ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν υποκύπτουν στο εκβιαστικό «τελεσίγραφο»

Με νέες κινητοποιήσεις απαιτούν την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, να μην πέσει εκεί ούτε σταγόνα λυματολάσπης και να μη γίνει ΧΥΤΑ στη Φυλή

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είναι αποφασισμένοι να πάψει πια η περιοχή τους να θεωρείται ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είναι αποφασισμένοι να πάψει πια η περιοχή τους να θεωρείται ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου
Με ένα ηχηρό «όχι» απάντησε χτες ο λαός των Ανω Λιοσίων και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής στο «τελεσίγραφο» της κυβέρνησης, που τους ζητά να παραμείνει αιωνίως η περιοχή τους ως ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου. Το μαζικό λαϊκό κίνημα της περιοχής απάντησε χτες το απόγευμα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την οριστική απομάκρυνση της χωματερής, για να μην πέσει εκεί ούτε ένα κιλό λυματολάσπης και να μη γίνει νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή.

Συγκεκριμένα, σε μαζική γενική συνέλευση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα η Διαδημοτική Επιτροπή, κάτοικοι και φορείς των Ανω Λιοσίων αλλά και των γύρω δήμων δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν, παρά τα κυβερνητικά τελεσίγραφα αλλά και τη στάση του Δήμου Ανω Λιοσίων και της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, που παίζουν εδώ και χρόνια βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες τους.

Ετσι, η συνέλευση ενέκρινε την εισήγηση της γραμματείας της Διαδημοτικής για αποκλεισμό της λεωφόρου Φυλής στην περιοχή Κανάλα (στο ύψος της Φυλής) στις 26 του Ιούνη στις 11.30 το πρωί και μαζικό συλλαλητήριο στις 30 του Ιούνη με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία που θα καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλαγή πλεύσης

Λίγη ώρα νωρίτερα, το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων, Νίκος Παπαδήμας, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, και κάτω από την πίεση του λαού, άλλαξε πλεύση, παρουσιάζοντας σχέδιο απόφασης του δήμου, με το οποίο δηλώνει την άρνησή του να δεχτεί το νέο ΧΥΤΑ και ζητάει από την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της χωματερής. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δε δέχεται τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας. Αρνήθηκε, δηλαδή, όλα αυτά που ο ίδιος και η διοίκησή του είχαν δεχτεί εδώ και τόσα χρόνια, έχοντας στο νου τους μόνο τα οικονομικά «ανταποδοτικά» οφέλη... Γι' αυτό το λόγο άλλωστε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου αρνήθηκαν να ψηφίσουν, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση. Του ζήτησαν μάλιστα να παραιτηθεί, δηλώνοντας ότι δεν τον εμπιστεύονται να κάνει διαπραγματεύσεις για τη χωματερή και δε θα συμμετέχουν στα όποια παιχνίδια του.

«Θέατρο σκιών»...

Ο Χάρης Κωστόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας», σε δήλωσή του στο «Ρ» σχετικά με την απόφαση αυτή, κατήγγειλε ότι «το θέατρο σκιών συνεχίζεται». «Οι υπόγειες διαδρομές που συνεχίζει να κάνει ο δήμαρχος με ευθύνη και της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής - τόνισε - έχουν αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα. Από τη μια η κυβέρνηση με τα τελεσίγραφα και από την άλλη η διοίκηση Παπαδήμα, με τις κινήσεις εντυπωσιασμού για εξασφάλιση οικονομικών και πολιτικών οφελών, οδηγούν στο να παραμένει η χωματερή στην περιοχή».

Να σημειώσουμε ότι σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, μαζί με τους δήμους και τους φορείς της περιοχής, για να αποφασίσει τι απάντηση θα δώσει στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης για τη λυματολάσπη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, σε δήλωσή του που εκδόθηκε χτες αργά το βράδυ συνεχίζει την ίδια τακτική της κινδυνολογίας πως η Αθήνα θα πνιγεί στα σκουπίδια και ο Σαρωνικός στη λάσπη, «ξεχνώντας» ότι τα προβλήματα αυτά τα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, κατέφυγε και στον εκβιασμό του λαού της Δυτικής Αττικής, επισείοντας δικαστικές διώξεις. «Από δω και πέρα - αναφέρει - εκείνο που μένει είναι να εφαρμοστούν τα νόμιμα και αυτό θα γίνει».

Μάχη για τις «καρέκλες» στην ΕΣΗΕΑ

Ακαρπη απέβη η πρώτη συνεδρίαση χτες του νεοεκλεγέντος ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Οι ίδιες δυνάμεις του συμβιβασμού και της συναίνεσης, που στο όνομα της «καρέκλας» έχουν καταδικάσει σε πλήρη απραξία εδώ και επτά μήνες την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) τώρα κάνουν το ίδιο και στην ΕΣΗΕΑ.

Ως υποψήφιοι πρόεδροι εμφανίστηκαν οι Δ. Τρίμης («Συσπείρωση Δημοσιογράφων») και Π. Σόμπολος («Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία») πήραν από τρεις ψήφους ενώ υπήρξαν και πέντε λευκά. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης και ενδεικτικό των επιδιώξεων των «πρωταγωνιστών» ήταν οι... ταχύρυθμες διαδικασίες. «Είναι ο πρώτος σε σταυρούς της παράταξης που βγήκε πρώτη και έχει το ηθικό έρεισμα και το πολιτικό δικαίωμα να είναι πρόεδρος» και «πήρε τους περισσότερους σταυρούς απ' όλους τους υποψήφιους» ήταν αντίστοιχα τα... επιχειρήματα για τις υποψηφιότητες.

«Το ποιος θα είναι πρόεδρος είναι το καθοριστικό στοιχείο γι' αυτούς, το ποια είναι η ΕΣΗΕΑ, πώς θα παρεμβαίνει, τι και πώς θα διεκδικεί, πώς θα ορίζει με συνέπεια τις διαχωριστικές γραμμές με την κυβέρνηση και την εργοδοσία είναι το καθοριστικό στοιχείο για μας» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία». Τονίζοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα «στο δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής».

Από το ΔΣ παραιτήθηκε ο πρώην πρόεδρος Μανώλης Μαθιουδάκης. Στην επιστολή παραίτησης, αφού επισημαίνει ότι κλήθηκε να υπηρετήσει την ΕΣΗΕΑ από τη θέση του προέδρου, «σε μια εποχή που η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική των "μονόδρομων" που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, συμπιέζει μισθούς και αφαιρεί συνεχώς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα από τους εργαζόμενους στο όνομα του κέρδους», σημειώνει:

«Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς στο ΔΣ μέσα από υπονομεύσεις, παγίδες και διαστρεβλώσεις, αντισταθήκαμε στην αντιλαϊκή πολιτική και τους κάθε λογής εκφραστές της και προσπαθήσαμε - πάντα μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συσχετισμών - να λαμβάνονται αποφάσεις που να υπηρετούν τα ουσιαστικά προβλήματα του κλάδου, την ενότητά του, την αγωνιστική ανάταση. Δε διστάσαμε ούτε στιγμή να ορθώσουμε το μπόι μας στην εξουσία και την εργοδοσία. Αγωνιστήκαμε για την ευρύτερη ενότητα του κλάδου, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη δημιουργία του "Διασωματειακού". Παρά τον πόλεμο που δέχτηκε "από μέσα και από έξω", το κρατήσαμε ζωντανό, ελπίδα για τους εργαζόμενους, φύτρα για το Συνδικάτο Τύπου και φόβο για τους εργοδότες».

«Στις εκλογές δε "σάρωσαν" όπως περίμεναν οι μηχανισμοί της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, οι "κλαδικές των Γραφείων Τύπου", δεν κυριάρχησαν οι εκφραστές του αποπροσανατολισμού» αναφέρει ο Μ. Μαθιουδάκης. «Νίκησαν οι δυνάμεις της μαχόμενης δημοσιογραφίας σε όποιους πολιτικούς χώρους και αν βρίσκονται. Και με τη δύναμή τους κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες για μια Ενωση των εργαζόμενων, που θα έχει αξιοπρέπεια, δε θα υποτάσσεται αλλά θα αντιστέκεται πραγματικά, θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί».

Σύσκεψη για το διήμερο στο ΦΙΞ

Σύσκεψη για τις ετοιμασίες του διημέρου, που οργανώνεται φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται μαζικά σε μετανάστες, πρόσφυγες και ντόπιους εργαζόμενους, πραγματοποιεί μεθαύριο Σάββατο, 18/6/2005, η Αχτιδική Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Αχτίδας (Πατησίων 280, 1ος όροφος - πλατεία Κολιάτσου).

Το διήμερο αποτελεί μια σημαντική πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που όχι μόνο συναντά έντονο ενδιαφέρον, αλλά και προετοιμάζεται με τη συνεργασία αλλοδαπών και Ελλήνων εργαζομένων. Οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν 8 και 9 Ιούλη 2005, στο πάρκο ΦΙΞ, στα Πατήσια.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή διοργανώνει την Κυριακή 19 Ιούνη και ώρα 11 το πρωί, στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού, την καθιερωμένη εκδήλωση για την 56η επέτειο του θανάτου του Διαμαντή και για τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Διαμαντή. Καλούνται όλα τα μέλη και τα παραρτήματα των Αντιστασιακών Οργανώσεων της ΠΟΑΟ και μαζικές οργανώσεις και φορείς της Φωκίδας να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. (Από την πλατεία Κάνιγγος, στην Αθήνα, θα αναχωρήσουν πούλμαν για την εκδήλωση, την Κυριακή ώρα 7 π.μ., τηλ. 210.3802.923 και 210.5242.254).

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ βάζει πούλμαν, που θα ξεκινήσει, την Κυριακή 19/6, ώρα 7 το πρωί, από πλ. Κάνιγγος. Κρατήσεις θέσεων στα τηλ.: 210-8225.407 8 π.μ. -1 μ.μ.

-- Ο Δήμος Ξυνιάδας και το τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Δομοκού οργανώνουν την Κυριακή 19 Ιούνη, ώρα 11 π.μ., στο Κούρνοβο, εκδήλωση για να τιμηθούν οι 106 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στις 6 Ιούνη 1943, η ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου από τον ΕΛΑΣ, και τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης. Πούλμαν της ΠΕΑΕΑ Λαμίας θα αναχωρήσει, την ίδια μέρα και ώρα 9.15 το πρωί, από την πλατεία Πάρκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ