ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΣΥ
Πιο μαζικά, πιο δυνατά για τους νέους αγώνες!

Θετικός ο απολογισμός δράσης, ένταση της πάλης , ανασυγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας

Αποψη από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, με αφορμή το γιορτασμό του Κιλελέρ
Αποψη από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, με αφορμή το γιορτασμό του Κιλελέρ
Με τη συμμετοχή στελεχών του συνεπούς αγωνιστικού αγροτικού κινήματος από πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Λάρισα, η πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, στην οποία έγινε απολογισμός της δράσης, προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα και ανασυγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Και από την εισήγηση που παρουσίασε ο Β. Μπούτας και από τις ομιλίες άλλων στελεχών στη σύσκεψη, εκτιμήθηκε ότι στα 4,5 χρόνια ύπαρξης και δράσης της η ΠΑΣΥ έχει να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα, βοηθώντας το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα να κάνει σημαντικά αγωνιστικά βήματα. Ταυτόχρονα, όμως, τονίστηκε ότι τα πιο δύσκολα είναι από δω και πέρα και χρειάζεται ποσοτική και, προπάντων, ποιοτική αναβάθμιση της δράσης της ΠΑΣΥ, ούτως ώστε να προωθηθούν πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά οι στόχοι του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

Πρώτιστο καθήκον - επισημάνθηκε - είναι η αναζωογόνηση και η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και ο συντονισμός του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, για την απόκρουση της γενικευμένης και ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην προοπτική αλλαγής των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οι 4 άξονες

Υπογραμμίστηκε, δε, ότι η αγωνιστική δράση πρέπει να συνδυάζεται με την προβολή και εκλαΐκευση των θέσεων και των προτάσεων της ΠΑΣΥ για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που στηρίζονται σε 4 βασικούς άξονες:

Πρώτον: Ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας και τις ανάγκες του λαού μας.

Δεύτερον: Συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών για την παραγωγική ανάπτυξη και για να κρατηθούν στο χωράφι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί.

Τρίτον: Δημόσιος τομέας που θα παίζει παραγωγικό και αναπτυξιακό ρόλο, βοηθώντας τους αγρότες να εξασφαλίσουν αγροτικό εισόδημα, με το οποίο θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να συνεχίσουν την απασχόλησή τους στην αγροτική οικονομία.

Τέταρτον: Αναβάθμιση της ζωής στο χωριό με τη διασφάλιση δημόσιας δωρεάν Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, καλής σύνταξης, δυνατότητας πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, στον αθλητισμό κλπ.

Υπάρχουν δυνατότητες

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα να παίξει κυρίαρχο ρόλο, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η όξυνση των αγροτικών προβλημάτων και τα εμπόδια που θέτουν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και η υπονομευτική δράση αγροτοσυνδικαλιστών που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου - ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της Αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ - και προγραμματίζονται συσκέψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σιτηρά, το βαμβάκι, η σταφίδα, καθώς και η κτηνοτροφία.

Χρειαζόμαστε «γερά πόδια»!

Τα προβλήματα των αγροτών και η δράση των αγωνιστικών δυνάμεων στο επίκεντρο της εισήγησης του Β. Μπούτα και των παρεμβάσεων

Στην εισήγησή του στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αφού χαρακτήρισε θετική τη μέχρι τώρα δράση της ΠΑΣΥ, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος. «Για να συνεχίσουμε τους αγώνες πιο αποτελεσματικά - είπε - χρειαζόμαστε "γερά πόδια", δηλαδή Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες που θα κινητοποιούν τον αγροτικό κόσμο, δίνοντας στην πάλη σωστό περιεχόμενο και προοπτική. Είναι δύσκολη αυτή η δουλιά, καθώς το αγροτικό κίνημα είχε απαξιωθεί και οι αντίπαλοί μας δε βρίσκονται μόνο απέναντι, αλλά και μέσα. Πρέπει, όμως, και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η πείρα μάς δείχνει ότι όπου υπήρχαν επιτροπές της ΠΑΣΥ και Αγροτικοί Σύλλογοι μπορούσαμε να δράσουμε πιο αποτελεσματικά, ενώ εκεί που δεν υπήρχαν είχαμε μεγάλη δυσκολία».

Αναφερόμενος στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα, σημείωσε ότι οι αγρότες έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις από τις «αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις», οι οποίες πλήττουν και τους εργαζόμενους, έχουν υποστεί τ' αποτελέσματα της πολιτικής που προωθεί την ανταγωνιστικότητα και θεοποιεί το κέρδος. «Μπροστά σ' αυτή την επίθεση - τόνισε - πρέπει να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την αντίσταση και την αντεπίθεση, σε συμπαράταξη με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κι αυτός ο προγραμματισμός δεν πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμος, αλλά μακρόπνοος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, η οποία - όπως είπε - αντί να στέκεται στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, βρίσκεται απέναντί τους και δρα ενάντιά τους. Κι ανέφερε ως παράδειγμα τις πρωτοβουλίες που παίρνουν νομαρχίες και ΤΕΔΚ, διοργανώνοντας εκδηλώσεις προπαγάνδισης της νέας ΚΑΠ, η οποία είναι καταστροφική για τη μικρομεσαία αγροτιά. «Η Αυτοδιοίκηση - υπογράμμισε - μετατράπηκε σε κρατικό μηχανισμό που κάνει τη βρώμικη δουλιά για λογαριασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ. Πρέπει ν' ανοίξουμε μέτωπο με τους εκπροσώπους της που παίζουν αυτό το ρόλο, ενημερώνοντας, ταυτόχρονα, τον αγροτικό κόσμο ότι χρειάζεται να εκλεγούν στην Αυτοδιοίκηση αγωνιστές που θα παλεύουν υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και, γενικότερα, του λαού».

Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε πλούσια και εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και την πρόταση διεξόδου της ΠΑΣΥ. Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι του συνεπούς αγροτικού κινήματος που συμμετείχαν, από πολλές περιοχές της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, μετέφεραν την εμπειρία τους από τη δράση της ΠΑΣΥ και μίλησαν για τους στόχους που πρέπει να θέσει το επόμενο διάστημα. Το λόγο πήραν ο Σπ. Τσιοτινός, από τα Τρίκαλα, που στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει ν' απαντηθεί η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, και οι Αλ. Ουγγρίνος, από την Πέλλα, Ν. Μωραΐτης, από την Αιτωλοακαρνανία, Κ. Μπασδέκης, από τη Φθιώτιδα, Ν. Στεφανίδης, από τη Δράμα, Γ. Γκικόπουλος, από τη Βοιωτία, Χρ. Χαρτοματζίδης, από τη Ροδόπη, Γ. Μουρεχίδης, από τα Γιάννενα, Γ. Κατσαρός, από τα Χανιά, Σ. Γραβαλάς, από τη Θεσσαλονίκη, Γ. Βασιλάκης, από το Ηράκλειο, Ρ. Μαρούδας, από τη Λάρισα, Χρ. Ζαρκαδούλας, από τη Φθιώτιδα, και Ν. Κόζαρης, από τη Φωκίδα.

Η νέα Πανελλαδική Γραμματεία

Νέα και παλιά στελέχη του συνεπούς αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος συμμετέχουν στην Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ που ανασυγκροτήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη. Η νέα Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ αποτελείται από τους Β. Μπούτα (Καρδίτσα), Γ. Πατάκη (Λάρισα), Ρ. Μαρούδα (Λάρισα), Μπ. Μπακούλα (Λάρισα), Χ. Αρχοντή (Λάρισα), Θ. Χελάκη (Αχαΐα), Τ. Χαρτοματζίδη (Ροδόπη), Θ. Κλινάκη (Πρέβεζα), Ν. Χριστάκη (Πέλλα), Γ. Σκούφα (Πιερία), Γ. Ρίσκο, (Θεσσαλονίκη), Γ. Γκικόπουλο (Βοιωτία), Στ. Σκοπελίτη (Λέσβος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ