ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Γιγάντιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

«Φτάνει πια!». Τα λαϊκά στρώματα της Νικαράγουας είναι στο δρόμο απαιτώντας το σταμάτημα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μπολάνιος

Associated Press

«Φτάνει πια!». Τα λαϊκά στρώματα της Νικαράγουας είναι στο δρόμο απαιτώντας το σταμάτημα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μπολάνιος
ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Σείεται από τις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου, Ενρίκε Μπολάνιος, η πρωτεύουσα της Νικαράγουας, ενώ ήδη στη Μανάγκουα βρίσκεται από χτες ο γγ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Μιγκέλ Ινσούλσα, προκειμένου να μεσολαβήσει για τη «λύση» της πολύ βαθιάς πολιτικής κρίσης από την οποία κλυδωνίζεται η εξουσία...

Ηδη χτες ο Μιγκέλ Ινσούλσα είχε συναντήσεις με τον ηγέτη του Μετώπου των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, και άλλους πολιτικούς αρχηγούς ενόσω στους δρόμους της Μανάγκουα ηχούσαν ακόμη τα συνθήματα των διαδηλωτών ενάντια στα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης και ειδικά στις προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο μέτρο που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Εξάλλου, μόλις στα τέλη Μάη εξαιτίας των γιγάντιων κινητοποιήσεων, που έτειναν να λάβουν τη μορφή εξέγερσης, η κυβέρνηση του Ενρίκε Μπολάνιος είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, προκειμένου να τις καταπνίξει.

Δε στάθηκε αρκετό... Ενάμιση μήνα αργότερα η εικόνα είναι παρόμοια. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες και φοιτητές πλημμύρισαν τους δρόμους της Μανάγκουα αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων. Την ίδια στιγμή, πραγματικές μάχες ξέσπασαν κοντά στο Πανεπιστήμιο της Μανάγκουα, στο Κεντρικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, όταν μετά το πέρας των κινητοποιήσεων οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας περικύκλωσαν το Πανεπιστήμιο και προσπαθώντας να εμποδίσουν τους φοιτητές να εισέλθουν στον πανεπιστημιακό χώρο, τους επιτέθηκαν με πολλή βία, ενώ αμέσως δημιουργήθηκαν οδοφράγματα και ξέσπασαν μάχες. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», τουλάχιστον 36 φοιτητές τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Ο ηγέτης των Σαντινίστας, χτες, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΑΚ, χαιρέτισε την αγωνιστική στάση των φοιτητών, να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και το πανεπιστημιακό άσυλο ενώ τόνισε ότι η νεολαία της Νικαράγουας αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο και απαιτεί ό,τι και ο λαός: Η χώρα να σπάσει τα δεσμά της εξάρτησης, της πολιτικής της αγοράς, που παράγει φτώχεια, ανεργία και πείνα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Τον Ιούλη» οι συνομιλίες στο Πεκίνο «εάν»...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ιλ είπε πως η ΛΔ Κορέας θα μπορούσε να συμμετάσχει στις εξαμερείς συνομιλίες ακόμη και τον ερχόμενο Ιούλη, εάν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν σαφώς πως σέβονται τη χώρα ως εταίρο στο διάλογο», δήλωσε χτες ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Τσουνγκ Ντονγκ-Γιανγκ, αμέσως μετά την επιστροφή του στη Σεούλ από την Πιονγιάνγκ, όπου είχε συναντήσεις με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, με κορυφαίο, ανάμεσά τους, τον ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο πρόεδρος της ΛΔ Κορέας φέρεται (σύμφωνα τουλάχιστον με όσα επικαλέστηκε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός) να πρόσθεσε εντούτοις πως η επιστροφή της Πιονγιάνγκ στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου «θα πρέπει να είναι θέμα περαιτέρω διαβουλεύσεων με την Ουάσιγκτον». Σε άλλο σημείο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης φέρεται να είπε πως η χώρα του θα μπορούσε να ενταχθεί ξανά στη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών και να δεχτεί και τις επιθεωρήσεις ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας «εάν λυθεί ειρηνικά το πυρηνικό θέμα». «Εάν δοθούν εγγυήσεις περί της ασφάλειας του συστήματός μας, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατέχουμε ούτε ένα πυρηνικό όπλο», φέρεται να πρόσθεσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, σύμφωνα πάντα με όσα επικαλέστηκε ως δηλώσεις του ο Νοτιοκορεάτης υπουργός...

«Δεν έχω κανένα λόγο να σκέφτομαι άσχημα για τον Μπους», φέρεται να είπε σε άλλο σημείο ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος, προσθέτοντας πως «σκέφτομαι ευνοϊκά για τις ΗΠΑ από την εποχή της κυβέρνησης Κλίντον»...

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον σ' αυτές τις λεγόμενες εξελίξεις ήρθε από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ: «Γεγονός παραμένει πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να επιστρέψει στις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις και να ενταχθεί στις συνομιλίες εποικοδομητικά».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σχεδόν 1.200 άνθρωποι, περίπου 1.000 ανθρακωρύχοι που δουλεύουν για το ορυχείο «Barrick» και 200 υπάλληλοι της κατασκευαστικής εταιρίας «Techint», παραμένουν εγκλωβισμένοι επί τρεις ημέρες εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων σε υψόμετρο τουλάχιστον 4.500 μέτρων στην οροσειρά των Ανδεων στην Κεντροδυτική Αργεντινή.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- O ιδιοκτήτης σουπερμάρκετ στη Γουατεμάλα, όπου είχε σημειωθεί φωτιά η οποία στοίχισε τις ζωές 365 ανθρώπων τον περασμένο Αύγουστο, θα κληθεί ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενος ότι έδωσε εντολή να κλείσουν οι πόρτες του καταστήματος για να μη φύγουν οι πελάτες χωρίς να πληρώσουν... Ο Χουάν Πιο Πάιβα αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 25 χρόνων, κατηγορούμενος για δολοφονία. Συγκατηγορούμενοι επίσης είναι ο γιος του, Βίκτορ Ντάνιελ και ένας φρουρός του καταστήματος, οι οποίοι εκτέλεσαν τις εντολές του ιδιοκτήτη και έκλεισαν τις πόρτες εξόδου όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

ΛΙΜΑ.-- Εντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα νεαρό κορίτσι, αγνοούνται όταν ελικόπτερο του περουβιανού στρατού συνετρίβη σε απομακρυσμένη περιοχή στη ζούγκλα κοντά στον ποταμό Πουτουμάγιο, 1.400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Λίμα. Τα αίτια του ατυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

ΛΑΓΟΣ.-- Εκλεισαν χτες τα προξενεία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας στη δεύτερη μεγαλύτερη νιγηριανή πόλη, Λάγος, μετά από σήμα των αμερικανικών αρχών προς τις νιγηριανές πως «υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια»...

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-- Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σχολεία ζήτησε χτες το υπουργείο Εσωτερικών της Καμπότζης, μετά την κρίση ομηρίας σε σχολείο προχτές, με ένα δίχρονο αγόρι από τον Καναδά να βρίσκει το θάνατο από τα πυρά ενόπλων που ζητούσαν λύτρα και όπλα.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Πέθανε ο Ροντρίγκο Αστούριας

«Εφυγε» την Τετάρτη από τη ζωή ο Γουατεμαλός επαναστάτης ηγέτης Ροντρίγκο Αστούριας Αμάδο, πιο γνωστός ως Συνταγματάρχης Γκάσπαρ Ιλόν, που συνέδεσε τη ζωή του με την πάλη του λαού της Γουατεμάλας από την εποχή της αντάρτικης ένοπλης αντίστασης μέχρι τα τελευταία χρόνια, στον καθημερινό αγώνα για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Ο 75χρονος Ρ. Αστούριας ήταν μέχρι τις τελευταίες στιγμές του μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις της Επαναστατικής Εθνικής Ενότητας Γουατεμάλας (URNG) και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα υπήρξε υποψήφιος με το κόμμα αυτό, ενώ είχε διατελέσει και ΓΓ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Παραίτηση υπουργού

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Παραιτήθηκε τελικά ο υπουργός Προεδρίας της Βραζιλίας, Ζοζέ Ντιρσέου, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο εξαγοράς βουλευτικών ψήφων από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Ο πρώην υπουργός και προσωπάρχης του προέδρου Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιούνη και προκάλεσε τη χειρότερη κυβερνητική κρίση στη Βραζιλία από το Γενάρη του 2003, οπότε ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Λούλα. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Ρομπέρτο Τζέφερσον, είχε υποδείξει τον Ντιρσέου ως τον υπεύθυνο της κρίσης.

Στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου, την περασμένη Τρίτη, ο Τζέφερσον κατηγόρησε τον Ντιρσέου ότι έκρυβε την αλήθεια από τον πρόεδρο Λούλα και προσπάθησε να απομονώσει τον αρχηγό του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ