητα» των εργασιακών σχέσεων.

Οι παραπάνω αξιώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και τη συμφωνία δικομματισμού και μεγάλου κεφαλαίου για την κατεύθυνση των ανατροπών, σκιαγραφούν τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον. Η εμφάνιση κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και βιομηχάνων στον ΣΕΒ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, τις πιέσεις - είναι απόλυτα θεμιτό για τους βιομήχανους να ζητούν κι άλλα - και τις αντιπολιτευτικές γκρίνιες του Γ. Παπανδρέου, αποτέλεσε δημόσια δέσμευση για όσα έρχονται. Είναι αυτό ακριβώς που έχει καταγγείλει επανειλημμένα και το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσω του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου: Μια ομοφωνία που εκφράζεται ταυτόχρονα στην τακτική της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στον απολογισμό δράσης του, ο ΣΕΒ βρήκε την ευκαιρία να θέσει και ορισμένους ακόμα συγκεκριμένους στόχους:

  • Στο φορολογικό επισημαίνεται ότι «θα εντείνουμε τις παρεμβάσεις με τελική επιδίωξη να αποτελέσει η επιβάρυνση των επιχειρήσεων σε άμεσους και έμμεσους φόρους μία από τις χαμηλότερες μεταξύ των 25 χωρών της ΕΕ».
  • Στο ζήτημα των εμποδίων ανάπτυξης επενδυτικών δραστηριοτήτων, τονίζεται ότι «καταβάλλουμε δε συνεχείς προσπάθειες για άρση των παραγόντων αυτών, σημαντικότεροι των οποίων είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης, η δυσκαμψία της αγοράς εργασίας, η δαιδαλώδης φορολογική νομοθεσία και η διαφθορά».
  • Για τους άξονες του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα», ο ΣΕΒ «θα επιδιώξει την επόμενη περίοδο τη διασύνδεση των παραπάνω αξόνων με τα συμβατά προς αυτούς σκέλη του Αναπτυξιακού νόμου. Προϋπόθεση γι' αυτό θα είναι η άρση των περιορισμών σε σχέση με τους μέγιστους προϋπολογισμούς και τα μεγέθη των επωφελουμένων».
  • Για το Ασφαλιστικό αναφέρεται ότι «εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμο» και ότι «έτοιμες λύσεις και προτάσεις δεν υπάρχουν. Γι' αυτόν το λόγο ο ΣΕΒ θεωρεί ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο μέσω ενός διευρυμένου διαλόγου και με συναινετικές διαδικασίες». Ειδικά σε αυτή την περίπτωση ο ΣΕΒ αντιλαμβάνεται ότι η αντίδραση που μπορεί να προκληθεί από τους εργαζόμενους είναι σε θέση να απειλήσει συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Το βασικό μήνυμα όμως είναι η απαίτησή του για επανεξέταση του Ασφαλιστικού από «μηδενική βάση»!

Οι βιομήχανοι δίνουν ιδιαίτερο βάρος και στην ένταξη στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα των μαθημάτων «επιχειρηματικότητας». Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει δεκτή την υλοποίηση σχετικού προγράμματος με βάση επεξεργασίες των επιτελείων του ΣΕΒ. Στόχος είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών στις αξίες που πρεσβεύουν οι επιχειρηματίες και η ανάδειξη των επιχειρηματικών αξιών σε κοινωνικές!!!

Πεπραγμένα

Δεν είναι τυχαίο και συνδέεται άμεσα με τις προηγούμενες διαπιστώσεις για σύμπνοια και αλληλοσυμπλήρωση, η άποψη του ΣΕΒ ότι το 2004 «υπήρξε σημαντικός βαθμός ικανοποίησης» των αξιώσεών του. Το εύρος των άμεσων παρεμβάσεων των βιομηχάνων είναι πρωτοφανές. Ομολογούν, για παράδειγμα, ότι στον τομέα της «λειτουργίας του κράτους», ο ΣΕΒ είχε «πολύμηνη εποικοδομητική συνεργασία με το υπουργείο, η οποία θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο». Σκοπός της συνεργασίας ήταν η εφαρμογή του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», που στοχεύει στην αντιδραστική «επανίδρυση» της Δημόσιας Διοίκησης στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ!

Είναι εξάλλου γνωστές οι αρκετά θετικές τοποθετήσεις των μεγαλοβιομηχάνων για το φορολογικό νόμο και ιδιαίτερα για τον «αναπτυξιακό». Η διαφορετική άποψη που εξέφρασαν για τον «βασικό μέτοχο» επιλύθηκε επίσης από την τελευταία ρύθμιση αναστολής του. Ολα αυτά επαναδιατυπώνονται στον απολογισμό δράσης που εγκρίθηκε από τη ΓΣ. Ο ΣΕΒ εκτιμά ακόμα πως ικανοποιήθηκαν οι θέσεις του και σε μια σειρά ρυθμίσεων, όπως ο νόμος για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, η διεύρυνση του ρόλου των... ΚΕΠ, η ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, η επικείμενη θεσμοθέτηση για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο νέος εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός που ετοιμάζεται!


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ