ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
Σελ. /40
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η πάλη με τις μορφές που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι είναι ο μόνος δρόμος που διαθέτει σήμερα η εργαζόμενη γυναίκα, προκειμένου να αντιπαλέψει τις πολιτικές που την καθιστούν «αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης», τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών, που προκάλεσε το ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γυναίκα, τονίζοντας την ανάγκη για την τόνωση της γυναικείας απασχόλησης και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων.

Χτες, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να μετατρέψουν τη συζήτηση σε ένα ακόμη πεδίο ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης «κοκορομαχώντας» για τα θέματα της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιστροφή στο παρελθόν και κομματικούς διορισμούς στο δημόσιο τομέα. Οσον αφορά τις εργαζόμενες γυναίκες κλήθηκαν και από τα δύο κόμματα να εμπλακούν στις λογικές της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και να αναπτύξουν την «επιχειρηματικότητά» τους. Στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εστίασε την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

AΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μονόδρομος για τις γυναίκες ο οργανωμένος αγώνας

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

«Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν καταστρατηγούνται τα δικαιώματα που ο νόμος της δίνει, όταν γίνεται αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης; Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι που τους αρπάζουν τις κατακτήσεις και η θέση τους επιδεινώνεται; Εχουν άλλο όπλο από την οργάνωση, την πάλη, την απεργία, τις κινητοποιήσεις; Εμείς δεν ξέρουμε άλλο όπλο παρά όλες τις μορφές της πάλης, αυτές που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι».

Με την επισήμανση αυτή έκλεισε χτες στη Βουλή την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, καλώντας τις γυναίκες μέσα από το λαϊκό κίνημα να ασκήσουν τη δική τους πίεση και τη δική τους αντεπίθεση.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος απέδωσε όλα τα προβλήματα των γυναικών στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο Κ. Καραμανλής «ακολούθησε μια εύκολη λύση προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των γυναικών, τα οποία οξύνονται συνεχώς και ξημερώνουν άσχημες άγριες μέρες» και πρόσθεσε:

«Κύριε πρωθυπουργέ, πλούσιοι και φτωχοί υπήρχαν και στον 19ο αιώνα και στον 20ο και στον 21ο αιώνα. Δε δημιουργήθηκαν οι πλούσιοι και οι φτωχοί ούτε επί ΝΔ αποκλειστικά, ούτε επί ΠΑΣΟΚ αποκλειστικά. Η διττή καταπίεση της γυναίκας, ταξική πριν από όλα και με φυλετική διάσταση, υπήρχε και τον 19ο αιώνα και τον 20ο και τον 21ο αιώνα και δεν μπορεί να απαντηθούν τα μεγάλα προβλήματα των γυναικών απλά με το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, όπου και βεβαίως οξύνθηκαν τα προβλήματα».

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση η γυναικεία ανεργία είναι αυξημένη και υπάρχει μεγάλος βαθμός εκμετάλλευσης της γυναικείας εργασίας και ως εκ τούτου «τα πράγματα είναι πολύ βαθύτερα και βεβαίως είναι πολιτικά, μιας και η πολιτική που ακολουθείται είναι πανευρωπαϊκή και διεθνοποιημένη».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε: «Μπορείτε να μου πείτε τι θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ ή μάλλον αν θα κάνει αυτό που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ συνειδητά; Να παρέμβει και να καθίσει στο σκαμνί την εργοδοσία, η οποία προκειμένου να κάνει προσλήψεις γυναικών τις ρωτάει αν έχουν παιδιά ή εάν πρόκειται να κάνουν παιδιά. Αυτό ποιος το λέει; Προβλέπει το Σύνταγμα ή κάποιος νόμος ότι απαγορεύεται η τεκνοποίηση; Πού είναι όλοι αυτοί οι υποκριτές και οι υποκρίτριες που μιλάνε για το δημογραφικό; Σε αυτό ούτε το ΠΑΣΟΚ έκανε τίποτα, ούτε η ΝΔ μπορεί κάνει οτιδήποτε. Απλώς ανήγγειλε μέτρα όχι ελέγχου της εργοδοσίας, αλλά διευκόλυνσης των εργαζομένων να καταγγέλλουν την εργοδοσία».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε στη συνέχεια ότι γίνεται πολύς λόγος για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών και τόνισε: «Είναι πρόβλημα σοβαρό, αλλά άλλες πλευρές δεν πιάνονται. Δεν είναι παρενόχληση του δικαιώματος να αποκτήσω παιδί, όταν πρέπει να δηλώσω ότι δε θα μείνω έγκυος για κάποια χρόνια; Οταν απολύονται έγκυες και όταν καταστρατηγούνται δικαιώματα, πείτε μου έναν εργοδότη που έκατσε στο σκαμνί».

Η κυβέρνηση, είπε η Αλ. Παπαρήγα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, γιατί η υπερεκμετάλλευση της γυναίκας, η καταπίεσή της έως και η σεξουαλική της παρενόχληση είναι συστατικό μιας πολιτικής που τα οργανώνει και τα διευθετεί όλα με βάση το κέρδος.

Αναφερόμενη στην αύξηση της γυναικείας ανεργίας είπε ότι ο κύριος παράγοντας της αύξησης είναι το γεγονός ότι 11 κλάδοι της ελληνικής μεταποίησης που απασχολούσαν και απασχολούν σημαντικό γυναικείο εργατικό δυναμικό βρίσκονται σε πορεία ελεύθερης πτώσης, εξαιτίας της συγκέντρωσης και της δημιουργίας μεγαθηρίων, εξαιτίας της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και εξαιτίας συγκεκριμένων ταξικών και γενικότερων στρατηγικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για το θέμα της ανεργίας των γυναικών, η Αλ. Παπαρήγα παρατήρησε:

«Κατ' αρχήν το πρόβλημα της απασχόλησης είναι πρόβλημα ριζικής αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής, όμως και με τις σημερινές συνθήκες μπορεί να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών, η κανονική απασχόληση, με προσλήψεις στην εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες.

- Πρέπει να υπάρχει πλήρης κάλυψη των ανέργων γυναικών, όχι με τα σημερινά προγράμματα του ΟΑΕΔ, με περίθαλψη και υψηλά επιδόματα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μεροκάματου που εμείς το τοποθετούμε στα 1.200 ευρώ.

- Διεκδικούμε 35ωρο εργασίας την εβδομάδα, εφτάωρο, πέντε μέρες δουλιάς.

- Απαιτούμε όχι μόνο να φύγουν τα πέντε χρόνια που προστέθηκαν στο όριο συνταξιοδότησης, αλλά η γυναίκα να παίρνει σύνταξη στα 55 χρόνια.

- Διεκδικούμε συνδυασμένα κοινωνικά και εργασιακά μέτρα: άδειες κυήσεων, τοκετού και θηλασμού ίδιες και ισότιμες για όλες τις γυναίκες. Δεν μπορεί να είναι άλλη η άδεια μητρότητας για εκείνη που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα, άλλη για το δημόσιο, άλλη στις ΔΕΚΟ, άλλη στον αγροτικό τομέα και άλλη για τις αυτοαπασχολούμενες. Δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Μειωμένο ωράριο ως έχει - γιατί δεν εφαρμόζεται ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα - δηλαδή δύο και μία ώρες αντίστοιχα στα πρώτα δύο και τέσσερα χρόνια για τον άνδρα ή τη γυναίκα κατά την επιλογή τους. Σε καμία περίπτωση να μην επιτρέπεται να γίνεται συμψηφισμός, όπως συμβαίνει σήμερα, που οι γυναίκες παίρνουν εννιά μήνες άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού, χωρίς ασφάλιση και δικαίωμα θερινής άδειας.

- Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού.

- Να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία των γυναικών και για ορισμένα επαγγέλματα, όπως της νοσηλεύτριας, να ισχύει η απαγόρευση της νυχτερινής δουλιάς από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και για όλη την προσχολική ηλικία των παιδιών.

- Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια, μέχρι τα παιδιά να φτάσουν στην ηλικία των δέκα ετών. Και γενικότερα μειωμένο ωράριο εργασίας για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μια εβδομάδα η καλοκαιρινή άδεια.

- Υπάρχει ζήτημα ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νεαρά ζευγάρια και χρειάζεται η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δημόσιου δικτύου κοινωνικών εγκαταστάσεων που να αφορά την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Δημιουργία δημόσιων παιδικών κατασκηνώσεων.

- Παροχή υπηρεσιών και φροντίδα με κρατική υποδομή και επαρκείς υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοποίησης του παιδιού. Βοήθεια σε παιδιά που έχουν δυσπροσαρμοστικούς γονείς ή και επικίνδυνους και σε οικογένειες με ιδιαίτερα προβλήματα που δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα. Μέτρα προστασίας των οικογενειών με μειονεκτούντα παιδιά.

- Να καταργηθεί ο νόμος που ανάγει την πορνεία σε επάγγελμα στο όνομα της προστασίας της υγείας, στο όνομα της νομιμοποίησης της παρανομίας.

- Η πολιτική απέναντι στις γυναίκες πρέπει να εξειδικεύεται στην ύπαιθρο, στις αυτοαπασχολούμενες, στις πόλεις και αναμφισβήτητα ό,τι προτείνουμε ισχύει και για τις μετανάστριες και τις γυναίκες που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέμα νοοτροπίας και παιδείας...

Eurokinissi

Ο απολογισμός του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής, αλλά και οι δικομματικές κορόνες εναντίον του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αναφορικά με το θέμα της γυναικείας απασχόλησης αρκέστηκε στο να αναφερθεί γενικά στις κυβερνητικές επιλογές και τους στόχους γενικότερα για την «αγορά εργασίας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Συμβούλιο Κορυφής. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «η ΕΕ μπήκε σε μία καμπή της πορείας της, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, εξαιτίας της σύμπτωσης των αρνητικών εξελίξεων. Επιπλέον, όμως, προστέθηκαν και άλλα θέματα, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο το σκηνικό στην Ευρώπη. Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ενωση, στην 60χρονη πορεία της, έχει περάσει πολλές ανάλογες καταστάσεις. Τώρα, όμως, είμαστε περισσότεροι και είναι περισσότερο δύσκολα τα πράγματα. Χρειάζεται περίσκεψη, ευρωκεντρική αντίληψη, νηφαλιότητα και διορατικότητα από όλους». Πρόσθεσε την εκτίμηση ότι «για τις δημοσιονομικές προοπτικές, σύντομα θα αναληφθεί καινούρια προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία», επισημαίνοντας πως «η απορρόφηση κοινοτικών πόρων συνεχίζεται ανεπηρέαστα ως το 2008, με την εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ». Οσον αφορά τη διεύρυνση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων, αλλαγή πολιτικής, σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση. Ισχύουν όλα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο». Τόνισε, τέλος, την πάγια θέση του «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με τις προϋποθέσεις που έχουν, ήδη, τεθεί. Επιμένουμε στην εθνική στρατηγική που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις». Επίσης ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε τη συζήτηση του όλου θέματος στη Βουλή με ενημέρωση από την πλευρά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Σώματος για τη συζήτηση των ευρωπαϊκών προοπτικών, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις».

Αναφερόμενος στο θέμα της απασχόλησης των γυναικών, ο Κ. Καραμανλής το συνέδεσε με τις συνολικότερες κυβερνητικές επιδιώξεις στο χώρο της οικονομίας επαναλαμβάνοντας τα περί «ανταγωνιστικότητας» των ελληνικών επιχειρήσεων. Οπως είπε, «βασική παράμετρος σε όλες τις πολιτικές μας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής της γυναίκας στην οικονομία και η ανάδειξη του πολυσύνθετου ρόλου της στην κοινωνία. Ο στόχος αυτός είναι και αίτημα και αναγκαιότητα. Είναι θέμα και νοοτροπίας και παιδείας. Είναι, όμως, και ζήτημα θεσμικών παρεμβάσεων. Πάνω απ' όλα, όμως, απαιτείται διαρκής προσπάθεια για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας». Παράλληλα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως φιλεργατικό μέτρο την ενίσχυση των εργοδοτών με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών. Ανέφερε ότι «ακολουθούμε ενεργητικές πολιτικές που δεν περιορίζονται στην επιδότηση των ανέργων, αλλά προτάσσουν τη στήριξη της απασχόλησης. Χρηματοδοτούνται, από το Γ' ΚΠΣ, προγράμματα στα οποία θεσπίζονται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τις άνεργες γυναίκες».

Πάντως ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως είπε, «η Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, βούλιαζε στα χρέη και τα ελλείμματα. Ενώ το 1980 το Δημόσιο χρέος ήταν στο 25% του ΑΕΠ, το 2004 ξεπέρασε το 110% του ΑΕΠ. Κάθε οικογένεια είναι, τώρα, χρεωμένη με 72 χιλ. ευρώ». Παράλληλα δήλωσε ότι η χώρα «ήταν αιχμάλωτη σε διαπλεκόμενες σχέσεις, σε γραφειοκρατικές και αδιαφανείς διαδικασίες. Πλήρωνε τεράστιο κόστος για όλα αυτά και υποχωρούσε διαρκώς στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά» και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά «υποχωρούσε διαρκώς στη διεθνή κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οι εξαγωγές μας μειώνονταν, οι εισαγωγές αυξάνονταν και το εμπορικό ισοζύγιο διευρυνόταν. Χρηματοδοτούσαμε, δηλαδή, με ολοένα και περισσότερους πόρους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας στο εξωτερικό».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Με γνώμονα την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»

Eurokinissi

Με αοριστολογίες και μακριά από τις ταξικές αιτίες των προβλημάτων των γυναικών, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αξιοποίησε τη χθεσινή του παρέμβαση για να ασκήσει εφ' όλης της ύλης κριτική στη Νέα Δημοκρατία στο ...γνωστό ύφος της δικομματικής αντιπαράθεσης.

Κάνοντας γενικόλογες αναφορές, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε για τις γυναίκες ότι «η ανεργία αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, θέμα δικαιωμάτων του πολίτη», ενώ αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «θεσμικές αλλαγές που δίνουν δικαιώματα στη γυναίκα», ενώ, όπως είπε, «το Σύνταγμα καθιερώνει νέες δυνατότητες συμμετοχής». Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκε το θέμα, προκειμένου να μιλήσει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Οπως είπε, «δημιουργήσαμε τα κέντρα έρευνας για την ισότητα» και «είχαμε 5 περιφερειακά κέντρα ισότητας», όμως η ΝΔ «ανέστειλε τη λειτουργία των παραρτημάτων με το πρόσχημα της βελτίωσης. Δεν ανανέωσε τις συμβάσεις των έμπειρων εργαζομένων με σκοπό να προσλάβει άλλους», σημειώνοντας ότι «διώξατε 100 ανθρώπους για να βάλετε κάποια γαλάζια παιδιά».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να εντάξει το θέμα της απασχόλησης των γυναικών στο οικονομικό μοντέλο που προωθεί η ΕΕ, λέγοντας πως «η συμμετοχή των γυναικών διασφαλίζει την ανάπτυξη της οικονομίας». Αναφερόμενος μάλιστα εμμέσως στην προώθηση της μερικής απασχόλησης, αναφέρθηκε στο «σκανδιναβικό μοντέλο», υποστηρίζοντας ότι «η μητρότητα δεν έρχεται σε αντίθεση με την εργασία». Αναφέρθηκε σε «εργασιακά πρότυπα του χθες», τα οποία «δε συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Γενικότερα, άλλωστε, επισήμανε ότι «το θέμα της ανεργίας των γυναικών φέρνει το ερώτημα τού τι κοινωνία θέλουμε», μιλώντας για ανάγκη να υπάρξουν «νέες αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας»

Αναφερόμενος συνολικά στην οικονομία, ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στον Κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε επισήμως πιο δύσκολες μέρες για τον εργαζόμενο και για τον επιχειρηματία», ενώ «ανακοίνωσε περισσότερη ακρίβεια και λιγότερες επενδύσεις». Πρόσθεσε πως «μίλησε για την οικονομία μόνο για το παρελθόν, γιατί δεν μπορεί να μιλήσει για το παρόν και για το μέλλον», κατηγορώντας τη ΝΔ για «αέναη παρελθοντολογία», ενώ, όπως είπε, «η οικονομία που παραδώσαμε ομολογεί ο κ. Αλογοσκούφης ότι ήταν μια οικονομία που πήγαινε καλά». Κατέληξε, λέγοντας πως «η ΝΔ θέλει να πάει την Ελλάδα στη δεξιά του 1980».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής, λέγοντας ότι «ήταν μια πολύ δύσκολη συνάντηση το Συμβούλιο Κορυφής και η αποτυχία είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας», αφού, όπως υποστήριξε, «υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να στερηθεί σοβαρούς πόρους» και «υπάρχει κίνδυνος για τη διεύρυνση». Παράλληλα, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι «επιβεβαιώνεται η θέση μας ότι χάσατε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, όταν δώσατε την ημερομηνία έναρξης για την Τουρκία που σήμερα θα αισθάνεται λιγότερο την πίεση από την ΕΕ με τις εξελίξεις τις οποίες έχουμε».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Στα... κοινοτικά προγράμματα η λύση

Την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης σειράς προβλημάτων των γυναικών ζήτησε μεταξύ άλλων χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της γυναικείας απασχόλησης έχει ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη διαφορά ανεργίας γυναικών στην Ευρώπη των 25» ενώ το πρόβλημα «δεν είναι μόνο το εισοδηματικό. Η εργασία είναι βασικός παράγοντας για την αυτοεκτίμηση και την οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας. Παράλληλα αναρωτήθηκε τι απορρόφηση, τι αποτελεσματικότητα είχαν αυτά τα προγράμματα και πόσο βοήθησαν στα προβλήματα των γυναικών». Στην ίδια λογική κινήθηκε η παρέμβασή του και στο θέμα της αντιμετώπισης του εμπορίου γυναικών. Οπως είπε, «υπάρχουν προγράμματα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιμετωπίσουμε τον "κλάδο" του εμπορίου γυναικών», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία στο θέμα.

Επίσης ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε σε μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, π.χ. στη Σκανδιναβία, όπου στις χωρισμένες μητέρες «δίνεται διατροφή από το κράτος και το κράτος παίρνει από τον υπόχρεο σύζυγο» προσθέτοντας ότι «στη Νορβηγία η γυναίκα παίρνει γονική άδεια 42 ημερών», ενώ «στον πατέρα χορηγείται γονική άδεια 4 εβδομάδων, που αν δεν αξιοποιηθεί αφαιρείται από τη μητέρα, προκειμένου να έχει κίνητρα να ασχοληθεί». Τέλος ζήτησε να υπάρξουν «ελεγκτικοί μηχανισμοί, που να μην επιτρέπουν την καταστρατήγηση της νομοθεσίας», όσον αφορά τα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ