ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Το σχέδιο διάσωσης ήταν: «Πέστε στη θάλασσα»!

Συγκλονιστικές οι καταθέσεις μαρτύρων, που τονίζουν πως αν το ναυάγιο του σαπιοκάραβου γινόταν μεσοπέλαγα, οι διαστάσεις της τραγωδίας θα ήταν τεράστιες

Δριμύ «κατηγορώ», για την έλλειψη ακόμα και στοιχειώδους συστήματος διάσωσης, για τα επικίνδυνα σαπιοκάραβα τύπου «ΣΑΜΙΝΑ» που όχι μόνο εξακολουθούν να αρμενίζουν στις ελληνικές θάλασσες, αλλά αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του ακτοπλοϊκού στόλου, εξαπέλυσαν χτες μάρτυρες που «πέρασαν» από το βήμα της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 81 άνθρωποι!

Οργή προκάλεσε ακόμα και η συνεχιζόμενη απουσία του εφοπλιστή Κ. Κληρονόμου, εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρίας του «μοιραίου» πλοίου, MFD (σήμερα «Hellenic Seaway»). Απουσία την οποία καλύπτει ολοφάνερα η ίδια η έδρα. Ερωτηματικά προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ν. Λεοντής, αντί κάποιας σοβαρής αιτιολογίας είπε προς τους διαμαρτυρόμενους συνηγόρους: «Σας συμφέρει και επαγγελματικά η απουσία των κατηγορουμένων»! Υπονοώντας προφανώς τα παραπάνω χρήματα που παίρνουν οι δικηγόροι από τον πελάτη τους σε αυτή την περίπτωση...

Συγκλονιστικές καταθέσεις

Οι καταθέσεις των μαρτύρων ήταν συγκλονιστικές. Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε και το πώς γλίτωσε από του Χάρου τα δόντια, περιέγραψε ο 37χρονος Σταμάτης Κοτσορνίθης. Ο μάρτυρας με το που ανέβηκε στο βήμα, το πρώτο που έκανε σαφές ήταν ότι δεν έχει τίποτα σε βάρος των 5 ναυτεργατών που κατηγορούνται, σημειώνοντας ότι δεν είχαν και τα κατάλληλα μέσα για να εκτελέσουν σωστά το έργο της διάσωσης. «Δεν είχαν τη δυνατότητα - σημείωσε χαρακτηριστικά - να διασώσουν κόσμο».

Ο καθένας τους έχει να περιγράψει και μια φρικτή ιστορία από το βράδυ του ναυαγίου (φωτ. από την ημέρα έναρξης της δίκης)
Ο καθένας τους έχει να περιγράψει και μια φρικτή ιστορία από το βράδυ του ναυαγίου (φωτ. από την ημέρα έναρξης της δίκης)
Αναφέρθηκε στις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας κατονομάζοντας προσωπικά τους εκπροσώπους της, Κ. Κληρονόμο και Ν. Βικάτο, ότι γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση του πλοίου, όμως αδιαφόρησαν. Και καυτηρίασε το γεγονός ότι κατηγορούνται μόνο για πλημμέλημα. Σημείωσε ακόμα - όπως και άλλοι μάρτυρες - ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν κάθονται όλοι οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο και έκανε λόγο και για ολιγωρία από την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην υπόθεση της διάσωσης, αναφέροντας ότι αν το ναυάγιο διαδραματιζόταν μεσοπέλαγα, τότε οι διαστάσεις της τραγωδίας θα ήταν τεράστιες.

«Ακουγα παντού κλάματα»

«Οταν το καράβι άρχισε να παίρνει μεγάλη κλίση, όσοι πρόλαβαν πιάστηκαν από τα κάγκελα, οι υπόλοιποι γκρεμίστηκαν κάτω. Εγώ ήμουν πίσω και κοίταξα κάτω για να πηδήξω. Σάστισα. Πιστέψτε με, δεν πηδάτε», είπε ο Στ. Κοτσορνίθης. «Ακουγα παντού κλάματα. Πολύς κόσμος σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να κατέβει από το καράβι. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε τι είναι να ακούς 500 φωνές στη θάλασσα. Σωθήκαμε χάρη σε ένα ιστιοπλοϊκό που έσπευσε μετά το κάλεσμα των ψαράδων για περισυλλογή, επειδή τα ψαράδικα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν γιατί θα βούλιαζαν. Το ιστιοπλοϊκό όμως δεν είναι ούτε λιμενικό ούτε κρατικός φορέας. Δεν αποτελεί σύστημα διάσωσης».

«Τρέμαμε μην τσακιστούμε στα βράχια»

Η Ιωάννα Καρναβά περιγράφει την κατάσταση που έζησε με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή: «Ημουν στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που βυθίστηκε πρώτα. Δεν μπορούσαμε να πηδήξουμε εξαιτίας της κλίσης, θα τσακιζόμασταν στο καράβι. Τελικά γλίστρησα και βρέθηκα στη θάλασσα μόνη μου».

Αντίθετα, η Ζωή Κολιδά, βούλιαζε συχνά από τους συνταξιδιώτες που την τραβάγανε, προκειμένου και οι ίδιοι να σωθούν... «Καταφέραμε να μπούμε σε ένα φουσκωτό. Παιδάκια ούρλιαζαν και έκλαιγαν μέσα στη βάρκα, η οποία πήγαινε όπου φύσαγε ο άνεμος. Βλέπαμε τα μαύρα κοφτερά βράχια δίπλα μας και τρέμαμε μην και τσακιστούμε. Οταν, κολυμπώντας, είχαμε απομακρυνθεί από το ναυάγιο, γύρισα και κοίταξα το πλοίο που χανόταν στο βυθό. Εκείνη την ώρα σκέφτηκα ότι ένα άψυχο πράγμα βουλιάζει και μαζί του βουλιάζουν ψυχές»...

Ο Απόστολος Καρίμαλης έμεινε επί πέντε ώρες στη θάλασσα. Είχε καταφέρει να βρει σωσίβια για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. «Στο πρώτο δεκάλεπτο του ναυαγίου μπορούσες να περπατήσεις. Στο δεύτερο δεκάλεπτο δεν μπορούσες καν να κρατηθείς μέσα στο πλοίο. Πράγματα ξεκόλλαγαν από παντού, τα "βαρελάκια" έπεφταν πάνω στον κόσμο».

Η Δήμητρα Καστάνη από τη Σάμο ταξιδεύει πολύ συχνά με το καράβι της γραμμής. Ηταν από τους «τυχερούς» που μπήκαν σε βάρκα, η οποία κατέβηκε στη θάλασσα και μάλιστα στη μοναδική βάρκα που κατάφερε να ξεκινήσει η μηχανή της. «Την ώρα που προσπαθούσαμε να κατεβάσουμε τη βάρκα ακούγαμε από τη διπλανή βάρκα να φωνάζουν: "είναι όλα κολλημένα. Πέστε στη θάλασσα"».

Ηταν μια από τις βάρκες που ποτέ δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν από το πλοίο. Ηταν οι βάρκες που υποτίθεται πως ήταν προορισμένες να σώσουν ανθρώπους...


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
«Στο περιθώριο η απεξάρτηση»

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν χτες την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για να προασπίσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων

Τα οξυμένα προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων στο ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, αλλά και η μετατροπή των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων σε προγράμματα συντήρησης, έρχονται να αποτυπωθούν στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Οι παραπάνω διαπιστώσεις παρατέθηκαν χτες, από το Σύλλογο Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο οποίος πραγματοποιούσε 24ωρη απεργία. Η υπονόμευση της θεραπείας, η ενίσχυση της συντήρησης, η διαρκής υποβάθμιση των προγραμμάτων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και θεσμικά αιτήματα (μισθολόγιο, εσωτερικός κανονισμός κ.ά.), οδήγησαν χτες τους εργαζόμενους στην απεργία με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 95%, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν προηγηθεί 4ώρες στάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να προασπίσουν τόσο το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων, όσο και την αποτελεσματικότητα του θεραπευτικού τους έργου.

Την πολιτική διαχείρισης και συντήρησης του προβλήματος των ναρκωτικών και τη ματαίωση της διαδικασίας της απεξάρτησης, έρχονται να επικυρώσουν τα στοιχεία που έδωσε χτες ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 1.600 άτομα που παρακολουθούν τα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων μόλις 10 - 15 περιπτώσεις φτάνουν στην Κοινωνική Επανένταξη. Για τις 5 Μονάδες Υποκατάστασης στην Αθήνα αναλογεί μόνο μια μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης και καμία για τις 3 μονάδες στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αναλογία θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι 1 προς 45. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στον Οργανισμό αποτελεί η περίπτωση της Μονάδας χορήγησης βουπρενορφίνης στη Λάρισα, αφού όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τη χορήγηση είχαν αναλάβει... νοσηλευτές, καθώς δεν υπήρχαν γιατροί και μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες προσλήφθηκε ψυχίατρος με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

«Σε όλα αυτά αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο η φιλοσοφία των διοικήσεων του ΟΚΑΝΑ. Είναι αποτέλεσμα της στροφής που έχει γίνει από τις διοικήσεις προς τη συντήρηση, έχοντας ως άξονα το κόστος κι όχι την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων. Η πολιτική διαχείρισης υπονομεύει την προοπτική του Οργανισμού, καθώς καταγράφεται πτωτική τάση της ποιότητας των προγραμμάτων. Ολα αυτά λειτουργούν σαν βόμβα στα θεμέλια του Οργανισμού, ο οποίος απαξιώνεται καθημερινά στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας και των θεραπευόμενων», επισήμανε ο Γ. Κακλαμάνης. Παράλληλα, εκφράζοντας την αγωνία των εργαζομένων υπογράμμισε ότι «όλη αυτή η υποτίμηση και απαξίωση στοχεύει στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού ώστε πολλές από τις λειτουργίες του να μεταφερθούν σε ιδιώτες. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη. Ο υπουργός Υγείας απλώς... δεσμεύτηκε για τριμερή συνάντηση τις επόμενες μέρες μεταξύ υπουργείου - εργαζομένων - διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ