ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
Σελ. /40
«Απόστημα» είναι η πολιτική τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Απόστημα που κατά καιρούς θα σκάει», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος την κατάσταση που επικρατεί στα ιδρύματα - αποθήκες ψυχών που λειτουργούν τα λεγόμενα φιλανθρωπικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τις αποκαλύψεις για το Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη. Ενα ακόμα «απόστημα» έσκασε χτες με τις αποκαλύψεις ότι στο ίδρυμα «Αγιος Παντελεήμονας» στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο νοσηλεύονται άτομα με άνοια, νοητική υστέρηση και κινητικές αναπηρίες, τρεις γέροντες που πάσχουν από αλτσχάιμερ βρέθηκαν με κομμένο τμήμα του αυτιού τους!

Και πράγματι, το τελευταίο διάστημα, βγαίνουν με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της προωθούμενης για χρόνια τώρα αντιλαϊκής πολιτικής εμπορευματοποίησης και διάλυσης των δημοσίων δομών πρόνοιας, της παράδοσης του ευαίσθητου αυτού τομέα στους «φιλανθρώπους» και κάθε λογής κερδοσκόπους, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οσο για τις όποιες δηλώσεις δήθεν ευαισθησίας των κυβερνώντων, αποτελούν απροκάλυπτη προσπάθεια κοροϊδίας, αφού είναι οι ίδιοι άνθρωποι που προωθούν την οριστική διάλυση των όποιων στοιχειωδών δομών πρόνοιας και ειδικής αγωγής έχουν καταφέρει να επιβιώσουν της γαλαζοπράσινης επέλασης. Οι ίδιοι άνθρωποι προωθούν την παραπέρα παράδοση αυτών και άλλων ευαίσθητων τομέων στους ιδιώτες, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους κάθε είδους «φιλανθρώπους».

Ο Μπασιάκος και η σαλμονέλα

Πολύς ντόρος έγινε τις τελευταίες μέρες για τους 16 περίπου τόνους μολυσμένης από σαλμονέλα γαλοπούλας που μας σέρβιραν στο πιάτο οι αρμόδιοι... ελεγκτικοί φορείς τα περασμένα Χριστούγεννα. Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Εάυγ. Μπασιάκος σε προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική του δήλωση... έβαλε στη θέση τους όλους εκείνους που πάνε να... τρομοκρατήσουν τους καταναλωτές. Επικαλούμενος τις απόψεις των κτηνιάτρων - συμβούλων του, είπε, με κάθε σοβαρότητα ότι «αν οι γαλοπούλες έβρασαν, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη σαλμονέλα....», προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψει την ανυπαρξία ουσιαστικών υγειονομικών ελέγχων.

Πραγματικά, αφοπλιστική δήλωση, δε βρίσκετε;

ΣΥΝδιαχείριση... της ΚΑΠ

Στο χτεσινό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής η εκπρόσωπος του ΣΥΝ βουλευτής Ασ. Ξηροτύρη, αφού έκανε κάποιες εύλογες επισημάνσεις για το τι σημαίνει η νέα ΚΑΠ, πρότεινε τη μέγιστη σύνδεση των επιδοτήσεων, για να μην υπάρξει εγκατάλειψη της παραγωγής...

Στην ουσία, όμως, η πρόταση αυτή αποτελεί την έκφραση μιας λογικής αποδοχής και συνδιαχείρισης των ολέθριων αποφάσεων της νέας ΚΑΠ. Γιατί, είτε υπάρξει σύνδεση είτε αποσύνδεση, στο περιβάλλον που διαμορφώνεται με τις σχετικές αρνητικές αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τις επιταγές του ΠΟΕ, οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα μπορέσουν να σταθούν στην αγροτική παραγωγή. Θα οδηγηθούν στο να λαμβάνουν για όσο καιρό θέλει η ΕΕ «κολοβές» επιδοτήσεις, που στην πράξη θα είναι ψευτο-επιδόματα ανεργίας. Η νέα ΚΑΠ έχει συγκεκριμένους στόχους. Επιδιώκει τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, ώστε να παράγουν με τις «ανταγωνιστικές», τριτοκοσμικές τιμές, που απαιτούν και διαμορφώνουν οι πολυεθνικές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Και, βέβαια, όλ' αυτά με ευρω-προϋπολογισμό μικρότερων επιδοτήσεων (είτε συνδεδεμένων, είτε αποσυνδεδεμένων) που θα είναι, όμως, ικανοποιητικές, αφού θα μοιράζονται σε ελάχιστους μεγαλοαγρότες.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη

Καπιταλισμός και ανάπτυξή του σημαίνει, πρώτα και κύρια, οι λίγοι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί φτωχοί ακόμη περισσότεροι και φτωχότεροι. Φροντίζουν γι' αυτό οι κάθε λογής πολιτικοί εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών. Ολ' αυτά, βέβαια, είναι γνωστά, αλλά μερικές φορές οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί.

Το 2002 στις ΗΠΑ - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - η κοινωνική ομάδα που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων, σε σύγκριση με το 1980, ήταν το πλουσιότερο 0,1% του πληθυσμού, δηλαδή 145.000 άνθρωποι. Οι τελευταίοι είχαν το 2002 δυόμισι φορές μεγαλύτερα εισοδήματα, απ' ό,τι το 1980. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν πτόησε τον Πρόεδρο Μπους και πήρε μέτρα, ώστε να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι. Θεσμοθέτησε, λοιπόν, μια σειρά φορολογικές απαλλαγές, από τις οποίες το 53% αφορά στο πλουσιότερο 10% των Αμερικανών, ενώ ένα άλλο 15% απευθύνεται αποκλειστικά σε αυτούς τους 145.000 «υπερπλουσίους» που αναφέραμε παραπάνω. Ετσι, οι 400 φορολογούμενοι με τα υψηλότερα εισοδήματα (87 εκατ. δολάρια ετησίως) πληρώνουν φόρο εισοδήματος, περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλειας ίσο με αυτό που πληρώνουν άτομα με εισόδημα 50.000-75.000 δολάρια ετησίως! Κι όλ' αυτά χάρη της ανάπτυξης, βέβαια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για ποια ενότητα

H νέα επίθεση που ξεδιπλώνεται ενάντια στους τραπεζοϋπάλληλους, οι τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ, τα σχέδια της κυβέρνησης για το εργασιακό, το ωράριο, οι δημόσιες τοποθετήσεις του ΣΕΒ, αναδεικνύουν και πάλι την ανάγκη οι εργαζόμενοι, ενωμένοι να δώσουν τη μάχη τους. Για τους κομμουνιστές, για τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ενότητα των εργαζομένων, η όσο γίνεται πιο πλατιά ταξική τους συσπείρωση, η κοινή δράση για να αντιστέκονται στις επιθέσεις του κεφαλαίου, ήταν και παραμένει αξίωμα. Είναι η πεμπτουσία της καθημερινής τους δράσης, μέσα στους χώρους δουλιάς και έξω απ' αυτούς.

Αν κάποιοι ενδιαφέρονται περισσότερο απ' όλους για την ενότητα της εργατικής τάξης, αυτοί είναι πρωτίστως οι κομμουνιστές, που στο πρόσωπό της βλέπουν εκείνη τη δύναμη που μπορεί και πρέπει να φτάσει τον αγώνα της μέχρι το τέλος, μέχρι την απελευθέρωση όλης της κοινωνίας από το καθεστώς της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Γι' αυτό, όταν το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του επιχειρούν να διασπάσουν την εργατική τάξη, όταν τεμαχίζουν τους εργαζόμενους, οι ταξικές δυνάμεις είναι αυτές που με συνέπεια αντιστέκονται, αναδεικνύοντας το κύριο, αυτά που ενώνουν τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα, από επάγγελμα, μισθό, ή ταμείο ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές κάνουν καθαρό, ότι η «ενότητα της εργατικής τάξης» δεν είναι ένα άδειο πουκάμισο, ούτε σημαία ευκαιρίας για να τη σηκώνει όποιος θέλει και όποτε τον βολεύει. Εχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένους στόχους. Μπορεί, π.χ. σήμερα να αποτελέσει βάση ενότητας, απέναντι στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, ο νόμος Ρέππα που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ πριν 3 χρόνια, όπως καλεί τους εργαζόμενους η ΓΣΕΕ, αλλά και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ; Μπορεί δηλαδή, απέναντι στα μέτρα της ΝΔ, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν το πλαίσιο εκείνο που έθεσε το ΠΑΣΟΚ, πάνω στο οποίο στηρίζονται και εξειδικεύουν παραπέρα σήμερα; 'Η μπορεί η βάση αντιπαράθεσης απέναντι σε ένα νομοσχέδιο, που θα χειροτερεύει τους νόμους της ΝΔ της περιόδου 1990-1993, να είναι η υπεράσπιση του νόμου Σιούφα; Μπορεί σήμερα η βάση ενότητας, να είναι η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ο σεβασμός στα κέρδη τους, ο ισχυρισμός ότι η ανάπτυξη και η ισχυροποίηση του κεφαλαίου θα είναι ευεργετικά για τους εργαζόμενους, όπως μας καλεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ;

Εμείς απαντάμε καθαρά: Μια τέτοια «ενότητα» είναι βούτυρο στην πολιτική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Μια τέτοια «ενότητα» οδηγεί όλο και πιο βαθιά στον εξανδραποδισμό των εργαζομένων. Βοηθάει τα αφεντικά και όχι τους εργαζόμενους. Βυθίζει ταυτόχρονα στην ενσωμάτωση και την ανυποληψία όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Τέτοια ενότητα η εργατική τάξη δεν τη χρειάζεται. Κάνει ζημιά και μόνο ζημιά στα ταξικά της συμφέροντα, στα σημερινά και τα μακροπρόθεσμα. Αντίθετα οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από την «ενότητα» που ενισχύει τους αγώνες τους. Που έχει καθαρό ποιοι είναι οι αντίπαλοι και οι εχθροί της εργατικής τάξης. Ενότητα που δεν καλλιεργεί αυταπάτες ότι «μπορούμε με τους τραπεζίτες να βρούμε μια λύση». Ενότητα που δε θα κάνει βήμα πίσω από τις κατακτήσεις, που δε θα χαρίζει ούτε ένα ευρώ στους τραπεζίτες και στο κεφάλαιο και θα διεκδικεί τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ