ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
Σελ. /40
Ανεργία και υποαπασχόληση θερίζουν τις γυναίκες

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

«Πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης το κάθε κόμμα υπερασπίστηκε την πολιτική του. Μιλάω για τα δυο μεγάλα κόμματα. Εγώ θα ήθελα να βάλω συγκεκριμένα ερωτήματα: Πώς θα διασφαλιστεί η απασχόληση σήμερα που είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ή αύριο αν είναι το ΠΑΣΟΚ, αν και είναι πρόσφατη η θητεία του ΠΑΣΟΚ»;

Με την επισήμανση αυτή, άρχισε τη δευτερολογία της στη χτεσινή συζήτηση η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε:

«Επί ΠΑΣΟΚ, παραδείγματος χάρη, συνέπεσε να έχουμε τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η ανεργία, όμως, μεγάλωσε. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η ανεργία είναι διαρθρωτική, διότι λέει υπάρχουν επαγγέλματα, τα οποία δε βρίσκει η εργοδοσία στην αγορά. Ελάχιστα είναι αυτά. Δόξα τω Θεώ, που λέει και ο λαός, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προσθέτουν συνεχώς σχολές και τμήματα. Πολύ ειδικές περιπτώσεις μπορεί να λείπουν. Μαζικά, πάντως, υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν προσόντα να δουλέψουν. Μάλιστα, τα επαγγέλματα εκείνα τα οποία δεν είναι πια περιζήτητα, είναι επαγγέλματα που χρειάζονται, όπως είναι οι γυμναστές ή τομείς που έχουν σχέση με κοινωνικές υπηρεσίες. Στην καλύτερη οικονομία, στην καλύτερη πολιτική μπορεί να λείπουν και εκατό θέσεις εργασίας. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω και τα δύο κόμματα το εξής: Οι επιχειρηματίες, τα μεγαθήρια, αποφασίζουν πού θα επενδύσουν και κριτήριο είναι το κέρδος και η λιγότερη ζωντανή εργατική δύναμη. Πώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα και αύριο το ΠΑΣΟΚ, όπως λέει ότι θα επανέλθει, θα επιβάλουν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης; Δοκιμάστηκαν αυτά. Ακόμη δόθηκαν και κίνητρα στην εργοδοσία επί ΠΑΣΟΚ, που καταργήθηκαν με νόμο που έφερε η Νέα Δημοκρατία. Οταν εγώ επισκέφθηκα τον Πρόεδρο του ΟΑΕΔ μού είπε ότι ζήτημα είναι εάν δημιουργήθηκαν με την επιδότηση αυτής της εργασίας επτά χιλιάδες, οκτώ χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, να μιλάμε γενικά και αφηρημένα. Βεβαίως θα δημιουργούνται και θέσεις απασχόλησης. Δεν καταστροφολογούμε. Θα χάνονται, όμως, κιόλας. Και θα χάνονται περισσότερες από αυτές που δημιουργούνται.

Βεβαίως, θα δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης. Ξέχασαν, όμως, και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να μας πουν εάν θα είναι κανονικής, σταθερής απασχόλησης ή μερικής, περιστασιακής, δηλαδή η μία θέση αν θα μοιράζεται σε τρεις.

Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης στους μηχανισμούς καταστολής της τρομοκρατίας εντός του κράτους και στα σύνορα. Θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης με το μισθοφορικό στρατό, γιατί εμείς έτσι τον λέμε. Μισθοφόροι είναι. Τι θέσεις, όμως, θα δημιουργηθούν και με ποιο αποτέλεσμα;

Τα πράγματα είναι, λοιπόν, σκούρα με την πολιτική που ακολουθείται. Υστερα, δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός για την απασχόληση. Γιατί, για να σχεδιάσει μια κυβέρνηση την απασχόληση πρέπει να έχει στα χέρια της μέσα και ιδιοκτησία. Και όχι μόνο πρέπει να έχει μέσα και ιδιοκτησία, αλλά δεν πρέπει να έχει να λειτουργούν ταυτόχρονα και τα ιδιωτικά μεγαθήρια. Γιατί τι και πώς θα παράγουν αυτοί θα το αποφασίζουν.

Ξαναλέμε ότι με την πίεση θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης. Η τάση, όμως, είναι να αυξάνεται η ανεργία και να μοιράζεται σε περισσότερους. Οι γυναίκες και οι νέοι θα είναι τα μεγάλα θύματα. Και όπου προτιμούνται οι γυναίκες, προτιμούνται για να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης.

Φυσικά δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η διέξοδος όμως είναι πολιτική, ιδιαίτερα στο θέμα της ανεργίας. Στις συνθήκες του συστήματος που ζούμε, στις συνθήκες Μάαστριχτ, κάτω από την πίεση του κινήματος μπορούν να αποσπαστούν κάποιες κατακτήσεις. Ομως το θέμα της ανεργίας δε λύνεται εύκολα. Αυτό και αν θέλει ριζική και γενική αλλαγή πλεύσης».

Ηρωίδες και «ηρωίδες»

«Αναφορικά με το θέμα των προκαταλήψεων. Σαφώς υπάρχουν. Κύριε Παπανδρέου, αναφέρθηκα πολύ αναλυτικά στη φυλετική διάσταση του προβλήματος, στις προκαταλήψεις, οι οποίες θα επιζούν και αφού εξαφανιστούν οι βαθύτερες αιτίες. Δεν ξέρω γιατί διαφωνήσατε μαζί μου. Μάλλον δε με προσέξατε. Το θέμα όμως είναι ότι οι προκαταλήψεις αναπαράγονται με μοντέρνο τρόπο. Για παράδειγμα, η ταύτιση των θέσεων απασχόλησης της γυναίκας με τη μερική απασχόληση και σε ορισμένα επαγγέλματα που είναι σημαντικά, επαγγέλματα στα οποία σπρώχνουν τη γυναίκα χωρίς ελεύθερη επιλογή, συντηρεί τις προκαταλήψεις. Η δημιουργία κοινωνικής υποδομής είναι και αυτό ένα μέσο για την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων. Τέλος, κύριε Παπανδρέου, λυπάμαι για ένα ζήτημα που θέσατε. Ξέρετε, στη Βουλή είναι δύσκολα τα γενικά και θεωρητικά ζητήματα. Προσωπικά τα αποφεύγω, γιατί δεν είναι εύκολο να τα αναλύσουμε στο λίγο χρόνο που έχουμε. Ανακηρύξατε σε ηρωίδα τη γυναίκα που είναι στο κέντρο κάποιων γεγονότων. Ειλικρινά λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που είπατε. Στο κέντρο των γεγονότων είναι και οι γυναίκες του fame story και του talent show. Στο κέντρο των γεγονότων είναι και η γυναίκα, η οποία παίρνει τηλέφωνο στο σωματείο και λέει σας παρακαλώ πολύ κάντε μία αλυσίδα στην απεργία στις 24 του μηνός, ούτως ώστε να με παρεμποδίσετε να μπω, γιατί αν απεργήσω θα με διώξει ο εργοδότης. Δεν έχει τη δύναμη να ρισκάρει τη θέση της. Εμείς ως Κόμμα δεν υποτιμούμε τις γυναίκες που είναι γεμάτες προκαταλήψεις, γιατί στο κάτω - κάτω είναι θύματα, είναι λαϊκές γυναίκες. Δεν τις κοιτάζουμε αφ' υψηλού. Είπατε γενικά και αφηρημένα ότι οι ηρωίδες είναι στο κέντρο των γεγονότων. Για μας όμως τα κέντρα των γεγονότων είναι έξω από τη Βουλή, είναι στους μεγάλους αγώνες που η γυναίκα έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να συμβιβαστεί και στο να παλέψει για τα παιδιά της και το συλλογικό συμφέρον, να κάνει ορισμένες θυσίες που μπορεί προσωρινά να πλήξουν την οικογένειά της, αλλά αύριο θα δημιουργήσουν καλύτερες μέρες.

Ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Διότι μέσα στη Βουλή όσες διαφορές και αν έχουμε μεταξύ μας, πρέπει να έχουμε και ένα κριτήριο σε μερικά πράγματα. Τι θα πει η γυναίκα είναι ηρωίδα στο κέντρο των γεγονότων; Και η κυρία Κοντολίζα Ράις είναι στο κέντρο των γεγονότων. Μπορεί εσείς, δεν ξέρω, να τη λέγατε και ηρωίδα. Δε χτυπάμε έτσι τις προκαταλήψεις.

Δε λέω να φτιάξουμε ένα πρότυπο ηρωίδας. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Κάθε εποχή έχει και το δικό της ηρωισμό. Στην κατοχή ήταν η Ηλέκτρα Αποστόλου και άλλες γυναίκες, ανώνυμες, που έμπαιναν στη φυλακή και πήγαιναν απ' έξω τα παιδιά τους, εγκαταλειμμένα, και αυτές δεν έβαζαν την υπογραφή τους. Χαρακτηριστική η φράση μιας γυναίκας αγρότισσας, που έλεγε, "δε δουλώνω, δεν απογράφω", όταν της έλεγαν, υπόγραψε και κάνε δήλωση. Δεν καταλάβαινε ακόμα και τις λέξεις. Σήμερα υπάρχουν πολλοί τύποι ηρωικών γυναικών. Ας μη γενικεύουμε τα πράγματα, γιατί κινδυνεύουμε αυτές οι έννοιες που ενδεχομένως ο καθένας να εννοεί, να πνίξουν κυριολεκτικά το δικαίωμα των ομοφύλων τους γυναικών».


Στην τηλεόραση του

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.15 η εκπομπή «Εις υγείαν» σας πάει ένα μικρό ταξίδι μέχρι την Κούβα. Η συνεργασία του «902» με την κουβανική τηλεόραση μάς επιτρέπει να επισκεφτούμε ένα από τα καλύτερα ιαματικά κέντρα, καθώς και το κέντρο επιστημονικών ερευνών, όπου παράγονται φάρμακα από φυσικές πρώτες ύλες.
  • Στις 22.10 την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για την αυριανή 24ωρη απεργία του ΠΑΜΕ. Ημέρα μαζικής καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, ημέρα υποστήριξης και ενίσχυσης του ΠΑΜΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ