ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Και αμφιλεγόμενες ταινίες χρησιμοποιεί τώρα η ενάγουσα αρχή...

ΧΑΓΗ.--

Σε νέα κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων με την παρουσίαση αμφιλεγόμενης δίωρης βιντεοταινίας που παρουσίαζε άνδρες ντυμένους με παραστρατιωτικές στολές να εκτελούν Βόσνιους μουσουλμάνους κοντά στο Πάλε προέβη χτες ο εισαγγελέας της ενάγουσας αρχής στη δίκη έναντι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη, Τζέφρι Νάις.

Η παρουσίαση της βιντεοταινίας που επικρίθηκε (έως και από τον διορισμένο δικηγόρο υπεράσπισης Στίβεν Κέι) και για το εάν ήταν ντοκουμέντο αλλά και για τον απώτερο στόχο παρουσίασής της που ήταν, όπως είπε, «η δημιουργία εντυπώσεων και μόνον»...

Στη βιντεοταινία (που ας σημειωθεί η γνησιότητα των όσων υποτίθεται πως κατέγραψε δεν είχε πιστοποιηθεί απ' τις αρμόδιες αρχές του δικαστηρίου...) παρουσιάστηκαν ο ξυλοδαρμός και έπειτα οι εκτελέσεις τεσσάρων Βόσνιων κρατουμένων από άνδρες ντυμένους με παραστρατιωτικές στολές, εκ των οποίων ένας φορούσε έναν κόκκινο μπερέ και άλλος είχε στον ώμο μία σερβική σημαία και ένα άλλο θολό «σήμα»... Ο Τζέφρι Νάις υποστήριξε πως οι εκτελεστές ήταν μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας «Σκορπιοί» και επιχείρησε στη συνέχεια να στηρίξει την υπόθεση πως αυτοί συνεργάζονταν άμεσα με τις σερβικές δυνάμεις στη Βοσνία. Τους ισχυρισμούς αυτούς τους παρουσίασε ενώ γινόταν η αντεξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης στη δίκη Μιλόσεβιτς, Σέρβου στρατηγού της αστυνομίας Ομπραντ Στεβάνοβιτς.

Ο Στεβάνοβιτς εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το περιεχόμενο της βιντεοταινίας, αλλά αρνήθηκε: α) Οτι το «προϊόν» που παρουσιάστηκε αποδεικνύει με οιονδήποτε τρόπο τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα Νάις για την ταυτότητα των εκτελεστών. β) Πως οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις που διοικούσε έδρασαν στην περιοχή όπου υποτίθεται ότι γυρίστηκε η κασέτα (πόλη Τρνόβι κοντά στη σερβοβοσνιακή πρωτεύουσα Πάλε) αφού, όπως είπε, οι Σέρβοι αστυνομικοί «βρίσκονταν στα όρια με τη Βοσνία και ουχί εντός της Βοσνίας». γ)Οτι η ομάδα των «Σκορπιών» συνεργαζόταν με τη σερβική αστυνομία...

ΗΠΑ
«Καρότο» μετά το «μαστίγιο» έναντι της ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΣΕΟΥΛ.--

«...Αν και μελετάμε όλα τα ενδεχόμενα, έχουμε τρόπους να λύσουμε την κρίση με τη ΛΔ Κορέας διπλωματικά», δήλωσε προχτές το βράδυ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπους, κληθείς να απαντήσει σε όσους υποστηρίζουν τη χρήση «στρατιωτικής ισχύος» έναντι της Πιονγιάνγκ...

Η δήλωση Μπους γίνεται λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου, Ντικ Τσένεϊ, σε βάρος της ηγεσίας της ΛΔ Κορέας, την οποία κατηγόρησε για «ανικανότητα» και έμμονη προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων...

Ωστόσο, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Μπαν Κι-μουν, προτίμησε χτες να δει μόνο το «καρότο» και όχι το «μαστίγιο» της Ουάσιγκτον έναντι της ΛΔ Κορέας, λέγοντας πως ο Μπους «εννοούσε» τα περί διπλωματικής προσπάθειας για επίλυση της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, το τι εννοούσε ο Τζ. Μπους μέλλει να το διαπιστώσει ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Ρο Μου-γιουν, όταν θα μεταβεί, στις 10 του Ιούνη, για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

ΙΝΔΙΑ
Απελευθέρωση παιδιών - σκλάβων

ΜΟΥΜΠΑΪ.--

Οι αρχές προχώρησαν χτες σε σειρά εφόδων τους στο Μουμπάι (ή Βομβάη, κατά το βρετανικό αποικιοκρατικό τοπωνύμιο), και απελευθέρωσαν περίπου 450 παιδιά που κρατούνταν και αναγκάζονταν να εργάζονται υπό ελεεινές συνθήκες, υποσιτιζόμενα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 42 ανθρώπους που φέρονται να «συνέλεξαν» τα παιδιά αυτά, από 5 έως 14 ετών, να εργαστούν σε μικρές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις στην πόλη - εμπορικό μαγνήτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αστυνομικών, τα παιδιά κατασκεύαζαν δερμάτινα είδη, ρούχα και κοσμήματα.

Η απασχόληση παιδιών κάτω από τα 14 έτη της ηλικίας τους είναι παράνομη στην Ινδία, ωστόσο οργανώσεις προστασίας των παιδιών καταγγέλλουν ότι η εκμετάλλευσή τους είναι διαδεδομένη στη χώρα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Επιστολή με «βακτήρια» στην πρεσβεία της Ινδονησίας

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Οι αρχές της Αυστραλίας συσχέτισαν χτες την αποστολή επιστολής με σκόνη που περιείχε «βακτήρια» στην πρεσβεία της Ινδονησίας στην Αυστραλία με την προ ολίγων ημερών καταδίκη της Αυστραλέζας Στσάπελ Κόρμπι για λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε 20ετή ποινή φυλάκισης από ινδονησιακό δικαστήριο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ απολογήθηκε στην ινδονησιακή κυβέρνηση του Προέδρου Γιουντχογιόνο για το περιστατικό, προσθέτοντας πως διενεργούνται έρευνες για να εξακριβωθεί εάν το «βιολογικό υλικό» που περιείχε η επιστολή κρύβει κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς της Αυστραλίας, η σκόνη περιείχε βακίλους (είδος βακτηρίων).

Εκπρόσωπος της ινδονησιακής κυβέρνησης δήλωσε πως η Τζακάρτα «δε θα φοβηθεί από τέτοιους είδους ενέργειες». Οσο για τους περίπου 50 ανθρώπους που βρίσκονταν στο κτίριο της ινδονησιακής πρεσβείας όταν εντοπίστηκε η επιστολή, αυτοί τέθηκαν σε πολύωρη καραντίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από τις ειδικές υγειονομικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ