ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούνη 2005
Σελ. /40
Τι γυρεύει ο Πολ Γούλφοβιτς στην Αφρική;

Το πετρέλαιο κρύβεται πίσω από το ενδιαφέρον του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη «Μαύρη Ηπειρο». Μέθοδοι και μηχανισμοί για την καταλήστευση των φτωχών χωρών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι λαοί της Αφρικής έχουν τώρα έναν επιπλέον λόγο να ανησυχούν. Ο Πολ Γούλφοβιτς ανακοίνωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) εστιάζει την προσοχή της στη «Μαύρη Ηπειρο»...

Ο πρόεδρος της ΠΤ στην παρθενική του ομιλία, την περασμένη Τετάρτη, παρουσίασε τις προτεραιότητες της διοίκησής του. Σχετικά με την Αφρική τόνισε ότι ως το τέλος της θητείας του «από ήπειρος της απελπισίας θα εξελιχθεί σε ήπειρο της ελπίδας».

Ωραία λόγια, αν δεν ξέρει κανείς το βίο και την πολιτεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του νέου προέδρου της.

Επί της ουσίας, η Παγκόσμια Τράπεζα ήταν και παραμένει όργανο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και μοχλός πάσης φύσεως επεμβάσεων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΤ ορίζεται, κατ' έθιμον, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Εν προκειμένω, ο Πολ Γούλφοβιτς πριν αναλάβει το τιμόνι της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αυτός που σχεδίασε την επιδρομή εναντίον του Ιράκ, επινοώντας τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο ρόλος της ΠΤ περιλαμβάνει τη δανειοδότηση των φτωχών υπό ανάπτυξη χωρών. Ομως τα δάνεια δίνονται με επαχθέστατους όρους, όπως η υποχρέωση της χώρας που παίρνει το δάνειο να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων, «απελευθέρωσης» των αγορών, ανάθεσης έργων υποδομής σε αμερικανικές πολυεθνικές, κ.ά. Στο βαθμό που η συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αποπληρωμής των δανείων, η ΠΤ δεσμεύει (για λογαριασμό των αμερικανικών μονοπωλίων) τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.

Τις μεθόδους που ακολουθεί η ΠΤ για να πετύχει τους στόχους της περιγράφει ο Τζον Πέρκινς στο βιβλίο του «Ομολογίες ενός οικονομικού δολιοφθορέα» (Confessions of an Economic Hit Man). Ο Πέρκινς πήρε μέρος σε πολλές «αποστολές», ως μέλος του σώματος των «οικονομικών δολιοφθορέων» που συγκροτήθηκε τη δεκαετία του '50 από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ και εργάστηκε κατ' επανάληψη για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι «δολιοφθορείς» αναλάμβαναν να προσεγγίζουν πολιτικούς ηγέτες και κυβερνητικά στελέχη των φτωχών χωρών και είτε με εξαγορές, είτε με εκβιασμούς να προωθούν τους όρους των δανείων της Τράπεζας.

Ετσι, το ενδιαφέρον του κ. Γούλφοβιτς για την Αφρική κάθε άλλο παρά αγνό μπορεί να θεωρηθεί.

Η Αφρική υπολογίζεται ότι διαθέτει το 8% των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων. Γεγονός που την καθιστά πεδίο επεμβάσεων και ανταγωνισμών για την εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC για το πετρέλαιο της Αφρικής, η «Μαύρη Ηπειρος» θα είναι «η άγρια Δύση του 21ου Αιώνα». Νιγηρία, Αγκόλα, Γουινέα του Ισημερινού και τελευταία τα νησιά Σάο Τόμε και Πρίνσιπε έχουν προ πολλού ενταχθεί στη νέα αμερικανική γεωπολιτική στρατηγική με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κασσάνδρες

Στα όρια της υστερίας έφθασαν οι Κασσάνδρες του «Ναι» για να πείσουν Γάλλους και Ολλανδούς ότι ένα «Οχι» στο «ευρωσύνταγμα» θα έφερνε την απόλυτη καταστροφή, τόσο των χωρών τους, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της.

Καταποντισμός του ευρώ, νέα μείωση της ανταγωνιστικότητας, άνοδος του πληθωρισμού, νέες χιλιάδες απολύσεις, αύξηση της ανεργίας, προέβλεπαν οι «αναλυτές», οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποιούσαν του Γάλλους και τους Ολλανδούς εργαζόμενους ότι με το «Οχι» θα είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά!

Και αφού είδαν ότι το «παραμύθι» δεν πιάνει στους Γάλλους, αποφάσισαν να ρίξουν τα «βαριά χαρτιά» τους προκειμένου να αποτρέψουν τους Ολλανδούς να κάνουν το ίδιο «λάθος». Ενα απ' αυτά τα χαρτιά ήταν μια είδηση στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Stern» την προηγουμένη του ολλανδικού δημοψηφίσματος.

Το «έγκυρο» «Stern», επικαλούμενο πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, έγραψε ότι σε σύσκεψη οικονομικών παραγόντων, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Αξελ Βέμπερ συζητήθηκε «η πιθανότητα διάλυσης της ΟΝΕ»..!

Η «εγκυρότητα» του περιοδικού και η σιωπή της γερμανικής κυβέρνησης βοήθησε στην ταχύτατη εξάπλωση της φήμης, με συνέπεια να γίνει αντικείμενο σπέκουλας στα χρηματιστήρια και το ευρώ να πέσει στα 1,2216 δολάρια, στο νέο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 8 μήνες.

Την επομένη του ολλανδικού δημοψηφίσματος η είδηση διαψεύστηκε και αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του «Stern». Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε σύσσωμο τον ευρωπαϊκό Τύπο να γράψει ότι η πτώση του ευρώ οφείλεται στο συντριπτικό «Οχι» των Ολλανδών. Αθλιότητες...

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Στις 23 Μάρτη σημειώθηκε έκρηξη σε διυλιστήριο της BP, στο Τέξας. Σκοτώθηκαν 15 εργάτες και τραυματίστηκαν 170. Δύο μήνες μετά, η BP, επικαλούμενη κάποιο ημιτελές πόρισμα, ανακοίνωσε ότι η ευθύνη για την έκρηξη βαρύνει τους νεκρούς εργάτες... Στους προκλητικούς ισχυρισμούς του πετρελαϊκού κολοσσού απάντησε το συνδικάτο των μεταλλεργατών των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι η εταιρία ευθύνεται για τους θανάτους και τους τραυματισμούς των εργατών, αφού δεν υπήρχε μηχανισμός για την αποτροπή παρόμοιων δυστυχημάτων, όπως ορίζει ο νόμος.

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ Την ώρα που Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ορκίζονται στην ελεύθερη, χωρίς δασμούς, κίνηση των εμπορευμάτων, ζητούν από την Κίνα να μειώσει τις δικές της εξαγωγές γιατί βλάπτονται τα συμφέροντά τους. Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Μπο Τσιλάι κατηγόρησε τις ΕΕ και ΗΠΑ για υποκρισία. Από τη μία πλευρά, είπε, ανεμίζουν τη σημαία του ελεύθερου εμπορίου, ενώ από την άλλη βιάζονται να βάλουν φραγμούς όταν οι φτωχές χώρες αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν με τη φθηνή εργασία.

ΚΕΣΑΤΙΑ Πτώση μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη σημείωσαν τον Απρίλη οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, παρά τις δύο επιπλέον εργάσιμες ημέρες. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Στατιστικό Γραφείο, η πτώση ήταν 3%. Οπως επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής Σεμπάστιαν Γουέινκ της Deka Bank, «οι προβλέψεις μιλούσαν τουλάχιστον για σταθεροποίηση των πωλήσεων τον Απρίλη καθώς είναι ο μήνας που οι καταναλωτές κάνουν τις μεγαλύτερες αγορές». Είναι προφανές ότι η ύφεση συνεχίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ