ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αφορμή την επαίσχυντη συμφωνία στον ΟΤΕ

Η συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα, ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΤΕ και τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δικαιολογημένα έχει προκαλέσει τη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση.

Είναι συμφωνία ντροπής και προδοσίας των συμφερόντων της εργατικής τάξης από μια μερίδα εργατοπατέρων, που ευδοκιμούν στο θερμοκήπιο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ευτυχώς που δεν πρόλαβαν να περάσουν και από την Ακαδημία που οργανώνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και να αποκτήσουν και πτυχίο.

Είναι καθαρή εξαγορά ενός τμήματος εργαζομένων στον ΟΤΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία που το μονοπωλιακό κεφάλαιο περνά σε ολομέτωπη επίθεση, για να δώσει τελειωτικό χτύπημα σε ένα θεμελιακό δικαίωμα της εργατικής τάξης. Το σταθερό χρόνο εργασίας. Η συμφωνία αυτή δε θίγει μόνον τους μελλοντικά εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, γιατί ανοίγει το δρόμο, διευκολύνει τη γενική επίθεση. Το σχέδιο αυτό δε θα μπορούσε να προχωρήσει, θα δυσκολευόταν, αν δεν έβαζαν την υπογραφή τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Αποδείχνεται, για άλλη μια φορά, ο ρόλος αυτών των κομμάτων, αλλά και των οπορτουνιστών του ΣΥΝ, που έβγαλαν την τελευταία στιγμή απ' έξω την ουρά τους, ενώ είχαν βάλει πλάτη σε όλη τη διαδικασία των συζητήσεων.

Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς την ιστορία της ταξικής πάλης, το φαινόμενο αυτό δεν είναι ούτε μοναδικό ούτε το τελευταίο.

Η άρχουσα τάξη δε θα μπορούσε να σταθεί στην εξουσία της ούτε στιγμή, αν δεν είχε στην υπηρεσία της ένα τμήμα της εργατικής τάξης, την εργατική αριστοκρατία και τον οπορτουνισμό.

Στις μέρες μας, πήρε μαζικές διαστάσεις, ειδικά στο «θερμοκήπιο» της σοσιαλδημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι ένα μαζικό φαινόμενο διαφθοράς συνειδήσεων. Αν δεν υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και οξύ ιδεολογικό μέτωπο μπορεί να παρασύρει στον κατήφορο και τίμιους ανθρώπους.

Οι 6.000 υπάλληλοι του ΟΤΕ που περνούν σε «εθελούσια» έξοδο δεν είναι όλοι σύμφωνοι με τέτοιες λογικές και πρακτικές. Μπορούν να αντισταθούν πολλοί, αλλά κάποιοι πρέπει να μπουν μπροστά με καθαρή συνείδηση.

Γι' αυτό, πάντα υπογραμμίζαμε και υπογραμμίζουμε ότι ένας από τους όρους, για να διεξάγει η εργατική τάξη νικηφόρους αγώνες και, πολύ περισσότερο, για να κερδίσει την τελική μάχη με το κεφάλαιο, είναι η συντριβή αυτού του φαινομένου, η χρεοκοπία του, η εξάλειψή του από τις γραμμές του εργατικού κινήματος.

Είναι ένα σκληρό μέτωπο πάλης, όπου το ΚΚΕ, η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, πρέπει να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης και των καθηκόντων της. Να διακρίνεται για τη στάση αρχών, για τη συνέπεια λόγων και έργων. Η πρωτοπορία οφείλει όχι μόνο να διαπαιδαγωγεί σε αυτό το πνεύμα τα μέλη της, τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, αλλά μέσω αυτών και την τάξη ολόκληρη, με τη δύναμη πριν απ' όλα του παραδείγματος. Με το κύρος των ιδεών και της πράξης. Από τη σκοπιά αυτή, το Κόμμα πρέπει να είναι σταθερό και αποφασιστικό σε κάθε φαινόμενο παρέκκλισης από τη γενική αυτή αρχή.

Αν κάτι σήμερα ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται πλατιά στο ΚΚΕ είναι ακριβώς η σταθερότητά του, η συνέπειά του, η αγωνιστική του στάση στην υπεράσπιση αρχών και θέσεων. Στάση που το Κόμμα σφυρηλάτησε μέσα από πολύ σκληρούς αγώνες. Αγώνες, όπου η προσωπική στάση χιλιάδων μελών και στελεχών έφτανε στα όρια της αυτοθυσίας. Αυτές είναι οι ρίζες του Κόμματος. Ρίζες πολύ βαθιές, που δεν μπόρεσε κανένας μέχρι τώρα να ξεριζώσει και δεν πρόκειται να τις ξεριζώσει, γιατί το ΚΚΕ σέβεται και συνεχίζει τις αγωνιστικές του παραδόσεις, τις εμπλουτίζει, παραμένει σταθερό στο ρόλο του, έχει συνείδηση της αποστολής του και εκσυγχρονίζεται διαρκώς. Δεν επιτρέπεται σε μας, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, κανένας εφησυχασμός, καμιά χαλάρωση και καμιά ταλάντευση ως προς τη στάση αρχών σε όλα τα ζητήματα. Είμαστε υποχρεωμένοι σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, ώστε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, να κρατάμε ψηλά τη σημαία του πρωτοπόρου μαχητή. Να παλεύουμε και να συμπεριφερόμαστε ως κομμουνιστές. Στη δουλιά, στο σωματείο, στο σχολείο, στη γειτονιά, παντού. Είναι υπόθεση συλλογική, αλλά και ατομική. Είναι θέμα διαρκούς προετοιμασίας. Είναι γενικότερα τέτοια η συνθετότητα της ταξικής πάλης που όλοι και ως Κόμμα και ως μέλη ξεχωριστά μπορούμε να βρεθούμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις ή και απότομες καμπές της Ιστορίας. Οποιος είναι προετοιμασμένος, δεν αιφνιδιάζεται και δίνει τη μάχη του με τόλμη και αξιοπρέπεια. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, όπου κι αν βρίσκονται ή βρεθούν, ακόμα και σε συνθήκες κρίσιμες, δύσκολες, όπου χρειάζεται μεμονωμένα να πάρουν αποφάσεις, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ή να προετοιμάζονται, ώστε κριτήριο των ενεργειών τους να είναι το συμφέρον του Κόμματος, του κινήματος, το συλλογικό συμφέρον, γιατί μόνο μέσα εκεί βρίσκει ουσιαστική έκφραση, κατοχύρωση και το ξεχωριστό, προσωπικό συμφέρον κάθε στιγμή. Να έχουν συνείδηση ότι δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους, αλλά ότι αντιπροσωπεύουν ένα ολόκληρο κίνημα ιδεών και αξιών, μια μεγάλη παράδοση που έχει ως σημαία της τον ανιδιοτελή αγώνα για το δίκιο και τη ζωή του λαού έως την πάλη για την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς. Αν έτσι σκέφτονται και ενεργούν, καμιά δύναμη, κανένα κίνητρο δεν πρόκειται να τους ξεστρατίσει. Η δύναμη του αγωνιστή είναι ακατάβλητη.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο, γιατί έχει στις γραμμές του χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες, παλιούς και νέους, που όχι μόνο στα λόγια, αλλά και με έργα τιμούν τις παραδόσεις του Κόμματος και γράφουν νέες σελίδες ηρωισμού στις σύγχρονες συνθήκες. Δεν πρέπει στο ζήτημα αυτό να κρύβουμε τις φιλοδοξίες μας και τις προσπάθειές μας. Θέλουμε το φαινόμενο αυτό του ηρωισμού στις σημερινές σκληρές συνθήκες να αποκτά μαζικό χαρακτήρα, να διευρύνεται συνεχώς, να γίνεται όλο και πιο συνειδητό. Να αποκτά τα χαρακτηριστικά ακατανίκητης, συνειδητής, μαχητικής πρωτοπορίας, που ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους σύνδεσης με τις πλατιές μάζες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, που αφυπνίζει και εμπνέει στη δράση με το κύρος των ιδεών και της πράξης.

Είναι, όμως, αλήθεια ότι για την κατάκτηση ενός τέτοιου ρόλου δεν αρκούν ούτε οι επιθυμίες, ούτε οι ευχές. Είναι πρωτίστως θέμα βαθιάς πίστης στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Είναι υπόθεση ουσιαστικού θεωρητικού εξοπλισμού. Αφοσίωσης στην υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Η ΚΕ, έχοντας συνείδηση του ρόλου και της ευθύνης του Κόμματος, αλλά και των σύνθετων συνθηκών μέσα στις οποίες παλεύει δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο 17ο Συνέδριό του τοποθέτησε με πλήρη σαφήνεια το κύριο περιεχόμενο της ισχυροποίησης του Κόμματος στις σύγχρονες συνθήκες. «Να έλθει το Κόμμα στη μεγαλύτερη δυνατή αντιστοιχία με το χαρακτήρα και την αποστολή του ως επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος. Αυτό, στις δοσμένες συνθήκες που διαμόρφωσε η νίκη της αντεπανάστασης και η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι πόλεμοι και επεμβατικοί μηχανισμοί του ιμπεριαλισμού. Σε συνθήκες που οι μηχανισμοί χειραγώγησης, κρατικής καταστολής, εξαγοράς και διάβρωσης έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και εμβέλεια». Δηλαδή, να κατακτήσει και να εδραιώσει αυτό το ρόλο σε συνθήκες όχι εύκολες.

Οταν το Κόμμα μας χαρακτηρίζει την εποχή μας, εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό δεν αυθαιρετεί και έχει πλήρη συνείδηση του τιτάνιου έργου που απαιτείται για το άνοιγμα του δρόμου.

Είναι θεμελιωμένο επιστημονικά και αποδείχνεται με μαθηματική ακρίβεια από τις ίδιες τις εξελίξεις που ζούμε.

Η βαρβαρότητα του συστήματος σήμερα δεν απορρέει μόνο από τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, αλλά κυρίως από το βάθος και την οξύτητα των αντιθέσεών του. Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιό του, αλλά βυθίζεται αξεπέραστα στις αντιθέσεις του και είναι αντιμέτωπο με τα πιο γνήσια προϊόντα του, που είναι η μαζική ανεργία, η φτώχεια, η εξαθλίωση και ο πόλεμος. Δεν μπορεί να δώσει τίποτα άλλο. Επιπλέον, στο κέντρο του τρόπου παραγωγής είναι η εργατική τάξη που αποτελεί και την πλειοψηφία στον πληθυσμό, κυρίως στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική, νομοτελειακά, παρά η εργατική τάξη να γίνει κυρίαρχη των μέσων παραγωγής και να καταργήσει τις τάξεις.

Η ωριμότητα και η αναγκαιότητα της νομοτελειακής εξέλιξης προς το σοσιαλισμό, ως μόνης εναλλακτικής λύσης, δεν πρέπει να συγχέεται με το σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης και τις δυσκολίες της φάσης που ζούμε.

Ακριβώς εδώ βρίσκεται ο ρόλος της πρωτοπορίας, να αλλάξει αυτούς τους συσχετισμούς, πράγμα που απαιτεί μια πρωτοπορία αφοσιωμένη σε αυτή την υπόθεση, με σωστή στρατηγική αλλά και έτοιμη να τραβήξει μπροστά αυτόν τον αγώνα με αυτοθυσία.

Μόνο με ένα τέτοιο Κόμμα μπορεί να υπολογίζει η εργατική τάξη στη νίκη και μόνο με ένα τέτοιο Κόμμα μπορούμε να πείσουμε, να διαπαιδαγωγήσουμε και να προετοιμάσουμε την εργατική τάξη να ακολουθήσει την πρωτοπορία έως τη νίκη.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο δρόμος είναι μακρύς, δύσκολος. Θα περάσουμε μέσα από σκληρές ταξικές συγκρούσεις. Μπροστά μας είναι τα μεγάλα γεγονότα. Με αυτή την προοπτική πρέπει το Κόμμα να οικοδομείται, να αναπτύσσεται και να παλεύει με όλες του τις δυνάμεις. Απαρέγκλιτα, σταθερά, αποφασιστικά. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να θυσιάζουμε το κύρος του Κόμματος και τα μελλοντικά συμφέροντα του κινήματος στις σημερινές δυσκολίες που μας περιτριγυρίζουν από όλες τις μπάντες. Το μαζικό πνεύμα προσωπικής αντίστασης, προσωπικής θυσίας και αντοχής στη ρουτίνα της καθημερινότητας είναι το πρακτικό κριτήριο αποτελεσματικής καθοδήγησης σε αυτή την κατεύθυνση.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ