ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ανατροπή των αιτιών του θανάτου και της σιωπής

Διακήρυξη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών

Αφίσα του ΕΣΥΝ
Αφίσα του ΕΣΥΝ
Η κατάσταση σχετικά με τα ναρκωτικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι άκρως ανησυχητική, ενώ στην Ελλάδα, που είναι και «πέρασμα» ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όξυνση του προβλήματος των ναρκωτικών και της χρήσης επισημαίνει στη Διακήρυξή του το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Ενδεικτικά, το ΕΣΥΝ αναφέρει την παράλληλη χρήση πολλών ουσιών (πολυτοξικομανία), τη μείωση του ηλικιακού ορίου έναρξης στα 15,5 έτη, την εξάπλωση των ναρκωτικών στα σχολεία και την αύξηση της χρήσης χασίς, αλκοόλ και διαλυτών. «Ολα αυτά, συνεχίζει το ΕΣΥΝ, συμβαίνουν μέσα σε μια γενικευμένη κοινωνική και οικονομική κρίση που εκφράζεται με τα υψηλά ποσοστά σχολικών διαρροών, με την αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, με όξυνση της πολιτιστικής και οικονομικής φτώχειας, με την εμπορευματοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων, με τον κοινωνικό αποκλεισμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με την προώθηση της ναρκω-κουλτούρας και γενικά μιας κουλτούρας της σήψης και της παρακμής».

«Σε πολιτικό επίπεδο, τονίζει το ΕΣΥΝ, αυτή η κρίση εκφράζεται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδηγούν στη συρρίκνωση ακόμη και αυτού του αστικού "κράτους πρόνοιας" στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, στην εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου. Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές του "Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στα Ναρκωτικά" της προηγούμενης κυβέρνησης συνεχίζουν να υλοποιούνται και από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας. Πράγματι, επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης, της έρευνας και της αξιολόγησης. Κάτω από το μανδύα των μη κυβερνητικών ή εθελοντικών οργανώσεων πριμοδοτούνται οι ιδιώτες και οδηγούνται στην εκμετάλλευση χιλιάδες εξαρτημένοι νέοι και οι οικογένειές τους».

«Η πολιτική "περιορισμού της βλάβης", αναφέρεται σε άλλο σημείο, πριμοδοτείται διαρκώς σε βάρος της θεραπείας και της πρόληψης... Στόχος τους είναι να μάθουμε να ζούμε με τα ναρκωτικά και όχι να παλεύουμε κατά των κοινωνικών αιτιών που τα παράγουν και τα αναπαράγουν. Η πρόληψη είναι ανύπαρκτη και οι όποιες προσπάθειες γίνονται είναι αποσπασματικές και ασυντόνιστες μεταξύ τους. Η φιλοσοφία που κυριαρχεί ταυτίζει την πρόληψη με την ενημέρωση και έχει διαχειριστικό χαρακτήρα. Οι φωνές που θέλουν το διαχωρισμό μεταξύ σκληρών και δήθεν μαλακών ουσιών, που θέλουν τη νομιμοποίηση της χρήσης και που βασίζονται στο "ολλανδικό μοντέλο" δέχτηκαν, για μια ακόμη φορά, ένα ισχυρό πλήγμα από την ίδια την ολλανδική κυβέρνηση».

Το ΕΣΥΝ καλεί τον ελληνικό λαό να συμμετάσχει μαζικά στις εκδηλώσεις των παραρτημάτων του σε όλη τη χώρα, να κάνει δική του υπόθεση την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στον κόσμο της σιωπής, των ναρκωτικών και του θανάτου και να διεκδικήσει:

  • Τη δημιουργία κεντρικού σχεδιασμού για την πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη.
  • Την επεξεργασία ειδικών προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα.
  • Τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης.
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών στην απεξάρτηση.
  • Τη δημιουργία τόσων θεραπευτικών προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα.
  • Τον έλεγχο της ναρκω-κουλτούρας και την προαγωγή ενός άλλου τρόπου ζωής με ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και αντίληψη.
  • Την αναμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου με ιδιαίτερη έμφαση στην παραδειγματική τιμωρία των εμπόρων.
Τέχνη και αθλητισμός κατά των ναρκωτικών

Πλήθος εκδηλώσεων σήμερα και αύριο

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) οργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση στο υπαίθριο αμφιθέατρο της πλατείας Ταπητουργείου, στο Βύρωνα, αύριο στις 8 το βράδυ, προβάλλοντας το αρχαίο όργανο ύδραυλις, ως μια πολιτιστική πρόταση ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα. Η ύδραυλις είναι το πρώτο στην ιστορία πληκτροφόρο μουσικό όργανο. Το 1992, το εύρημα οδήγησε στη δραστηριότητα για ανακατασκευή του οργάνου και ανατέθηκε στον Γιώργο Παράσχο, ο οποίος το τελείωσε το 1999 και το παραχώρησε για συγκεκριμένη εκδήλωση. Ο Γιάννης Θωμόπουλος θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα των Σικελιανού, Γκάτσου, Σεφέρη, Ελύτη, κ.ά. και στην ύδραυλι θα είναι η πιανίστα Ν. Γκουντούμη - Νικολάου. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν ποικιλόμορφες εκδηλώσεις από τα παραρτήματα του ΕΣΥΝ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

  • Εξάλλου σήμερα, «επειδή η ζωή και η δράση αρνούνται όλα τα ναρκωτικά», το παράρτημα του ΕΣΥΝ στην Πάτρα καλεί σε πικετοφορία, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στις 8 μ.μ., και στη συνέχεια σε γλέντι με χορό και τραγούδι στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου.
  • Σήμερα, το Δίκτυο Θεραπευτικών Υπηρεσιών ΓΕΦΥΡΑ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στην Πάτρα, πραγματοποιεί για 7η συνεχή χρονιά τον κολυμβητικό διάπλου από το Αντίρριο στο Ρίο, στη Δυτική Προβλήτα του Ρίου, στις 11:30 π.μ. Με το σύνθημα «ο δρόμος από τη χρήση προς την καθαρή ζωή ανοίγει όταν ζητάς βοήθεια», η κολυμβητική ομάδα - μέλη του Προγράμματος (στεγνό), άνθρωποι δηλαδή που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, ετοιμάζονται, μέσω του κολυμβητικού διάπλου, να στείλουν μήνυμα για καθαρή ζωή, μακριά από τις εξαρτήσεις των ναρκωτικών.
  • Αύριο, Κυριακή, θα γίνει συγκέντρωση - συζήτηση από το «18 ΑΝΩ», 9.30 π.μ. - 12.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Εξάρτηση και Επανένταξη, μέσα σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης». Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα «Τώρα κάνω όνειρα».
  • Αγώνας μπάσκετ θα γίνει αύριο, στο γήπεδο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, ώρα 11 π.μ., ανάμεσα στην κοινότητα «Παρέμβαση» και ομάδα αθλητών, στην οποία συμμετέχουν οι: Λάζαρος Αγαδάκος, Γιάννης Γκαγκαλούδης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Κικίλιας, Αγγελος Κορωνιός, Γιώργος Λημνιάτης, Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Σιγάλας, Γιάννης Σιούτης, Βαγγέλης Σκλάβος, Αλέξης Τσαμάτος, Ηλίας Τσόπης, με τους προπονητές τούς Γιάννη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Γιαννάκη και τους διαιτητές Νίκο Ζαβλανό, Νίκο Καρούση και Κυριάκο Ταβουλαρέα.
  • «Ημέρες γυναικών» είναι το θεατρικό έργο που ανεβάζουν σε δικά τους κείμενα οι κρατούμενες της Κεντρικής Φυλακής Γυναικών Κορυδαλλού, που συμμετέχουν στο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «Εν δράσει». Το έργο θα παρουσιαστεί αύριο, στις 20.30 στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Εξαρτήματα»

«Εξαρτήματα» που διευκολύνουν τη λήψη ναρκωτικών σε μορφή σκόνης, αλλά και τον τεμαχισμό του «χόρτου», πωλούνταν μεταξύ άλλων σε περίπτερο στην πλατεία Κοτζιά, που είχε στηθεί κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Σε μια διοργάνωση, δηλαδή, όπου συμμετείχαν χιλιάδες νεολαίοι και έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, με θέμα της τη μουσική, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Προφανώς, το προαναφερόμενο περιστατικό δεν είναι άσχετο με τη γενικότερη ανοχή που καλλιεργείται πολύμορφα γύρω από το θέμα των ναρκωτικών και στοχεύει στη νομιμοποίηση των ουσιών - έστω, των λεγόμενων «μαλακών» - τόσο στη συνείδηση των νέων, όσο και στην κοινωνία. Και δε γίνεται, βέβαια, τυχαία η σύνδεση της «μαστούρας» και της ναρκοκουλτούρας με τη μουσική, που αποτελεί για πολλούς νέους διέξοδο και τρόπο έκφρασης. Κι αν τυχόν αναρωτιέστε, πώς αναλαμβάνει ένας μικροπωλητής το «ρίσκο» να εμπορεύεται φόρα παρτίδα σε μια δημοτική διοργάνωση, ακριβώς απέναντι από το Δημαρχείο, εξαρτηματάκια για «μυτιές» και άλλα παρόμοια, ίσως, η απάντηση να βρίσκεται στη μη ύπαρξη ρίσκου. Το γιατί δεν υπάρχει, είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον ερώτημα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ