ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ανακύκλωση από ιδιώτες

Τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες θα αναλάβουν να λειτουργήσουν πιλοτικά, για τέσσερις μήνες, το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, ενώ στη συνέχεια μία εξ αυτών θα αναλάβει αποκλειστικά τη λειτουργία της ανακύκλωσης στην πρωτεύουσα. Με αυτό τον τρόπο ιδιωτικοποιείται άλλη μια δραστηριότητα, που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι υπηρεσίες του δήμου.

Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, παρουσίασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης που ξεκινάει στις 5 Ιούνη και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη. Το θέμα είχε συζητηθεί σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και ο επικεφαλής της Σπύρος Χαλβατζής, είχαν διαφωνήσει με τη λογική να ανατεθεί σε ιδιώτες το πρόγραμμα της ανακύκλωσης.

Συγκεκριμένα, τρεις ιδιωτικές εταιρίες, οι «RECYCLING CENTER - TEXAN», «LOBBE TZILALIS» και «RECYCLING SOLUTIONS», θα αναλάβουν για τέσσερις μήνες την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε έντεκα συνοικίες της πρωτεύουσας, οι οποίες είναι: Σύνταγμα, Φωκίωνος Νέγρη, Παγκράτι, Πλατεία Κοραή, Κ. Πατήσια, Πλατεία Βικτωρίας, Ομόνοια, Πανόρμου, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Μοναστηράκι - Ερμού και Μακρυγιάννη.

Στα τέλη Σεπτέμβρη, θα ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα και η διοίκηση του δήμου θα επιλέξει μία εκ των τριών εταιριών που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του προγράμματος.

Η Ντ. Μπακογιάννη, ισχυρίστηκε πως «επί τέσσερις μήνες οι εταιρίες θα εφαρμόσουν με δικά τους έξοδα τις τεχνικές λύσεις που προτείνουν» και «θα αναλάβουν να ενημερώσουν τους πολίτες για το πρόγραμμα». Ωστόσο, άφησε αδιευκρίνιστο αν θα υπάρξει επιβάρυνση των δημοτών μετά το πέρας των πιλοτικών προγραμμάτων και την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης από την ιδιωτική εταιρία που θα επιλεγεί.

Πάντως, η διοίκηση του δήμου, αν και είχε τη δυνατότητα να αναθέσει την ανακύκλωση στις υπηρεσίες του ίδιου του δήμου, προτιμά - για ακόμη μια φορά, όπως έχει πράξη και με τη Διεύθυνση Πρασίνου και Κηποτεχνίας - να το «δωρίσει» στους ιδιώτες. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ένα ζωτικό τμήμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη περνάει σε ιδιωτικά χέρια.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», είχε αντιτεθεί σε αυτή τη μορφή ιδιωτικοποίησης και ο Σπ. Χαλβατζής, είχε τονίσει, όταν συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, «να μην ανατεθεί κανένα τμήμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες, ούτε στην προώθηση πιλοτικών προγραμμάτων που γίνονται, με προοπτική στη συνέχεια το σύνολο της διαχείρισης να πάει στον ιδιώτη», ζητώντας «καμιά διαπραγμάτευση, καμιά εταιρία να μην αναλάβει τις εργασίες ανακύκλωσης».

Στις κάλπες οι αρχιτέκτονες

Την Κυριακή 5 Ιούνη οι χιλιάδες αρχιτέκτονες της χώρας προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων του συλλόγου τους ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ. Διεκδικούν μια νέα πορεία του Συλλόγου τους, υπερψηφίζοντας το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων, που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια από την ίδρυσή του.

Οπως επισημαίνεται στη Διακήρυξη της παράταξης, «δύο γραμμές αναμετριούνται στις εκλογές του Συλλόγου. Αφενός η γραμμή της προσαρμογής στις "νέες πραγματικότητες", δηλαδή στη λογική της αγοράς και τις απαιτήσεις των εθνικών και υπερεθνικών φορέων της εξουσίας. Αφετέρου η γραμμή της συσπείρωσης των αρχιτεκτόνων που θέλουν να ζουν από τη δουλιά τους, για την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και επιστημονικών - πνευματικών δικαιωμάτων τους, η γραμμή της υπεράσπισης του αρχιτεκτονικού έργου, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και γενικότερα του περιβάλλοντος ως κοινωνικής περιουσίας, η γραμμή που δημιούργησε πολυμελείς επιτροπές στο Σύλλογο και είχε αξιοσημείωτες επιτυχίες».

«Ο Σύλλογος - τονίζεται σε άλλο σημείο - με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚ, ΑΣΑΕ, ΕΛΕΜ), σ' αυτή την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων αρχιτεκτόνων, όχι μόνο δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά με το πρόσχημα της δήθεν ρεαλιστικής τακτικής της βελτίωσης "στο μέτρο του δυνατού", των επιμέρους διατάξεων, ουσιαστικά βοήθησε στη διαμόρφωση της νέας κατάστασης. Εγινε συνυπεύθυνος στην απαξίωση της αρχιτεκτονικής και του ρόλου της στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας».

ΠΕΛΛΑ
Καταστροφές από χαλαζόπτωση

Πάνω από 80.000 στρέμματα με καλλιέργειες υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε το νομό Πέλλας. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στις δεντροκαλλιέργειες κυρίως με ροδάκινα και κεράσια, αλλά και σε φυτείες με σπαράγγια και χωράφια με καλαμπόκια.

Οργισμένοι είναι οι αγρότες του νομού, καθώς για μια ακόμη φορά δε λειτουργεί το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, καθώς το ραντάρ που χρησιμοποιεί ο οργανισμός δε λειτουργεί κι έτσι δεν πετούν τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση των χαλαζοφόρων καταιγίδων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στελέχη του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, το ραντάρ της Μίκρας είναι πολύ παλιό και συχνά - όταν λειτουργεί - δίνει λανθασμένες ενδείξεις για την ένταση των καταιγίδων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πιλότοι αυτών των αεροσκαφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ