ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι σε δήμους - επιχειρήσεις

Την αναγκαιότητα να αντισταθούν οι εργαζόμενοι στα αντιλαϊκά σχέδια της δημοτικής αρχής τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη

Την αντιλαϊκή, αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με την πολιτική της ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, καταγγέλλει στους εργαζόμενους και τους δημότες με ανακοίνωσή της η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (ΔΕ) Εργαζομένων Δήμου Αθήνας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι στην εφαρμογή και υλοποίηση της πολιτικής της - που απορρέει και από τις συναποφάσεις της ΕΕ - η κυβέρνηση έχει αρωγό και ενεργό συμπαραστάτη την πλειοψηφία της διοίκησης του Δήμου Αθήνας. Πρώτα και κύρια της δημάρχου, Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση του Δήμου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), οι οποίες «βάζουν πλάτη» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής από το Δήμο.

Συγκεκριμένα, τονίζεται: «η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δυνάμεων στο ΔΣ, θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τον πρώτο δήμο της χώρας, να λειτουργεί ως επιχείρηση, όπου θα αλωνίζουν οι ιδιώτες για δικό τους όφελος. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου μετατρέπει τους εργαζόμενους σε "λάστιχο", καταργώντας τη σταθερή και μόνιμη δουλιά, έτσι ώστε να δουλεύουν με μερική απασχόληση και άλλες "ελαστικές μορφές", χωρίς δικαιώματα».

Είναι χαρακτηριστική η θέση της Ντ. Μπακογιάννη στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, όπου «μαζί με την πλειοψηφία, απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων για σταθερή και μόνιμη εργασία», αλλά και η πάγια θέση της ότι «πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, να επεκταθούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας».

Ταυτόχρονα με την επίθεση στους εργαζόμενους, «επιβάλλει στους δημότες να πληρώνουν πολλαπλά για υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα (πχ αύξηση των δημοτικών τελών, αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς) και εκχωρεί στους ιδιώτες αρμοδιότητες του Δήμου (πράσινο, καθαριότητα, ανακύκλωση κ.ά.)».

Η ΔΕ καταγγέλλει επίσης τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων στο Δήμο Αθήνας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΠ), οι οποίες συναινούν στην υλοποίηση της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ΔΕ να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση του σωματείου, για να συζητήσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων και να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, «αρνούνται κατηγορηματικά, ενώ με την τακτική και τη δράση τους προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους σε δευτερεύοντα ζητήματα».

  • Η ΔΕ καλεί τους εργαζόμενους στο Δήμο Αθήνας να αντιδράσουν και να καταδικάσουν τους αίτιους των προβλημάτων τους. Να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις, φτιάχνοντας τις δικές τους επιτροπές αγώνα, όπου ενωμένοι θα παλεύουν και θα διεκδικούν σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.
  • Να παλέψουν για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης του συνδικαλιστικού κινήματος γενικότερα, ανατρέποντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ), ενισχύοντας και δυναμώνοντας με τη συμμετοχή και την πάλη τους τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τη δύναμη που αντιπαλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.
  • Να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ -κυβέρνησης - εργοδοτών - Δημοτικής Αρχής, για μια άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.
ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα στρατιά συμβασιούχων

Χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται με 8μηνες και 12μηνες συμβάσεις

Περισσότεροι από το 1/3 των εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης απασχολούνται με 8μηνες και 12μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στην πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση 4 μηνών, αμείβονται με τις κατώτερες συλλογικές συμβάσεις και όχι τις κλαδικές, καταστρατηγείται το ωράριο απασχόλησής τους και, γενικότερα, βιώνουν καθημερινά την αντεργατική επίθεση που βρίσκεται συνολικά σε εξέλιξη με στόχο τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Βιώνουν τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της ΤΑ. Τις επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και η Αυτοδιοίκηση ως βασικός μηχανισμός υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων, στο Νομό Θεσσαλονίκης - πλην των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Ελευθερίου - Κορδελιού - απασχολούνται: 1.900 εργαζόμενοι δημοσίου δικαίου, 350 ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, 750 ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8μηνες συμβάσεις) και 900 ιδιωτικού δικαίου ορισμένου έργου (12μηνες συμβάσεις). Στοιχεία που μαρτυρούν ότι δημιουργείται μια νέα μεγάλη γενιά συμβασιούχων.

Παράλληλα, σε μια σειρά Δήμους (π.χ. Αμπελόκηποι, Μενεμένη), η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με προγράμματα του ΟΑΕΔ και πληρώνονται με μισθούς πείνας, διευρύνεται η απασχόληση προσωπικού μέσω εργολάβων.

Στο Δήμο Συκεών υπάρχουν 35 κενές θέσεις στην καθαριότητα, οι οδηγοί είναι λιγότεροι από τα απορριμματοφόρα, υπάρχουν εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες που δουλεύουν 8 ώρες τη μέρα και πληρώνονται ακόμη και με 300 ευρώ το μήνα.

Στο Δήμο Ευκαρπίας, καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, τεχνικά έργα είναι όλα δουλιές της δημοτικής επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν ούτε με ποια συλλογική σύμβαση πληρώνονται, δεν έχουν καμιά ειδικότητα και τα κάνουν όλα. Τη μια μέρα είναι εργάτες καθαριότητας, την άλλη οικοδόμοι, την επόμενη ελαιοχρωματιστές.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Αντιδρούν με κινητοποιήσεις

Στις 9 και 13 Ιούνη

Με δυο συγκεντρώσεις απαντούν τις επόμενες μέρες οι συνταξιούχοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, στη γενικευμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Η πρώτη συγκέντρωση έχει οριστεί την Πέμπτη, 9 Ιούνη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος. Η δεύτερη συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 13 Ιούνη, στις 9.30 το πρωί, στην Πανεπιστημίου, που είναι η έδρα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου την ίδια μέρα θα συζητηθεί στο ΣτΕ το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων και των μειωμένων συντάξεων του νόμου 1902/90.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει άγρια επίθεση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, συνολικά του λαού. Ταυτόχρονα, επισημαίνει, η ακρίβεια οργιάζει, οι φαρμακοβιομήχανοι διαμαρτύρονται, γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση να αυξήσει τα φάρμακα. «Η κυβέρνηση, συνεχίζει, πρόκειται να καταθέσει το νομοσχέδιο για το ΛΑΦΚΑ που μας δίνει τα κλεμμένα μόνο των πέντε χρόνων και σε πέντε εξάμηνες δόσεις, μέχρι το τέλος του 2008. Ζήσε Μάη».

Μπροστά στη γενικευμένη επίθεση, τονίζει, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη συναίνεση και το διάλογο, βάζει πλάτη για το πέρασμα όλων αυτών των αντεργατικών μέτρων.

«Θέλουν, υπογραμμίζει, να σταματήσει κάθε αντίσταση και αγωνιστική διαμαρτυρία. Ετσι αποφάσισαν να διασπάσουν το συνταξιουχικό κίνημα με τη δημιουργία σωματείων και άλλης Ομοσπονδίας στο χώρο του ΙΚΑ. Και μας έβαλαν όρο ή θα υποταχθούμε και θα μπούμε στην στρούγκα τους και να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ή θα προχωρήσουμε στη διάσπαση. Απορρίπτουμε με αγανάκτηση αυτή την προσπάθειά τους. Τα διασπαστικά σχέδιά τους δε θα περάσουν».

Καταλήγει, καλώντας τους συνταξιούχους να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» στις συγκεντρώσεις, καθώς οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές και «επιβάλλεται να αντισταθούμε».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η πλατιά σύσκεψη

Ανακοίνωση καταδικής της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής η οποία, μεταξύ άλλων, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σύσκεψη που οργανώνει με στόχο τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη της αγωνιστικής δράσης για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Η σύσκεψη θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιούνη στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ